Një ironi e dhimbshme

 

I kanë kaluar disa javë duke dialoguar me një ateist. Ndoshta nuk ka ndonjë ushtrim më të mirë për të ndërtuar besimin e dikujt. Arsyeja është se irracionalitet është një shenjë e vetë të mbinatyrshmes, sepse konfuzioni dhe verbëria shpirtërore janë shenjat dalluese të princit të errësirës. Ka disa mistere që ateisti nuk mund t’i zgjidhë, pyetjet që ai nuk mund t’i përgjigjet dhe disa aspekte të jetës njerëzore dhe origjinën e universit që nuk mund të shpjegohen vetëm nga shkenca. Por këtë ai do ta mohojë duke injoruar temën, duke minimizuar pyetjen në fjalë, ose duke injoruar shkencëtarët që hedhin poshtë pozicionin e tij dhe duke cituar vetëm ata që e bëjnë. Ai lë shumë ironi të dhimbshme në vazhdën e "arsyetimit" të tij.

 

 

IRONIA SHKENCORE

Sepse ateisti refuzon çdo gjë Zoti, shkencë në thelb bëhet "feja" e tij. Kjo është, ai ka besim se bazat e kërkimit shkencor ose "metoda shkencore" e zhvilluar nga Sir Francis Bacon (1561-1627) është procesi përmes të cilit të gjitha pyetjet fizike dhe të supozuara të mbinatyrshme përfundimisht do të zgjidhen të jenë thjesht nënprodukte të natyrës. Metoda shkencore, mund të thuash, është "rituali" i ateistit. Por ironia e dhimbshme është se etërit themelues të shkencës moderne ishin gati të gjithë teistët, duke përfshirë Bacon:

Shtë e vërtetë, që një filozofi e vogël e shtyn mendjen e njeriut tek ateizmi, por thellësia në filozofi sjell mendjet e njerëzve për fenë; sepse ndërsa mendja e njeriut shikon shkaqet e dyta të shpërndara, ajo nganjëherë mund të qëndrojë në to dhe të mos shkojë më tej; por kur të shohë zinxhirin e tyre të bashkuar dhe të lidhur së bashku, duhet të fluturojë drejt Providencës dhe Hyjnisë. - Z. Francis Bacon, Të Ateizmit

Unë ende nuk kam takuar një ateist që mund të shpjegojë sesi burra si Bekoni ose Johannes Kepler - i cili vendosi ligjet e lëvizjes planetare rreth diellit; ose Robert Boyle - i cili vendosi ligjet e gazeve; ose Michael Faraday - puna e të cilit mbi energjinë elektrike dhe magnetizëm revolucionarizoi fizikën; ose Gregor Mendel - i cili vuri bazat matematikore të gjenetikës; ose William Thomason Kelvin - i cili ndihmoi në vendosjen e themelit të fizikës moderne; ose Max Planck - i njohur për teorinë kuantike; ose Albert Einstein - i cili revolucionarizoi të menduarit në marrëdhënie midis kohës, gravitetit dhe shndërrimit të materies në energji ... si këta njerëz të shkëlqyeshëm, të gjithë ishin të gatshëm të shqyrtonin botën përmes një lente të kujdesshme, të rreptë dhe objektive ndoshta mund të besonte akoma në ekzistencën e Zotit. Si mund t’i marrim seriozisht këta burra dhe teoritë e tyre nëse, nga njëra anë, ata janë gjoja të shkëlqyeshëm, dhe nga ana tjetër, plotësisht dhe në mënyrë të turpshme "budalla" duke u bindur në besimin në një perëndi? Kushtëzimi social? Larja e trurit? Kontroll klerik i mendjes? Me siguri këto mendje të harmonizuara shkencërisht mund të kishin nuhatur një "gënjeshtër" aq të madhe sa teizmi? Ndoshta Njutoni, të cilin Ajnshtajni e përshkroi si një "gjeni të shkëlqyeshëm, i cili përcaktoi rrjedhën e mendimit, kërkimit dhe praktikës perëndimore në një masë që askush më parë që nga koha e tij nuk mund ta prekte" jep një pasqyrë të asaj që ishte mendimi i tij dhe kolegut të tij:

Unë nuk e di se çfarë mund të dukem të jem në botë; por për veten time unë duket se kam qenë vetëm si një djalë që luan në breg të detit, dhe duke u devijuar brenda tani dhe pastaj duke gjetur një guralecë më të butë ose një predhë më të bukur se e zakonshmja, ndërsa oqeani i madh i së vërtetës ishte i gjithë i pazbuluar para meje... Zoti i vërtetë është një qenie e gjallë, inteligjente dhe e fuqishme. Kohëzgjatja e tij arrin nga përjetësia në përjetësi; Prania e tij nga pafundësia në pafundësi. Ai qeveris të gjitha gjërat. -Kujtime të Jetës, Shkrimeve dhe Zbulimeve të Sir Isaac Newton (1855) nga Sir David Brewster (Vëllimi II. Ch. 27); Principia, Botimi i Dytë

Papritmas, bëhet më e qartë. Ajo që Newton dhe shumë mendje shkencore të hershme dhe të mëvonshme kishin që shumë shkencëtarëve u mungon sot është përulësi. Ishte përulësia e tyre, në fakt, që i bëri të mundur të shihnin me gjithë qartësi se besimi dhe arsyeja nuk janë kontradiktore. Ironia e dhimbshme është se zbulimet e tyre shkencore -të cilin ateistët e vlerësojnë sot- u përshkuan me Perëndinë. Ata e kishin Atë në mendje kur hapën dimensione të reja të dijes. Ishte përulësia që i mundësoi ata të "dëgjonin" atë që kaq shumë intelektualë nuk munden dot sot.

Kur ai dëgjon mesazhin e krijimit dhe zërin e ndërgjegjes, njeriu mund të arrijë në siguri për ekzistencën e Zotit, shkakun dhe fundin e gjithçkaje. -Katekizmi i Kishës Katolike (KKK),  n 46

Ajnshtajni po dëgjonte:

Unë dua të di se si Zoti e krijoi këtë botë, nuk më intereson kjo apo ajo fenomen, në spektrin e këtij apo atij elementi. Unë dua të di mendimet e Tij, pjesa tjetër janë detaje. - Ronald W. Clark, Jeta dhe Kohët e Ajnshtajnit. New York: Kompania Botuese Botuese, 1971, f. 18-19

Mbase nuk është rastësi që ndërsa këta njerëz përpiqeshin të nderonin Zotin, Zoti i nderoi ata duke tërhequr velin më tej, duke u dhënë atyre një kuptim më të thellë të makinacioneve të krijimit.

… Nuk mund të ketë kurrë ndonjë mospërputhje reale midis besimit dhe arsyes. Meqenëse i njëjti Zot që zbulon misteret dhe fut besimin i ka dhuruar dritën e arsyes mendjes njerëzore, Zoti nuk mund ta mohojë vetveten, dhe as e vërteta nuk mund të kundërshtojë kurrë të vërtetën investig Hetuesi i përulur dhe këmbëngulës i sekreteve të natyrës po drejtohet, si të thuash , me dorën e Zotit pavarësisht nga vetja e tij, sepse është Zoti, ruajtësi i të gjitha gjërave, ai që i bëri ato që janë. -KKK, n 159

 

K LRKIMI MNYRA E TJET OTHERR

Nëse keni dialoguar ndonjëherë me një ateist militant, së shpejti do të zbuloni se nuk ka absolutisht asnjë provë të mundshme që do t'i bindë ata për ekzistencën e Zotit, edhe pse ata thonë se janë "të hapur" ndaj Zotit që provon Vetë. Megjithatë, ato që Kisha i quan "prova"

… Mrekullitë e Krishtit dhe shenjtorët, profecitë, rritja dhe shenjtëria e Kishës dhe frytshmëria dhe qëndrueshmëria e saj -KKK, n. 156

At ateisti thotë se janë “mashtrime të devotshme”. Mrekullitë e Krishtit dhe shenjtorëve të gjitha mund të shpjegohen natyrshëm, thonë ata. Mrekullitë moderne të tumoreve zhduken menjëherë, dëgjimi i shurdhër, shikimi i verbër, dhe madje edhe i vdekuri që ringjallet? Asgjë e mbinatyrshme atje. Nuk ka rëndësi nëse dielli do të kërcejë në qiell dhe do të ndryshojë ngjyrat duke sfiduar ligjet e fizikës siç ndodhi në Fatima përpara rreth 80 komunistëve, skeptikëve dhe shtypit laik… të gjitha të shpjegueshme, thotë ateisti. Kjo vlen për mrekullitë eukaristike aty ku në të vërtetë është kthyer Pritësi zemër indeve ose gjakderdhjes së madhe. Mrekulli? Thjesht një anomali. Profecitë e lashta, të tilla si rreth katërqind apo ca më shumë që Krishti përmbushi në Pasionin, Vdekjen dhe Ringjalljen e Tij? Prodhuar. Profecitë më të mira të Zojës së Bekuar që janë bërë të vërteta, siç janë vizionet dhe parashikimet e hollësishme të therjes dhënë fëmijëve shikues të Kibeho para gjenocidit në Ruandë? Rastësia. Trupa të pakorruptueshëm që nxjerrin aromë dhe nuk arrijnë të kalben pas shekujsh? Një hile. Rritja dhe shenjtëria e Kishës, e cila transformoi Evropën dhe kombet e tjera? Marremendje historike. Stabiliteti i saj gjatë gjithë shekujve siç u premtua nga Krishti në Mateun 16, madje edhe në mes të skandaleve pedofile? Thjesht perspektivë. Përvoja, dëshmitë dhe dëshmitarët - edhe nëse numërohen në miliona? Halucinacione. Parashikimet psikologjike. Vetë-mashtrimi.

Ateistit realitet nuk do të thotë asgjë nëse nuk është hetuar dhe analizuar nga mjete të bëra nga njeriu, në të cilat një shkencëtar ka besuar si mjetin përfundimtar të përcaktimit të realitetit. 

Ajo që është befasuese, në të vërtetë, është se ateisti është në gjendje të anashkalojë shumë mendje të shkëlqyera në fushat e shkencës, arsimit dhe politikës sot jo vetëm që besojnë në Zot, por shumë kanë konvertuar te krishterimi nga ateizëm Ekziston një lloj arrogance intelektuale në lojë ku ateisti e sheh veten si "të ditur", ndërsa të gjithë teistët janë në thelb ekuivalentët intelektualë të fiseve të xhunglës me fytyrë të mbërthyer në mitologjitë e lashta. Ne besojmë thjesht sepse nuk mund të mendojmë.

Ajo sjell ndërmend fjalët e Jezusit:

Nëse ata nuk do ta dëgjojnë Moisiun dhe profetët, as nuk do të binden nëse dikush do të ringjallet prej së vdekurish. (Luka 16:31)

A ka ndonjë arsye tjetër pse ateistët duket se shikojnë në anën tjetër përpara dëshmive mbinatyrore dërrmuese? Dikush mund të thotë se po flasim për bastionet demonike. Por jo gjithçka është demonike. Ndonjëherë burrat, të pajisur me dhuratën e vullnetit të lirë, janë thjesht krenarë ose kokëfortë. Dhe nganjëherë, ekzistenca e Zotit është më shumë një shqetësim se çdo gjë tjetër. Nipi i Thomas Huxley, i cili ishte kolegu i Charles Darwin, tha:

Unë mendoj se arsyeja pse ne kërceu në origjinën e specieve ishte sepse ideja e Zotit ndërhynte në zakone tona seksuale. -Whistleblower, Shkurt 2010, Vëllimi 19, Nr. 2, f. 40

Profesori i filozofisë në Universitetin e Nju Jorkut, Thomas Nagel, i bën jehonë një ndjenje të zakonshme midis atyre që i qëndrojnë patundur evolucionit pa Zotin:

Unë dua që ateizmi të jetë i vërtetë dhe të jem i shqetësuar nga fakti që disa nga njerëzit më inteligjentë dhe të mirëinformuar që njoh janë besimtarë fetarë. Jo vetëm që nuk besoj në Zot dhe, natyrisht, shpresoj se kam të drejtë në besimin tim. Shpresoj se nuk ka Zot! Unë nuk dua të ketë një Zot; Unë nuk dua që universi të jetë i tillë. - Po aty.

Më në fund, një ndershmëri freskuese.

 

Mohues i realitetit

Ish-kryetari i evolucionit në Universitetin e Londrës shkroi se evolucioni pranohet

… Jo sepse mund të provohet se dëshmia logjike koherente është e vërtetë, por sepse e vetmja alternative, krijimi i veçantë, është qartësisht i pabesueshëm. —DMS Watson, Whistleblower, Shkurt 2010, Vëllimi 19, Nr. 2, f. 40

Akoma, megjithë kritikat e sinqerta edhe nga ithtarët e evolucionit, miku im ateist shkroi:

Të mohosh evolucionin do të thotë të jesh një mohues i historisë, i ngjashëm me ata që mohojnë holokaustin.

Nëse shkenca është "fe" e ateistit për të thënë, evolucioni është një nga ungjijtë e saj. Por ironia e dhimbshme është se shumë vetë shkencëtarë të evolucionit pranojnë se nuk ka siguri se si u krijua qeliza e parë e gjallë e lëre më blloqet e para joorganike, apo edhe se si u krijua "Big Bang".

Ligjet termodinamike thonë se shuma totale e materies dhe energjisë mbetet konstante. Impossibleshtë e pamundur të krijosh materie pa harxhuar energji ose lëndë; është ngjashëm e pamundur të krijosh energji pa harxhuar as lëndë as energji. Ligji i dytë i termodinamikës thotë që entropia totale po rritet në mënyrë të pashmangshme; universi duhet të lëvizë nga rendi drejt çrregullimit. Këto parime çojnë në përfundimin se një qenie, grimcë, entitet ose forcë e pakrijuar është përgjegjëse për krijimin e gjithë materies dhe energjisë dhe për t'i dhënë një rend fillestar universit. Pavarësisht nëse ky proces ka ndodhur përmes Big Bengut apo përmes interpretimit të një Zanafilla nga një fjalë për fjalë është e parëndësishme. Ajo që është thelbësore është se duhet të ekzistojë një qenie e pakrijuar me aftësinë për të krijuar dhe për të dhënë rregull. - Bobby Jindal, Zotat e ateizmit, Katolike.com

E megjithatë, disa ateistë këmbëngulin se "të mohosh evolucionin do të thotë të jesh i barabartë intelektualisht me një mohues të holokaustit". Kjo është, ata kanë vënë një besim radikal në diçka që nuk mund ta vërtetojnë. Ata besojnë absolutisht në fuqinë e shkencës, sikur të ishte një fe, edhe kur është e pafuqishme të shpjegosh të pashpjegueshmen. Dhe përkundër provave mbizotëruese të një Krijuesi, ata këmbëngulin se shkaku i parë i universit thjesht nuk mund të jetë Zoti, dhe në thelb, të braktisin arsyen për paragjykim. Ateisti, tani, është bërë gjëja që ai përçmon në krishterim: a fondamentalist. Kur një i krishterë mund të kapet pas një interpretimi fjalë për fjalë të krijimit në gjashtë ditë, një ateist fondamentalist i përmbahet besimit të tij në evolucion pa prova konkrete shkencore… ose përballë mrekullive, u qëndron teorive spekulative ndërsa hedh poshtë provat e thjeshta. Linja që ndan të dy fondamentalistët është vërtet e hollë. Ateisti është bërë një mohues i realitetit.

Në një përshkrim të fuqishëm të "frikës së besimit" iracional të pranishëm në këtë lloj të menduari, astrofizikanti me famë botërore Robert Jastrow përshkruan mendjen e përbashkët shkencore moderne:

Unë mendoj se një pjesë e përgjigjes është se shkencëtarët nuk mund të mbajnë mendimin e një fenomeni natyror i cili nuk mund të shpjegohet, madje edhe me kohë dhe para të pakufizuara. Ekziston një lloj feje në shkencë, është feja e një personi që beson se ekziston një rregull dhe harmoni në univers, dhe çdo efekt duhet të ketë shkakun e tij; nuk ka Shkak të Parë… Ky besim fetar i shkencëtarit shkelet nga zbulimi se bota kishte një fillim në kushte në të cilat ligjet e njohura të fizikës nuk janë të vlefshme, dhe si produkt i forcave ose rrethanave që nuk mund t'i zbulojmë. Kur kjo të ndodhë, shkencëtari ka humbur kontrollin. Nëse ai vërtet do të shqyrtonte implikimet, ai do të ishte i traumatizuar. Si zakonisht kur përballet me trauma, mendja reagon duke injoruar implikimet- në shkencë kjo njihet si "refuzimi i spekulimit" - ose banalizimi i origjinës së botës duke e quajtur atë Big Bang, sikur Universi të ishte një fishekzjarr fire Për shkencëtarin që ka jetuar me besim në fuqinë e arsyes, historia përfundon si një ëndërr e keqe. Ai ka shkallëzuar malin e injorancës; ai është gati të pushtojë majën më të lartë; ndërsa tërhiqet mbi shkëmbin e fundit, ai përshëndetet nga një bandë teologësh që janë ulur atje me shekuj. - Robert Jastrow, drejtor themelues i NASA Goddard Institute për Studime Hapësinore, Zoti dhe Astronomët, Biblioteka e lexuesve Inc., 1992

Një ironi e dhimbshme, me të vërtetë.

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, NJE PERGJIGJE dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.