Vetë e Brendshme

KRESHME RETREAT
Dita 5

soditje1

 

JANE ti akoma me mua Tani është Dita 5 e tërheqjes sonë, dhe unë jam i sigurt që shumë nga ju po përpiqeni në këto ditë të para për të qëndruar të përkushtuar. Por merreni atë, ndoshta, si një shenjë se mund të keni nevojë për këtë tërheqje më shumë sesa e kuptoni. Mund të them se kjo është rasti për veten time.

Sot, ne vazhdojmë të zgjerojmë vizionin e asaj që do të thotë të jesh i krishterë dhe kush jemi në Krishtin

Dy gjëra ndodhin kur të pagëzohemi. E para është që ne jemi pastruar nga çdo mëkat, veçanërisht nga mëkati origjinal. E dyta është se ne bëhemi krijim i ri në Krishtin.

Prandaj, nëse dikush është në Krishtin, ai është një krijim i ri; e vjetra ka ndërruar jetë, ja, e reja ka ardhur. (2 Kor 5:17)

Në fakt, Katekizmi mëson se një besimtar është "hyjnizuar" në thelb [1]shih KKK, 1988 by hirin shenjtërues përmes besimit dhe Pagëzimit. 

Hiri është një pjesëmarrja në jetën e Zotit. Na fut në intimitetin e jetës Trinitare... -Katekizmi i Kishës Katolike, n 1997

Kjo dhuratë falas e hirit, pra, na mundëson që bëhen "pjesëmarrës të natyrës hyjnore dhe të jetës së përjetshme". [2]KKK, 1996

Pra është e qartë që të bëhesh i krishterë nuk është çështje anëtarësimi në një klub, por të bëhesh një person krejtësisht i ri. Por kjo nuk është automatike. Kërkon bashkëpunimin tonë. Kërkon që ne të bashkëpunojmë me Shpirtin e Shenjtë në mënyrë që hiri të na shndërrojë gjithnjë e më shumë në shëmbëlltyrën e Zotit në të cilin u krijuam. Siç mësoi Shën Pali:

Për ata që ai i dinte paraprakisht ai gjithashtu paracaktoi të ishin konform imazhit të Birit të tij Rom (Rom 8:29)

Çfarë do të thotë kjo? Do të thotë që Ati dëshiron ta transformojë "njeriun tonë të brendshëm", siç e quan Shën Pali, gjithnjë e më shumë në Jezus. Nuk do të thotë që Zoti dëshiron të fshijë personalitetin dhe dhuratat tuaja unike, por përkundrazi, t'i zbukurojë ato me jetën e mbinatyrshme të Jezusit, i cili është dashuria e mishëruar. Siç u them shpesh të rinjve kur flas në shkolla: “Jezusi nuk erdhi të të marrë personalitetin; Ai erdhi për të hequr mëkatin tuaj që marton atë që jeni në të vërtetë! "

Kështu, qëllimi i Pagëzimit nuk është vetëm shpëtimi juaj, por për të sjellë brenda jush frytin e Shpirtit të Shenjtë, i cili është "Dashuri, gëzim, paqe, durim, mirësi, mirësi, besnikëri, butësi dhe vetëkontroll". [3]Gal 5: 22 Mos mendoni për këto virtyte si ideale të larta ose standarde të paarritshme. Përkundrazi, shikojini ata që Zoti ju ka dashur që nga fillimi.

Kur jeni duke qëndruar atje në një dyqan për të zgjedhur një thotë dolli, a e blini modelin e dyshemesë me dhëmbë, që mungojnë butonat dhe pa manual? Apo e merrni të renë në një kuti? Sigurisht që po. Ju jeni duke paguar para të mira, dhe pse duhet të vendosni për më pak. Apo do të ishit të lumtur me atë të prishur që kur të ktheheni në shtëpi, shkon deri në tym tymi?

Pse atëherë vendosemi për më pak kur bëhet fjalë për jetën tonë shpirtërore? Shumë prej nesh mbeten të thyer, sepse askush nuk na ka dhënë vizionin për të qenë më shumë se kaq. E shihni, Pagëzimi është dhurata që na mundëson, mund të thuash, të zgjedhim cilën dolli duam - të bëhemi të shenjtë, ose thjesht t'i përmbahemi modelit të dyshemesë së thyer. Por dëgjoni, Zoti nuk është i kënaqur me zemrën tuaj të dhëmbëzuar, me shpirtin tuaj që nuk kanë më butona dhe mendjen tuaj që endet pa drejtim të qartë. Shikoni Kryqin dhe shikoni se si në mënyrë radikale Zoti shprehu pakënaqësinë e Tij me prishjen tonë! Kjo është arsyeja pse Shën Pali thotë,

… Të mos jem konform me këtë botë; por reformohuni në risinë e mendjes suaj, në mënyrë që të provoni se çfarë është vullneti i mirë, i pranueshëm dhe i përsosur i Zotit. (Rom 12: 2)

E shihni, nuk është automatike. Transformimi vjen kur ne fillojmë të rinovojmë mendjet tona me anë të fjalës së Zotit, me mësimet e Besimit tonë Katolik dhe duke u konformuar me Ungjillin.

Siç e kam thënë tashmë në këtë tërheqje, është sikur të jetë ky burrë apo grua e brendshme e re konceptuar brenda nesh në Pagëzim. Ajo ende nuk është ushqyer nga Sakramente, formuar nga Fjala e Zotit, dhe forcuar përmes Lutje në mënyrë që të marrim pjesë me të vërtetë në jetën e Zotit, duke u bërë të shenjtë dhe "kripë dhe dritë" për të tjerët që kanë nevojë për shpresë dhe shpëtim.

[Ai] ju dhëntë që të forcoheni me forcë përmes Shpirtit të tij në njeriun e brendshëm dhe që Krishti të mund të banojë në zemrat tuaja me anë të besimit. (Ef 3:17)

Vëllezër dhe motra, nuk mjafton të jesh një djep i pagëzuar katolik. Madje nuk mjafton të shkosh në meshë çdo të Dielë. Ne nuk jemi pjesëmarrës në një klub të vendit, por në natyrën hyjnore!

Prandaj le ta lëmë doktrinën elementare të Krishtit dhe të shkojmë deri në pjekuri. (Heb 6: 1)

Dhe dje kemi biseduar për rrugën e kësaj pjekurie: duke hyrë në "Vdekja e Mirë" Siç mëson Katekizmi:

Mënyra e përsosjes kalon përmes Kryqit. Nuk ka shenjtëri pa heqje dorë dhe betejë shpirtërore. Përparimi shpirtëror përfshin ascesin dhe mjerimin që gradualisht çon drejt jetës në paqe dhe gëzim të Lumturive. -KKK, n 2015 ("ascesis and mortification" që do të thotë "vetëmohim")

Dhe kështu tani është koha që ne të shkojmë më thellë në këtë tërheqje, të fillojmë të shqyrtojmë mënyrat praktike në të cilat ne mund të forcojmë dhe nxisim unin e brendshëm dhe të fillojmë të aktualizojmë "paqen dhe gëzimin e Lumturive". Le të Nëna jonë e Bekuar, pra, të përsëris për ju atë që Shën Pali u tha fëmijëve të tij shpirtëror:

Fëmijët e mi, për të cilët jam përsëri në punë, derisa Krishti të formohet në ju. (Gal 4:19)

 

PUMRMBLEDHJE DHE SHKRIM

Ati jo vetëm që synon të na pastrojë nga mëkati përmes Pagëzimit, por edhe të na ndihmojë të bëhemi një krijim i ri, i rikrijuar në imazhin e Birit të Tij.

Prandaj, ne nuk jemi të dekurajuar; përkundrazi, edhe pse vetja jonë e jashtme po tretet, e brendshme jonë po rinovohet dita ditës. (2 Kor 4:16)

BABY_FINAL_0001

 

Faleminderit për mbështetjen tuaj për këtë apostolatë me kohë të plotë.

 

Për t'iu bashkuar Markut në këtë Tërheqje të Kreshmës,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

flamuri kryesor

SHËNIM: Shumë abonentë kanë raportuar kohët e fundit se nuk po marrin email më. Kontrolloni dosjen tuaj të hedhurinave ose postës së bezdisshme për t'u siguruar që postat elektronike nuk do të zbresin atje! Kjo zakonisht ndodh 99% të kohës. Gjithashtu, provoni të regjistroheni përsëri këtu. Nëse asgjë nga këto nuk ju ndihmon, kontaktoni me ofruesin tuaj të shërbimit të internetit dhe pyetni ata që të lejojnë email nga unë.

 

i ri
PODCAST I KIST SHKRUAR poshtë:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 shih KKK, 1988
2 KKK, 1996
3 Gal 5: 22
Postuar ne BALLINA, KRESHME RETREAT.