Trupi, Thyerja

 

Kisha do të hyjë në lavdinë e mbretërisë vetëm përmes kësaj Pashkë të fundit,
kur ajo do të ndjekë Zotin e saj në vdekjen dhe Ringjalljen e tij. 
-Katekizmi i Kishës Katolike, n 677

Amen, amen, unë po të them se ti do të qash dhe do të mbash zi,
ndërsa bota gëzohet;

ju do të pikëlloheni, por pikëllimi juaj do të bëhet gëzim.
(John 16: 20)

 

DO doni një shpresë të vërtetë sot? Shpresa lind, jo në mohimin e realitetit, por në një besim të gjallë, pavarësisht nga ai.

Natën që u tradhtua, Jezusi mori Bukën, e theu dhe tha, "Ky është trupi im". [1]krh. Luka 22: 19 Po kështu, në këtë prag të Pasionit të Kishës, të Tij mistike Trupi duket se po ndahet ndërsa një polemikë tjetër ka goditur trupin e Barque of Peter. Si duhet të përgjigjemi?

Siç e përshkrova në Prishja e Madhe e Anijes ?, çështja kryesore në fjalë janë komentet e Papa Françeskut në një dokumentar të ri (sipas nëntitullit anglisht):

Homoseksualët kanë të drejtë të jenë pjesë e familjes. Ata janë fëmijë të Zotit dhe kanë të drejtë për një familje. Askush nuk duhet të hidhet jashtë, ose të bëhet i mjerë për shkak të tij. Ajo që duhet të krijojmë është një ligj i bashkimit civil. Në këtë mënyrë ato janë të mbuluara ligjërisht. Unë u ngrita për këtë. -Agjencia e lajmeve katolike21st tetor, 2020

Ajo që ka ndjekur ka qenë ndarja e flokëve mbi komentet; nëse ai po synonte të ndryshonte mësimin e Kishës; nëse redaktimi ka keqkuptuar atë që ka dashur Ati i Shenjtë dhe nëse përkthimi në anglisht është i saktë.

Por nuk ka shumë rëndësi, dhe ja pse. 

 

UPDATE

Pavarësisht kërkesave të përsëritura për sqarime nga Vatikani, asnjë nuk ka dalë që nga ky shkrim (megjithëse një punonjës i Vatikanit thuhet se tha se "bisedimet janë duke u zhvilluar për t'u marrë me krizën aktuale mediatike. ")[2]23 tetor 2020; assiniboiatimes.ca Korrespondenti i Vatikanit, Gerald O'Connell supozon: "Përvoja ime e viteve në mbulimin e Vatikanit më bën të konkludoj se zyra e shtypit ka qëndruar e heshtur vetëm sepse e di se kjo është ajo që dëshiron Papa."[3]revista americama.org Sipas Koha, regjisori Evgeny Afineevsky "përfundoi aq afër Francis deri në fund të projektit sa ai i tregoi papës filmin në iPad të tij në gusht."[4]21 tetor 2020; time.com Nëse do të ishte kështu, Francis e ka ditur përmbajtjen dhe mënyrën se si do të prezantoheshin, muaj para premierës së dokumentarit këtë fundjavë. Prefekti i zyrës së komunikimeve të Vatikanit, Paolo Ruffini, gjithashtu ka parë dokumentarin dhe e vlerësoi atë pa ndonjë koment të mëtejshëm. [5]Agjencia e lajmeve katolikeTetor 22nd, 2020

Rëndësia e gjithë kësaj nuk u la nga avokati i diskutueshëm për të drejtat e homoseksualëve, Fr. James Martin, i cili tani në kundërshtim të qartë me mësimet e Kishës, shkroi në Twitter:

Çfarë i bën komentet e Papa Françeskut që mbështesin bashkimet civile të të njëjtit seks sot kaq të rëndësishme? Së pari, ai po i thotë ata si Papa, jo Kryepeshkop i Buenos Aires. Së dyti, ai qartë po mbështet, jo thjesht tolerante, sindikatat civile. Së treti, ai po e thotë atë në kamera, jo privatisht. Historike. -https://twitter.com/

Për rekord, një prift u përpoq të shpjegonte që nëntitulli është një përkthim i gabuar i fjalëve të Francis. Sidoqoftë, Kryepeshkopi Viktor Manuel Fernandez, një këshilltar teologjik i Francis, tha se përkthimi është i saktë.

Kryepeshkopi Fernandez, një teolog që ka qenë prej kohësh afër papës, tha që fraza e papës është ekuivalente në thelb me frazën “bashkimi civil”. -Agjencia Katolike e Lajmeve, Tetor 22nd, 2020

Ndërsa titujt nëpër botë shpërthejnë 'Francis bëhet papa i parë për të mbështetur bashkimet civile të të njëjtit seks, shpërtheu debati për mënyrën e redaktimit të videos. Rezulton se dy intervista të ndryshme janë kombinuar për të gjithë segmentin e diskutueshëm. Fjalitë e para u ndërtuan nga një koment më i gjatë që Fr. Gerald Murray i EWTN thotë se ndryshoi kontekstin origjinal të komenteve të Papës për familjet (shih këtu):

Papa Françesku në fakt po fliste për të drejtën e homoseksualëve për të mos u refuzuar nga ata vet familje, jo për homoseksualët që krijojnë familje të reja të tyre, me sa duket nga birësimi ose përmes amësisë zëvendësuese. Problemi, sidoqoftë, mbetet se Vatikani e ka përqafuar publikisht këtë film.  —Pr. Gerald Murray, 24 tetor, 2020; thecatholicothing.org

Por është pjesa e dytë e citatit ku Papa duket se bën thirrje për një ligj të bashkimit civil që ka tërhequr më shumë vëmendjen dhe polemikat. Vjen nga pamjet e papërpunuara nga arkivat e Vatikanit të një interviste të gjatë televizive me Papa Françeskun bërë nga Valentina Alazraki, një reporter për Televisa të Meksikës, në maj 2019. Agjencia e lajmeve katolike dhe O'Connell japin kontekstin e munguar të intervistës në Televisa:

Alazraki e pyeti [Papa Françeskun]: “Ju bëtë një betejë të tërë për dasma barazie, të çifteve të së njëjtës seks në Argjentinë. Dhe më vonë ata thonë se keni mbërritur këtu, ju zgjodhën papën dhe ju u shfaqët shumë më liberal se sa ishit në Argjentinë. A e njihni veten në këtë përshkrim që bëjnë disa njerëz që ju njohën më parë, dhe a ishte hiri i Frymës së Shenjtë që ju dha një nxitje? (qesh) ”

Sipas Revista America, Papa u përgjigj se: “Hiri i Shpirtit të Shenjtë sigurisht që ekziston. Unë gjithmonë e kam mbrojtur doktrinën. Dhe është kurioze që në ligjin për martesën homoseksuale. Anshtë një mospërputhje të flasësh për martesë homoseksuale. Por ajo që duhet të kemi është një ligj i bashkimit civil (ley de convivencia civil), kështu që ata kanë të drejtë të mbulohen ligjërisht. " -Agjencia e lajmeve katolikeTetor 24th, 2020

Konteksti në këtë llogari është i qartë: bashkimet civile në vend të "martesës homoseksuale".

Papa Françesku është shprehur hapur në një numër rastesh duke rikonfirmuar mësimet e Kishës mbi shenjtërinë e martesës midis një burri dhe një gruaje dhe ai ka hedhur poshtë pa dyshim çdo nocion të "martesës homoseksuale" dhe "ideologjisë gjinore".[6]Shiko Papa Françesku në Sidoqoftë, kur Papa Françesku tha në dokumentar, “Unë u ngrita për të se "duke qenë" bashkime civile ", ajo konfirmoi atë që dy biografë gjithashtu kanë raportuar në të kaluarën në lidhje me mbështetjen e tij për unionet civile të një lloji si një alternativë ndaj" martesës "së të njëjtit seks. Në biografinë e tij për Francis, gazetari Austen Ivereigh shkruajti:  

Bergoglio njihte shumë njerëz homoseksualë dhe kishte shoqëruar shpirtërisht një numër të tyre. Ai i dinte historitë e tyre të refuzimit nga familjet e tyre dhe si ishte të jetoje me frikën e veçimit dhe rrahjes. Ai i tha një aktivisti homoseksual katolik, një ish profesor i teologjisë me emrin Marcelo Márquez, se ai favorizonte të drejtat e homoseksualëve, si dhe njohjen ligjore të sindikatave civile, të cilave çiftet homoseksuale mund t'u qaseshin gjithashtu. Por ai ishte plotësisht kundër çdo përpjekje për të ripërcaktuar martesën në ligj. 'Ai donte të mbronte martesën, por pa dëmtuar dinjitetin e askujt ose forcuar përjashtimin e tyre,' thotë një bashkëpunëtor i ngushtë i kardinalit. 'Ai favorizoi përfshirjen sa më të madhe ligjore të personave homoseksualë dhe të drejtat e tyre njerëzore të shprehura në ligj, por kurrë nuk do të kompromentonte veçantinë e martesës si të qenit midis një burri dhe një gruaje për të mirën e fëmijëve' " -Reformatori i Madh, 2015; (f. 312)

Ky pozicion u paraqit gjithashtu nga Sergio Rubin, një gazetar argjentinas dhe biografi i autorizuar i Papa Françeskut.[7]apnews.com Asnjë nga këto nuk është e re dhe është raportuar gjerësisht për vite me rradhë. Por asnjë papë nuk e ka thënë kurrë këtë para një aparati fotografik. 

Disa janë përpjekur ta shpjegojnë këtë polemikë duke treguar përpjekjet e Francis për të mbështetur një përkufizim më të gjerë të bashkimit civil për të përfshirë "çdo dy njerëz që bashkëjetojnë për më shumë se dy vjet, të pavarur nga gjinia ose orientimi i tyre seksual".[8]Austen Ivereigh, Reformatori i Madh, faqe 312 Kjo mund të duket si një zgjidhje, përveç faktit që dokumentari paraqet këtë çështje në kontekstin e çifteve homoseksuale - dhe deri më tani, as Francis dhe as zyra e komunikimeve të Vatikanit nuk e kontestojnë këtë. 

Përkundrazi, Kongregacioni për Doktrinën e Besimit (CDF) nën bekimin e Shën Gjon Palit II nuk mund të ketë qenë më i qartë për dhënien e ndonjë lloj mbështetjeje për bashkimet civile midis partnerëve të të njëjtit seks. 

Në ato situata kur bashkimet homoseksuale janë njohur ligjërisht ose u është dhënë statusi ligjor dhe të drejtat që i përkasin martesës, kundërshtimi i qartë dhe i prerë është një detyrë. Njeriu duhet të përmbahet nga çdo lloj bashkëpunimi zyrtar në miratimin ose zbatimin e ligjeve kaq të padrejta dhe, për aq sa është e mundur, nga bashkëpunimi material në nivelin e zbatimit të tyre. Njohja ligjore e bashkimeve homoseksuale do të errësonte disa vlera themelore morale dhe do të shkaktonte një zhvlerësim të institucionit të martesës të gjithë katolikët janë të detyruar të kundërshtojnë njohjen ligjore të unioneve homoseksuale-Konsiderata në lidhje me propozimet për t'u dhënë njohje ligjore sindikatave midis personave homoseksualë; n 5, 6, 10

[Përditësimi]: Më 30 tetor, CNA njoftoi se Sekretari i Shtetit i Vatikanit Francis Coppola postoi në Facebook faqe çfarë konsiderohet përgjigjja "zyrtare" e Vatikanit. Së pari, Kryepeshkopi Coppola konfirmon se pjesa e parë e intervistës flet për fëmijët me "prirje homoseksuale" që pranohen me dinjitet në shtëpitë e tyre, gjë që sigurisht është më e pëlqyeshme.

Pastaj, Kryepeshkopi duket se konfirmon kontekstin që CNA dhe Amerikë gjithashtu raportoi:

Një pyetje e njëpasnjëshme nga intervista ishte e natyrshme në një ligj lokal dhjetë vjet më parë në Argjentinë rreth "martesës së barabartë të çifteve të të njëjtit seks" dhe kundërshtimit të Kryepeshkopit të atëhershëm të Buenos Aires. Në lidhje me këtë, Papa Françesku ka pohuar se "është e papajtueshme të flasësh për martesat homoseksuale", duke shtuar se, në të njëjtin kontekst, ai kishte folur për të drejtën e këtyre njerëzve për të pasur një mbulim ligjor: "Ajo që duhet të bëjmë është një ligj i bashkëjetesës civile; ata kanë të drejtë të mbulohen ligjërisht. Unë e mbrova atë “. Ati i Shenjtë ishte shprehur gjatë një interviste në 2014: “Martesa është midis një burri dhe një gruaje. Shtetet laike duan të justifikojnë sindikatat civile për të rregulluar situata të ndryshme të bashkëjetesës, të nxitura nga kërkesa për të rregulluar aspektet ekonomike midis njerëzve, siç është sigurimi i kujdesit shëndetësor. Këto janë besëlidhje të natyrës së ndryshme, nga të cilat nuk do të dija si të jepja një kast të formave të ndryshme. Shtë e nevojshme të shihen rastet e ndryshme dhe të vlerësohen në larminë e tyre. ” Prandaj është e qartë se Papa Françesku u është referuar disa dispozitave shtetërore, jo sigurisht doktrinës së Kishës, shumë herë të riafirmuara gjatë viteve. - Kryepeshkopi Francis Coppola, 30 tetor; Deklarata në Facebook
Kështu, nuk është menjëherë e qartë se si kjo sqaron diçka fare, ose si nuk bie në kundërshtim me vlerësimet e CDF-së që ndalojnë Ndonjë lloj i "njohjes ligjore" të sindikatave të përmendura. 

Pra, siç thonë ata, "dëmi është bërë". Ndërsa po shkruaja këtë artikull, Fr. James Martin ishte në CNN duke deklaruar për të gjithë botën:

Jo thjesht ai po e toleron atë, por ai po e mbështet… [Papa Françesku] mund të ketë në një kuptim, siç themi në kishë, të zhvillojë doktrinën e tij… Ne duhet të llogarisim me faktin se kreu i kishës tani ka thënë që ai mendon se sindikatat janë në rregull. Dhe ne nuk mund ta hedhim poshtë atë ... Peshkopët dhe njerëzit e tjerë nuk mund ta hedhin poshtë atë aq lehtë sa ata mund të dëshirojnë. Ky është në një farë kuptimi, ky është një lloj mësimi që ai po na jep neve. -CNN.com

Në Filipine, Harry Roque, zëdhënësi i Presidentit Rodrigo Duterte, tha se presidenti ka mbështetur prej kohësh bashkimet civile të të njëjtit seks dhe miratimi papal mund të bindë më në fund ligjvënësit t'i miratojnë ato në Kongres. 

Me jo më pak se papa që e mbështeste atë, unë mendoj se edhe më konservatori nga të gjithë katolikët në Kongres nuk duhet të ketë më një bazë për të kundërshtuar. - 22 tetor 2020, Associated Press

Cila është ajo që parashikoi Peshkopi Filipinas në pension Arturo Bastes:

Kjo është një deklaratë tronditëse që vjen nga papa. Unë vërtet skandalizohem nga mbrojtja e tij ndaj bashkimit homoseksual, e cila me siguri çon në akte imorale. —22 tetor 2020; thehill.com (shën. Francis nuk po mbronte sindikatat homoseksuale, por fliste për bashkimet civile)

Me më shumë prova se po jetojmë mesazhin e Zojës së Akitës për “peshkop kundër peshkopit ... Kisha do të jetë e mbushur me ata që pranojnë kompromise ”, një presbiter tjetër thotë të kundërtën:

Nëse ju do të sillni dashuri, dhe ju do të sillni lumturi, dhe ju do të sillni dinjitet, ne nuk duhet të përpiqemi ta bëjmë jetën e njerëzve të mjeruar duke kundërshtuar gjëra të tilla si bashkimet civile. - Peshkopi Richard Grecco, Charlottetown, PEI, Kanada; 26 tetor 2020; cbc.ca

Një rast tjetër, Presidenti i Venezuelës Nicolas Maduro, duke cituar komentet e Papa Françeskut, i kërkoi Asamblesë Kombëtare të vendit që tani martesat e gjinisë së njëjtë të bëjnë pjesë të diskutimit të tyre gjatë mandatit tjetër.[9]22 tetor 2020; reuters.com

Nëse dokumentari e citoi gabimisht Papën, nëse fraza që mbështeste unionet civile ishte menduar për konsum publik, nëse përkthimi është i saktë, nëse Papa ishte i përshtatur, nëse ai tha saktësisht atë që donte të thoshte ... perceptimi është atje që Papa është "Rinovimi" i Barque of Peter.

Por në të vërtetë, është goditur në një gomë shkëmbore që ka filluar të ndajë Kishën

 

SHKRIMI?

Pasojat do të ndihen për ca kohë, edhe nëse e gjithë gjëja përfundimisht tërhiqet. Njerëzit janë të zemëruar dhe të irrituar, duke u ndjerë të tradhëtuar dhe të hutuar, veçanërisht pas viteve teologjikisht të pacenuara të Gjon Palit II dhe Benediktit XVI. Peshkopi Joseph Strickland, në një moment të ndershmërisë së papërpunuar këtë javë, i bëri jehonë paralajmërimi i Papa Shën Palit VI shekullin e kaluar se "tymi i Satanit po depërton në Kishën e Zotit përmes çarjeve të mureve".[10]e para Homeli gjatë meshës për Shën. Peter & Paul, 29 qershor 1972

Unë sigurisht që nuk ia vë të gjitha Papa Françeskut. Makina e Vatikanit, atje është e keqe. Ka errësirë ​​në Vatikan. Dua të them, kjo është shumë e qartë. - Peshkopi Joseph Strickland, 22 tetor, 2020; ncronline.org

Këto janë fjalë të dhimbshme për t'u dëgjuar. Por ata nuk duhet të na befasojnë. 2000 vjet më parë, Shën Pali paralajmëroi:

E di që pas largimit tim ujqër të egër do të vijnë mes jush dhe ata nuk do ta kursejnë kopenë. Dhe nga vetë grupi juaj, njerëzit do të vijnë përpara duke e prishur të vërtetën për t'i tërhequr dishepujt pas tyre. (Veprat 20: 29-30)

… Sot ne e shohim atë në një formë vërtet të tmerrshme: persekutimi më i madh i Kishës nuk vjen nga armiqtë e jashtëm, por ka lindur nga pa brenda Kishës. —POPA BENEDICT XVI, intervistë gjatë fluturimit për në Lisbonë, Portugali; LifeSiteNews, 12 maj 2010

Lutu për mua, që të mos iki nga frika e ujqërve. —POPE BENEDIKTI XVI, Homeli përurues, 24 Prill 2005, Sheshi i Shën Pjetrit

Kjo polemikë ka potencialin të nisë një valë ligjesh të reja dhe persekutimesh ndaj Kishës, tipa të tillë nuk i kemi parë në kohën tonë në Perëndim. Sigurisht, unë kam qenë duke paralajmëruar për këtë për dekada, por nuk është më pak e dhimbshme se si duket se do të vijë. Për mua, kjo nuk ka të bëjë me Papa Françeskun. Bëhet fjalë për Jezusin. Bëhet fjalë për ta mbrojtur Atë, për të mbrojtur të vërtetën që Ai vdiq për të na dhënë në mënyrë që të ishim të lirë. Bëhet fjalë për shpirtrat. Kam disa lexues që po luftojnë me tërheqjen e gjinisë së njëjtë dhe i dua shumë. Ata meritojnë të ushqehen me dashuri me të vërtetën nga barinjtë e tyre. 

Bisedat për skizëm nga disa, e cila është shpirtërisht e pamatur, është megjithatë e vërtetë. Por siç paralajmëroi Shën Qipriani i Kartagjenës:

Nëse dikush nuk i përmbahet këtij uniteti të Pjetrit, a mund ta imagjinojë se ai ende mban besimin? Nëse ai [duhet] të braktisë karrigen e Pjetrit mbi të cilin u ndërtua Kisha, a mund të jetë ende i sigurt se është në Kishë? " -Uniteti i Kishës Katolike 4; Edicioni i parë (1 AD)

Thirrja, nga kardinalët dhe peshkopët për teologë të njohur si Dr. Scott Hahn për Papa Françeskun për të sqaruar vërejtjet e tij, nuk janë një sulm ndaj papatit, por, në fakt, një ndihmë për të në mënyrë që shpirtrat që luftojnë me tërheqjen e gjinisë së njëjtë i mashtruar dhe integriteti i zyrës së Pjetrit ruhet. Për të qenë absolutisht i qartë, unë kam dhe vazhdoj të mbroj Kishën tonë dhe papët tanë atje ku e kërkon drejtësia dhe besnikëria. Disa njerëz, madje edhe një prift, janë përpjekur të më bëjnë presion që të revoltohem kundër Atit të Shenjtë. Jam kërcënuar, thirrur si Frimason dhe jam abuzuar verbalisht nga të tjerët për të mos adoptuar "hermeutin e tyre të dyshimit" që sheh çdo fjalë dhe veprim të Papës përmes një filtri të errët, që kërkon të gjykojë motivet e tij sesa t'i kuptojë ato. 

Për të shmangur gjykimin e nxituar… Çdo i krishterë i mirë duhet të jetë më i gatshëm t'i japë një interpretim të favorshëm deklaratës së tjetrit sesa ta dënojë atë. Por nëse nuk mund ta bëjë këtë, le të pyesë se si e kupton tjetri. Dhe nëse ky i fundit e kupton keq, le ta korrigjojë ai me dashuri. Nëse kjo nuk mjafton, le të krishteri të provojë të gjitha mënyrat e përshtatshme për ta sjellë tjetrin në një interpretim të saktë, në mënyrë që ai të shpëtohet. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2478

Po, kjo është një rrugë me dy kalime. Ata që kanë qenë të hirshëm, pasi i kanë dhënë Francis përfitimin e dyshimit, tani presin Vikarin e Krishtit për t'i ndihmuar nëse e kanë kuptuar disi këtë dokumentar "keq". As nuk duhet të frikësohemi nga ata zëra që, duke pretenduar se "mbrojnë të vërtetën", hedhin poshtë çdo bamirësi dhe akuzojnë ata prej nesh që qëndrojnë në unitet me Atin e Shenjtë se në një farë mënyre tradhtojnë Krishtin. Ata e konsiderojnë ngacmimin dhe thirrjen e tyre si një virtyt dhe besnikërinë dhe durimin tuaj si një dobësi. Mesazhi nga Zoja e Medjugorjes sot është veçanërisht i rëndësishëm:

Satani është i fortë dhe po lufton për të tërhequr gjithnjë e më shumë zemrat drejt vetes. Ai dëshiron luftë dhe urrejtje. Kjo është arsyeja pse unë jam me ju gjatë kësaj kohe, për t'ju drejtuar në rrugën e shpëtimit, tek Ai që është Rruga, e Vërteta dhe Jeta. Fëmijë, kthehuni te dashuria për Zotin dhe Ai do të jetë forca dhe streha juaj. —25 tetor 2020 Mesazhi për Marija; countdowntothekingdom.com

Por shenjtorët zbuluan se si ta shtypnin kokën e Satanit - me anë të përulësisë dhe doktrinës:

Edhe nëse Papa ishte Satana i mishëruar, ne nuk duhet të ngremë kokën kundër tij ... Unë e di shumë mirë që shumë mbrojnë veten duke u mburrur: "Ata janë kaq të korruptuar dhe bëjnë çdo lloj të keqe!" Por Zoti ka urdhëruar që, edhe nëse priftërinjtë, pastorët dhe Krishti në tokë ishin djaj të mishëruar, ne të jemi të bindur dhe të nënshtruar ndaj tyre, jo për hir të tyre, por për hir të Zotit dhe për t'iu bindur Atij . - Shën. Catherine of Siena, SCS, f. 201-202, f. 222, (cituar në Tretja apostolike, nga Michael Malone, Libri 5: “Libri i Bindjes”, Kapitulli 1: “Nuk ka Shpëtim Pa Nënshtrim Personal të Papës”). Tek Luka 10:16, Jezusi u thotë dishepujve të Tij: “Kush ju dëgjon mua më dëgjon mua. Kush të refuzon ty, më refuzon mua. Dhe kushdo që më refuzon, hedh poshtë atë që më ka dërguar ".

Papa Françesku me Kardinalin Müller. Kredia: Paul Haring / CNS

Papa Françesku me Kardinalin Müller. Kredia: Paul Haring / CNS

Ndjenjat e mia ndjekin ato të kardinalit Gerhard Müller:

Ekziston një front i grupeve tradicionale, ashtu si me progresivistët, që do të dëshironin të më shihnin mua si kreu i një lëvizjeje kundër Papës. Por këtë nuk do ta bëj kurrë. Unë besoj në unitetin e Kishës dhe nuk do të lejoj askënd të shfrytëzojë përvojat e mia negative të këtyre muajve të fundit. Nga ana tjetër, autoritetet e kishës duhet të dëgjojnë ata që kanë pyetje serioze ose ankesa të justifikuara; duke mos i injoruar, ose më keq, duke i poshtëruar. Përndryshe, pa e dëshiruar atë, mund të ketë një rritje të rrezikut të një ndarjeje të ngadaltë që mund të rezultojë në përçarjen e një pjese të botës katolike, e çorientuar dhe e zhgënjyer. - Kardinali Gerhard Müller, ish Prefekt i Kongregatës për Doktrinën e Besimit; Corriere della Sera, 26 nëntor 2017; citim nga Letrat Moynihan, # 64, 27 nëntor 2017

Një zyrtar i lartë i Kishës Ortodokse Ruse parashikon që kjo polemikë e fundit do të shohë katolikët “të konvertuar” en masse ndaj krishterimit dhe protestantizmit ortodoks ”si rezultat.[11]themoscowtimes.com Ndërsa mendoj se kjo është paksa e zgjatur, unë tashmë jam në dijeni të një personi që u hodh në anije për shkak të polemikave të tilla të vazhdueshme përreth papatit dhe unë dëgjoj të tjerët duke tundur. 

Por që të mos e dëgjojmë Zotin tonë të na qortojë edhe ne ndërsa valët përplasen mbi Barque -“Pse jeni të tmerruar? A nuk keni ende besim? ” (Mk 4: 37-40) - duhet të

… Jetoni nga një bindje e thellë se Zoti nuk e braktis Kishën e tij, edhe kur anija ka marrë aq shumë ujë sa të jetë në prag të përmbysjes. —EMERITUS POPE BENEDICT XVI, me rastin e meshës funerale të Kardinalit Joachim Meisner, 15 korrik 2017; rorate-caeli.blogspot.com

Nëse Kisha po ndjek me të vërtetë Zotin e saj në Pasionin e saj, atëherë ne do të përjetojmë shumë nga ato që bënë edhe Zoti ynë dhe Apostujt - përfshirë konfuzionin, përçarjen dhe kaosin e Gjetsemanit - dhe praninë e ujqërve.  

Po, ka priftërinj të pabesë, peshkopë dhe madje kardinalë që nuk arrijnë të respektojnë dëlirësinë. Por gjithashtu, dhe kjo është gjithashtu shumë e rëndë, ata nuk arrijnë t'i përmbahen së vërtetës doktrinore! Ata çorientojnë besimtarët e krishterë nga gjuha e tyre konfuze dhe e paqartë. Ata shkelin kurorën dhe falsifikojnë Fjalën e Zotit, të gatshëm ta përdredhin dhe ta përkulin për të marrë miratimin e botës. Ata janë Judë Iskariotë të kohës sonë. - Kardinali Robert Sarah, Herald katolik5th prill, 2019

 

P ANRGJIGJJA: LUTJA E ZEMRS

Për Gjetsemaninë, Luka shkruan:

Kur u ngrit nga lutja dhe u kthye te dishepujt e tij, i gjeti ata që flinin nga pikëllimi. (Luka 22:45)

Unë e di që ju, Zhurma e vogël e zonjës sonë, janë të lodhur Shumë janë të pikëlluar, të shtangur nga ngjarjet e përditshme që ndodhin si në Kishë ashtu edhe në botë. Tundimi është që thjesht t’i fikni të gjitha, ta injoroni, të vraponi, të fshiheni, madje edhe të flini. Akoma, që të mos biem në dëshpërim dhe vetë-keqardhje, sot ndjej Zojën tonë duke na trazuar, duke na thënë ashtu si Zoti ynë u bëri Apostujve të tij:

Pse po fle Çohuni dhe lutuni që të mos i nënshtroheni provës. (Luka 22:46)

Jezusi nuk tha, “Aw, unë po shoh se sa i trishtuar je. Shkoni përpara, flini larg të dashurit e mi ". Jo! Çohuni, bëhuni burra dhe gra të Zotit, jini dishepuj të vërtetë dhe përballeni me atë që po vjen në mënyrë aktive në lutje. Pse lutje? Sepse Pasioni ishte përfundimisht një provë e tyre marrëdhënie me Jezusin.

… Lutja është marrëdhënia e gjallë e fëmijëve të Zotit me Atin e tyre që është i mirë pa masë, me Birin e tij Jezu Krisht dhe me Shpirtin e Shenjtë. Hiri i Mbretërisë është «bashkimi i gjithë Trinisë së shenjtë dhe mbretërore… me gjithë shpirtin njerëzor». -Katekizmi i Kishës Katolike, n.2565

Dhe perseri,

Lutja plotëson hirin që na duhet për veprime meritore. -Ibid. n. 2010 

A e keni vërejtur sa e vështirë është të lutesh kohët e fundit? Po, kjo është mënyra se si bie të flemë në shpirtrat tanë, duke lënë hidhërimin dhe dekurajimin, tundimin dhe mëkatin që të na shkëpusin nga biseda hyjnore. Në këtë mënyrë, ne bëhemi të shurdhër ndaj Zotit dhe nëse e lëmë atë të vazhdojë, i verbër.

Veryshtë përgjumja jonë për praninë e Zotit që na bën të pandjeshëm ndaj së keqes: ne nuk e dëgjojmë Zotin sepse nuk duam të shqetësohemi dhe kështu qëndrojmë indiferentë ndaj së keqes… përgjumja e dishepujve nuk është problem i asaj moment, më tepër të gjithë historisë, 'përgjumja' është e jona, e atyre prej nesh që nuk duam të shohim forcën e plotë të së keqes dhe nuk duam të hyjmë në pasionin e tij. —POPA BENEDICT XVI, Agjencia Katolike e Lajmeve, Qyteti i Vatikanit, 20 Prill 2011, Audienca e Përgjithshme

Ndërsa fillova të shkruaj këtë artikull, një lexues më dërgoi këtë:

Kisha është aktualisht në mes të Pasionit të saj, Pasionit të Krishtit ... Kjo është një kohë tronditëse në historinë e Kishës, një kohë brutale. Ajo po vdes dhe katolikët duhet të mbajnë zi për të mos rënë në mohim - ndërsa shikojmë me shpresë në ringjalljen që do të vijë. —Mateu Bates

Perfectly tha. Unë kam shkruar për këtë Pasion të Kishës që po vjen për pesëmbëdhjetë vjet (duke tundur vëllezërit dhe motrat e mia zgjuar!) Dhe tani është mbi ne. Por kjo nuk është një thirrje për frikë dhe terror por besim dhe guxim dhe mbi të gjitha shpresë. Pasioni nuk është fundi, por fillimi i fazës përfundimtare të shenjtërimit të Kishës. A nuk po i lejon Perëndia të gjitha këto, në mënyrë që të gjitha gjërat të funksionojnë në të mirë për ata që e duan Atë?[12]krh. Rom 8: 28 A do ta braktiste Zoti Nusen e Tij?[13]krh. Mat 28:20

Barque of Peter nuk është si anijet e tjera. Barka e Pjetrit, megjithë dallgët, mbetet e palëkundur sepse Jezusi është brenda dhe Ai kurrë nuk do ta lërë atë. - Kardinali Louis Raphael Sako, Patriarku i Kaldeasve në Bagdad, Irak; 11 nëntor 2018, "Mbrojeni Kishën Nga Ata që Kërkojnë ta Shkatërrojnë atë", mississippicatholic.com

Trupi mistik i Krishtit po thyhet, duke u lodhur nga përçarjet në rritje që kanë filluar të burojnë nga një vijë e gabuar nën Romë. Siç thashë në Prishja e Madhe e Anijes?, e vetmja anë që duhet të zgjedhim është ana e Ungjillit. Ne duhet t'i japim Atit të Shenjtë përfitimin e dyshimit dhe një shans për të sqaruar komentet e tij personale, por në fund të ditës, Ungjilli duhet të proklamohet qartë dhe me zë të lartë. Nëse «e vërteta do të na lirojë të lirë», atëherë bota ka të drejtë të njohë të vërtetën!

Kjo nuk është koha për t'u turpëruar nga Ungjilli. Theshtë koha për ta predikuar nga kulmet. —POPI SHENJ JOHN PAUL II, Homili, Parku Shtetëror i Cherry Creek State Park, Denver, Colorado, 15 gusht 1993; vatikan.va

… Kisha mendon se këto turma kanë të drejtë të dinë pasuritë e misterit të Krishtit - pasuri në të cilat ne besojmë se e gjithë njerëzimi mund të gjejë, në një plotësi të pa dyshuar, gjithçka që po kërkon me zell për Perëndinë, njeriun dhe fati, jeta dhe vdekja, dhe e vërteta. —POPA ST. PAUL VI, Evangelii Nuntiandi, n 53; vatikan.va

Krishti kërkon të darkojë me heteroseksualë, homoseksualë dhe mëkatarë të të gjitha vija, pikërisht për t'i çliruar ata nga pushteti i mëkatit. Mesazhi i dashurisë dhe mëshirës që Françesku është përpjekur t'u përcjellë atyre që janë larg Kishës, për një fakt, i ka tërhequr shumë nga besimi dhe te Krishti. Në bindje të Vikarit të Krishtit, ne gjithashtu duhet të marrim thirrjen, e cila është thirrja e Krishtit, për të dalë në skajet e tokës në kërkim të të humburve. 

… Të gjithëve na kërkohet t'i bindemi thirrjes së Tij për të dalë nga zona jonë e rehatisë në mënyrë që të arrijmë të gjitha "periferitë" që kanë nevojë për dritën e Ungjillit. OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudiumn 20

Por siç dëgjuam edhe në Ungjillin e djeshëm, Jezusi kërkon që të gjithë të rreshtohen me Fjalën e Tij, me të vërtetën, me realitetin, me seksin e tyre biologjik dhe me njëri-tjetrin në mënyrë që, në fund të fundit, të mund të jemi një me Të.

Jezusi është kërkues, sepse Ai dëshiron lumturinë tonë të sinqertë. —POPA JOHN PAUL II, Mesazhi i Ditës Botërore të Rinisë për 2005, Qyteti i Vatikanit, 27 Gusht 2004, Zenit.org

Ungjilli është një mesazh dashurie, dashuri e jashtëzakonshme e Zotit për mëkatarët e varfër. Por është gjithashtu një Ungjill pasojash për ata që e refuzojnë:

Shkoni në të gjithë botën dhe shpallni ungjillin çdo krijesë Kushdo që beson dhe është pagëzuar, do të shpëtohet; kush nuk beson do të dënohet. (Marku 15: 15-16)

Të hysh në Pasionin e Krishtit, pra, do të thotë të bëhesh një "shenjë e kontradiktës"[14]Luka 2: 34 që do të refuzohet gjithashtu. Ne duhet të përgatitemi për këtë persekutim. Dhe për këtë qëllim, një pjesë e Pasionit është me të vërtetë koha e hidhërimeve që është tani mbi ne. 

A mendoni se unë kam ardhur për të vendosur paqen në tokë? Jo, unë ju them, por më tepër ndarje. Tani e tutje një familje prej pesë vetësh do të ndahet, tre kundër dy dhe dy kundër tre… (Luka 12: 51-52)

 

Zot, te kush të shkojmë? Ju keni fjalët e jetës së përjetshme.
(John 6: 69)

 

LIDHJE ME LIDHJE

Vigjilja e dhimbjeve

Në një skizëm që vjen Pikëllimi i dhimbjeve

Zbritja në errësirë

Kur Yjet bien

Ai Thërret Ndërsa Ne Slumber

Ngjallja e Kishës

Jezusi po vjen!

 

 Ju bekoj dhe faleminderit. 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 
Shkrimet e mia po përkthehen francez! (Merci Philippe B.!)
Hidh lire mes écrits en français, kliko sur le drapeau:

 
 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Luka 22: 19
2 23 tetor 2020; assiniboiatimes.ca
3 revista americama.org
4 21 tetor 2020; time.com
5 Agjencia e lajmeve katolikeTetor 22nd, 2020
6 Shiko Papa Françesku në
7 apnews.com
8 Austen Ivereigh, Reformatori i Madh, faqe 312
9 22 tetor 2020; reuters.com
10 e para Homeli gjatë meshës për Shën. Peter & Paul, 29 qershor 1972
11 themoscowtimes.com
12 krh. Rom 8: 28
13 krh. Mat 28:20
14 Luka 2: 34
Postuar ne BALLINA, GJYKIMET E MADHE.