Fjala Afrikane Tani

Kardinali Sarah gjunjëzohet para Sakramentit të Bekuar në Toronto (Universiteti i Kolegjit të Shën Michael)
Foto: Catholic Herald

 

KARDINAL Robert Sarah ka dhënë një intervistë mahnitëse, perceptuese dhe parashikuese në Herald katolik sot Jo vetëm që përsërit "fjalën tani" përsa i përket paralajmërimit që jam detyruar të flas për më shumë se një dekadë, por më e rëndësishmja dhe më e rëndësishmja, zgjidhjet. Këtu janë disa nga mendimet kryesore nga intervista e Kardinal Sarah së bashku me lidhjet për lexuesit e rinj në disa nga shkrimet e mia që paralelizojnë dhe zgjerojnë vëzhgimet e tij:

 

INTERVISTA

Kjo është një krizë globale jo rajonale me rrënjët e saj në periudhën e iluminizmit: 

CS (Kardinal Sara): Kriza shpirtërore përfshin të gjithë botën. Por burimi i tij është në Evropë. Njerëzit në Perëndim janë fajtorë për refuzimin e Zotit… Rënia shpirtërore ka një karakter shumë perëndimor. -Herald katolik5th prill, 2019

TNW (Fjala Tani): Shiko Misteri Babilonia, Rënia e Babilonisë së Misterit  Rënia e Babilonisë

 

Ngritja e një "kafshe" ekonomike:

CS: Për shkak se [njeriu perëndimor] refuzon ta pranojë veten si një trashëgimtar [të trashëgimisë shpirtërore dhe kulturore], njeriu është i dënuar në ferrin e globalizimit liberal në të cilin interesat individuale përballen me njëri-tjetrin pa ndonjë ligj për t'i qeverisur ato përveç fitimit me çdo çmim.

TNW: Kapitalizmi dhe kafsha në rritje  Kafshët e reja në rritje

 

Kriza e atësisë:

CS: Unë dua t'u sugjeroj njerëzve perëndimorë që shkaku i vërtetë i këtij refuzimi për të kërkuar trashëgiminë e tyre dhe ky refuzim i atësisë është refuzimi i Zotit. Nga Ai ne marrim natyrën tonë si burrë dhe grua.

TNW: Një prift në shtëpinë time? Pjesa I Pjesa II, Për t'u bërë një njeri i vërtetë, Zbulesa që vjen nga Ati

 

Mbi lëvizjen e "ideologjisë gjinore" drejt njeriut të falsifikuar:

CS: Perëndimi refuzon të marrë dhe do të pranojë vetëm atë që ndërton për vete. Transshumanizmi është avatar i fundit i kësaj lëvizje. Për shkak se është një dhuratë nga Zoti, vetë natyra njerëzore bëhet e padurueshme për njeriun perëndimor. Kjo revoltë është shpirtërore në rrënjë.

TNW: Falsifikimi që vjen  Mashtrimi paralel

 

Në kërkimin e rremë të lirisë përveç të vërtetës:

CS: Një liri që nuk orientohet vetë dhe nuk drejtohet nga e vërteta është e pakuptimtë. Gabimi nuk ka të drejta man Njeriu perëndimor ka frikë të humbasë lirinë e tij duke pranuar dhuratën e besimit të vërtetë. Ai preferon të mbyllet brenda një lirie që është pa përmbajtje.

TNW: Kërkimi i Lirisë

 

Kriza në priftëri:

CS: Unë mendoj se kriza e priftërisë është një nga faktorët kryesorë në krizën e Kishës. Ne i kemi marrë identitetin priftërinjve. Ne i kemi bërë priftërinjtë të besojnë se ata duhet të jenë burra efikasë. Por një prift është në thelb vazhdimi i pranisë së Krishtit mes nesh. Ai nuk duhet të përcaktohet nga ajo që bën, por nga ajo që është: ipse Christus, Vetë Krishti.

TNW: Pelini dhe Besnikëria, Katoliku DështonPriftërinjtë e rinj të mi, mos kini frikë!   Pra, edhe ju e patë atë?

 

Ne jemi duke jetuar Orën e Kopshtit të Gjetsemanit dhe Pasionin:

CS: Sot Kisha po jeton me Krishtin përmes zemërimeve të Pasionit. Mëkatet e anëtarëve të saj kthehen tek ajo si goditje në fytyrë themselves Apostujt vetë u kthyen bisht në Kopshtin e Ullinjve. Ata e braktisën Krishtin në orën e Tij më të vështirë ... Po, ka priftërinj të pabesë, peshkopë dhe madje kardinalë që nuk arrijnë të vëzhgojnë dëlirësinë. Por gjithashtu, dhe kjo është gjithashtu shumë e rëndë, ata nuk arrijnë t'i përmbahen të vërtetës doktrinore! Ata çorientojnë besimtarët e krishterë nga gjuha e tyre konfuze dhe e paqartë. Ata shkelin kurorën dhe falsifikojnë Fjalën e Zotit, të gatshëm ta përdredhin dhe ta përkulin për të marrë miratimin e botës. Ata janë Judë Iskariotë të kohës sonë.

TNW: Pasioni ynë, Ora e Judës, Skandali, Dridhja e Kishës  Kur Yjet bien

 

Mbi homoseksualitetin dhe mëkatet kundër dëlirësisë:

CS: Nuk ka asnjë "problem homoseksual" në Kishë. Ekziston një problem i mëkateve dhe pabesisë. Le të mos e përjetësojmë fjalorin e ideologjisë LGBT. Homoseksualiteti nuk përcakton identitetin e personave. Ai përshkruan disa veprime devijante, mëkatare dhe çoroditëse. Për këto veprime, si për mëkatet e tjera, mjetet juridike janë të njohura. Ne duhet të kthehemi te Krishti dhe ta lejojmë atë të na kthejë në besim.

TNW: Seksualiteti dhe Liria Njerëzore - Pjesa IV, Anti-MëshiraMëshira autentike, Gjë e neveritshme

 

Kriza e vërtetë në Kishë:

CS: Kriza e Kishës është mbi të gjitha një krizë e besimit. Disa duan që Kisha… të mos flasë për Zotin, por të hedhë trupin dhe shpirtin në probleme sociale: migrimi, ekologjia, dialogu, kultura e takimit, lufta kundër varfërisë, për drejtësi dhe paqe. Këto sigurisht janë pyetje të rëndësishme dhe jetike para të cilave Kisha nuk mund të mbyllë sytë. Por një Kishë e tillë nuk është me interes për askënd. Kisha është me interes vetëm sepse ajo na lejon të takojmë Jezusin.

TNW: Kriza prapa krizësVetëm Jezusi Ecën mbi Ujë, Një Ungjill për të Gjithë

 

Shenjtorët, jo programet, do të rinovojnë Perëndimin:

CS: Disa besojnë se historia e Kishës shënohet nga reformat strukturore. Unë jam i sigurt se janë shenjtorët ata që ndryshojnë historinë. Strukturat ndjekin më pas dhe nuk bëjnë asgjë tjetër përveç përjetësimit të asaj që sollën shenjtorët… Besimi është si një zjarr, por duhet të digjet në mënyrë që të transmetohet tek të tjerët. Ruaje këtë zjarr të shenjtë! Le të jetë ngrohtësia juaj në zemrën e këtij dimri të Perëndimit.

TNW: Ringjallja, jo Reforma, Triumfi - Pjesa II,   Shenjtëria e Re dhe Hyjnore

 

Mbi ateizmin në kulturën tonë:

CS: Unë flas për një helm nga i cili po vuajnë të gjithë: një ateizëm virulent. Ajo përshkon gjithçka, madje edhe ligjërimin tonë kishtar. Ai konsiston në lejimin e mënyrave rrënjësisht pagane dhe të kësaj bote të të menduarit ose të jetuarit të bashkëjetojnë krah për krah me besimin ... Ne nuk duhet të bëjmë më kompromise me gënjeshtra.

TNW: Kur komunizmi kthehet, Ateisti i Mirë

 

Rënia jonë, si Roma, dhe kthimi te barbaria:

CS: Ndërsa gjatë rënies së Romës, elitat shqetësohen vetëm për të rritur luksin e jetës së tyre të përditshme dhe popujt po anestetizohen nga argëtimet gjithnjë e më vulgare. Si peshkop, është detyra ime të paralajmëroj Perëndimin! Barbarët janë tashmë brenda qytetit. Barbarët janë të gjithë ata që e urrejnë natyrën njerëzore, të gjithë ata që shkelin ndjenjën e së shenjtës, të gjithë ata që nuk e vlerësojnë jetën, të gjithë ata që rebelohen kundër Zotit, Krijuesit të njeriut dhe natyrës.

TNW: Barbarët në Porta, Në prag, Turma në rritje,  Në prag të Revolucionit

 

Mbi totalitarizmin e ri:

CS: Një shtet që zbret Zotin në sferën private shkëputet nga burimi i vërtetë i të drejtave dhe drejtësisë. Një shtet që pretendon të gjejë të drejta vetëm mbi vullnetin e mirë dhe nuk kërkon të gjejë ligjin mbi një urdhër objektiv të marrë nga Krijuesi, rrezikon të bie në totalitarizëm.

TNW: Përparimi i Totalitarizmit, Çfarë është e Vërteta?, Ora e paligjshmërisëKorrëzimi i Madh Fake News, Revolucion i Vërtetë

 

Kërcënimi i Islamit dhe migrimi i pakontrolluar:

CS: Si mund të mos theksoja kërcënimin që paraqet Islamizmi? Myslimanët e përçmojnë Perëndimin ateist… Për vendet e botës së tretë, Perëndimi mbahet si një parajsë sepse drejtohet nga liberalizmi tregtar. Kjo inkurajon fluksin e migrantëve, aq tragjik për identitetin e popujve. Një Perëndim që mohon besimin e tij, historinë e tij, rrënjët e tij dhe identitetin e tij është i destinuar për përbuzje, për vdekje dhe zhdukje.

TNW: Kriza e krizës së refugjatëve  Një përgjigje katolike për krizën e refugjatëve

 

Për bashkësinë autentike të krishterë:

CS: Unë u bëj thirrje të krishterëve të hapin oaza të lirisë në mes të shkretëtirës së krijuar nga përfitime të shfrenuara. Ne duhet të krijojmë vende ku ajri mund të marrë frymë, ose thjesht ku jeta e krishterë është e mundur. Komunitetet tona duhet ta vendosin Zotin në qendër. Mes ortekut të gënjeshtrave, ne duhet të jemi në gjendje të gjejmë vende ku e vërteta jo vetëm që shpjegohet por përjetohet.

TNW: Sakramenti i KomunitetitKisha Mirëseardhëse  Refugjatët dhe vetmitë që vijnë

 

Për domosdoshmërinë e ungjillizimit në botë:

CS: Të krishterët duhet të jenë misionarë. Ata nuk mund ta mbajnë thesarin e Besimit për vete. Misioni dhe ungjillizimi mbeten një detyrë urgjente shpirtërore.

TNW: Një Ungjill për të Gjithë, Gjetja e Jezusit,  Urgjenca për Ungjillin,   Jezusi… E mbani mend Atë?

 

Mbi rolin e të krishterëve në shoqëri:

CS: Një shoqëri e përshkuar nga Besimi, Ungjilli dhe ligji natyror është diçka e dëshirueshme. Theshtë detyra e besimtarëve laikë ta ndërtojnë atë. Ky është në fakt thirrja e tyre e duhur… Një shoqëri e drejtë disponon me shpirtrat për të marrë dhuratën e Zotit, por nuk mund të japë shpëtim… Ekziston një nevojë e madhe për të shpallur zemrën e Besimit tonë: vetëm Jezusi na shpëton nga mëkati. Sidoqoftë duhet theksuar se ungjillizimi nuk është i plotë kur merr në dorë strukturat shoqërore. Një shoqëri e frymëzuar nga Ungjilli mbron të dobëtit nga pasojat e mëkatit.

TNW: Mbi diskriminimin e drejtë, Qendra e së Vërtetës, Mëshira autentike,  I butë për mëkatin

 

Në vendin e dashurisë dhe Kryqit në ungjillizim:

CS: Qëllimi i ungjillizimit nuk është sundimi në botë, por shërbimi i Zotit. Mos harroni se fitorja e Krishtit mbi botë është… Kryqi! Nuk është qëllimi ynë të marrim përsipër fuqinë e botës. Ungjillizimi bëhet përmes Kryqit.

TNW: Kryqi është Dashuri, Fuqia e KryqitKryqi i Dashurisë, Kryqi i Përditshëmdhe Ndriçimi i Kryqit

 

Rëndësia e jetës së brendshme:

CS: Ungjillizimi nuk është çështje suksesi. Isshtë një realitet thellësisht i brendshëm dhe i mbinatyrshëm.

DY: Biznesi i mamit, Në gjurmët e Shën Gjonit, Tërheqje lutjeje

 

Për të lexuar të gjithë intervistën me Kardinal Sara që përfshin shumë më shumë mençuri dhe njohuri të vlefshme, shkoni te Herald katolik

 

 

Mbështetja dhe lutjet tuaja financiare janë arsyeja
ju po e lexoni këtë sot.
 Ju bekoj dhe faleminderit. 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 
Shkrimet e mia po përkthehen francez! (Merci Philippe B.!)
Hidh lire mes écrits en français, kliko sur le drapeau:

 
Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.