Kush është Papa i Vërtetë?

 

KUSH është Papa i vërtetë?

Nëse mund të lexoni kutinë time hyrëse, do të shihni se ka më pak marrëveshje për këtë temë nga sa mendoni. Dhe kjo divergjencë u bë edhe më e fortë kohët e fundit me një redaksional në një botim të madh katolik. Ai propozon një teori që po fiton tërheqje, ndërkohë që flirton me të përçarje...Vazhdo te lexosh

Në masën që shkon përpara

 

…çdo Kishë e veçantë duhet të jetë në përputhje me Kishën universale
jo vetëm në lidhje me doktrinën e besimit dhe shenjat e sakramentit,
por edhe për përdorimet e marra botërisht nga tradita apostolike dhe e pathyer. 
Këto duhen respektuar jo vetëm që të shmangen gabimet,
por edhe që besimi të dorëzohet në integritetin e tij,
që nga rregulli i lutjes së kishës (lex orandi) korrespondon
sipas rregullit të saj të besimit (lex credendi).
- Udhëzimi i Përgjithshëm i Missalit Romak, botimi i 3-të, 2002, 397

 

IT mund të duket e çuditshme që po shkruaj për krizën që po shpaloset mbi meshën latine.Arsyeja është se nuk kam marrë pjesë kurrë në një liturgji të rregullt tridentine në jetën time.[1]Unë mora pjesë në një dasmë me ritin tridentin, por prifti nuk dukej se e dinte se çfarë po bënte dhe e gjithë liturgjia ishte e shpërndarë dhe e çuditshme. Por pikërisht kjo është arsyeja pse unë jam një vëzhgues neutral me shpresë se diçka e dobishme për të shtuar në bisedë…Vazhdo te lexosh

Shënimet

Shënimet
1 Unë mora pjesë në një dasmë me ritin tridentin, por prifti nuk dukej se e dinte se çfarë po bënte dhe e gjithë liturgjia ishte e shpërndarë dhe e çuditshme.

Ka vetëm një bark

 

…si magjisteri i vetëm dhe i vetëm i pandashëm i Kishës,
Papa dhe peshkopët në bashkim me të,
mbaj
 përgjegjësia më e rëndë se asnjë shenjë e paqartë
ose mësim i paqartë vjen prej tyre,
duke i ngatërruar besimtarët ose duke i përgjumur ata
në një ndjenjë të rreme sigurie. 
- Kardinali Gerhard Müller,

ish-prefekt i Kongregatës për Doktrinën e Besimit
Gjërat e para20th prill, 2018

Nuk bëhet fjalë për të qenë "pro" apo "kundër" Papa Françeskut.
Është çështje e mbrojtjes së besimit katolik,
dhe kjo do të thotë të mbrosh zyrën e Pjetrit
të cilën Papa ia ka dalë. 
- Kardinali Raymond Burke, Raporti Botëror Katolik,
Janar 22, 2018

 

PARA ai ndërroi jetë, gati një vit më parë në ditën e fillimit të pandemisë, predikuesi i madh Rev. John Hampsch, CMF (rreth 1925-2020) më shkroi një letër inkurajimi. Në të, ai përfshiu një mesazh urgjent për të gjithë lexuesit e mi:Vazhdo te lexosh

Françesku dhe Anija e Madhe e Mbytur

 

… Miqtë e vërtetë nuk janë ata që i bëjnë lajka Papës,
por ata që e ndihmojnë me të vërtetën
dhe me kompetencë teologjike dhe njerëzore. 
- Kardinali Müller, Corriere della Sera, 26 nëntor 2017;

nga Letrat Moynihan, # 64, 27 nëntor 2017

Të dashur fëmijë, Anija e Madhe dhe një Anije e Madhe e Mbytur;
ky është [shkaku] i vuajtjeve për burrat dhe gratë me besim. 
—Zonja jonë për Pedro Regis, 20 tetor 2020;

countdowntothekingdom.com

 

Brenda kultura e katolicizmit ka qenë një “rregull” i pashprehur që askush nuk duhet ta kritikojë kurrë Papën. Në përgjithësi, është e mençur të përmbaheni duke kritikuar etërit tanë shpirtërorëMe Sidoqoftë, ata që e shndërrojnë këtë në një absolut, ekspozojnë një kuptim jashtëzakonisht të ekzagjeruar të pagabueshmërisë papnore dhe i afrohen rrezikshëm një forme idhujtarie-papalotria-që e ngre një papë në një status të ngjashëm me perandorin, ku gjithçka që ai thotë është pa dyshim hyjnore. Por edhe një historian rishtar i katolicizmit do ta dijë se papët janë shumë njerëzorë dhe të prirur ndaj gabimeve - një realitet që filloi me vetë Pjetrin:Vazhdo te lexosh

Keni Armikun e Gabuar

JANE jeni i sigurt se fqinjët dhe familja juaj janë armiku aktual? Mark Mallett dhe Christine Watkins hapen me një transmetim të papërpunuar në internet në dy pjesë gjatë një viti e gjysmë të kaluar-emocionet, trishtimi, të dhënat e reja dhe rreziqet e afërta me të cilat përballet bota duke u copëtuar nga frika ...Vazhdo te lexosh

Për Dashurinë e Fqinjit

 

"KËSHTU QË, çfarë ndodhi vetëm? "

Ndërsa notoja në heshtje mbi një liqen kanadez, duke shikuar thellë në të kaluarën blu të thellë fytyrat e shndërruara në re, kjo ishte pyetja që më vërtitej kohët e fundit në mendje. Mbi një vit më parë, ministria ime papritmas mori një kthesë në dukje të papritur në ekzaminimin e "shkencës" prapa bllokimeve të papritura globale, mbylljeve të kishave, mandateve të maskave dhe pasaportave të vaksinave të ardhshme. Kjo i befasoi disa lexues. E mbani mend këtë letër?Vazhdo te lexosh

Tek Vax apo jo tek Vax?

 

Mark Mallett është një ish reporter televiziv me CTV Edmonton dhe dokumentar dhe autor i vlerësuar me çmime Përballja përfundimtare   Fjala Tani.


 

“DUHET Unë e marr vaksinën? ” Kjo është pyetja që plotëson kutinë time në këtë orë. Dhe tani, Papa ka peshuar në këtë temë të diskutueshme. Kështu, informacioni i mëposhtëm është thelbësor nga ata që janë ekspertë për t'ju ndihmuar të peshoni këtë vendim, i cili po, ka pasoja të mëdha të mundshme për shëndetin tuaj dhe madje edhe lirinë ... Vazhdo te lexosh

Sekret

 

… Agimi nga lart do të na vizitojë
të shkëlqejë ata që ulen në errësirë ​​dhe hijen e vdekjes,
për të udhëhequr këmbët tona në rrugën e paqes.
(Lluka 1: 78-79)

 

AS ishte hera e parë që Jezusi erdhi, kështu që është përsëri në pragun e ardhjes së Mbretërisë së Tij në tokë ashtu si është në parajsë, i cili përgatitet dhe i paraprin ardhjes së Tij përfundimtare në fund të kohës. Bota, edhe një herë, është "në errësirë ​​dhe hijen e vdekjes", por një agim i ri po afrohet shpejt.Vazhdo te lexosh

Francis dhe The Great Reset

Kredia e fotografisë: Mazur / catholicnews.org.uk

 

… Kur kushtet të jenë të përshtatshme, një mbretëri do të përhapet në të gjithë tokën
për të zhdukur të gjithë të krishterët,
dhe më pas vendosni një vëllazëri universale
pa martesë, familje, pronë, ligj ose Zot.

—Francois-Marie Arouet de Voltaire, filozof dhe Frimason
Ajo do të shtypë kokën tënde (Kindle, lok. 1549), Stephen Mahowald

 

ON 8 maj 2020, një “Apel për Kishën dhe Botën te Katolikët dhe Të Gjithë Njerëzit me Vullnet të Mirë”U botua.[1]stopworldcontrol.com Nënshkruesit e tij përfshijnë Kardinalin Joseph Zen, Kardinalin Gerhard Müeller (Prefekti Emeritus i Kongregatës së Doktrinës së Besimit), Peshkopi Joseph Strickland dhe Steven Mosher, Presidenti i Institutit të Kërkimit të Popullsisë, për të përmendur vetëm disa. Mes mesazheve të theksuara të apelit janë paralajmërimi se "nën pretekstin e një virusi ... një tirani e urryer teknologjike" po vendoset "në të cilën njerëzit pa emër dhe pa fytyrë mund të vendosin fatin e botës".Vazhdo te lexosh

Shënimet

Zgjedhja e anëve

 

Kurdoherë që dikush thotë, "Unë i përkas Palit", dhe një tjetër,
"Unë i përkas Apollit", a nuk jeni thjesht burra?
(Leximi i parë masiv i sotëm)

 

ju lutem me shume flas me pak. Këto janë fjalët që Zoja i ka drejtuar Kishës pikërisht në këtë orë. Sidoqoftë, kur kam shkruar një meditim për këtë javë të fundit,[1]shih Lutuni më shumë… Flisni më pak një grusht lexuesish disi nuk ishin dakord. Shkruan një:Vazhdo te lexosh

Shënimet

Seksualiteti dhe Liria Njerëzore - Pjesa IV

 

Ndërsa vazhdojmë këtë seri me pesë pjesë mbi Seksualitetin Njerëzor dhe Lirinë, ne tani shqyrtojmë disa nga pyetjet morale se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar. Ju lutemi vini re, kjo është për lexuesit e pjekur

 

P ANRGJIGJE N TO PYETJE INTIMARE

 

DIKUSH njëherë tha: "E vërteta do të të lirojë -por së pari do të të tërheq".

Vazhdo te lexosh

Seksualiteti dhe Liria Njerëzore - Pjesa II

 

MBI MIROODSIN DHE ZGJEDHJET

 

KETU është diçka tjetër që duhet thënë për krijimin e burrit dhe gruas që u përcaktua "në fillim". Dhe nëse nuk e kuptojmë këtë, nëse nuk e kuptojmë këtë, atëherë çdo diskutim i moralit, i zgjedhjeve të drejta ose të gabuara, i ndjekjes së projekteve të Zotit, rrezikon ta hedhë diskutimin e seksualitetit njerëzor në një listë sterile të ndalimeve. Dhe kjo, jam i sigurt, do të shërbente vetëm për të thelluar ndarjen midis mësimeve të bukura dhe të pasura të Kishës mbi seksualitetin, dhe atyre që ndihen të huaj nga ajo.

Vazhdo te lexosh

Puzzler Papal

 

Një përgjigje gjithëpërfshirëse ndaj shumë pyetjeve drejtoi rrugën time në lidhje me papagallin e trazuar të Papa Françeskut. Ju kërkoj falje që kjo është pak më e gjatë se zakonisht. Por fatmirësisht, ajo po u përgjigjet disa pyetjeve të lexuesve.

 

NGA nje lexues:

Unë lutem për kthimin në besim dhe për qëllimet e Papa Françeskut çdo ditë. Unë jam ai që fillimisht ra në dashuri me Atin e Shenjtë kur u zgjodh për herë të parë, por me kalimin e viteve të Papnit të tij, ai më ka hutuar dhe më ka bërë shumë të shqetësuar se shpirtërorja e tij jezuite liberale ishte gati e shkelur me të majtët pamja e botës dhe kohët liberale. Unë jam një françeskan laik, kështu që profesioni im më lidh me bindjen ndaj tij. Por duhet ta pranoj që ai më frikëson… Si e dimë që ai nuk është anti-papë? A po i përdredhen mediat fjalët e tij? A duhet ta ndjekim dhe lutemi verbërisht për të edhe më shumë? Kjo është ajo që unë kam qenë duke bërë, por zemra ime është e konfliktuar.

Vazhdo te lexosh

Kënga e rojes

 

Botuar për herë të parë më 5 qershor 2013… me azhurnimet sot. 

 

IF Mund të kujtoj shkurtimisht këtu një përvojë të fuqishme rreth dhjetë vjet më parë kur u ndjeva i shtyrë të shkoja në kishë për t'u lutur para Sakramentit të Bekuar

Vazhdo te lexosh

Një përgjigje katolike për krizën e refugjatëve

refugjatët, mirësjellje nga Associated Press

 

IT është një nga temat më të paqëndrueshme në botë tani - dhe një nga diskutimet më pak të ekuilibruara në këtë: refugjatët, dhe çfarë bën me eksodin dërrmues. Shën Gjon Pali II e quajti këtë çështje "ndoshta tragjedia më e madhe e të gjitha tragjedive njerëzore të kohës sonë". [1]Adresa për Refugjatët në Mërgim në Morong, Filipine, 21 shkurt 1981 Për disa, përgjigjja është e thjeshtë: merreni ato, kurdo që të jenë, dhe këdo që të jenë. Për të tjerët, është më komplekse, duke kërkuar kështu një përgjigje më të matur dhe të përmbajtur; në rrezik, thonë ata, nuk është vetëm siguria dhe mirëqenia e individëve që ikin nga dhuna dhe persekutimi, por siguria dhe stabiliteti i kombeve. Nëse është kështu, cila është rruga e mesme, ajo që mbron dinjitetin dhe jetën e refugjatëve të mirëfilltë duke mbrojtur në të njëjtën kohë të mirën e përbashkët? Cila është përgjigja jonë si katolikë?

Vazhdo te lexosh

Shënimet

Shënimet
1 Adresa për Refugjatët në Mërgim në Morong, Filipine, 21 shkurt 1981

Do i Lini të Vdekur?

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për të hënën e javës së nëntë të kohës së zakonshme, 1 qershor 2015
Memoriali i Shën Justinit

Tekste liturgjike këtu

 

Frika, vëllezër dhe motra, po hesht Kishën në shumë vende dhe kështu burgosjen e së vërtetës. Kostoja e trembjes sonë mund të llogaritet në shpirtrat: burrat dhe gratë u lanë të vuajnë dhe të vdesin në mëkatin e tyre. A mendojmë edhe ne në këtë mënyrë, mendojmë për shëndetin shpirtëror të njëri-tjetrit? Jo, në shumë famulli nuk e bëjmë sepse jemi më shumë të shqetësuar me status quo sesa citimi i gjendjes së shpirtrave tanë.

Vazhdo te lexosh

Reframuesit

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për të hënën e javës së pestë të kreshmës, 23 mars 2015

Tekste liturgjike këtu

 

ONE të paralajmëruesve kryesorë të Turma në rritje sot është, në vend se të merremi me një diskutim të fakteve, [1]shih Vdekja e Logjikës ata shpesh përdorin thjesht etiketimin dhe stigmatizimin e atyre me të cilët nuk pajtohen. Ata i quajnë ata "urrejtës" ose "mohues", "homofobë" ose "fanatikë", etj. Isshtë një ekran tymi, një riformulim i dialogut në mënyrë që, në fakt, mbyll dialogu Isshtë një sulm ndaj lirisë së fjalës dhe gjithnjë e më shumë, lirisë së fesë. [2]shih Përparimi i Totalitarinizmit Remarkshtë e jashtëzakonshme të shohësh se si fjalët e Zojës së Fatimesë, të thëna gati një shekull më parë, po shpalosen saktësisht siç tha ajo: "gabimet e Rusisë" po përhapen në të gjithë botën - dhe fryma e kontrollit pas tyre. [3]shih Kontrolli! Kontrolli! 

Vazhdo te lexosh

Pse nuk Bërtasin Papët?

 

Me dhjetëra abonentë të rinj që vijnë në bord tani çdo javë, po shfaqen pyetje të vjetra si kjo: Pse nuk po flasin Papa për kohët e fundit? Përgjigja do të habisë shumë, do të sigurojë të tjerët dhe do të sfidojë shumë më tepër. Botuar për herë të parë në 21 Shtator 2010, unë e kam azhurnuar këtë shkrim në Papunë e tanishme. 

Vazhdo te lexosh

Hapja Dyert e Mëshirës

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për të shtunën e javës së tretë të kreshmës, 14 mars 2015

Tekste liturgjike këtu

 

Për shkak të njoftimit të befasishëm nga Papa Françesku dje, reflektimi i sotëm është pak më i gjatë. Megjithatë, unë mendoj se ju do të gjeni përmbajtjen e saj me vlerë të reflektuar në

 

KETU është një ndërtim i caktuar kuptimi, jo vetëm midis lexuesve të mi, por edhe mistikëve me të cilët kam qenë i privilegjuar të jem në kontakt me të, se vitet e ardhshme janë domethënëse. Dje në meditimin tim të përditshëm në masë, [1]shih Mbështjell shpatën Kam shkruar se si vetë Qielli ka zbuluar se kjo brez i tanishëm po jeton në një "Koha e mëshirës". Si për të nënvizuar këtë hyjnore Paralajmërimi (dhe është një paralajmërim që njerëzimi është në kohë të huazuar), Papa Françesku njoftoi dje se 8 Dhjetor 2015 deri më 20 Nëntor 2016 do të jetë një "Jubile i Mëshirës". [2]shih Zenit, 13 Mars 2015 Kur lexova këtë njoftim, fjalët nga ditari i Shën Faustinës më erdhën menjëherë në mendje:

Vazhdo te lexosh

Shënimet

Shënimet
1 shih Mbështjell shpatën
2 shih Zenit, 13 Mars 2015

Përparimi i Totalitarizmit

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për të enjten e javës së tretë të kreshmës, 12 mars 2015

Tekste liturgjike këtu

Damiano_Mascagni_Joseph_Sold_Into_Slavery_by_His_Brothers_FotorJozefi Shitet në Skllavëri nga Vëllezërit e Tij nga Damiano Mascagni (1579-1639)

 

ME la vdekja e logjikës, ne nuk jemi larg kur jo vetëm e vërteta, por edhe vetë të krishterët, do të dëbohen nga sfera publike (dhe ajo tashmë ka filluar). Të paktën, ky është paralajmërimi nga selia e Pjetrit:

Vazhdo te lexosh