Kryqi, Kryqi!

 

ONE nga pyetjet më të mëdha me të cilat jam përballur në ecjen time personale me Zotin është pse me duket se ndryshoj kaq pak? “Zot, unë lutem çdo ditë, them Rruzarja, shkoj në meshë, rrëfej rregullisht dhe derdh veten në këtë shërbesë. Atëherë, pse dukem i mbërthyer në të njëjtat modele dhe gabime të vjetra që më lëndojnë mua dhe ata që dua më shumë? " Përgjigja më erdhi kaq qartë:

Kryqi, Kryqi!

Por çfarë është "Kryqi"?

 

KRYQI I V TRRTET

Ne priremi që menjëherë ta barazojmë Kryqin me vuajtjet. Kjo për të "marrë Kryqin tim" do të thotë që unë duhet të vuaj dhimbje në një farë mënyre. Por, në të vërtetë nuk është ajo që është Kryqi. Përkundrazi, është shprehja e duke zbrazur veten plotësisht për dashurinë e tjetrit. Për Jezusin, kjo do të thoshte fjalë për fjalë duke vuajtur deri në vdekje, sepse kjo ishte natyra dhe domosdoshmëria e misionit të Tij personal. Por jo shumë prej nesh janë thirrur të vuajnë dhe të vdesin një vdekje brutale për një tjetër; ky nuk është misioni ynë personal. Atëherë, kur Jezusi na thotë të marrim Kryqin tonë, ai duhet të përmbajë një kuptim më të thellë dhe është ky:

Unë po ju jap një urdhërim të ri: ta doni njëri-tjetrin. Ashtu siç ju kam dashur ju, kështu edhe ju duhet ta doni njëri-tjetrin. (Gjoni 13:34)

Jeta, pasioni dhe vdekja e Jezuit na japin një të re model që duhet të ndjekim:

Keni mes jush të njëjtin qëndrim që është edhe juaji në Jezu Krishtin… ai u zbraz vetveten, duke marrë formën e një skllavi… ai u përul, duke u bërë i bindur ndaj vdekjes, madje edhe vdekjes në kryq. (Filipianëve 2: 5-8)

Shën Pali nënvizon thelbin e këtij modeli kur thotë se Jezusi mori formën e një skllavi, përulës vetë - dhe pastaj shton se, për Jezusin, kjo përfshinte "edhe vdekjen". Ne duhet të imitojmë thelbin, jo domosdoshmërisht vdekjen fizike (nëse Zoti nuk i jep një dhuratë të martirizimit). Pra, të marrësh kryqin e dikujt do të thotë të "Duani njëri-tjetrin", dhe me fjalët dhe shembullin e tij, Jezusi na tregoi se si:

Kush përulet si ky fëmijë është më i madhi në mbretërinë e qiellit… Për atë që është më i vogli midis jush është ai që është më i madhi. (Mat 18: 4; Luka 9:48)

Përkundrazi, kushdo që dëshiron të jetë i madh midis jush, do të jetë shërbëtori juaj; kush dëshiron të jetë i pari midis jush do të jetë skllavi juaj. Vetëm kështu, Biri i Njeriut nuk erdhi për t'u shërbyer, por për të shërbyer dhe për të dhënë jetën e tij si një shpërblim për shumë njerëz. (Mat 20: 26-28)

 

PJESA E MALIT… JO VETUSTM TABOR

Arsyeja që unë besoj se shumë, duke përfshirë edhe veten time, të cilët luten, shkojnë rregullisht në Meshë, adhurojnë Jezusin në Sakramentin e Bekuar, marrin pjesë në konferenca dhe tërheqje, bëjnë pelegrinazhe, ofrojnë rruzare dhe novenas etj ... por nuk rriten në virtyt, është sepse ata nuk kanë me të vërtetë e kapi Kryqin. Mali Tabor nuk është mali Kalvar. Tabori ishte vetëm përgatitje për Kryqin. Po ashtu, kur kërkojmë hire shpirtërore, ato nuk mund të jenë qëllim në vetvete (po sikur Jezusi të mos zbresë kurrë nga Tabori ??). Ne gjithmonë duhet të kemi mirëqenien dhe shpëtimin e të tjerëve në zemër. Përndryshe rritja jonë në Zot do të pengohet, nëse nuk mohohet.

Kryqi nuk po i kryen të gjitha këto përkushtime të nevojshme, edhe pse duket se po bëjmë diçka heroike. Përkundrazi, është kur bëhemi një shërbëtor i vërtetë i bashkëshortit ose fëmijëve, shokëve të dhomës ose shokët, famullitarët ose bashkësitë tona. Besimi ynë katolik nuk mund të kalojë në një lloj mënyre për të përmirësuar vetveten, ose vetëm të nënshtrojë ndërgjegjen tonë të trazuar, ose thjesht të gjejë ekuilibrin. Dhe të dhëntë, Zot bën përgjigjuni na në këto kërkime, megjithatë; Ai dhuron mëshirën dhe paqen e Tij, dashurinë dhe faljen e Tij sa herë që e kërkojmë Atë. Ai na mban për aq sa mundet, sepse Ai na do - ashtu si një nënë e ushqen foshnjën e saj që qan, megjithëse fëmija ka vetëm urinë e vet në mendje.

Por nëse ajo është një nënë e mirë, ajo përfundimisht do ta heq fëmijën dhe do ta mësojë të dua vëllezërit e motrat dhe fqinjin e tij dhe të ndajë me ata që janë të uritur. Po kështu, edhe pse ne e kërkojmë Zotin në lutje dhe Ai na ushqen me hir, si një nënë e mirë, Ai thotë:

Akoma, Kryqi, Kryqi! Imitoni Jezusin. Bëhuni fëmijë. Bëhuni shërbëtor. Bëhuni skllav. Kjo është rruga e vetme që çon në Ringjallje. 

Nëse vazhdimisht po luftoni kundër temperamentit tuaj, epshit, detyrimit, materializmit ose çfarë keni, atëherë mënyra e vetme për të pushtuar këto vese është të vendosni në rrugën e Kryqit. Ju mund ta kaloni gjithë ditën duke adhuruar Jezusin në Sakramentin e Bekuar, por do të bëjë pak ndryshim nëse mbrëmjet i kaloni duke i shërbyer vetes. Shën Tereza e Kalkutës njëherë tha: “Koha e kaluar nga motrat e mia në shërbimin e Zotit në Sakramentin e Bekuar, u lejon atyre të kalojnë orët e shërbimit Jezusit në të varfërit. ” Qëllimi i lutjeve dhe përpjekjeve tona shpirtërore, pra, nuk mund të jetë kurrë të transformojmë vetveten, por gjithashtu duhet të na disponojnë "Për punët e mira që Perëndia ka përgatitur paraprakisht, që ne të jetojmë në to". [1]Ef 2: 10  

Kur lutemi si duhet, ne i nënshtrohemi një procesi pastrimi të brendshëm, i cili na hapet përpara Zotit dhe kështu edhe ndaj njerëzve të tjerë… Në këtë mënyrë ne i nënshtrohemi atyre pastrimeve me të cilat bëhemi të hapur ndaj Zotit dhe jemi të përgatitur për shërbimin e shokut tonë. qenie Njerezore. Ne bëhemi të aftë për shpresën e madhe, dhe kështu bëhemi ministra të shpresës për të tjerët. —POPE BENEDIKTI XVI, Spe Salvi (Ruajtur në Shpresë), n 33, 34

 

JEZUSI IN ME

Asnjëherë nuk bëhet fjalë vetëm për "Jezusin dhe mua". Bëhet fjalë për jetën e Jezusit in mua, e cila kërkon një vdekje të vërtetë për veten time. Kjo vdekje vjen pikërisht duke vendosur mbi Kryq dhe duke u shpuar nga thonjtë e Dashurisë dhe Shërbimit. Dhe kur ta bëj këtë, kur të hyj në këtë "vdekje", atëherë një Ringjallje e vërtetë do të fillojë brenda meje. Atëherë gëzimi dhe paqja fillojnë të lulëzojnë si zambaku; atëherë butësia, durimi dhe vetëkontrolli fillojnë të formojnë muret e një shtëpie të re, një tempulli të ri, i cili unë jam. 

Nëse uji do të nxehet, atëherë i ftohti duhet të vdesë prej tij. Nëse drurit do t'i bëhet zjarr, atëherë natyra e drurit duhet të vdesë. Jeta që ne kërkojmë nuk mund të jetë në ne, nuk mund të bëhet vetvetja jonë, ne nuk mund të jemi vetvetja, nëse nuk e fitojmë atë duke pushuar së pari të jemi ajo që jemi; ne e fitojmë këtë jetë përmes vdekjes. —Pr. John Tauler (1361), prift dhe teolog Dominikan Gjerman; nga Predikimet dhe Konferencat e John Tauler

Dhe kështu, nëse e keni filluar këtë vit të ri duke hasur në të njëjtat mëkate të vjetra, të njëjtat lufta me mishin si unë, atëherë duhet të pyesim veten nëse vërtet po marrim çdo ditë Kryqin, i cili do të ndjekë gjurmët e Krishtit të zbrazjes veten me përulësi dhe duke u bërë një shërbëtor i atyre që na rrethojnë. Isshtë e vetmja rrugë që la Jezusi, i vetmi model që të çon në Ringjallje. 

Isshtë rruga e vetme në të vërtetën që çon në jetë. 

Amen, amen, unë po të them, nëse një kokërr gruri nuk bie në tokë dhe nuk vdes, mbetet vetëm një kokërr gruri; por nëse vdes, jep shumë fruta. (Gjoni 12:24)

 

LIDHJE ME LIDHJE

Të duash dhe t'i shërbesh të tjerëve përfshin sakrifica, e cila është një formë e vuajtjeve. Por është pikërisht kjo vuajtje që, e bashkuar me Krishtin, prodhon frytin e hirit. Lexoni: 

Kuptimi i Kryqit   Pjesëmarrja në Jezusin

 

Faleminderit për sigurimin e karburantit
për zjarrin e kësaj ministrie.

 

 

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Ef 2: 10
Postuar ne BALLINA, SHPIRTRIA.