Bori i fundit

bori nga Joel Bornzin3Surja e fundit, foto nga Joel Bornzin

 

I janë tronditur sot, fjalë për fjalë, nga zëri i Zotit që flet në thellësitë e shpirtit tim; i tronditur nga pikëllimi i Tij i pashprehshëm; i tronditur nga shqetësimi i thellë që Ai ka për ata në Kishë të cilët kanë rënë plotësisht në gjumë.

Sepse ashtu si në ato ditë para përmbytjes ata po hanin dhe pinin, u martuan dhe u martuan, deri në ditën kur Noeu hyri në arkë dhe ata nuk e dinin derisa erdhi përmbytja dhe i zhduku të gjithë, kështu do të jetë ardhja e i biri i njeriut. (Mat 24: 38-39)

Jam shtangur nga e vërteta tronditëse e atyre fjalëve. Me të vërtetë, ne po jetojmë si në ditët e Noeut. Ne kemi humbur aftësinë tonë për të dëgjuar zërin e Tij, për të dëgjuar Bariun e Mirë, për të kuptuar "shenjat e kohërave". Unë nuk kam dyshim se shumë njerëz lëvizën në fund të shkrimit tim të fundit, A po vjen vërtet Jezusi?, për të parë sa kohë ishte, dhe pastaj tha, "Shumë gjatë", "Nuk kam kohë", "Nuk më intereson". Si mundet ndonjë i krishterë nuk të interesohet për këtë pyetje? Për më tepër, neve na është dhënë një autoritar përgjigje nga Kisha dhe Zoja për sa i përket ardhjes së Zotit. E megjithatë shumë prej këtyre të njëjtëve shpirtra kalojnë me lehtësi orë të tëra duke lundruar në murin e tyre në Facebook ose duke bredhur mbeturinat e pamenda të rrjetit mbarëbotëror. Ne jemi një Kishë që është shurdhuar nga rehati dhe kënaqësi, e mpirë nga droni i vazhdueshëm i shpirtit të botës, aq shumë, sa nuk mund të dëgjojmë gjëmimin e thundrave qiellore.

Sepse ne kemi humbur rrugën tonë. Shumë katolikë janë zhgënjyer nga pohimi i prerë dhe i guximshëm i Papa Françeskut se ne kemi humbur gëzimin e Ungjillit; që klerikët po veprojnë si CEO që drejton një korporatë; dhe se shumë kanë humbur shpirt të Ungjillit, i cili duhet të arrijë të plagosurit me mëshirën e Krishtit, jo "të fiksohet" me doktrinën. Fjalët e Ezekielit lexohen si një akuzë mbi zemrat e ngurtësuara të këtij brezi:

Të dobëtit nuk i keni forcuar, të sëmurët nuk jeni shëruar, të gjymtuarit nuk jeni lidhur, të humburit nuk i keni sjellë përsëri, të humburit nuk i keni kërkuar dhe me forcë dhe ashpërsi i keni sunduar ata. Kështu që ata u shpërndanë, sepse nuk kishte asnjë bari; dhe ata u bënë ushqim për të gjitha kafshët e egra. (Ezekieli 34: 4-5)

Sigurisht, disa klerikë kanë filluar të trazojnë dhe t'i shkruajnë letra qeverisë duke protestuar në banjat transgjinore ose martesat e të njëjtit seks. Por është tepër vonë. Ne kishim nevojë të predikonim Ungjillin e Jetës në vitin 1968 kur Humanae Vitae hodhi poshtë kulturën e vdekjes. Na duhej "të zotonim të gjitha energjitë e Kishës për një ungjillizim të ri" përsëri në 1990, siç na lutej Gjon Pali II, [1]Redemptoris Missio, n 3 duke mos pritur derisa barbarët të kenë thyer derën tashmë. Ne kishim nevojë të bëheshim "profetë të një epoke të re" përsëri në vitin 2008 kur Benedikti foli në Ditën Botërore të Rinisë, jo të presim derisa të na pushtojnë profetë të rremë. Dhe kështu, është tepër vonë për ta kthyer prapa rrjedhën e së keqes, në kuptimin që tani duhet të vazhdojë rrjedhën e tij. Vetë njeriu u ka hapur hapur portat Kalorësve të Apokalipsit duke institucionalizuar kulturën e vdekjes. Ta themi thjesht: ne do të korrim atë që mbjellim.

Por ajo që nuk është shumë vonë është të dëgjoj Jezusit i cili vazhdon ta drejtojë Kishën e Tij gjatë kësaj periudhe të errët në zërin e profeci.

Megjithatë, fatkeqësisht, shumë kanë humbur aftësinë e tyre për të dëgjuar fjalët profetike zëri i Krishtit pikërisht sepse ata nuk kanë më fëmijëror zemrat. Në Kishën e hershme, Shën Pali ftoi profecinë që të flitej "në kuvend". Sot, profecia përbuzet plotësisht nëse nuk ndalohet në disa dioqeza. Çfarë ka ndodhur me ne? Çfarë fryme ka zotëruar Kishën që ne nuk e mirëpresim më zërin e Bariut të Mirë, i cili tha se do ta dinim?

Delet e mia dëgjojnë zërin tim; Unë i njoh ata dhe ata më ndjekin. (Gjoni 10:27)

Po, shumë thonë se ata nuk do ta dëgjojnë profecinë nëse nuk "miratohet". Por kjo është e barabartë me shuarjen e Shpirtit! Si mund ta dallojë Kisha profecinë nëse ne as nuk do ta dëgjojmë atë?

Shumë nga fëmijët e mi nuk shohin dhe nuk dëgjojnë sepse nuk duan. Ata nuk i pranojnë fjalët e mia dhe punët e mia, por përmes meje, Biri im i thërret të gjithë. —Zoja e Medjugorjes (gjoja) për të Mirjana, Qershor 2, 2016

Çfarë do të bëjnë njerëzit nëse një engjëll u shfaqet atyre në mes të natës duke thënë:Timeshtë koha ta çoni familjen tuaj në një strehë. ” A do të përgjigjen ata, “Kjo është shumë bukur. Por derisa peshkopi im të miratojë këtë mesazh, unë do të qëndroj këtu, faleminderit. ” Zoti im, nëse Shën Jozefi do të kishte pritur që ëndrra e tij të miratohej nga autoritetet fetare, ai mund të ishte akoma në Egjipt!

Ne kemi çdo mjet që na duhet për të dalluar profecinë - Biblën dhe Katekizmin për fillestarët, dhe shpresojmë, aftësinë dalluese të peshkopit. Por ne jemi gjithashtu naivë nëse mendojmë se profecia do të pritet kudo në Kishë me lule dhe duartrokitje. Jo, ata i vranë me gurë profetët atëherë, dhe ne tani i gjuajmë me gurë. Sa prej profetëve të Zotit ishin "të papranuar" gjatë shekujve? Në kohët tona, Shën. Pio dhe Faustina vijnë në mendje. Ne jemi bërë kaq të turpshëm, të frikësuar dhe madje cinikë në lidhje me diçka mistike që ateistët e rinj nuk kanë nevojë të na heshtin katedrat. Po e bëjmë vetë!

Ka nga ata që shkojnë aq larg sa të thonë "Kjo është zbulesë private, prandaj nuk kam pse të besoj në të." Nëse një peshkop deklaron këtë apo atë shfaqje ose profeci të jenë autentike, do të thotë kjo Zoti po na flet përmes kësaj anije, çfarë po themi kur i themi Parajsës, "Unë nuk kam pse ta dëgjoj atë"! A mund të jetë e parëndësishme diçka që Zoti thotë? A e kemi harruar që pjesa më e madhe e mësimeve të Shën Palit në Dhiatën e Re erdhi me anë të "zbulesave private" personalisht ndaj tij? E ndiej që Jezusi po rënkon edhe një herë:

Sepse zemra e këtij populli është shurdhër, dhe veshët e tyre janë të rëndë nga dëgjimi, dhe sytë e tyre janë mbyllur, që të mos shohin me sy, të dëgjojnë me veshë dhe të kuptojnë me zemrën e tyre, dhe të kërkojnë që unë t'i shëroj . (Mat 13:15)

Pas meshës sot, ndërsa zëri i Zotit më tronditi deri në thelb, Ai më dha titullin e shkrimit të sotëm siç bën zakonisht: Bori i fundit. Pak e kuptojnë që jemi në minutat e fundit të orëve të fundit të Mëshirës para derës së Drejtësisë fillon te hapesh. Vjen një moment kur Mëshira nuk është më e mëshirshme, kur Drejtësi është më i mëshirshmi.

Nga disa jam quajtur profet i dënimit dhe i errësirës. Por unë do t'ju tregoj se çfarë është dënimi dhe errësira: një kulturë që po legalizon vrasjen e të sëmurëve, të vuajturve dhe të moshuarve; një shoqëri që po mbyll bizneset, qendrat tregtare dhe kishat sepse ne kemi abortuar dhe kontraceptivë të së ardhmes nga ekzistenca; një kulturë që promovon pornografinë, duke lënë një shkatërrim në jetën e burrave dhe grave; një kulturë që po u mëson fëmijëve të vegjël të vënë në dyshim seksualitetin e tyre dhe të eksperimentojnë me të, duke shkatërruar kështu pafajësinë e tyre dhe duke vdekur shpirtrat e tyre; një shoqëri që hap banjat dhe dhomat e zhveshjes për pervers seksual në emër të "të drejtave"; një botë që qëndron në prag të një lufte të tretë botërore me armët më të pakuptueshme të shkatërrimit në masë. Kush është furnizuesi i dënimit dhe errësirës këtu?

Ju thoni, "Rruga e Zotit nuk është e drejtë!" Dëgjoni tani, shtëpi e Izraelit: A është rruga ime e padrejtë? A nuk janë të padrejta mënyrat tuaja? (Ezekieli 18:25)

Ajo që shtrihet në horizont është a e ardhmja plot shpresë. Kushdo që lexon A po vjen vërtet Jezusi? duhet të mbushet me frikë nga ajo që Zoti po planifikon për atë fazë të fundit të kësaj bote. Por para lindjes vijnë dhimbjet e lindjes. Dhe tani ata janë papritmas mbi ne. Të paktën, ata me sy mund ta shohin këtë, munden ndihem kjo Por ata që kanë zgjedhur një epidural të rehatisë, kënaqësisë dhe pasurisë së kësaj bote, vështirë se e kuptojnë atë që u ka ardhur tashmë si një hajdut natën. Boja nuk është tharë as në marrëveshjet kombëtare dhe ndërkombëtare që do të shkatërrojnë komunitetet ndërsa Ungjilli bëhet i paligjshëm, zëvendësohet me "ligje" djallëzore që do ta kthejnë babanë kundër djalit, nënën kundër vajzës, fqinjin kundër fqinjit. Prandaj

Kjo është ora e dëshmisë heroike. Shtë ora që peshkopët dhe priftërinjtë të bëhen çobanë të vërtetë, të japin jetën e tyre për kopetë e tyre. Shtë ora që baballarët të japin jetën e tyre për fëmijët e tyre. Shtë ora që njerëzit të ngrihen nga dremitja e mëkatit dhe të qortojnë Shpirtin e Botës. Gratë do të shërohen kur burrat bëhen burra përsëri, dhe kështu familja do të rikthehet.

Zoti nuk do të durojë më një Kishë të çalë. Ne duhet të zgjedhim kë do të ndjekim tani: Krishti ose fryma e antikrishtit.

Nëse kemi vdekur me të, do të jetojmë edhe me të; nëse këmbëngulim do të mbretërojmë edhe me të. Por nëse e mohojmë atë ai do të na mohojë. Nëse jemi të pabesë, ai mbetet besnik, sepse nuk mund ta mohojë vetveten. (2 Tim. 2: 11-13)

Ne do të kalojmë nëpër disa momente shumë të dhimbshme në të ardhmen shumë të afërt, por edhe momente të lavdisë së madhe. Dashuria gjithmonë befason. Ne do të zgjohemi ... e gjithë bota duhet të tronditet. Kisha duhet të pastrohet. Ajo e ka humbur rrugën e saj, dhe kur llamba e saj nuk digjet më shkëlqim, e gjithë bota është zhytur në errësirë.

Bori i fundit e paralajmërimit dhe përgatitjes është duke u hedhur në erë, dhe ne do të bënim mirë të reflektonim, pendoheshim dhe të ri-jepnim përparësi. Këto janë ditët e Noeut dhe të gjithë duhet të pyesin veten nëse janë ende në Arkë.

Ditët janë afër dhe përmbushja e çdo vizioni. Sepse nuk do të ketë më asnjë vegim të rremë ose shortari lajkatare brenda shtëpisë së Izraelit. Por unë, Zoti, do të flas fjalën që do të them dhe do të kryhet. Nuk do të vonohet më, por në ditët e tua, o shtëpi rebele, unë do të flas fjalën dhe do ta kryej, thotë Zoti, Zoti… (Ezek 12: 23-25)

 

LIDHJE ME LIDHJE

Heshtja e Profetëve

Fatima, dhe Tundja e Madhe

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Redemptoris Missio, n 3
Postuar ne BALLINA, TRUMBET E PARALAJMRIMIT!.