Kulla e Re e Babelit


Artist i panjohur

 

Botuar për herë të parë më 16 maj 2007. Unë kam shtuar disa mendime që më erdhën javën e kaluar ndërsa komuniteti shkencor filloi eksperimente me "thërrmuesit e atomit" të tij nëntokësor. Me themelet ekonomike që fillojnë të shkërmoqen ("kërcimi" aktual i aksioneve është një iluzion), ky shkrim është më në kohë se kurrë.

E kuptoj që natyra e këtyre shkrimeve këtë javë të kaluar është e vështirë. Por e vërteta na çliron. Gjithmonë, gjithnjë kthejeni veten në momentin e tanishëm dhe mos u shqetësoni për asgjë. Thjesht, qëndroni zgjuar… shikoni dhe lutuni!

 

La Kulla e Babelit

A Dy javët e kaluara, këto fjalë kanë qenë në zemrën time. 

Aq të larta janë arritur mëkatet e këtij brezi, madje deri në pragun e Qiellit. Kjo eshte, njeriu e ka supozuar veten të jetë një zot, jo vetëm në mendjen e tij, por në punën e duarve të tij.

Përmes manipulimit gjenetik dhe teknologjik, njeriu e ka bërë veten zotërinë e ri të universit, nga klonimi i jetës, tek ndryshimi i ushqimit, deri te manipulimi i mjedisit. Me mediat e reja të internetit, njeriu ka fituar fuqi të ngjashme me zotin, afër fuqive engjëllore për të komunikuar në çast, duke kaluar distanca të mëdha në vezullimin e një syri, duke u mbështetur në njohurinë e së mirës dhe së keqes në trokitje e lehtë të një tastiere. 

Po, Kulla e re e Babelit qëndron e ngritur, më e gjatë dhe më arrogante se kurrë. Përplasësi i Madh Hadron i CERN-it është një tunel nëntokësor i teknologjisë 27 km i krijuar për të gjetur "grimcën e Zotit" - kushtet pas "shpërthimit të madh" që krijoi universin. A është ky kati i sipërm i kësaj Kulle?

Ejani, le të ndërtojmë vetveten një qytet dhe një kullë me majën e saj në qiej dhe le të bëjmë një emër për veten tonë, që të mos shpërndahemi në faqen e tërë tokës. (Zan 11: 4) 

Përgjigja e Zotit:

Ky është vetëm fillimi i asaj që ata do të bëjnë; dhe asgjë që ata propozojnë të bëjnë tani nuk do të jetë e pamundur për ta. (vs 6) 

Me këtë, Ai i dërgoi ata brenda mërgim. 

Perversitetet ekonomike, sociale, mjekësore, shkencore, arsimore, bujqësore, seksuale dhe fetare janë tullat që kanë ndërtuar këtë kullë. Tulla të zbrazëta të ndërtuara në rërat e zhvendosura të kapitalizmit materialist dhe demokracisë së korruptuar, të ndërtuara mbi kurrizin e të varfërve, të ndërtuara mbi iluzione të rreme dhe gënjeshtra. Ndërtuar mbi krenari

Kulla po anohet kulla duhet të bjerë.

… Dhe ne nuk duhet të gjendemi në të!

Por çfarë është Babel? Shtë përshkrimi i një mbretërie në të cilën njerëzit kanë përqendruar aq shumë fuqi sa mendojnë se nuk kanë më nevojë të varen nga një Zot që është larg. Ata besojnë se janë aq të fuqishëm sa mund të ndërtojnë rrugën e tyre për në qiell në mënyrë që të hapin dyert dhe të vendosen në vendin e Zotit. Por pikërisht në këtë moment ndodh diçka e çuditshme dhe e pazakontë. Ndërsa po punojnë për të ndërtuar kullën, ata papritmas e kuptojnë se po punojnë kundër njëri-tjetrit. Ndërsa përpiqen të jenë si Zoti, ata rrezikojnë të mos jenë edhe njerëz - sepse ata kanë humbur një element thelbësor të të qenit njerëzor: aftësinë për të rënë dakord, për të kuptuar njëri-tjetrin dhe për të punuar së bashku ... Progresi dhe shkenca na kanë dhënë fuqia për të mbizotëruar forcat e natyrës, për të manipuluar elementet, për të riprodhuar gjallesat, pothuajse deri në pikën e prodhimit të vetë njerëzve. Në këtë situatë, lutja ndaj Zotit duket e tejkaluar, e pakuptimtë, sepse ne mund të ndërtojmë dhe krijojmë gjithçka që duam. Ne nuk e kuptojmë se jemi duke rijetuar të njëjtën përvojë si Babel.  —POPA BENEDIKTI XVI, Homeli i Rrëshajëve, 27 maj, 2012

 

LEXIMI MË TEJ:

 

 

Mbështetni shërbimin e plotkohor të Markut:

 

me Nihil Obstat

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 
Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, SHENJAT.

Komentet janë të mbyllura.