Shpresa e fundit e shpëtimit?

 

A e diela e dytë e Pashkëve është Mëshira Hyjnore E Diela. Isshtë një ditë që Jezusi premtoi të derdhë hire të pamatshme në atë shkallë që është, për disa "Shpresa e fundit e shpëtimit". Akoma, shumë katolikë nuk e kanë idenë se çfarë është kjo festë ose nuk dëgjojnë kurrë për këtë nga foltorja. Siç do ta shihni, kjo nuk është ditë e zakonshme

Sipas ditarit të Shën Faustinës, Jezusi tha për të Mërkurën Hyjnore të Dielën:

Unë po u jap atyre shpresën e fundit të shpëtimit; domethënë Festa e Mëshirës Sime. Nëse ata nuk do ta adhurojnë mëshirën Time, ata do të zhduken për gjithë përjetësinë… u tregoni shpirtrave për këtë mëshirë të madhe të Minave, sepse dita e tmerrshme, dita e drejtësisë Sime, është afër. -Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari i Shën Faustinës, n 965 

"Shpresa e fundit e shpëtimit"? Dikush mund të tundohet ta hedhë poshtë këtë së bashku me një zbulesë tjetër dramatike private - përveç faktit që ishte Papa Shën Gjon Pali II i cili inauguroi të Dielën pas Pashkëve për të qenë e Diela e Mëshirës Hyjnore, sipas këtij zbulimi profetik. (Shiko Pjesa II për një kuptim të plotë të hyrjes së Ditarit 965, i cili, natyrisht, nuk e kufizon shpëtimin në të Mërkurën Hyjnore të Dielën.)

Merrni parasysh këto fakte të tjera:

  • Pasi u qëllua në 1981, Gjon Pali II kërkoi që ditari i Shën Faustinës t'i lexohej plotësisht.
  • Ai themeloi Festën e Mëshirës Hyjnore në vitin 2000, fillimi i mijëvjeçarit të ri, të cilin ai e konsideroi "pragun e shpresës".
  • Shën Faustina shkroi: "Nga [Polonia] do të dalë shkëndija që do të përgatisë botën për ardhjen time të fundit."
  • Në 1981 në Shenjtëroren e Dashurisë së Mëshirshme, Gjon Pali II tha:

Që nga fillimi i shërbimit tim në Selinë e Shën Pjetrit në Romë, unë e konsideroj këtë mesazh [të Mëshirës Hyjnore] detyrën time të veçantë. Providenca ma ka caktuar në situatën aktuale të njeriut, Kishës dhe botës. Mund të thuhet se pikërisht kjo situatë ma caktoi atë mesazh si detyrën time para Zotit.  —22 nëntor 1981 në tempullin e dashurisë së mëshirshme në Collevalenza, Itali

  • Gjatë një pelegrinazhi në vitin 1997 në varrin e Shën Faustinës, Gjon Pali II dëshmoi:

Mesazhi i Mëshirës Hyjnore ka qenë gjithmonë i afërt dhe i dashur për mua… [it] formon imazhin e këtij Papa.

Formon imazhin e papnorës së tij! Dhe u fol në varrin e Shën Faustinës, të cilin Jezusi e quajti "Sekretari i Tij i Mëshirës Hyjnore". Ishte gjithashtu Gjon Pali II që e shenjtëroi Faustinën Kowalska në vitin 2000. Në homelinë e tij, ai e lidhi të ardhmen me mesazhin e saj të mëshirës:

Çfarë do të na sjellin vitet përpara? Si do të jetë e ardhmja e njeriut në tokë? Ne nuk jemi të dhënë për të ditur. Sidoqoftë, është e sigurt që përveç progresit të ri për fat të keq nuk do të mungojnë përvojat e dhimbshme. Por drita e mëshirës hyjnore, të cilën Zoti në një farë mënyre dëshironte ta kthente në botë përmes karizmës së Sr. Faustina, do të ndriçojë rrugën për burrat dhe gratë e mijëvjeçarit të tretë. - ST. JOHN PAUL II, predikim, 30th prill, 2000

  • Si një pikëçuditje mjaft dramatike nga Parajsa, Papa vdiq në orët e para në vigjiljen e Festës së Mëshirës Hyjnore në 2 Prill 2005.
  • Pas një shërimi i mrekullueshëm, i konfirmuar nga shkenca mjekësore dhe i fituar me ndërmjetësimin e pontifikut të ndjerë, Gjon Pali II u beatifikua më 1 maj 2011 në ditën e festës që ai shtoi në kalendarin e Kishës.
  • Ai u shenjtërua në Mëshirën Hyjnore të Dielën, 27 Prill 2014.

Titulli tjetër që kam konsideruar për këtë artikull ishte "Kur Zoti Na Godet Në Kokë Me Një Çekiç (ose Mallet)." Si mund të na shpëtojë domethënia e këtij solemniteti të veçantë kur i marrim parasysh këto fakte? Si mundet që peshkopët dhe priftërinjtë të mos predikojnë, pra, mesazhin e Mëshirës Hyjnore, të cilën Papa e konsideroi "detyrën e tij para Zotit", [1]Shiko Koha e hirit që skadon - Pjesa III dhe për këtë arsye, detyra e përbashkët e të gjithë atyre që janë në bashkësi me të?

 

NJ O OKAN I PREMTIMEVE

Dëshiroj që Festa e Mëshirës të jetë një strehë dhe strehë për të gjithë shpirtrat, dhe veçanërisht për mëkatarët e varfër.  Në atë ditë thellësitë e mëshirës sime të butë janë të hapura. Unë derdh një oqean të tërë hiresh mbi ata shpirtra që i afrohen burimit të mëshirës Sime. Shpirti që do të shkojë në Rrëfim dhe do të marrë Kungimin e Shenjtë do të marrë falje të plotë të mëkateve dhe ndëshkimeve. -Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari i Shën Faustinës, n 699

Disa pastorë e injorojnë këtë festë sepse "ka ditë të tjera, të tilla si e Premtja e Madhe, kur Zoti i fal mëkatet dhe ndëshkimin në kushte të ngjashme". Kjo eshte e vertete. Por kjo nuk është e gjitha që Krishti tha për të Dielën e Mëshirës Hyjnore. Atë ditë, Jezusi po premton të «derdh një oqean të tërë hiresh". 

Atë ditë të gjitha portat hyjnore përmes të cilave hapet hiri. - Po aty.  

Ajo që Jezusi po ofron nuk është thjesht falje, por hire të pakuptueshme për të shëruar, çliruar dhe forcuar shpirtin. Them e pakuptueshme, sepse kjo përkushtim ka një qëllim të veçantë. Jezusi i tha Shën Faustinës:

Ju do ta përgatisni botën për ardhjen time të fundit. -Ibid. n. 429

Nëse është kështu, atëherë kjo mundësi për hir ka rëndësinë kryesore për Kishën dhe për botën. Gjon Pali II duhet ta ketë menduar kështu që, në 2002 në Bazilikën e Mëshirës Hyjnore në Krakov, Poloni, ai e citoi këtë shumë temë direkt nga ditari:

Nga këtu duhet të shkojë përpara 'shkëndija që do ta përgatisë botën për ardhjen përfundimtare të [Jezusit]' (Ditari, 1732). Kjo shkëndijë duhet të ndizet nga hiri i Zotit. Ky zjarr i mëshirës duhet të bartet në botë. —ST. JOHN PAUL II, Shenjtërimi i Bazilikës së Mëshirës Hyjnore, parathënie në ditarin e lidhur me lëkurë, Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Shën Michel Print, 2008

Kjo më kujton premtimet e Zojës për të sjellë Flaka e Dashurisë, që është vetë mëshira. [2]Shiko Konvergjenca dhe Bekimi Në të vërtetë, ekziston një farë urgjence kur Jezusi i thotë Faustinës:

Sekretar i mëshirës Sime, shkruaj, trego shpirtrave për këtë mëshirë të madhe të Minave, sepse dita e tmerrshme, dita e drejtësisë sime është afër.-Ibid. n. 965

Kjo është e gjitha për të thënë që e diela e Mëshirës Hyjnore është, për disa, "Shpresa e fundit e shpëtimit" sepse pikërisht në këtë ditë ata marrin hiret e nevojshme për këmbënguljen përfundimtare në këto kohë, që të mos kërkonin ndryshe. Dhe cilat janë këto kohë?

 

KOHA E MIRCS

Virgjëresha Mari e Bekuar iu shfaq tre fëmijëve në Fatima, Portugali në 1917. Në një nga shfaqjet e saj, fëmijët dëshmuan një engjëll që po kalonte mbi botën për të goditi tokën me një shpatë flakëruese. Por një dritë që dilte nga Maria e ndaloi engjëllin dhe drejtësia u vonua. Nëna e Mëshirës ishte në gjendje t'i lutet Zotit që t'i dhurojë botës një "kohë mëshire". [3]shih Fatima, dhe Tundja e Madhe

Ne e dimë këtë sepse Jezusi u shfaq pak kohë më vonë tek një murgeshë polake me emrin Faustina Kowalska për të “shpallur zyrtarisht” këtë kohë të mëshirës.

Unë pashë Zotin Jezus, si një mbret me madhështi të madhe, duke parë tokën tonë me shumë ashpërsi; por për shkak të ndërmjetësimit të Nënës së Tij Ai e zgjati kohën e mëshirës së Tij ... -Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Ditari, n. 126I, 1160

Po e zgjas kohën e mëshirës për hir të [mëkatarëve]. Por mjerë ata nëse nuk e njohin këtë kohë të vizitës sime Para Ditës së Drejtësisë, po dërgoj Ditën e Mëshirës - Po aty. n 1160, 1588.

Papa Françesku kohët e fundit komentoi për këtë kohë të mëshirës dhe nevojën që priftëria të hyjë në të me gjithë qenien e tyre:

… Në këtë, koha jonë, e cila është me të vërtetë koha e mëshirës… Na takon neve, si shërbëtorë të Kishës, ta mbajmë gjallë këtë mesazh, mbi të gjitha në predikim dhe në gjeste, në shenja dhe në zgjedhje baritore, të tilla si vendimi për t'i rikthyer përparësinë Sakramentit të Pajtimit, dhe në të njëjtën kohë për veprat e mëshirës. —Mesazh për priftërinjtë Romakë, 6 Mars 2014; CNA

Një vit më vonë, ai shtoi një pikëçuditje:

Koha, vëllezërit dhe motrat e mia, duket se po mbaron - Adresa në Takimin e Dytë Botëror të Lëvizjeve Popullore, Santa Cruz de la Sierra, Bolivi, 10 korrik 2015; vatikan.va

Fjalët e Krishtit drejtuar Shën Faustinës tregojnë atë i afërt herë në të cilat po jetojmë, siç është parathënë në Shkrimet:

Para se të vijë dita e Zotit, dita e madhe dhe e qartë ... do të jetë që kushdo që thërret emrin e Zotit do të shpëtohet. (Veprat 2: 20-21)

Ai e bëri atë shumë të thjeshtë:

Unë po u ofroj njerëzve një enë me të cilën do të vazhdojnë të vijnë për hire në burimin e mëshirës. Kjo enë është kjo imazh me nënshkrimin: "Jezus, unë kam besim te Ti". -Ibid. n. 327

Në një farë mënyre, ju mund të zvogëloni të gjithë katolicizmin - të gjitha ligjet tona të kanunit, dokumentet papnore, traktatet, nxitjet dhe demat - deri në ato pesë fjalë: Jezus, kam besim te Ti. E diela e Mëshirës Hyjnore është vetëm një mënyrë tjetër për të hyrë në atë besim, pa të cilin nuk mund të shpëtohemi.

Pa besim është e pamundur ta kënaqësh atë. Sepse kushdo që do t'i afrohet Zotit duhet të besojë se ai ekziston dhe se ai i shpërblen ata që e kërkojnë. (Hebrenjve 11: 6)

Siç kam shkruar në Perspektiva profetike, Zoti është i durueshëm, duke lejuar që plani i Tij të realizohet, madje edhe gjatë shumë brezave. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që plani i Tij nuk mund të hyjë në fazën e tij të ardhshme në çdo moment. La shenjat e kohës na tregoni se mund të jetë "së shpejti".

 

SOT ESHTE DITA

"Sot është dita e shpëtimit, "Thonë Shkrimet. Dhe E Diela e Mëshirës Hyjnore është një ditë e mëshirës. U kërkua nga Jezusi dhe u bë nga Gjon Pali i Madh. Ne duhet t'i bërtasim kësaj botës, sepse një oqean hiresh do të derdhet. Kjo është ajo që premtoi Krishti në atë ditë të veçantë:

Unë dua të fal një falje të plotë për shpirtrat që do të shkojnë në Rrëfim dhe të marrin Kungimin e Shenjtë në Festën e mëshirës Sime. -Ibid. n. 1109

Dhe kështu, Ati i Shenjtë ka dhënë një kënaqësi plenare ("falje të plotë" të të gjitha mëkateve dhe ndëshkimit kohor) në kushtet e mëposhtme:

… Një kënaqësi plenare [do të jepet] nën kushtet e zakonshme (rrëfimi sakramental, bashkimi eukaristik dhe lutja për qëllimet e Ponfilit të Lartë) për besimtarët, të cilët, të Dielën e Dytë të Pashkëve ose të Dielën e Mëshirës Hyjnore, në ndonjë kishë ose kapelë, në një frymë që është shkëputur plotësisht nga dashuria për një mëkat, madje edhe një mëkat venial, marrin pjesë në lutjet dhe devotjet e mbajtura për nder të Mëshirës Hyjnore, ose që, në prani të Sakramentit të Bekuar të ekspozuar ose rezervuar në tabernakull, recitoni Atin tonë dhe të Krijuarin, duke shtuar një lutje të devotshme për Zotin e mëshirshëm Jezus (p.sh. "Jezus i mëshirshëm, kam besim tek ju!") -Dekreti Penitencial Apostolik, Indulgjencat e bashkangjitura përkushtimeve për nder të Mëshirës Hyjnore; Kryepeshkopi Luigi De Magistris, Tit. Kryepeshkopi i Pro-Penitencionit Major Nova;

 Pyetja që shumë prej nesh kanë këtë vit është, sa më shumë të diela të Mëshirës Hyjnore mbeten?  

Të dashur fëmijë! Kjo është një kohë e hirit, një kohë e mëshirës për secilin prej jush. —Zoja e Medjugorjes, gjoja te Marija, 25 Prill, 2019

 

Botuar për herë të parë më 11 Prill 2007.

 

LIDHJE ME LIDHJE

Shpresa e fundit e shpëtimit - Pjesa II

Hapja Dyert e Mëshirës

Dyert e Faustinës

Faustina dhe Dita e Zotit

Aktgjykimet e fundit

Besimi i Faustinës

Fatima, dhe Tundja e Madhe

Shelting shpatën

 

 

  

 

Këngë për Karolcvr8x8__21683.1364900743.1280.1280

 

Mbështetni shërbimin e plotkohor të Markut:

 

me Nihil Obstat

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 
Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, KOHA E HIRES dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.