Agjitatorët

 

KETU është një paralele e jashtëzakonshme nën sundimin e Papa Françeskut dhe Presidentit Donald Trump. Ata janë dy burra krejtësisht të ndryshëm në pozicione jashtëzakonisht të ndryshme të pushtetit, por me shumë ngjashmëri magjepsëse që e rrethojnë detyrën e tyre. Të dy burrat po provokojnë reagime të forta midis përbërësve të tyre dhe më gjerë. Këtu, unë nuk po vë ndonjë pozicion, por përkundrazi po vë në dukje paralelet në mënyrë që të bëj një shumë më të gjerë dhe shpirtëror përfundim përtej politikës shtetërore dhe kishave 

• Zgjedhja e të dy burrave ishte e rrethuar nga polemika. Sipas konspiracioneve të pretenduara, është sugjeruar që Rusia bashkëpunoi në zgjedhjen e Donald Trump. Po kështu, që i ashtuquajturi "St. Gallen Mafia ”, një grup i vogël kardinalësh, komplotuan për të ngritur Kardinalin Jorge Bergoglio në papati. 

• Ndërsa nuk ka dalë ndonjë provë e fortë për të siguruar një çështje të fortë kundër asnjërit prej tyre, kundërshtarët e Papës dhe Presidentit vazhdojnë të insistojnë që ata të mbajnë funksione në mënyrë të paligjshme. Në rastin e Papës, ka një lëvizje për të deklaruar papatin e tij të pavlefshëm, dhe kështu, se ai është një "anti-papa". Dhe me Trump, që ai duhet të fajësohet dhe gjithashtu të hiqet nga detyra si një "mashtrim".

• Të dy burrat bënë gjeste të menjëhershme të kursimit personal me zgjedhjen e tyre. Françesku shpërndau shumë tradita papale, përfshirë lagjet private papale, duke vendosur të zhvendosej në një ndërtesë komunale për të jetuar me stafin e zakonshëm në Vatikan. Trump nuk pranon të marrë një pagë presidenciale dhe rregullon shpesh tubime për të qenë me votuesin e zakonshëm. 

• Të dy udhëheqësit konsiderohen "të jashtëm" të institucionit. Francis është një Amerikan i Jugut, i lindur larg burokracisë italiane të Kishës dhe ka shprehur përbuzjen e tij për klerikalizmin brenda Curia Romake që e vë karrierën para Ungjillit. Trump është një biznesmen i cili qëndroi jashtë politikës pjesën më të madhe të jetës së tij dhe ka shprehur përbuzjen e tij për politikanët e karrierës të cilët e vendosin të ardhmen e tyre përpara vendit. Francis u zgjodh për të "pastruar" Vatikanin ndërsa Trump u zgjodh për të "kulluar kënetën".  

• Duke ardhur si "të huaj" dhe ndoshta viktima të përvojës së tyre me "krijimin", të dy burrat e kanë rrethuar veten me këshilltarë dhe bashkëpunëtorë të cilët kanë qenë të diskutueshëm dhe kanë shkaktuar probleme për lidershipin dhe reputacionin e tyre.

• Mjeti joortodoks me të cilin të dy burrat kanë zgjedhur të komunikojnë mendimin ka nxitur mjaft polemikë. Papa Françesku, ndonjëherë pa rezervë dhe pa redaktim, ka shprehur mendime tendencioze në fluturimet papale. Nga ana tjetër, Trump - pa ndonjë rezervë ose me sa duket shumë redaktime - ka marrë në Twitter. Të dy burrat kanë përdorur ndonjëherë gjuhë të ashpër për të karakterizuar kolegët e tyre.

• Media ka shërbyer si “opozita zyrtare” ndaj cilitdo njeri me një gjeneral dhe gati universal negativ qasja ndaj njërës ose tjetrës. Në botën katolike, Media "konservatore" është përqendruar pothuajse tërësisht në defektet papalore, paqartësitë dhe të metat, ndërsa pothuajse injoron me shumicë homazhe dhe mësime ortodokse. Në rastin e Trump, media "liberale" gjithashtu ka qenë e fiksuar plotësisht me një vështrim negativ ndërsa duke injoruar çdo përparim ose sukses.

• Jo vetëm stili, por përmbajtja e mbretërimit të tyre ka shkaktuar përçarje dhe mllef të paparashikuar midis atyre të cilëve u shërbejnë. Me një fjalë, mandatet e tyre kanë shërbyer për të shkatërruar status quo. Si rezultat, hendeku midis të ashtuquajturve "konservatorë" dhe "liberalë" ose "të djathtë" dhe "të majtë" nuk ka qenë kurrë kaq i gjerë; vijat ndarëse nuk kanë qenë kurrë kaq të qarta. Mrekullueshëm, brenda të njëjtës javë, Papa Françesku tha se nuk kishte frikë nga "skizma" e atyre që e kundërshtojnë dhe Trump parashikoi një lloj "lufte civile" nëse ai do të fajësohet.

Me fjalë të tjera, të dy burrat kanë shërbyer si agjitatorët. 

 

Brenda një sigurimi hyjnor

Inati i përditshëm përreth këtyre burrave është pothuajse i pashembullt. Destabilizimi i Kishës dhe Amerikës nuk janë të vogla - që të dy kanë ndikim global dhe një ndikim të dukshëm për të ardhmen që pa dyshim po ndryshon lojë.

Sidoqoftë, besoj të gjitha këto qëndron brenda Providencës Hyjnore. Se Zoti nuk është kapur në befasi nga mënyrat joortodokse të këtyre njerëzve, por që ka ardhur deri te kjo me anë të modelit të Tij. A nuk mund të themi që udhëheqja e të dy burrave i ka rrëzuar njerëzit nga gardhi në një drejtim ose në tjetrin? Se mendimet dhe prirjet e brendshme të shumë njerëzve janë ekspozuar, veçanërisht ato ide që nuk janë të rrënjosura në të vërtetën? Në të vërtetë, pozicionet e themeluara në Ungjill po kristalizohen në të njëjtën kohë që janë parimet anti-ungjillore forcim 

Bota po ndahet me shpejtësi në dy kampe, shoqërinë e anti-Krishtit dhe vëllazërinë e Krishtit. Vijat midis këtyre dyve po tërhiqen. Sa do të zgjasë beteja, ne nuk e dimë; nëse shpatat do të duhet të zhvishen nuk e dimë; nëse do të duhet të derdhet gjak, ne nuk e dimë; nëse do të jetë një konflikt i armatosur ne nuk e dimë. Por në një konflikt midis së vërtetës dhe errësirës, ​​e vërteta nuk mund të humbasë. - Peshkopi Fulton John Sheen, DD (1895-1979); burimi i panjohur (ndoshta "Ora katolike") 

A nuk ishte parashikuar kjo edhe nga Papa Gjon Pali II ndërsa ai ishte ende një kardinal përsëri në 1976?

Tani jemi duke qëndruar përballë konfrontimit më të madh historik që ka kaluar njerëzimi… Tani po përballemi me konfrontimin përfundimtar midis Kishës dhe anti-Kishës, të Ungjillit dhe anti-Ungjillit, të Krishtit dhe anti-krishtit. Kjo përballje qëndron brenda planeve të providencës hyjnore. Shtë një gjyq që e gjithë Kisha… duhet të marrë përsipër… një provë e 2,000 viteve të kulturës dhe civilizimit të krishterë, me të gjitha pasojat e tij për dinjitetin njerëzor, të drejtat individuale, të drejtat e njeriut dhe të drejtat e kombeve. - Kardinali Karol Wojtyla (JOHN PAUL II), nga një fjalim i vitit 1976 drejtuar Peshkopëve Amerikanë në Filadelfia në Konferencën Eukaristike

Ai më vonë vazhdoi të krahasonte këtë polarizim të shoqërisë me betejën që po zhvillohej në Librin e Zbulesës midis "gruas së veshur me diell" dhe "dragoit":

Kjo luftë paralelizon me luftimin apokaliptik të përshkruar në [Rev 11:19-12:1-6]. Betejat e vdekjes kundër jetës: një "kulturë e vdekjes" kërkon të imponojë veten në dëshirën tonë për të jetuar dhe të jetojë në tërësi ... Sektorët e gjërë të shoqërisë janë të hutuar për atë që është e drejtë dhe çfarë është e gabuar, dhe janë në mëshirën e atyre me fuqia për të "krijuar" mendim dhe për t'i imponuar të tjerët. —POPA JOHN PAUL II, Parku Shtetëror i Cherry Creek State Park, Denver, Colorado, 1993

Sipas Shenjtit të ndjerë, ne po jetojmë në një mënyrë të vendosur Marian orë Nëse është kështu, një profeci tjetër merr një rëndësi të caktuar:

Simeoni i bekoi ata dhe i tha Marisë nënën e tij, "Ja, ky fëmijë është i destinuar për rënien dhe ngritjen e shumë njerëzve në Izrael, dhe të jetë një shenjë që do të kundërshtohet (dhe ju vetë një shpatë do të shpojë) në mënyrë që mendimet e shumë zemra mund të zbulohen ". (Luka 2: 34-35)

Në të gjithë botën, imazhet e Zojës kanë qarë në mënyrë të pashpjegueshme vaj ose gjak. Në shfaqje, disa shikues raportojnë se ajo shpesh po qan mbi gjendjen e botës. Duket sikur brezi ynë e ka shpuar Zojën përsëri nga e para si ne kryqëzoj besimi në Zot. Si i tillë, mendimet e shumë zemrave po zbulohen. Ashtu si agimi paraprihet nga drita në horizont, unë besoj se Agjitatorët po shërbejnë për të lehtësuar atë "dritë të parë" para se një "ndriçim i ndërgjegjes" ose "paralajmërim" i ardhshëm të vijë për të gjithë njerëzimin, siç përshkruhet në "gjashtë e Shën Gjonit vulë ”(shih Dita e Madhe e Dritës). 

 

CFARE DUHET TE BEJME?

Duhet të kemi një ngushëllim të caktuar kur dimë se ajo që po ndodh është parathënë. Kjo na kujton se Zoti është shumë i ngarkuar dhe shumë afër nesh, gjithmonë.

Unë jua kam thënë para se të ndodhë, në mënyrë që kur të ndodhë, të besoni. (Gjoni 14:29)

Por duhet të jetë gjithashtu një kujtesë kthjelluese se qetësia relative e këtij brezi të kaluar po merr fund. Zoja është shfaqur jo vetëm për të na thirrur përsëri tek Biri i saj, por edhe për të na paralajmëruar "përgatit". Në këtë memorial të Shën Jeronimit, fjalët e tij janë një thirrje zgjimi në kohë. 

Asgjë nuk duhet frikësuar sesa paqja e gjatë. Ju mashtroheni nëse mendoni se një i krishterë mund të jetojë pa përndjekje. Ai vuan persekutimin më të madh të të gjithë atyre që nuk jetojnë nën asnjë. Një stuhi vë një njeri në roje dhe e detyron atë të bëjë përpjekjet e tij maksimale për të shmangur mbytjen e anijes. 

Nuk ka asnjë garanci se Amerika do të mbetet si një superfuqi. Po kështu, nuk ka asnjë garanci se Kisha do të mbetet një ndikim mbizotërues. Në fakt, siç kam shkruar në Renia e Misteri BabilonisëUnë besoj se Shtetet e Bashkuara (dhe i gjithë Perëndimi) kanë një përulje dhe pastrim dramatik që po vjen. Oh, si Shkrimet këtë të Dielë të kaluar për të pasurin dhe Llazarin kolektivisht i flasin Botës Perëndimore! Dhe siç kanë vërtetuar disa profetë në Shkrime, Kisha gjithashtu do të reduktohet në një "mbetje". shenjat e kohës tregojnë se kjo është duke u zhvilluar.

Agjitatorët, besoj, po luajnë një rol vendimtar në lehtësimin e këtij pastrimi dhe madje duke ekspozuar atë që qëndron në zemrat individuale. A kemi besim si të krishterë kur nuk kemi më shikim? A jemi akoma bamirës ndaj atyre që nuk janë? A i besojmë premtimeve të Krishtit për Kishën apo po i marrim gjërat në duart tona? A i kemi ngritur ne politikanët dhe madje edhe papët në një mënyrë që është pothuajse idhujtare?

Në fund të kësaj "ballafaqimi përfundimtar", gjithçka që është ndërtuar mbi rërë do të shkërmoqet. Agjitatorët tashmë kanë filluar Lëkundja e Madhe... 

Shumë forca janë përpjekur, dhe ende bëjnë, për të shkatërruar Kishën, nga jashtë, si dhe nga brenda, por ato vetë shkatërrohen dhe Kisha mbetet e gjallë dhe e frytshme ... Ajo mbetet në mënyrë të pashpjegueshme solide mbretëritë, popujt, kulturat, kombet, ideologjitë, fuqitë kanë kaluar, por Kisha, e themeluar mbi Krishtin, megjithë stuhitë e shumta dhe mëkatet tona të shumta, mbetet gjithnjë besnike ndaj depozitimit të besimit të treguar në shërbim; sepse Kisha nuk u përket papëve, peshkopëve, priftërinjve, as besnikëve laikë; kisha në çdo moment i përket vetëm Krishtit. —POPA FRANCIS, Homily, 29 qershor 2015 www.americamagazine.org

 

 

LIDHJE ME LIDHJE

Agjitatorët - Pjesa II

Fake News, Revolucion i Vërtetë

Kaosi i Madh

 

Tani Fjala është një shërbesë me kohë të plotë që
vazhdon me mbështetjen tuaj.
Ju bekoj, dhe faleminderit. 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, GJYKIMET E MADHE.