Dita e Ndryshimit!


Artist i panjohur

 

Unë e kam azhurnuar këtë shkrim që botova për herë të parë më 19 tetor 2007:

 

UNE KAM shpesh shkruhet se duhet të qëndrojmë zgjuar, të shikojmë dhe të lutemi, ndryshe nga apostujt që dremitin në Kopshtin e Gjetsemanit. Si kritik kjo vigjilencë është bërë! Ndoshta shumë prej jush ndiejnë një frikë të madhe se jeni ose në gjumë, ose ndoshta se do të bini në gjumë, ose që madje do të vraponi nga Kopshti! 

Por ekziston një ndryshim thelbësor midis apostujve të sotëm dhe Apostujve të Kopshtit: Rrëshaja. Para Rrëshajave, Apostujt ishin njerëz me frikë, plot dyshime, mohime dhe ndrojtje. Por pas Rrëshajave, ata u transformuan. Papritmas, këta burra dikur joefektivë shpërthyen në rrugët e Jeruzalemit përpara përndjekësve të tyre, duke predikuar Ungjillin pa kompromis! Ndryshimi?

Rrëshaja.

 

 

Mbushur me frymën 

Ju që jeni pagëzuar keni marrë të njëjtin Shpirt. Por shumë nuk e kanë provuar kurrë një lirimin të Frymës së Shenjtë në jetën e tyre. Kjo është ajo që është Konfirmimi, ose duhet të jetë: një përfundim i Pagëzimit dhe një vajosje e re e Shpirtit të Shenjtë. Por edhe atëherë, shumë shpirtra ose nuk janë katekizuar si duhet mbi Shpirtin, ose janë konfirmuar sepse ishte "gjëja për të bërë". 

Kjo katekezë është vepra e madhe e "Rinovimit Karizmatik" e cila është përqafuar dhe promovuar nga Etërit e Shenjtë të shekullit të kaluar, përfshirë Papën aktual. Ai ka lehtësuar lirimin e Frymës së Shenjtë në jetën e shumë besimtarëve, duke bërë të mundur që të njëjtën fuqi e Rrëshajëve t'i transformojë ata, duke shkrirë frikën e tyre dhe duke fuqizuar jetën e tyre me karizmat e Shpirtit të Shenjtë të destinuara për ndërtimin e Trupit të Krishtit. 

Farshtë shumë e kaluar dita për katolikët që vazhdojnë të etiketojnë njëri-tjetrin si "karizmatik" ose "marian" ose "kjo apo ajo". Të jesh katolik do të thotë të përqafosh spektri i plotë i së vërtetës. Kjo nuk do të thotë që ne duhet ta shprehim lutjen tonë si njëri-tjetri - ka një mijë mënyra për të la Rruge Por ne duhet të përqafojmë gjithçka që Jezusi ka zbuluar për përfitimin tonë - të gjitha ato forca të blinduara, Armëtdhe zemërgjerësi ne kemi nevojë për të angazhuar Beteja e Madhe kisha po hyn.

Ka edhe më tepër hire të veçanta quajtur edhe karizmat pas termit grek të përdorur nga Shën Pali dhe që do të thotë "favor", "dhuratë falas", "përfitim". Cilido qoftë karakteri i tyre - nganjëherë është i jashtëzakonshëm, siç është dhuntia e mrekullive ose e gjuhëve - karizmat janë të orientuar drejt hirit shenjtërues dhe synojnë të mirën e përbashkët të Kishës. Ata janë në shërbim të bamirësisë që ndërton Kishën. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2003

Dëshmitarët dëshmojnë për faktin se Papa Gjon Pali II foli në gjuhë. Këto nuk janë dhurata për fanatikët, por ata që janë të gatshëm të jenë radikalë!

Në librin e Veprave, Apostujt u mbushën me Shpirt, jo vetëm një herë në Rrëshajë, por shumë herë (shih Veprat 4: 8 dhe 4:31 për shembull.) Ishte dhe është ajo që Shën Thomas Aquinas e quajti një "të padukshme dërgimi ”i Shpirtit me të cilin karizmat e fjetur të fjetur ose të fshehur“ trazohen ”:

Ekziston një dërgim i padukshëm (i Frymës së Shenjtë) gjithashtu në lidhje me një përparim në virtyt ose një rritje të hirit ... një dërgim i tillë i padukshëm duhet të shihet veçanërisht në atë lloj rritje të hirit, me anë të të cilit një person shkon përpara në një akt të ri ose gjendje e re e hirit -St. Thomas Aquinas, Summa Theologiae; cituar nga Katolik dhe i krishterë, Alan Schreck 

Pas këtij dërgimi të padukshëm, unë personalisht kam parë shumë shpirtra të shndërruar. Papritmas ata kanë një dashuri dhe dëshirë të thelluar për Perëndinë, një uri për Fjalën e tij dhe një zell për Mbretërinë e Tij. Shpesh, ka një çlirim karizmash që i mundëson ata të bëhen dëshmitarë të fuqishëm.

 

Lutja e dhomës së sipërme

Kisha e gjen veten edhe një herë në dhoma e sipërme e zemrës me Merjemen. Ne po presim në Bastion që të vijë Shpirti dhe pritja pothuajse ka mbaruar. Bashkojuni dorës së Marisë në Rruzaren e shenjtë. Lutuni për një Rrëshajë të re në jetën tuaj. Shpirti po vjen për të lënë në hije Kisha-Grua! Mos ki frikë, sepse është vetëm kjo hir që do të të fuqizojë të jesh dëshmitari i Tij përballë përndjekësve tuaj

Fryma e Shenjtë, duke gjetur Bashkëshortin e tij të dashur përsëri të pranishëm në shpirtra, do të zbresë në ta me një fuqi të madhe. Ai do t'i mbushë me dhuratat e tij, veçanërisht me mençuri, me anë të të cilave ata do të prodhojnë mrekulli të hirit ... kjo mosha e Marisë, kur shumë shpirtra, të zgjedhur nga Maria dhe dhënë nga Zoti më i Larti, do të fshihen plotësisht në thellësitë e shpirtit të saj, duke u bërë kopje të gjalla të saj, duke dashur dhe lavdëruar Jezusin.  -St. Louis de Montfort, Përkushtim i Vërtetë ndaj Zojës së Bekuar, n.217, Botimet Montfort 

Pse dymbëdhjetë peshkatarë konvertuan botën, dhe pse gjysmë miliardi të krishterë nuk janë në gjendje të përsërisin këtë veprim? Shpirti bën ndryshimin. - Dr. Peter Kreeft, Bazat e Besimit

Lutuni për Dita e Ndryshimit. Për çfarë ndryshimi mund të bëjë një ditë  

 

Zëri i kishës

Duhet t'i lutemi dhe t'i lutemi Shpirtit të Shenjtë, sepse secili prej nesh ka shumë nevojë për mbrojtjen e Tij dhe ndihmën e Tij. Sa më shumë që një njeri ka mangësi në mençuri, i dobët në forcë, i përplasur me telashe, i prirur ndaj mëkatit, kështu që ai duhet të fluturojë më shumë tek Ai që është burimi i pandërprerë i dritës, forcës, ngushëllimit dhe shenjtërisë.  —POPA LEO XIII, Enciklike Divinum illud munus, 9 maj 1897, Seksioni 11

O Frymë e Shenjtë, rinovo mrekullitë e tua në këtë ditë, si me një Rrëshajë të re. —POPA JOHN XXIII në hapjen e Këshillit të Dytë të Vatikanit  

Do të jetë me fat për kohën tonë, për vëllezërit tanë, që të ekzistojë një brez, brezi juaj i të rinjve që i bërtasin botës lavdinë dhe madhështinë e Zotit të Rrëshajëve…. Jezusi është Zot, Aleluja! —POPA PAUL VI, komente spontane, tetor 1973

Fryma e freskët e Shpirtit, gjithashtu, ka ardhur për të zgjuar energji të fshehta brenda Kishës, për të nxitur karizmat e fjetur dhe për të mbushur një ndjenjë të gjallërisë dhe gëzimit. —POPULLI PAUL VI, Një Rrëshajë e Re nga Kardinali Suenens 

Jini të hapur ndaj Krishtit, mirëpriteni Shpirtin, në mënyrë që një Rrëshajë e re të mund të ndodhë në çdo komunitet! Një ity i ri njerëzor, i gëzueshëm, do të lindë nga mesi juaj; ju do të përjetoni përsëri fuqinë shpëtuese të Zotit.  —POPE JOHN PAUL II, në Amerikën Latine, 1992

… [Një pranverë e re e jetës së krishterë do të zbulohet nga Jubileu i Madh nëse të krishterët janë të shkathët ndaj veprimit të Shpirtit të Shenjtë… OPPOPE JOHN PAUL II, Tertio Millennio Adveniente, n 18

Unë jam me të vërtetë një mik i lëvizjeve - Komunione e Liberazione, Focolare dhe Rinovimi Karizmatik. Unë mendoj se kjo është një shenjë e Pranverës dhe e pranisë së Shpirtit të Shenjtë. - Cardinal Ratzinger (POPE BENEDICT XVI), Intervistë me Raymond Arroyo, EWTN, Bota në të gjithë botën, Shtator 5th, 2003

… Le të kërkojmë nga Zoti hirin e një Pentekosti të ri… Mund të ketë gjuhë zjarri, duke ndërthurur dashurinë e djegur të Zotit dhe të fqinjit me zell për përhapjen e Mbretërisë së Krishtit, zbresin mbi të gjithë të pranishmit! —POPE BENEDIKTI XVI,  predikim, New York City, 19 Prill, 2008  

Grace kjo hir e Rrëshajëve, e njohur si Pagëzimi në Shpirtin e Shenjtë, nuk i përket ndonjë lëvizje të veçantë, por të gjithë Kishës të pagëzohesh plotësisht në Shpirtin e Shenjtë është pjesë e jetës publike, liturgjike të Kishës. -Peshkopi Sam G. Jacobs, Letër Hyrëse, Fanning Flaka

Unë do të përpiqem të flakëroj në flakë shkëndijën e dashurisë hyjnore që fshihet brenda jush, për aq sa jam në gjendje përmes fuqisë së Shpirtit të Shenjtë. - Shën. Vasili i Madh, Liturgjia e Orëve, Vëll. III, fq. 59

 

LEXIMI MË TEJ:

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, PARALIZOHET NGA Frika.