Ora e Lavdisë


Papa Gjon Pali II me vrasësin e tij të mundshëm

 

A masë e dashurisë nuk është mënyra se si i trajtojmë miqtë tanë, por e jona Armiqtë.

 

Rruga e frikës 

Siç kam shkruar në Shpërndarja e Madhe, armiqtë e Kishës po rriten, pishtarët e tyre u ndezën me fjalë të dridhura dhe të përdredhura ndërsa filluan marshimin e tyre në Kopshtin e Gjetsemanit. Tundimi është të vrapojmë - të shmangim konfliktin, të largohemi nga e folura e së vërtetës, madje edhe të fshehim identitetin tonë të krishterë.

Dhe të gjithë e lanë dhe ikën… (Marku 14:50)

Po, është shumë më lehtë të fshihesh pas pemëve të tolerancës ose gjetheve të vetëkënaqësisë. Ose humb besimin fare.

Një i ri e ndoqi duke veshur asgjë tjetër përveç një pëlhure prej liri rreth trupit të tij. Ata e kapën, por ai e la leckën pas dhe iku lakuriq. (v.52)

Akoma të tjerët do ta ndjekin në distancë - derisa të shtypen.

Në atë kohë ai filloi të mallkojë dhe të betohet: "Unë nuk e njoh atë njeri". Dhe menjëherë këndoi një karin Matt (Mat 26:74)

 

M THENYRA E DASHURIS 

Jezusi na tregon një mënyrë tjetër. Me tradhtinë e Tij, Ai fillon të trullos Armiqtë e tij me dashuri.

Ai shpreh trishtimin e tij sesa një qortim ndërsa Juda puth faqen e tij.

Jezusi shëron veshin e prerë nga roja e kryepriftit - një nga vetë ushtarët e dërguar për ta arrestuar.

Jezusi kthen faqen tjetër ndërsa kryepriftërinjtë e godasin dhe e pështyjnë.

Ai nuk është mbrojtës para Pilatit, por i nënshtrohet autoritetit të tij. 

Jezusi i lutet Mëshirës xhelatëve të tij, "Atë, fali ata…"

Ndërsa mbante mëkatet e kriminelit të kryqëzuar pranë Tij, Jezusi premton hajdutin e mirë Parajsën.

Drejtimi i tërë procedurave të kryqëzimit është një centurion. Me të parë përgjigjet e Jezusit ndaj të gjithë armiqve të tij, ai bërtet, "Me të vërtetë ky njeri ishte Biri i Zotit."

Jezusi e mbyti atë me dashuri.

Kështu do të shkëlqejë Kisha. Nuk do të jetë me pamflete, libra dhe programe të zgjuara. Përkundrazi, do të jetë me shenjtërinë e dashurisë.

Vetëm njerëzit e shenjtë mund të rinovojnë njerëzimin. —POPA JOHN PAUL II, Qyteti i Vatikanit, 27 gusht 2004

 

ORA E LAVDIS

Ndërsa retorika rritet, ne duhet t'i mposhtim armiqtë tanë me të durim. Ndërsa urrejtja mprehet, ne duhet t'i mbingarkojmë përndjekësit tanë butësia. Ndërsa gjykimet dhe gënjeshtrat rriten, ne duhet t'i mbingarkojmë mohuesit tanë falje. Dhe ndërsa dhuna dhe mizoria derdhen në tokën tonë, ne duhet t'i mbingarkojmë prokurorët tanë me të mëshirë.

Pra, duhet ta fillojmë pikërisht këtë moment i pakalueshëm gratë, burrat, fëmijët dhe të njohurit tanë. Si mund t'i duam armiqtë tanë nëse nuk i falim miqtë tanë?

 

Kushdo që pretendon se qëndron në Jezusin duhet të jetojë ashtu si jetoi… dua armiqtë e tu, bëj mirë atyre që të urrejnë, bekoji ata që të mallkojnë, lutu për ata që të keqtrajtojnë. (1 Gjonit 2: 6, Luka 6: 27-28)

Mëshira është veshja e dritës që Zoti na ka dhënë në Pagëzim. Ne nuk duhet të lejojmë që kjo dritë të shuhet; përkundrazi, ajo duhet të rritet brenda nesh çdo ditë dhe kështu të sjellë në botë lajmin e gëzueshëm të Zotit. —POPA BENEDIKT XVI, Homeli i Pashkëve, 15 Prill, 2007

 

 

Kliko këtu për të Unsubscribe or Regjistrohu kësaj reviste. 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, SHPIRTRIA.