Ditët e Elias dhe Noeut


Elija dhe Elisha, Michael D. O'Brien

 

IN ditët tona, unë besoj se Zoti e ka vendosur "mantelin" e profetit të Elijas në shumë shpatulla në të gjithë botën. Kjo «frymë e Elias» do të vijë, sipas Shkrimit, para një gjykim i madh për tokën:

Ja, unë do të dërgoj Elian, profetin, para se të vijë dita e Zotit, dita e madhe dhe e tmerrshme, për t'i kthyer zemrat e etërve te fëmijët e tyre dhe zemrat e fëmijëve te etërit e tyre, që të mos vij dhe goditi tokën me dënim. Ja, unë do të dërgoj Elian, profetin, para se të vijë dita e Zotit, dita e madhe dhe e tmerrshme. (Mal 3: 23-24)

 

 
NDARJA E MADHE

Në shekullin e kaluar është bërë shumë për të ndarë fëmijët nga baballarët e tyre. Ndërsa shumë djem dhe vajza u rritën në ferma duke punuar së bashku me prindërit e tyre, mosha e sotme industriale dhe teknologjike ka çuar familjet në qytet, prindërit në vendin e punës dhe fëmijët, jo vetëm në shkolla gjatë gjithë ditës, por në kopshte ditore ku ndikimi dhe prania e prindërve të tyre është praktikisht zero. Baballarët, dhe shpesh nëna gjithashtu, kalojnë orë të gjata në punë vetëm për të siguruar jetesën, ose përndryshe, kohën e tepruar larg shtëpisë në ndjekje të suksesit dhe pasurisë më të madhe materiale.

Feminizmi radikal ka bërë shumë për të zbardhur atësinë. Roli i babait është reduktuar nga udhëheqësi shpirtëror në një sigurues të thjeshtë dhe më keq, një entitet i tepërt brenda shtëpisë.

Dhe tani, shtytja sistematike për të krijuar pranim kulturor të seksualitetit dhe martesës së ripërcaktuar po hedh akoma më shumë konfuzion në vlerën dhe domosdoshmërinë e burrërisë shpirtërore të pjekur në familje, kishë dhe botë në përgjithësi. 

… Kur… atësia nuk ekziston, kur përjetohet vetëm si një fenomen biologjik pa dimensionin e tij njerëzor dhe shpirtëror, të gjitha thëniet për Zotin Atë janë të zbrazëta. Kriza e atësisë që po jetojmë sot është një element, ndoshta njeriu më i rëndësishëm, kërcënues në njerëzimin e tij. Prishja e atësisë dhe amësisë është e lidhur me shpërbërjen e qenies sonë djem dhe vajza.  —POPE BENEDICT XVI (Kardinal Ratzinger), Palermo, 15 Mars, 2000

Kjo është ajo që ka ndodhur dhe vazhdon të ndodhë në botë. Por diçka tjetër po ndodh në heshtje brenda një pjese të Kishës

 

KTHIMI I MADH

Do të më duket se Zoti e ka lëshuar frymën profetike të Elijas në botën tonë; në 15 vitet e kaluara apo më shumë, lëvizje të tilla si Mbajtësit e Besëlidhjes së Shën Jozefit (Ruajtësit e premtimeve është versioni protestant) kanë qenë efektivë në rivendosjen e atësisë shpirtërore në familje. Zoti gjithashtu ka ngritur ungjillistë dhe predikues të fuqishëm, laikë dhe klerikë, të cilët kanë nxitur burrat të pendohen për paudhësi dhe të jenë dëshmitarë më të mirë të grave dhe fëmijëve të tyre.

Ka pasur gjithashtu një lëvizje në rritje për shkollimin në shtëpi ku prindërit po ndjehen të thirrur të kalojnë më shumë kohë në formimin e fëmijëve të tyre, jo vetëm me matematikë dhe anglisht, por me praninë e tyre të thjeshtë. Kisha gjithashtu ka ngritur zërin e saj në këtë fushë, duke rikonfirmuar rolin e prindërve si edukatorët "e parë" dhe fillorë të fëmijëve të tyre. 

Dhe në një lëvizje e freskët e Shpirtit, ka një fjalë të fortë në rritje në shumë zemra duke i thirrur ata në një jeta e thjeshtësisë. Isshtë një jetë më e larguar (nëse jo shumë larg) nga kërkimet materialiste të botës, më pak e integruar në sistemet e botës, dhe në disa raste, e hequr nga infrastruktura (rrjeti i energjisë, gazi natyror, uji i qytetit etj.) Isshtë një telefononi në "Dil nga Babilonia, "Ose siç shprehet autori Michael O'Brien kohët e fundit," robëria globale e Babilonisë "- një skllavëri ndaj kërkesave iluzive të konsumizmit dhe materializmit të botës.

 

SHENJA E KOHEVE: Mbledhja e familjes

Jezui tha se një nga shenjat se një brez i ardhshëm do të ketë arritur në «ditët e Birit të Njeriut» është se ato kohë do të jenë «siç ishte në ditët e Noeut» (Luka 17:26) Dhe çfarë ndodhi vetëm para asaj dite të madhe gjykimi kur Zoti përmbyti tokën? Ai mblodhi Noeun dhe familjen e tij në strehën e arkës. Ditët e Noeut dhe ditët e Elias janë një dhe e njëjta: zemrat e baballarëve do të kthehen drejt fëmijëve të tyre dhe këto familje do të mblidhen së bashku në Arkën e Besëlidhjes së Re, Zoja e Bekuar Mari. Kjo do të ishte një shenjë se po hyjmë në periudhën e afërt kur koha e hirit do të mbarontedhe ndëshkimi, "dita e Zotit", së shpejti do të ndodhte një i papenduar botë.   

Kjo shenjë e kohës sonë ka edhe më shumë rëndësi kur kemi parasysh se shumë familje, disa të cilat unë i kam takuar gjatë turneve të mia koncerte nëpër Kanada dhe Shtetet e Bashkuara kohët e fundit, janë thirrur të jetojnë në afersi familjeve të tjera. Ndoshta këto janë "strehimet e shenjta" për të cilat kam shkruar Bori i paralajmërimit – Pjesa IV. Faktori më goditës që bashkon këto familje është se ata të gjithë e ndien këtë thirrje për të lëvizur familjet e tyre në të njëjtën kohë, të pavarur nga njëri-tjetri. Thirrja erdhi shpejt. Ishte e fortë. Ishte urgjente.

Unë e kam dëshmuar këtë në disa vende ... dhe po e përjetoj vetë.

Zoti po mbledh njerëzit e Tij. 

 
EPILOG 

Shumë pak pasi shkroi këtë meditim, një ylber i lavdishëm u formua papritmas mbi vendin ku familja ime (dhe disa të tjerë) ndihen të thirrur për të lëvizur dhe qëndroi për një kohë shumë të gjatë (ne jemi parkuar këtu në autobusin tonë të turneut). Po, Zoti premton që pas stuhisë së ardhshme, do të lindë një periudhë e mrekullueshme e paqes kur besimi, shpresa dhe dashuria do të lulëzojnë. Unë besoj se Jezusi foli për atë ardhje Epoka e Paqes kur tha:

 Elija vjen i pari [para Ringjalljes Finale] për të rivendosur të gjitha gjërat. (Mk 9:12)

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, SHENJAT.

Komentet janë të mbyllura.