Kolapsi i Amerikës dhe Përndjekja e Re

 

IT ishte me një peshë të çuditshme zemre që unë hipa në një avion në Shtetet e Bashkuara dje, në rrugën time për të dhënë një konferencë këtë fundjavë në Dakota Veriore. Në të njëjtën kohë që avioni ynë u ngrit, aeroplani i Papa Benediktit po ulej në Mbretërinë e Bashkuar. Ai ka qenë shumë në zemrën time këto ditë - dhe shumë në tituj.

Ndërsa po largohesha nga aeroporti, u detyrova të blija një revistë lajmesh, diçka që rrallë e bëj. Më kapi titulli “A po shkon bota e tretë amerikane? Shtë një raport se si qytetet amerikane, disa më shumë se të tjerët, kanë filluar të prishen, infrastrukturat e tyre janë shembur, paratë e tyre praktikisht mbarojnë. Amerika është 'thyer', tha një politikan i nivelit të lartë në Uashington. Në një qark në Ohio, forca e policisë është aq e vogël për shkak të shkurtimeve, saqë gjykatësi i qarkut rekomandoi që qytetarët 'të armatoseshin' kundër kriminelëve. Në Shtetet e tjera, dritat e rrugës po mbyllen, rrugët e asfaltuara janë kthyer në zhavorr dhe vendet e punës në pluhur.

Ishte surrealiste për mua të shkruaja për këtë kolaps të ardhshëm disa vjet më parë para se ekonomia të fillonte të binte (shih Viti i Shpalosjes). Evenshtë edhe më surrealiste ta shohësh se po ndodh tani para syve tanë.

 

ERA N B BANET E TYRE

E mbarova artikullin dhe hapa një tjetër titull, "Nëse Papa përballet me akuza?”Ajo thekson edhe një herë skandalin e tmerrshëm në Kishë që vazhdon të dalë në dritë: se disa priftërinj katolikë kanë abuzuar seksualisht me fëmijë.

Aq shumë raste dolën sa Konferenca e Ipeshkvijve Katolikë të SH.B.A. porositi një studim ekspert, i cili arriti në përfundimin në 2004 që, që nga viti 1950, 10,667 individë kishin bërë akuza të arsyeshme kundër 4,392 priftërinjve, 4.3 përqind të të gjithë trupit të klerikëve në atë periudhë.  - Brian Bethune, Maclean-së, Shtator 20th, 2010

Në një deklaratë të guximshme për gazetarët gjatë fluturimit të tij në MB, Papa Benedikti u përgjigj se ai ishte 'tronditur dhe trishtuar', pjesërisht, sepse priftërinjtë zotohen të jenë zëri i Krishtit gjatë shugurimit.

“Difficultshtë e vështirë të kuptohet se si një njeri që e ka thënë këtë mund të bjerë në këtë çoroditje. Ashtë një trishtim i madh… …shtë gjithashtu trishtuese që autoriteti i kishës nuk ishte mjaft vigjilent, dhe jo mjaft i shpejtë dhe vendimtar për të marrë masat e nevojshme —POPE BENEDIKTI XVI, Papa pranon dështimet e kishës në skandalin e abuzimit seksual, 16 shtator 2010; www.metronews.ca

Por artikulli i revistës që po lexoja vazhdonte për të gjithë, por akuzonte Papa Benediktin se ishte një aksesor i pedofilisë duke pretenduar se nuk bëri pjesën e tij për ta ndaluar atë. Asgjë nuk tha për provat e kundërta, natyrisht. Pa përmendur që kur ishte kardinal, ai bëri më shumë në Vatikan për t'u marrë me këto skandale se kushdo tjetër. Përkundrazi, juristë të të drejtave të njeriut, artikulli vazhdoi duke thënë

… Mendoj se era është në kurrizin e tyre, një erë mjaft e fortë për të tronditur dritaret e qelqit me njolla kudo, dhe që një ditë së shpejti as një papë nuk do të jetë mbi ligjin.   - Brian Bethune, Maclean-së, Shtator 20th, 2010

Në të vërtetë, bën thirrje për papa që do të arrestohet dhe të paraqitura para Gjykatës Ndërkombëtare janë hedhur në tabloidet britanike. Ai ka qenë barra e komikut pa shijes, karikaturat poshtëruese, dhe i papërmbajtur tallje. Pa u dukur asnjë fund i zbulimeve skandaloze, do të dukej se ishte koha e pjekur për një sulm agresiv në vetë themelet e Kishës.

Ironikisht, ndërsa isha duke lexuar atë artikull, papa po komplimentonte Mbretërinë e Bashkuar për përpjekjet e saj, "për të qenë një shoqëri moderne dhe multikulturore", dhe se,

Në këtë ndërmarrje sfiduese, ajo gjithmonë mund të ruajë respektin e saj për ato vlera tradicionale dhe shprehjet kulturore që më shumë format agresive të sekularizmit nuk vlerësojnë më dhe madje as nuk tolerojnë. —POPA BENEDIKTI XVI, Adresa tek autoritetet shtetërore,
Pallati Holyroodhouse; Skoci, 16 shtator 2010; Agjencia Katolike e Lajmeve

Ato fjalë ishin a Paralajmërimi kjo mund të kuptohet vetëm në kontekstin e asaj që ai tha momente më parë në adresën e tij:

… Ne mund të kujtojmë se si Britania dhe udhëheqësit e saj qëndruan kundër një tiranie naziste që dëshironte të zhdukte Perëndinë nga shoqëria dhe ua mohoi njerëzimin tonë të përbashkët shumë njerëzve, veçanërisht hebrenjve, të cilët mendohej se ishin të papërshtatshëm për të jetuar… Ndërsa reflektojmë në mësimet e kthjellëta të ateistit ekstremizmi i shekullit të njëzetë, të mos harrojmë kurrë se si përjashtimi i Zotit, fesë dhe virtytit nga jeta publike çon përfundimisht në një vizion të cunguar të njeriut dhe të shoqërisë dhe kështu në një "vizion zvogëlues të personit dhe fatit të tij (Caritas në Veritate, 29). - Po aty.

Shtë e qartë, Ati i Shenjtë sheh duke ngritur, edhe një herë, përpjekje të reja 'agresive' për të jo vetëm heshtur Kishën, por heshtur Zotin, nëse kjo ishte e mundur.

 

Ngritja e persekutimit të ri

E vendosa revistën dhe pashë peisazhin e thyer amerikan të Montanës që kalonte pranë dritares time. Edhe një herë, një "fjalë" e çuditshme më rrokullisi në mendje se e kam ndjerë Zotin të flasë më parë. Në një farë mënyre Amerika është "vendkalim”Që ka parandaluar persekutimin e drejtpërdrejtë global të Kishës Katolike. Them e çuditshme, sepse nuk është diçka e dukshme menjëherë

Amerika, për shkak të vendit të saj në botë si një superfuqi dominuese, ka qenë një roje e demokracisë. E them këtë, pavarësisht disa kontradikta të dhimbshme në atë që ka ndodhur në Irak, etj Megjithatë, liri (veçanërisht liria e fesë) në pjesën më të madhe është ruajtur në Amerikën e Veriut dhe vende të tjera kundër Komunizmit dhe tiranive të tjera pikërisht për shkak të dominimit ushtarak dhe fuqisë ekonomike të Amerikës.

Por tani, thotë themeluesi i Huffington Post,

Ndërsa vëzhgojmë klasën e mesme duke u shembur, për mua ky është një tregues kryesor që po kthehemi në një vend të Botës së Tretë. -
Arianna Huffington, Intervista e Maclean, Shtator 16th, 2010

Shtoji zërit të saj atë të politikanëve të ndershëm, ekonomistëve dhe organeve botërore të tilla si Fondi Monetar Ndërkombëtar, të cilët gjithnjë e më shumë po paralajmërojnë që themelet e Amerikës kanë filluar të shkërmoqen nën borxhin e saj të madh. Unë kam shkruar para kësaj Revolucion po vjen. Por do të vijë vetëm kur rendi shoqëror të jetë destabilizuar mjaftueshëm, dhe pastaj, mundësia për një rendi i ri politik eshte e mundur. Me sa duket, destabilizimi po vjen me vështirësi dhe shpejt, ndërsa papunësia dhe varfëria në SH.B.A. rritet dhe mundësia për kaos shoqëror, siç e shohim duke shpërthyer në vendet e tjera të botës së tretë, bëhet më pak e largët.

Larg nga një spekulim, disa papë kanë paralajmëruar për dekada që një revolucion i tillë ka qenë qëllimi gjatë gjithë kohës shoqëritë sekrete duke punuar paralelisht me qeveritë (shih Na paralajmëruan) Me rënien e Shteteve të Bashkuara, dera do të jetë e hapur për një superfuqi të re - ose një qeveri superbotërore - për të pohuar një mënyrë qeverisjeje që nuk vendos lirinë dhe dinjitetin e brendshëm të personit njerëzor në qendër të saj, por në vend të kësaj përfitimi, efikasiteti, ekologjia, mjedisi dhe teknologjia si qëllimi i saj kryesor.

… Pa udhëzimin e bamirësisë në të vërtetë, kjo forcë globale mund të shkaktojë dëme të papara dhe të krijojë ndarje të reja brenda familjes njerëzore Nëse ka mungesë respekti për të drejtën për jetë dhe për një vdekje natyrore, nëse konceptimi, shtatzënia dhe lindja njerëzore bëhen artificiale, nëse embrionet njerëzore flijohen për kërkime, ndërgjegjja e shoqërisë përfundon duke humbur konceptin e ekologjisë njerëzore dhe , së bashku me të, atë të ekologjisë mjedisore. Contradshtë kontradiktore të këmbëngulësh që brezat e ardhshëm të respektojnë mjedisin natyror kur sistemet dhe ligjet tona arsimore nuk i ndihmojnë ata të respektojnë vetveten. —POPA BENEDIKT XVI, Enciklike Bamirësia në të Vërtetë, Ch. 2, v.33x; n 51

Po kush po e dëgjon papën? Besueshmëria, dhe për këtë arsye autoriteti moral i Kishës, po shuhet nga a cunami i relativizmit moral që po përmbyt botën dhe sektorët e Kishës njësoj, siç dëshmohet tani në keto skandale dhe gjeneral që bie larg besimit. Në të njëjtën kohë, Amerika - ajo ndalesë që po frenon një cunami politik- po humbet gjithashtu terrenin e saj në botë. Dhe pasi të jetë zhdukur, do të duket se do të mbetet vetëm një kufizues që do të mbante një cunami shpirtëror i mashtrimit nga fshirja e tokës:

Abrahami, babai i besimit, është me anë të besimit të tij shkëmbi që frenon kaosin, përmbytja fillestare e shkatërrimit dhe kështu e mbështet krijimin. Simon, i pari që rrëfeu Jezusin si Krishti ... tani bëhet me anë të besimit të tij Abrahamik, i cili rinovohet në Krishtin, shkëmbi që qëndron kundër valës së papastër të mosbesimit dhe shkatërrimit të saj të njeriut. —POPA BENEDICT XVI (Kardinal Ratzinger), Thirrja në Kungim, Kuptimi i Kishës Sot, Adrian Walker, Tr., F. 55-56

Në të vërtetë, ne tani shohim që ngrihen retë e a stuhi perfekte, mundësia ideale për një të lindë rendi i ri global që dredh prangat e "demokracisë kapitaliste" dhe "fesë institucionale".

 

AMERIKA E BUKURA, PETER GURI

Ndërsa aeroplani im më në fund u ul në pistën e tokës Amerikane, unë meditova për atë që tha mistikja dhe Shërbëtorja e Zotit të Venezuelës, Maria Esperanza për këtë vend të madh:

Ndjej që Shtetet e Bashkuara duhet të shpëtojnë botën -Ura për në Parajsë: Intervista me Maria Esperanza të Betania, nga Michael H. Brown, f. 43

Ndërsa flamuri i spangled me yll përplaset në fllad në dhomën time të hotelit dhe një dashuri e thellë për këtë popull ngrihet në zemrën time, unë pyes veten përsëri për ato fjalë misterioze të thëna në fund të homelisë së parë të Benediktit XVI kur u bë Papa

Lutu për mua, që të mos iki nga frika e ujqërve. —POPA BENEDICT XVI, 24 Prill 2005, Sheshi i Shën Pjetrit, i pari homeli si papë

 

 

LIDHUR ME LIDHJE:

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, GJYKIMET E MADHE dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.