Fryma e Jetës

 

A fryma e Zotit është në qendër të krijimit. Thisshtë kjo frymë që jo vetëm rinovon krijimin, por edhe ju dhe mua më jep mundësinë të fillojmë përsëri kur të kemi rënë

 

Fryma e jetës

Në agimin e krijimit, pasi bëri të gjitha gjërat e tjera, Zoti e krijoi njeriun sipas shëmbëlltyrës së Tij. Ai u krijua kur Zoti frymëzuar në të.

Pastaj Zoti Perëndi formoi njeriun nga pluhuri i tokës dhe i hodhi në vrimat e hundës frymën e jetës, dhe njeriu u bë një qenie e gjallë. (Zanafilla 2: 7)

Por pastaj erdhi rënia kur Adami dhe Eva mëkatuan, duke thithur vdekjen, si të thuash. Kjo ndërprerje e bashkimit me Krijuesin e tyre mund të rikthehej vetëm në një mënyrë: Vetë Zoti, në Personin e Jezu Krishtit, duhej të "thithte" mëkatin e botës pasi vetëm Ai mund t'i hiqte ato.

Për hir të tij ai e bëri atë të jetë mëkat që nuk e njihte mëkatin, në mënyrë që ne të bëhemi drejtësia e Perëndisë në të. (2 Korintasve 5:21)

Kur kjo punë e Shëlbimit më në fund u "përfundua",[1]John 19: 30 Jezu shfryu, duke pushtuar kështu vdekjen nga Vdekja: 

Jezusi bërtiti me të madhe dhe dha shpirt. (Marku 15:37)

Në mëngjesin e Ringjalljes, Ati frymoi Jeta në trupin e Jezuit përsëri, duke e bërë Atë "Adamin e ri" dhe fillimin e një "krijimi të ri". Vetëm një gjë mbeti tani: që Jezusi të jepte këtë Jetë të re në pjesën tjetër të krijimit - të nxirrte frymën paqe mbi të, duke punuar prapa, duke filluar me vetë njeriun.

"Paqja qoftë me ju. Ashtu siç më ka dërguar Ati, edhe unë po ju dërgoj juve ”. Dhe, mbasi i tha këto, mori frymë mbi ta dhe u tha atyre: “Merrni Frymën e Shenjtë. Nëse i fal mëkatet ndonjërit, ato të janë falur; nëse i ruan mëkatet e ndonjërës, ato ruhen ". (Gjoni 2o: 21-23)

Ja, pra, se si unë dhe ju bëhemi pjesë e kësaj krijese të re në Krishtin: përmes faljes së mëkateve tona. Kështu na hyn Jeta e re, si na rikthen fryma e Zotit: kur jemi të falur dhe kështu të aftë të bashkohemi. Pajtimi është kuptimi i Pashkëve. Dhe kjo fillon me ujërat e Pagëzimit, të cilat lajnë «mëkatin fillestar».

 

Pagëzimi: Fryma jonë e parë

Tek Zanafilla, pasi Zoti i dha jetë vrimave të hundës së Adamit, kjo thotë që «Një lumë dilte nga Edeni për të ujitur kopshtin». [2]Gen 2: 10 Kështu, në krijimin e ri, një lumë është rikthyer tek ne:

Por një nga ushtarët ia shpoi anën me një shtizë dhe menjëherë doli gjak dhe ujë. (Gjoni 19:34)

"Uji" është një simbol i Pagëzimit tonë. Inshtë në atë pagëzim që të krishterët e rinj frymëmarrje për herë të parë si një krijim i ri. Si Përmes fuqisë dhe autoritetit Jezusi u dha Apostujve “Falni mëkatet e ndonjë. ” Për të krishterët e vjetër (katekumenët), ndërgjegjësimi për këtë jetë të re është shpesh një moment emocional:

Sepse Qengji në mes të fronit do të jetë bariu i tyre dhe ai do t'i drejtojë në burimet e ujit të gjallë; dhe Zoti do të fshijë çdo lot nga sytë e tyre. (Zbulesa 7:17)

Jezusi thotë për këtë lumë se "Do të bëhet tek ai një burim uji që buron për në jetën e përjetshme". [3]Gjoni 4:14; krh. 7:38 Jete e re. Frymë e re. 

Por çfarë ndodh nëse mëkatojmë përsëri?

 

KONFESIONALI: SI T B Frymojmë përsëri

Jo vetëm ujë, por gjaku i derdhur nga ana e Krishtit. Thisshtë ky Gjak i Çmuar që lan mbi mëkatarin, si në Eukaristi ashtu edhe në atë që quhet "sakramenti i kthimit në besim" (ose "pendimi", "rrëfimi", "pajtimi" ose "falja"). Rrëfimi ishte në një kohë një pjesë e brendshme e udhëtimit të krishterë. Por që nga Vatikani II, jo vetëm që ka rënë "nga moda", por vetë rrëfyesit shpesh janë shndërruar në dollapë fshesash. Kjo është e ngjashme me të krishterët që harrojnë si të marrin frymë!

Nëse keni thithur gazrat toksikë të mëkatit në jetën tuaj, nuk ka kuptim të qëndroni në një gjendje mbytjeje, e cila duke folur shpirtërisht, është ajo që mëkati i bën shpirtit. Sepse Krishti ju siguroi një rrugëdalje nga varri. Për të dhënë përsëri jetë të re, ajo që është e nevojshme është që ju të "shfryni" këto mëkate përpara Zotit. Dhe Jezusi, në përjetësinë e përjetësisë, ku flijimi i Tij gjithmonë hyn në momentin e tanishëm, thith mëkatet tuaja në mënyrë që ato të kryqëzohen në Të. 

Nëse rrëfejmë mëkatet tona, ai është besnik dhe i drejtë dhe do t'i falë mëkatet tona dhe do të na pastrojë nga çdo padrejtësi. (1 Gjonit 1: 9)

… Ka ujë dhe lot: uji i Pagëzimit dhe lotët e pendimit. - Shën. Ambrose, Katekizmi i Kishës Katolike, n 1429

Unë nuk e di se si të krishterët mund të jetonin pa këtë Sakrament të madh të Rrëfimit. Mbase nuk e bëjnë. Ndoshta shpjegon pjesërisht pse kaq shumë sot u janë drejtuar medikamenteve, ushqimit, alkoolit, argëtimit dhe psikiatërve për t'i ndihmuar ata "të përballen". A është për shkak se askush nuk u ka thënë atyre se Mjeku i Madh po i pret në "gjykatën e Mëshirës" për t'i falur, pastruar dhe shëruar? Në fakt, një ekzorcist një herë më tha: "Një rrëfim i mirë është më i fuqishëm se njëqind ekzorcizma." Në të vërtetë, shumë të krishterë po ecin vërtet të shtypur nga shpirtrat e këqij që u shtypen mushkëritë. Dëshironi të merrni frymë përsëri? Shkoni te Rrëfimi.

Por vetëm në Pashkë apo Krishtlindje? Shumë katolikë mendojnë në këtë mënyrë sepse askush nuk u ka thënë atyre ndryshe. Por kjo, gjithashtu, është një recetë për marrjen e frymëmarrjes shpirtërore. Shën Pio një herë tha, 

Rrëfimi, që është pastrimi i shpirtit, duhet të bëhet jo më vonë se çdo tetë ditë; Unë nuk mund të duroj t'i mbaj shpirtrat larg rrëfimit për më shumë se tetë ditë. - Shën. Pio e Pietrelcina

Shën Gjon Pali II i vuri një pikë të mirë:

"... ata që shkojnë shpesh në Rrëfim dhe e bëjnë këtë me dëshirën për të bërë përparim" do të vërejnë hapat që bëjnë në jetën e tyre shpirtërore. "Do të ishte një iluzion të kërkojmë shenjtëri, sipas thirrjes që ka marrë nga Zoti, pa marrë pjesë shpesh në këtë sakrament të konvertimit dhe pajtimit." —POPA JOHN PAUL II, konferencë penitenciale apostolike, 27 mars 2004; katolikulturë.org

Pasi predikoi këtë mesazh në një konferencë, një prift që po dëgjonte rrëfime atje ndau këtë histori me mua:

Një burrë më tha para kësaj dite se ai nuk besonte të shkonte në Rrëfim dhe kurrë nuk kishte ndërmend ta bënte atë përsëri. Unë mendoj se kur ai hyri në rrëfim, ai ishte po aq i befasuar sa pamja që kisha në fytyrë. Ne të dy thjesht shikonim njëri-tjetrin dhe qanim. 

Ky ishte një njeri që zbuloi se me të vërtetë ka nevojë të marrë frymë.

 

LIRIA E Frymëmarrjes

Rrëfimi nuk është i rezervuar vetëm për mëkatet "e mëdha".

Pa qenë rreptësisht i domosdoshëm, rrëfimi i gabimeve të përditshme (mëkatet veniale) rekomandohet fuqimisht nga Kisha. Në të vërtetë rrëfimi i rregullt i mëkateve tona veniale na ndihmon të formojmë ndërgjegjen tonë, të luftojmë kundër prirjeve të liga, ta lëmë veten të shëruar nga Krishti dhe të përparojmë në jetën e Shpirtit. Duke marrë më shpesh përmes këtij sakramenti dhuratën e mëshirës së Atit, ne nxitemi të jemi të mëshirshëm ashtu si ai është i mëshirshëm

Rrëfimi individual dhe falja individuale mbeten e vetmja mënyrë e zakonshme për besimtarët që të pajtohen me Perëndinë dhe Kishën, përveç rasteve kur pamundësia fizike ose morale justifikohet nga ky lloj rrëfimi. " Ka arsye të thella për këtë. Krishti është duke punuar në secilën prej sakramenteve. Ai personalisht i drejtohet çdo mëkatari: "Biri im, mëkatet e tua të janë falur". Ai është mjeku që kujdeset për secilin prej të sëmurëve që kanë nevojë për të për t’i shëruar. Ai i ngre ata dhe i riintegron në bashkësi vëllazërore. Rrëfimi personal është forma më shprehëse e pajtimit me Zotin dhe me Kishën. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 1458, 1484

Kur shkoni në Rrëfim, ju me të vërtetë çliroheni nga mëkati juaj. Satanait, duke e ditur që ju jeni falur, i ka mbetur vetëm një gjë në kutinë e tij të mjeteve në lidhje me të kaluarën tuaj - "udhëtimi i fajit" - shpresa se do të thithni akoma gazrat e dyshimit në mirësinë e Zotit:

Incredibleshtë e pabesueshme që një i krishterë duhet të vazhdojë të ndihet fajtor pas sakramentit të rrëfimit. Ju që qani natën dhe qani ditën, jini në paqe. Çfarëdo faji që mund të ketë qenë, Krishti është ringjallur dhe gjaku i Tij e ka larë atë. Ju mund të vini tek Ai dhe të bëni një filxhan të duarve tuaja, dhe një pikë gjaku i Tij do t'ju pastrojë nëse keni besim në mëshirën e Tij dhe thoni: "Zot, më vjen keq". - Shërbëtori i Zotit Catherine de Hueck Doherty, Puthje e Krishtit

My fëmijë, të gjitha mëkatet e tua nuk e kanë plagosur Zemrën time me aq dhimbje sa e bën mungesa jote e besimit e tanishme që pas kaq shumë përpjekjesh të dashurisë dhe mëshirës Sime, duhet të dyshosh akoma në mirësinë time.  - Jezusi te Shën Faustina, Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Ditari, n. 1486

Në mbyllje, lutem që të reflektoni për faktin se jeni Një krijim i ri në Krishtin. Kjo është e vërteta kur pagëzoheni. Theshtë e vërteta kur dilni përsëri nga rrëfyesi:

Kushdo që është në Krishtin është një krijim i ri: gjërat e vjetra kanë kaluar; vini re, gjëra të reja kanë ardhur. (2 Kor 5: 16-17)

Nëse sot po mbytni në faj, kjo nuk është për shkak se ju duhet. Nëse nuk mund të merrni frymë, kjo nuk ndodh sepse nuk ka ajër. Jezusi po merr frymë Jete të re pikërisht në këtë moment në drejtimin tuaj. Varet nga ju që të thithni

Le të mos qëndrojmë të burgosur brenda vetes, por le t'i hapim Zotit varret tona të vulosura - secili prej nesh e di se çfarë janë - në mënyrë që Ai të hyjë dhe të na japë jetë. Le t'i japim Atij gurët e zemërimit tonë dhe gurët e së kaluarës sonë, ato barra të rënda të dobësive dhe rënieve tona. Krishti dëshiron të vijë dhe të na marrë për dore për të na nxjerrë nga ankthi… Zoti na çliroftë nga kjo kurth, nga të qenit të krishterë pa shpresë, të cilët jetojnë sikur Zoti të mos ngrihej, sikur problemet tona të ishin në qendër të jetës sonë. —POPA FRANCIS, Homily, Vigjilja e Pashkëve, 26 Mars 2016; vatikan.va

 

LIDHJE ME LIDHJE

Rrëfimi Passé?

Rrëfimi… E nevojshme?

Rrëfimi javor

Për të bërë një rrëfim të mirë

Pyetje mbi Çlirimin

Arti i Fillimit Përsëri

Refugjat i Madh dhe Port i Sigurt

 

Mbështetja dhe lutjet tuaja financiare janë arsyeja
ju po e lexoni këtë sot.
 Ju bekoj dhe faleminderit. 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 
 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 John 19: 30
2 Gen 2: 10
3 Gjoni 4:14; krh. 7:38
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.