Plaku

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për 5 qershor 2017
E hënë e javës së nëntë në kohë të zakonshme
Memoriali i Shën Boniface

Tekste liturgjike këtu

 

A Romakëve të lashtë nuk u munguan kurrë dënimet më brutale për kriminelët. Fshikullimi dhe kryqëzimi ishin ndër mizoritë e tyre më famëkeqe. Por ka edhe një tjetër… atë të lidhjes së një kufome në pjesën e prapme të një vrasësi të dënuar. Nën dënimin me vdekje, askush nuk u lejua ta hiqte atë. Dhe kështu, krimineli i dënuar përfundimisht do të infektohet dhe do të vdesë. 

Ka të ngjarë që kjo imazh i fuqishëm dhe i përhumbur të vinte në mendje ndërsa Shën Pali shkroi:

Vendosni tuajin njeri i vjeter e cila i përket mënyrës tuaj të mëparshme të jetës dhe është prishur përmes epsheve mashtruese, dhe ripërtërihet në frymën e mendjeve tuaja dhe vishet me natyrën e re, të krijuar sipas shëmbëllimit të Zotit në drejtësinë dhe shenjtërinë e vërtetë. (Ef 4: 22-24)

Fjala Greke këtu është antropizëm, që do të thotë fjalë për fjalë "njeri". Përkthimet e reja lexojnë "natyra e vjetër" ose "vetja e vjetër". Po, Pavli ishte thellësisht i shqetësuar se shumë të krishterë ende ecnin të lidhur për "plakun", duke vazhduar të helmoheshin nga dëshirat e tij mashtruese.

Ne e dimë që plaku ynë u kryqëzua me [Krishtin], në mënyrë që trupi ynë mëkatar të zhdukej, që të mos ishim më skllav të mëkatit. Për një person të vdekur është çliruar nga mëkati. (Rom 6: 6)

Përmes pagëzimit tonë, gjaku dhe uji që shpërtheu nga zemra e Jezuit na "liroi" nga "krimi" i Adami dhe Eva, të «mëkatit fillestar». Ne nuk jemi më të dënuar të lidhemi me zinxhirë për natyrën e vjetër, por përkundrazi, jemi të vulosur dhe të mbushur me Shpirtin e Shenjtë.

Kushdo që është në Krishtin është një krijim i ri: gjërat e vjetra kanë kaluar; ja, gjërat e reja kanë ardhur. (2 Korintasve 5:17)

Kjo nuk është vetëm imazhe poetike. Shtë një transformim real dhe efikas që ndodh në zemër.

Unë do t'u jap atyre një zemër tjetër dhe një frymë të re që do të vendos brenda tyre. Nga trupat e tyre unë do të heq zemrat prej guri dhe do t'u jap atyre zemra me mish, në mënyrë që ata të ecin sipas statuteve të mia, duke u kujdesur të respektojnë dekretet e mia. Kështu ata do të jenë populli im dhe unë do të jem Perëndia i tyre. (Ezekieli 11: 19-20)

Por ju e shihni, ne nuk dalim nga font pagëzimi pasi robotë të vegjël të programuar vetëm për të bërë mirë. Jo, ne jemi krijuar në imazhin e Zotit, dhe për këtë arsye, gjithmone falas- falas për të zgjedhur gjithmonë lirinë.

Për lirinë, Krishti na la të lirë; pra qëndro i vendosur dhe mos iu nënshtro përsëri zgjedhës së skllavërisë. (Gal 5: 1)

Me fjalë të tjera, mos e lidh plakun përsëri në shpinë.

Si pasojë, edhe ju duhet të mendoni se jeni të vdekur për mëkat dhe se jetoni për Perëndinë në Krishtin Jezus. Prandaj, mëkati nuk duhet të mbretërojë mbi trupat tuaj të vdekshëm që ju t'i bindeni dëshirave të tyre. (Rom 6: 11-12)

Në leximin e parë të sotëm, Tobit është gati të hajë një darkë të bukur në festivalin e Rrëshajëve. Ai i kërkon djalit të tij të shkojë të gjejë një "njeri të varfër" për ta sjellë në tryezën e tij për të ndarë festën e tij. Por djali i tij kthehet me lajmin se një nga të afërmit e tyre ishte mbytur për vdekje në treg. Tobit doli nga tryeza, e mbarti të vdekurin në shtëpi për ta varrosur pas perëndimit të diellit dhe më pas, duke larë duart, u kthye në festën e tij.

Ky është një simbol i bukur se si ne, që sapo kemi festuar Pashkën dhe Rrëshajën - festat e çlirimit tonë nga robëria! - duhet gjithashtu të reagojmë kur përballemi me tundimin për t'u kthyer në mëkat. Tobit nuk e sjell të vdekurin tek i tij tryezë dhe as nuk lejon që vdekja e tij e parakohshme të ndërpresë detyrimin për të kremtuar festën. Por sa herë bëjmë, duke harruar kush jemi ne ne Jezu Krishtin, sillni "plakun" i cili ka vdekur në Krishtin ndaj cilit është banketi ynë i ligjshëm? Christian, kjo nuk po bëhet më e dinjitetit tënd! Pse, pasi e keni lënë plakun në rrëfim, shkoni dhe tërhiqni këtë kufomë përsëri në shtëpi - mizat, krimbat dhe të gjithë - vetëm për të shijuar hidhërimin e atij mëkati që edhe një herë skllavëron, trishton dhe shkatërron anijen ditën tuaj, nëse jo gjithë jetën tënde?

Ashtu si Tobit, unë dhe ti duhet të lajmë duart e mëkatit, një herë e përgjithmonë, nëse dëshirojmë vërtet të jemi të lumtur dhe të jetojmë në dinjitetin dhe lirinë që u ble për ne nga Gjaku i Krishtit.

Vendosni në vdekje, pra, pjesët tuaja që janë tokësore: imoraliteti, papastërtia, pasioni, dëshira e ligë dhe lakmia që është idhujtari. (Kolosianëve 3: 5)

Pra, po, kjo do të thotë që ju duhet luftoj. Hiri nuk bën gjithçka për ju, thjesht bën gjithçka i mundur për ty. Por ju prapë duhet ta mohoni veten, t'i rezistoni mishit tuaj dhe të luftoni kundër tundimit. Po, luftoni për veten tuaj! Luftoni për Mbretin tuaj! Luftoni për jetën! Luftoni për lirinë tuaj! Luftoni për atë që është me të drejtë juaji - fryti i Shpirtit, i cili është derdhur në zemrën tuaj!

Por tani duhet t'i hiqni të gjitha: zemërimin, tërbimin, ligësinë, shpifjen dhe gjuhën e pahijshme nga goja juaj. Mos pushoni së gënjyeri njëri-tjetrin, pasi që ju keni hequr veten e vjetër me praktikat e tij dhe keni veshur unin e ri, i cili po rinovohet, për njohuri, në imazhin e krijuesit të tij. (Kol 3: 8-10)

Po, "burri i ri", "gruaja e re" - kjo është dhurata e Zotit për ju, rivendosja e vetvetes tuaj të vërtetë. Desireshtë dëshira e zjarrtë e Atit të të shohë të bëhesh ai që të bëri të jesh: i lirë, i shenjtë dhe në paqe. 

Të jesh një shenjt, pra, nuk është asgjë tjetër veçse të bëhesh vetja jote e vërtetë… një pasqyrim i pastër i shëmbëlltyrës së Zotit.

 

LIDHJE ME LIDHJE

Tigri në kafaz

  
Ju jeni të dashur.

 

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, LEXIMET masive, SHPIRTRIA, ALL.