Nata e errët


Shën Thérèse i Fëmijës Jezus

 

JU e njohin atë për trëndafilat e saj dhe thjeshtësinë e shpirtërore të saj. Por më pak e njohin atë për errësirën e plotë ku ajo kaloi para vdekjes së saj. Duke vuajtur nga tuberkulozi, Shën Thérèse de Lisieux pranoi se, nëse nuk do të kishte besim, ajo do të kishte kryer vetëvrasje. Ajo i tha infermierit të saj pranë shtratit:

Jam i befasuar që nuk ka më vetëvrasje mes ateistëve. —Siç është raportuar nga Motra Marie e Trinisë; CatholicHousehold.com

Në një moment, Shën Thérèse dukej se profetizonte tundimet që do të vinin që ne tani po përjetojmë në brezin tonë - atë të një "ateizmi të ri":

Sikur ta dinit se cilat mendime të frikshme më pushtojnë. Lutuni shumë për mua që të mos dëgjoj Djallin që dëshiron të më bindë për kaq shumë gënjeshtra. Isshtë arsyetimi i materialistëve më të këqij që më imponohet. Më vonë, duke bërë vazhdimisht përparime të reja, shkenca do të shpjegojë gjithçka natyrshëm. Ne do të kemi arsyen absolute për gjithçka që ekziston dhe që mbetet ende një problem, sepse mbeten shumë gjëra për t'u zbuluar, etj. Etj. -Shën Tereza e Lisieux: Bisedat e saj të fundit, Fr. John Clarke, cituar në katolikotemaks.com

Shumë prej ateistëve të rinj sot drejtojnë Shën Thérèse, Nënë Tereza, etj. Si provë se këta nuk ishin shenjtorë të mëdhenj, por thjesht ateistë të maskuar. Por atyre u mungon çështja (përveç që nuk kanë kuptuar të teologjisë mistike): këta shenjtorë e kuptuan nuk bëjnë vetëvrasje në errësirën e tyre, por, në fakt, u bënë ikona paqeje dhe gëzimi, pavarësisht pastrimit që po kalonin. Në fakt, Thérèse dëshmoi:

Megjithëse Jezusi nuk po më jep asnjë ngushëllim, ai po më jep një paqe aq të madhe sa po më bën edhe më mirë! -Korrespondencë e Përgjithshme, Vol I, Fr. John Clarke; krh. Madhështor, Shtator 2014, f. 34

Zoti e privon shpirtin të ndjejë praninë e Tij, në mënyrë që shpirti të shkëputet gjithnjë e më shumë nga vetja dhe krijesat, duke e përgatitur atë për bashkim me Të, duke e mbajtur shpirtin me një paqe të brendshme. "Që i tejkalon të gjitha kuptimet". [1]krh. Phil 4:7

Po të më afrohej, nuk e shoh; nëse ai kalon, unë nuk e di për të. (Jobi 9:11)

Kjo "braktisje" në dukje nga Zoti në të vërtetë nuk është fare braktisje pasi Zoti nuk e lë kurrë nusen e Tij. Por megjithatë mbetet një "natë e errët e shpirtit" e dhimbshme. [2]Terminologjia "nata e errët e shpirtit" u përdor nga Gjoni i Kryqit. Megjithëse ai i referohet asaj si një pastrim intensiv i brendshëm që i paraprin bashkimit me Zotin, fraza shpesh përdoret lirshëm për t'iu referuar atyre netëve të vështira të vuajtjeve që të gjithë përjetojmë.

Pse më përbuz, o Zot; pse ma fsheh fytyrën? (Psalmi 88:15)

Në fillim të shkrimit tim apostolit, ndërsa Zoti filloi të më mësonte për atë që po vinte, unë kuptova që Kisha duhet tani, si një trupit, kalojnë përmes "natës së errët të shpirtit". Se ne kolektivisht do të hyjmë në një periudhë pastrimi, në të cilën, si Jezusi në Kryq, do të ndihemi sikur Ati na ka braktisur.

Por ["nata e errët"] çon, në mënyra të ndryshme të mundshme, në gëzimin e pashprehur që përjetuan mistikët si "bashkimi martesor". OPPOPE JOHN PAUL II, Novo Millennio Ineunte, Letra Apostolike, n.30

Pra, çfarë të bëjmë?

Përgjigja është të humb veten. Shtë të vazhdosh të ndjekësh vullnetin e Zotit në gjithçka. Kur Kryepeshkopi Francis Xavier Nguyễn Văn Thuận ishte mbyllur për trembëdhjetë vjet në burgjet Komuniste, ai mësoi "sekretin" e të ecurit në errësirën e vuajtjeve dhe braktisjen në dukje.

Duke harruar veten, ne e hedhim tërë qenien tonë në atë që Zoti kërkon nga ne në momentin e tanishëm, në fqinjin që ai vendos para nesh, i motivuar vetëm nga dashuria. Atëherë, shumë shpesh do të shohim që vuajtjet tona zhduken sikur me ndonjë magji dhe vetëm dashuria mbetet në shpirt. -Dëshmia e Shpresës, faqe 93

Po, këtë donte të thoshte Shën Tereza me të qenit "i vogël". Por të jesh i vogël nuk do të thotë të jesh i dëshpëruar shpirtëror. Siç thotë Jezusi, ne në fakt duhet të jemi i vendosur:

Askush që i jep dorën parmendës dhe shikon atë që lamë pas nuk është i përshtatshëm për Mbretërinë e Perëndisë. (Luka 9:62)

Jo më pak se katolikët e zakonshëm individualë mund të mbijetojnë, kështu që familjet e zakonshme katolike nuk mund të mbijetojnë. Ata nuk kanë zgjidhje. Ata ose duhet të jenë të shenjtë - që do të thotë të shenjtëruar - ose do të zhduken. Familjet e vetme katolike që do të mbesin të gjalla dhe të lulëzojnë në shekullin e njëzet e një janë familjet e dëshmorëve. -Zoja e Bekuar dhe Shenjtërimi i Familjes, Shërbëtori i Zotit Fr. John A. Hardon, SJ

Pra, le t'i lutemi Jezusit të na japë hirin për të qenë të vendosur, për të mos hequr dorë ose shpellë në "tundimi për të qenë normal”, për të ecur së bashku me rrjedhën e botës dhe për të lejuar llambën e besimit tonë shuhen. Këto janë ditët e këmbëngulje… por i gjithë Qielli është në anën tonë. 

 

Botuar për herë të parë më 30 shtator 2014. 

 

LIDHJE ME LIDHJE

 

 

Mbështetni shërbimin e plotkohor të Markut:

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 

Print Friendly dhe PDF

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Phil 4:7
2 Terminologjia "nata e errët e shpirtit" u përdor nga Gjoni i Kryqit. Megjithëse ai i referohet asaj si një pastrim intensiv i brendshëm që i paraprin bashkimit me Zotin, fraza shpesh përdoret lirshëm për t'iu referuar atyre netëve të vështira të vuajtjeve që të gjithë përjetojmë.
Postuar ne BALLINA, SHPIRTRIA.