E Vërteta e Vështirë - Pjesa III

 

 
DISA
e miqve të mi ose kanë qenë të përfshirë në stilin e jetës homoseksuale, ose janë në të tani. Unë i dua ata jo më pak (megjithëse nuk mund të pajtohem moralisht me disa nga zgjedhjet e tyre.) Për secilin prej tyre është bërë gjithashtu në shëmbëlltyrën e Zotit.

Por ky imazh mund të plagoset. Në fakt, është plagosur tek të gjithë ne në shkallë dhe efekte të ndryshme. Pa përjashtim, historitë që kam dëgjuar gjatë viteve nga miqtë e mi dhe nga të tjerët që janë kapur pas stilit të jetës homoseksuale mbajnë një fije të përbashkët:  një plagë e thellë prindërore. Më shpesh, diçka domethënëse në marrëdhëniet me të tyre baba ka gabuar. Ai ose i ka braktisur ata, ka munguar, abuziv, ose thjesht ka qenë një mos-prani në shtëpi. Ndonjëherë, kjo shoqërohet me një nënë mbizotëruese, ose një nënë me probleme serioze të saj si alkooli, droga ose faktorë të tjerë. 

Unë kam spekuluar për vite me radhë se plaga prindërore është një nga faktorët kryesorë në përcaktimin e prirjes drejt homoseksualitetit. Një studim i fundit tani e mbështet me shumicë dërrmuese këtë.

Studimi përdori një mostër të bazuar në popullsi prej mbi dy milion danezësh midis moshave 18 dhe 49. Danimarka ishte vendi i parë që legalizoi "martesat homoseksuale", dhe shquhet për tolerancën e saj ndaj stileve të ndryshme alternative të jetesës. Si e tillë, homoseksualiteti në atë vend mbart pak stigmatizim. Këtu janë disa nga gjetjet:

• Burrat që martohen homoseksualisht ka më shumë të ngjarë të jenë rritur në një familje me marrëdhënie të paqëndrueshme prindërore - veçanërisht baballarë që mungojnë ose nuk njihen ose prindër të divorcuar.

• Shkalla e martesave të të njëjtit seks u rrit midis grave që përjetuan vdekjen e nënës gjatë adoleshencës, grave me kohëzgjatje të shkurtër të martesës prindërore, dhe grave me një jetë të gjatë nënë-mungesë të bashkëjetesës me babanë.

• Burrat dhe gratë me “baballarë të panjohur” kishin më pak të ngjarë të martoheshin me një person të seksit të kundërt sesa bashkëmoshatarët e tyre me baballarë të njohur.

• Burrat që përjetuan vdekjen e prindërve gjatë fëmijërisë ose adoleshencës kishin norma dukshëm më të ulëta martese heteroseksuale sesa bashkëmoshatarët, prindërit e të cilëve ishin të dy gjallë në ditëlindjen e tyre të 18-të. 

• Sa më e shkurtër të jetë kohëzgjatja e martesës prindërore, aq më e lartë është gjasat e martesës homoseksuale.

• Burrat, prindërit e të cilëve u divorcuan para ditëlindjes së tyre të 6-të kishin 39% më shumë gjasa të martoheshin homoseksualisht sesa bashkëmoshatarët nga martesat e paprekura prindërore.

Referenca: “Familja e Fëmijërisë Korrelacionet e Martesave Heteroseksuale dhe Homoseksuale: Një Studim Kohort Kombëtar i Dy Milion Danezëve,”Nga Morten Frisch dhe Anders Hviid; Arkivat e Sjelljes Seksuale, 13 tetor 2006. Për të parë gjetjet e plota, shkoni te: http://www.narth.com/docs/influencing.html

 

 

KONKLUZIONE 

Autorët e studimit përfunduan, “Pavarësisht nga përbërësit që përcaktojnë preferencat seksuale dhe zgjedhjet martesore të një personi, studimi ynë i bazuar në popullatë tregon se ndërveprimet prindërore janë të rëndësishme."

Kjo shpjegon pjesërisht pse shumë burra dhe gra me tërheqje të të njëjtit seks që kanë kërkuar shërim kanë qenë në gjendje të lënë "stilin e jetës homoseksuale" dhe të jetojnë mënyra normale të jetës heteroseksuale. Shërimi i plagës prindërore e ka lejuar personin të rimarrë kush janë në Krishtin dhe kush i ka krijuar të jenë. Akoma, për disa, procesi i shërimit është i gjatë dhe i vështirë, dhe kështu Kisha na nxit të marrim persona homoseksualë me "respekt, dhembshuri dhe ndjeshmëri".

E megjithatë, Kisha nxit të njëjtën dashuri për këdo që po lufton me pasione të cilat janë në kundërshtim me ligjin moral të Zotit. Sot ekziston një epidemi e alkoolizmit, varësisë nga pornografia dhe psikozave të tjera shqetësuese që po shkatërrojnë familjen. Kisha nuk po veçon homoseksualët, por po na ndihmon të gjithëve, sepse të gjithë jemi mëkatarë, të gjithë po përjetojmë një farë skllavërie. Nëse ndonjë gjë, Kisha Katolike ka demonstruar të vetën qëndrueshmëria në të vërtetën, i pandryshueshëm gjatë shekujve. Sepse e vërteta nuk mund të jetë e vërtetë nëse është e vërtetë sot, por e rremë nesër.

Kjo është ajo që e bën atë për disa rëndë vërteta.

 

Kisha… synon të vazhdojë të ngrejë zërin e saj në mbrojtje të njerëzimit, edhe kur politikat e Shteteve dhe shumica e opinionit publik lëvizin në drejtim të kundërt. E vërteta, me të vërtetë, tërheq forcë nga vetvetja dhe jo nga sasia e pëlqimit që zgjon.  —POPA BENEDIKTI XVI, Vatikan, 20 mars 2006

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, E VURTETA E VARDRTET.