Burgu Një Orë

 

IN udhëtimet e mia nëpër Amerikën e Veriut, unë kam takuar shumë priftërinj të cilët më tregojnë për zemërimin që pësojnë nëse Mesha kalon një orë. Unë kam qenë dëshmitar i shumë priftërinjve që kërkojnë falje me bollëk sepse kishin famullitar të papërshtatshëm për disa minuta. Si rezultat i këtij shqetësimi, shumë liturgji kanë marrë një cilësi robotike - një makinë shpirtërore e cila nuk ndryshon asnjëherë ingranazhe, duke pulsuar në orë me efikasitetin e një fabrike.

Dhe kështu, ne kemi krijuar burgu një orë.

Për shkak të këtij afati imagjinar, të vendosur kryesisht nga njerëzit laikë, por të pranuar nga kleri, për mendimin tim kemi mbytur Shpirtin e Shenjtë.

SILENCE

Mos e shuaj Shpirtin. (1 Sel. 5:19)

Kur shkojmë në punë çdo ditë, trupi dhe mendja kërkon që të bëjmë pushime për një pushim ose vakt. Fjala "liturgji" fillimisht nënkuptonte një "punë publike" ose një "shërbim në emër të / në emër të njerëzve". Pra, gjithashtu Trupi i Krishtit kërkon që gjatë meshës në të cilën Krishti vazhdon "punën e shëlbimit tonë", që të ketë mundësinë, jo vetëm për vaktin e shenjtë, por pushim soditje.

sepse burgu një orë kërkon që të nxitojmë, ka pak ose aspak kohë pas leximeve të Shkrimit për të thithur atë që sapo kemi dëgjuar.

… Kisha gjithmonë ka nderuar Shkrimet ndërsa ajo nderon Trupin e Zotit. Ajo nuk pushon kurrë së prezantuari besimtarët bukën e jetës, marrë nga tryeza e vetme e Fjalës së Zotit dhe Trupit të Krishtit. - KKK, 103

Në të vërtetë, gjatë kohës së drekës, ne jo vetëm që përtypim ushqimin tonë, por gjithashtu kemi kohë për ta gëlltitur atë. Po kështu, Trupit të Krishtit i duhen disa çaste, mbase një minutë e thjeshtë për të gëlltitur vaktin, domethënë Fjala e Zotit.  

 

K SNG NJ A K SNGG E RE 

Kështu edhe me këngët e shenjta që këndojmë; ne jemi në një nxitim për t'i kapërcyer ato. Ata nuk janë një reklamë brenda Liturgjisë, një lloj pushimi për të na zhvendosur shpejt në segmentin tjetër. Kënga jonë e shenjtë është pjesë e rrjedhës së lutjes tonë liturgjike, një kthesë në rrugë, jo një kthesë.

Liturgjia e Fjalës dhe liturgjia e Eukaristisë së bashku formojnë "një akt të vetëm adhurimi".- KKK, 1346 

Por në burgu një orë, shpesh është e ndaluar të marrësh një varg shtesë të këngës për t'u zhytur më thellë në Mister. Afati imagjinar afrohet. Duket se nuk ka rëndësi nëse Shpirti, Ai që lutet përmes nesh dhe na mëson të lutemi dëshiron të këndojë edhe pak. Ndonjëherë, është vetë lutja e këngës që shkrin zemrat tona dhe na hap te Hiret që na ofrohen. Por një zemër gjysmë e ngrirë është ende një zemër gjysmë e ngrirë nëse nuk i kemi dhënë kohë të shkrihet.

 

HOMILI: SHOQRI M B I MIR I TIMEX

Ndonjëherë, titulli i thotë të gjitha. Por më lejoni ta shtoj këtë:

Liturgjia është maja drejt së cilës drejtohet veprimtaria e Kishës; është gjithashtu font nga i cili rrjedh e gjithë fuqia e saj. Prandaj është vendi i privilegjuar për katektizimin e Popullit të Zotit. -KKK 1074

Fjala e Zotit ushqen delet me Bar të gjelbër. Eukaristia forcon delet me Drithëra dhe Qumësht. Dhe Homilia është balsami që qetëson plagët e tyre, ose ilaçi i fortë që shëron sëmundjet e tyre dhe ndërton forcën e tyre. Alsoshtë gjithashtu gërshërë për të qethur leshin e ndotur nga mëkati dhe për të hequr qethjen duke verbuar sytë e deleve. 

Ndonjëherë kjo lloj kujdesi baritor zgjat më shumë se pesë minuta në foltore. Ndonjëherë më shumë se njëzet. Por nuk lejohet të futet brenda burgu një orë.

 

Ngjitja në malin EUKARISTIK 

Eukaristia është «burimi dhe maja e jetës së krishterë». (KKK 1324)

"Puna" e Liturgjisë është një ngjitje në Samit, i cili është Jezusi i pranishëm në Eukaristi. Hereshtë këtu kur kemi arritur lartësitë ku bota Shpirtërore dhe e përkohshme takohen, ku Qiejt prekin tokën dhe pamjet e Dashurisë dhe Mëshirës zgjerohen para nesh.

Por në burgu një orë, nuk ka kohë për t'u ulur dhe për të parë pamjen. Jo, është bërë Ushqim i Shpejtë; një vakt i shpejtë dhe një garë poshtë malit deri në lëndinë e cila ka nevojë për kositje, çerekun e dytë të lojës së futbollit, ose qendrën tregtare e cila mbyllet një orë herët të Dielën.

Një prift i ri më tha një herë se në një liturgji private me Papën Gjon Pali II, i pandehuri i ndjerë duhej njëzet minuta pas Eukaristisë për të menduar në heshtje përpara Lutjes së Përmbylljes. Këtu ka një mesazh.

 

INDEED, LE T BE JEMI PRAKTIKE: NAZARETH

"Po fëmijët? Ju nuk mund të keni heshtje me familjet në kongregacion!"

Së pari, vështirë se ka familje që kanë mbetur në famullitë tona, kështu që kjo pikë po bëhet e diskutueshme. Sidoqoftë, ky kundërshtim thjesht ka nevojë për kontekst.

Sa shpesh ishin zhytur Jozefi dhe Maria në lutjet e tyre hebraike kur britma e foshnjës Jezus i ndërpreu? Sa shpesh koha e ngrënies në atë shtëpi të vogël të Nazaretit u gjend e prishur nga një gotë qumësht dhie ose një Djalë i ri i etur për të lënë tryezën? 

Po, le të bëhen kishat tona Shtëpia e Nazaretit, ku edhe ne jetojmë njerëzimin e Familjes së Shenjtë. Nëse fëmijët tanë qajnë, nëse foshnjat tona përplasen, nëse heshtja prishet nga një pyetje e pafajshme ose një himn i rënë, le të dëgjojmë jehonën e zëri i Krishtit dhe të festojmë mishërimin e Zotit në mish. Mbi të gjitha, a nuk është ajo që është Eukaristia?

Tingulli i fëmijëve në meshë është tingulli i jetës së shenjtë në një kohë anti-jete. Theshtë tingulli i Kishës ... i së ardhmes. 

 

KRIZA E KATEKEZS… FALTER IN BEN

Në hapjen e Vatikanit II, Papa Gjoni XXIII dëshiroi të "hidhte hapur dritaret" për të lejuar Shpirtin të lëvizte përsëri. Fatkeqësisht, tani kemi vendosur hekura. Burgu një orë është rezultat i mungesës së katekezës dhe ungjillizimit që prodhojnë frytin e besimit, i cili prodhon dashuri. Sipas një Sondazhi të Gallup, vetëm 30 përqind e katolikëve besojnë në Praninë e Vërtetë të Jezusit në Eukaristi, Burimin dhe Samitin e besimit tonë. Për shtatëdhjetë përqind të katolikëve, nuk ka asnjë mal për t'u ngjitur, dhe për disa, është thjesht një orë për të duruar.

Po, burgu një orë u ka dërguar një mesazh të rinjve tanë: Mesha e së Dielës është një detyrim, jo ​​një Kremtim. Eukaristia është një simbol, jo një Person. Leximet janë një ritual, jo një Vakt. Dhe priftëria është një karrierë, jo një privilegj.

Dhe kështu, ata janë larguar dhe shumë prej tyre kanë shkuar në shërbimin ungjillor dy orësh në vendin fqinj. Po, adoleshentë të rinj të shqetësuar që qëndrojnë gjatë një shërbimi të tërë dy orësh, dhe nganjëherë kthehen në mbrëmje për më shumë.

Tani, kjo është e denjë për një minutë të thjeshtë reflektimi.  

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.