Papat dhe epoka e agimit

Foto, Max Rossi / Reuters

 

KETU mund të jetë pa dyshim se pontifikët e shekullit të kaluar kanë ushtruar detyrën e tyre profetike në mënyrë që të zgjojnë besimtarët për dramën që po zhvillohet në ditët tona (shih Pse nuk Bërtasin Papët?) Shtë një betejë vendimtare midis kulturës së jetës dhe kulturës së vdekjes ... gruaja e veshur me diellin - në punë për të lindur një epokë të re -kundër dragoi i cili kërkon të shkatërrojë nëse nuk përpiqet të vendosë mbretërinë e tij dhe "epokën e re" (shih Zbul. 12: 1-4; 13: 2). Por ndërsa ne e dimë që Satani do të dështojë, Krishti nuk do të. Shenjtori i madh Marian, Louis de Montfort, e kornizon mirë:

Urdhërimet e tua hyjnore janë thyer, Ungjilli yt është hedhur mënjanë, përroi të padrejtësisë përmbytin tërë tokën duke marrë me vete edhe shërbëtorët e tu ... A do të vijë gjithçka në të njëjtin fund me Sodomën dhe Gomorën? Nuk do ta prishni kurrë heshtjen tuaj? A do t’i duroni të gjitha këto përgjithmonë? A nuk është e vërtetë që vullneti juaj duhet të bëhet në tokë ashtu si është në parajsë? A nuk është e vërtetë që mbretëria juaj duhet të vijë? A nuk ua keni dhënë disa shpirtra, të dashur për ju, një vizion të rinovimit të ardhshëm të Kishës? -St. Louis de Montfort, Lutja për Misionarët, n 5; www.ewtn.com

Duke folur në një deklaratë joformale dhënë një grupi katolikësh gjermanë në 1980, Papa Gjon Pali foli për këtë rinovim të ardhshëm të Kishës:

Ne duhet të jemi të përgatitur t'i nënshtrohemi sprovave të mëdha në një të ardhme jo shumë të largët; sprova që do të kërkojnë që ne të heqim dorë edhe nga jeta jonë, dhe një dhuratë totale e vetes për Krishtin dhe për Krishtin. Përmes lutjeve tuaja dhe të miat, është e mundur qëlehtësojeni këtë shtrëngim, por nuk është më e mundur ta shmangni atë, sepse vetëm në këtë mënyrë Kisha mund të rinovohet në mënyrë efektive. Sa herë, me të vërtetë, rinovimi i Kishës është kryer në gjak? Këtë herë, përsëri, nuk do të jetë ndryshe. - Regis Scanlon, "Përmbytja dhe zjarri", Rishikim Homiletik & Pastoral, Prill 1994

"Gjaku i dëshmorëve është fara e Kishës", tha babai i hershëm i Kishës, Tertulliani. [1]160-220 pas Krishtit, Apologeticum, n 50 Prandaj, përsëri, arsyeja për këtë faqe në internet: për ta përgatitur lexuesin për ditët që na presin. Këto kohë duhej të vinin, për disa breza, dhe mund të jetë e jona.

Tai më i rëndësishëm për profecitë që mbajnë "kohët e fundit" duket se ka një fund të përbashkët, për të njoftuar fatkeqësi të mëdha që po afrohen mbi njerëzimin, triumfin e Kishës dhe rinovimin e botës. -Enciklopedia Katolike, Profeci, www.newadvent.org

Pamja më autoritare dhe ajo që duket se është më në harmoni me Shkrimin e Shenjtë, është se, pas rënies së Antikrishtit, Kisha Katolike do të hyjë edhe një herë në një periudhë prosperiteti dhe triumfi. -Fundi i botës së tanishme dhe misteret e jetës së ardhshme, Fr. Charles Arminjon (1824-1885), f. 56-57; Shtypi i Institutit Sophia

Pra, ato janë, mbi të gjitha, kohërat e shpresoj. Ne po kalojmë nga një dimër i gjatë shpirtëror në atë që papët tanë të kohëve të fundit e kanë quajtur "një pranverë e re". Ne jemi, tha Shën Gjon Pali II, "duke kapërcyer pragun e shpresës".

[Gjon Pali II] me të vërtetë vlerëson një pritje të madhe që mijëvjeçari i përçarjeve do të pasohet nga një mijëvjeçar i bashkimeve… që të gjitha katastrofat e shekullit tonë, të gjitha lotët e saj, siç thotë Papa, do të kapen në fund dhe u kthye në një fillim të ri.  ArdKardinal Joseph Ratzinger (POPE BENEDIKTI XVI), Kripa e Tokës, një intervistë me Peter Seewald, faqe 237

Pas pastrimit përmes provës dhe vuajtjes, agimi i një epoke të re do të prishet. -POPE ST. JOHN PAUL II, Auditori i Përgjithshëm, 10 Shtator 2003

 

FUQIA E NJ E ERA E RE

Ndërsa isha mbledhur me qindra mijëra në Ditën Botërore të Rinisë në Toronto, Kanada në 2002, dëgjuam Gjon Palin II duke na thirrur të ishim "rojet e mëngjesit" të këtij "fillimi të ri" të pritur:

Të rinjtë kanë treguar veten e tyre që janë për Romën dhe për Kishën një dhuratë të veçantë të Shpirtit të Perëndisë ... Unë nuk ngurrova t'i kërkoja nga ata që të bënin një zgjedhje radikale të besimit dhe të jetës dhe t'i paraqisnin ata me një detyrë marramendëse: të bëheshin "mëngjes" roje ”në agimin e mijëvjecarit të ri. OPPOPE JOHN PAUL II, Novo Millennio Inuente, n.9

… Roje që shpallin para botës një agim të ri shprese, vëllazërimi dhe paqeje. —POPE JOHN PAUL II, Fjala drejtuar Lëvizjes Rinore Guanelli, 20 Prill 2002, www.vatican.va

Benedikti XVI vazhdoi këtë thirrje për të rinjtë në një mesazh që përshkruan më hollësisht këtë 'epokë të re' (që do të diferencohet nga "epokë e re" e falsifikuar shpirtërore e përhapur sot):

Të fuqizuar nga Shpirti dhe duke u mbështetur në vizionin e pasur të besimit, një brez i ri i të krishterëve po thirret për të ndihmuar në ndërtimin e një bote në të cilën dhurata e Zotit për jetën është e mirëpritur, i respektuar dhe i dashur - nuk refuzohet, frikësohet si një kërcënim dhe shkatërrohet. Një epokë e re në të cilën dashuria nuk është lakmitare ose vetkërkuese, por e pastër, besnike dhe vërtet e lirë, e hapur për të tjerët, duke respektuar dinjitetin e tyre, duke kërkuar të mirën e tyre, duke rrezatuar gëzim dhe bukuri. Një epokë e re në të cilën shpresa na çliron nga cekëtia, apatia dhe vetë-përthithja që vdesin shpirtrat tanë dhe helmojnë marrëdhëniet tona. Të dashur miq të rinj, Zoti po ju kërkon të jeni profetë të kësaj epoke të re —POP BENEDIKTI XVI, Familjare, Dita Botërore e Rinisë, Sidnei, Australi, 20 korrik 2008

Ai iu referua kësaj epoke të re përsëri ndërsa u fliste njerëzve të Mbretërisë së Bashkuar në vizitën e tij atje:

Ky komb dhe Evropa të cilën [Shën] Bede dhe bashkëkohësit e tij ndihmuan për të ndërtuar, qëndron edhe një herë në pragun e një epoke të re. —POPA BENEDICT XVI, Adresa në Kremtimin Ekumenik, Londër, Angli; 1 shtator 2010; Zenit.org

Kjo "epokë e re" ishte diçka që ai e parashikoi në 1969 kur profetizoi në një intervistë në radio:

Nga kriza e sotme do të dalë Kisha e së nesërmes - një Kishë që ka humbur shumë. Ajo do të bëhet e vogël dhe do të duhet të fillojë përsëri pak a shumë nga fillimi. Ajo nuk do të jetë më në gjendje të banojë në shumë ndërtesa që ndërtoi në prosperitet. Ndërsa numri i ithtarëve të saj zvogëlohet, kështu që do të humbasë shumë nga privilegjet e saj shoqërore ... Procesi do të jetë edhe më i mundimshëm, sepse mendja e ngushtë sektare si dhe vetë-vullneti pompoz do të duhet të hidhen ... Por kur gjykimi i ky shoshitje ka kaluar, një fuqi e madhe do të rrjedhë nga një Kishë më e shpirtëruar dhe e thjeshtuar. - Cardinal Ratzinger (BOPI BENEDICT), "Si do të duket kisha në 2000", predikim radiofonik në 1969; Ignatius Pressucatholic.com

 

TRADITA APOSTOLIKE

Unë kam shpjeguar më parë se si kjo epokë e re është e rrënjosur në Traditën Apostolike që kemi marrë, pjesërisht, nga Etërit e hershëm të Kishës (shih Sundimi që Vie i Kishës) dhe, natyrisht, Shkrimi i Shenjtë (shih Herezi dhe më shumë pyetje).

Sidoqoftë, mjaft e dukshme është ajo që Etërit e Shenjtë kanë thënë gjatë gjithë kohës, veçanërisht në shekullin e kaluar. Kjo është, Gjon Pali II dhe Benedikti XVI nuk po propozojnë një shpresë unike për të ardhmen, por duke u mbështetur në atë zë Apostolik se me të vërtetë do të vijë një kohë kur mbretëria shpirtërore e Krishtit do të vendoset, përmes një Kishe të pastruar, deri në skajet të tokës.

Zoti i do të gjithë burrat dhe gratë në tokë dhe u jep atyre shpresën për një epokë të re, një epokë paqeje. Dashuria e tij, e zbuluar plotësisht në Birin e Mishëruar, është themeli i paqes universale. Kur mirëpritet në thellësitë e zemrës njerëzore, kjo dashuri pajton njerëzit me Zotin dhe me veten e tyre, rinovon marrëdhëniet njerëzore dhe trazon atë dëshirë për vëllazëri të aftë për të dëbuar tundimin e dhunës dhe luftës. Jubileu i Madh është i lidhur në mënyrë të pandashme me këtë mesazh dashurie dhe pajtimi, një mesazh i cili u jep zë aspiratave më të vërteta të njerëzimit sot.  —POPE JOHN PAUL II, Mesazhi i Papës Gjon Pali II për Festimin e Ditës Botërore të Paqes, 1 Janar 2000

Teologu Papal për Gjon Pali II, si dhe Pius XII, Gjoni XXIII, Paul VI dhe Gjon Pali I, pohuan se kjo "periudhë e paqes" e shumëpritur në tokë po afron.

Po, një mrekulli u premtua në Fatima, mrekullia më e madhe në historinë e botës, e dyta pas Ringjalljes. Dhe ajo mrekulli do të jetë një epokë e paqes e cila kurrë më parë nuk i është dhënë botës. —Mario Luigi Kardinali Ciappi, 9 tetor 1994, Katekizëm Familjar, faqe 35

Kardinali Ciappi po lidh deklaratat e mëparshme magjistrale me Triumfin e Zemrës së Papërlyer, i cili është menjëherë një triumf i Kishës.

Kisha Katolike, e cila është mbretëria e Krishtit në tokë, [është] e destinuar të përhapet në të gjithë njerëzit dhe të gjitha kombet… OPPOPE PIUS XI, Kuas Primas, Enciklike, n. 12, 11 dhjetor 1925; shih Mat 24:14

Gjerësisht do të jetë e mundur që plagët tona të shumta të shërohen dhe e gjithë drejtësia të shfaqet përsëri me shpresën e autoritetit të rivendosur; që shkëlqimet e paqes të rinovohen, dhe shpatat dhe krahët të bien nga dora dhe kur të gjithë njerëzit do të njohin perandorinë e Krishtit dhe do t'i binden me dëshirë fjalës së Tij, dhe çdo gjuhë do të rrëfejë se Zoti Jezus është në Lavdinë e Atit. —POPA LEO XIII, Shenjtërimi për Zemrën e Shenjtë, maj 1899

Kjo shpresë u përsërit përsëri në ditët tona nga Papa Françesku:

The Pelegrinazhi i të gjithë Popullit të Zotit; dhe nga drita e saj edhe popujt e tjerë mund të ecin drejt Mbretërisë së drejtësisë, drejt Mbretërisë së paqes. Çfarë dite e mrekullueshme do të jetë, kur armët do të shpërbëhen në mënyrë që të shndërrohen në instrumente pune! Dhe kjo është e mundur! Vëmë bast te shpresa, te shpresa e paqes dhe ajo wydpf.jpgdo të jetë e mundur. —POPA FRANCIS, E Diela Angelus, 1 Dhjetor 2013; Agjencia e lajmeve katolike, 2 dhjetor 2013

Ashtu si paraardhësit e tij, Papa Françesku gjithashtu mban shpresën se një "botë e re" është e mundur ku Kisha të bëhet vërtet një shtëpi për botën, një popull i bashkuar i lindur nga Nëna e Zotit:

Ne i lutemi [ndërmjetësimit] të nënës [Marisë] që Kisha mund të bëhet një shtëpi për shumë popuj, një nënë për të gjithë popujt dhe që të hapet rruga për lindjen e një bote të re. Christshtë Krishti i Ngjallur që na thotë, me një fuqi që na mbush me besim dhe shpresë të patundur: "Ja, unë i bëj të gjitha gjërat të reja" (Zbulesa 21: 5). Me Marinë përparojmë me besim drejt përmbushjes së këtij premtimi OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudium, n 288

Një premtim i varur nga konvertimi:

Njerëzimi ka nevojë për drejtësi, paqe, dashuri dhe do ta ketë atë vetëm duke u kthyer me gjithë zemër te Zoti, i cili është burimi. —POPE FRANCIS, në Sunday Angelus, Romë, 22 shkurt 2015; Zenit.org

Consshtë ngushëlluese dhe qetësuese të dëgjosh këtë pritje profetike të një periudhe globale të paqes në tokë nga kaq shumë papë:

"Dhe ata do të dëgjojnë zërin tim, dhe do të ketë një dele dhe një bari". Zoti ... shpejt, ta realizojë profecinë e Tij për shndërrimin e këtij vizioni ngushëllues të së ardhmes në një realitet aktual ... Shtë detyrë e Zotit që ta sjellë këtë orë të lumtur dhe ta bëjë të njohur për të gjithë… Kur të mbërrijë, do të kthehet të jetë një orë solemne, një e madhe me pasoja jo vetëm për restaurimin e Mbretërisë së Krishtit, por edhe për qetësimi i… botës. Ne lutemi me zjarr dhe i kërkojmë të tjerëve të luten për këtë qetësim shumë të dëshiruar të shoqërisë. OPPOPE PIUS XI, Ubi Arcani dei Consilioi "Për Paqen e Krishtit në Mbretërinë e tij", Dhjetor 23, 1922

Duke folur në jo më pak një dokument autoritar sesa një enciklikë, Papa Pius X shkroi:

Oh! kur në çdo qytet dhe fshat respektohet me besnikëri ligji i Zotit, kur tregohet respekt për gjërat e shenjta, kur frekuentohen Sakramentet dhe përmbushen ordinancat e jetës së krishterë, sigurisht që nuk do të ketë më nevojë që ne të punojmë më tej shikoni të gjitha gjërat e restauruara në Krishtin… Dhe pastaj? Atëherë, më në fund, do të jetë e qartë për të gjithë që Kisha, siç ishte themeluar nga Krishti, duhet të gëzojë liri dhe pavarësi të plotë dhe të tërë nga të gjithë sundimin e huaj ... "Ai do të thyejë kokat e armiqve të tij", që të gjithë të mund të e di "që Perëndia është mbreti i gjithë tokës", "që johebrenjtë të mund ta njohin veten e tyre si njerëz". E gjithë kjo, Vëllezër të Nderuar, Ne besojmë dhe presim me një besim të palëkundur. —POPA PIUS X, E Supremi, Enciklikë "Për Rivendosjen e Gjithë Gjërave", n.14, 6-7

Duke i bërë jehonë lutjes së Jezuit për bashkim, «që të gjithë të jenë një”(Gjn 17:21), Pali VI siguroi Kishën se kjo unitet do të vinte:

Uniteti i botës do të jetë. Dinjiteti i personit njerëzor do të njihet jo vetëm zyrtarisht, por në mënyrë efektive. Paprekshmëria e jetës, nga barku në moshë të madhe… pabarazitë e padrejta shoqërore do të kapërcehen. Marrëdhëniet midis popujve do të jenë paqësore, të arsyeshme dhe vëllazërore. As egoizmi, as arroganca, as varfëria… [nuk] do të parandalojnë vendosjen e një rendi të vërtetë njerëzor, një të mirë të përbashkët, një civilizim të ri. —POPULLI PAUL VI, Mesazhi Urbi et Orbi, 4th prill, 1971

Para tij, i Bekuar Gjoni XXIII sqaroi këtë vizion të një rendi të ri shprese:

Disa herë duhet të dëgjojmë, shumë për keqardhjen tonë, për zërat e njerëzve të cilët, megjithëse digjen nga zelli, u mungon ndjenja e gjykimit dhe matjes. Në këtë epokë moderne ata nuk mund të shohin asgjë tjetër përveç përvetësimit dhe shkatërrimit… Ne mendojmë se nuk duhet të pajtohemi me ata profetë të dënimit që gjithmonë parashikojnë fatkeqësi, sikur fundi i botës të ishte afër. Në kohët tona, Providenca hyjnore po na çon drejt një rendi të ri të marrëdhënieve njerëzore të cilat, me përpjekje njerëzore dhe madje edhe përtej të gjitha pritjeve, drejtohen në përmbushjen e projekteve superiore dhe të pakalueshme të Zotit, në të cilat gjithçka, madje edhe pengesat njerëzore, çojnë në e mira më e madhe e Kishës. —BLETUAR JOHN XXIII, Adresa për Hapjen e Këshillit të Dytë të Vatikanit, 11 tetor 1962; 4, 2-4: AAS 54 (1962), 789

Dhe përsëri, para tij, Papa Leo XIII gjithashtu profetizoi për këtë restaurim dhe unitet të ardhshëm në Krishtin:

Ne kemi provuar dhe realizuar me ngulm gjatë një Papati të gjatë drejt dy qëllimeve kryesore: në radhë të parë, drejt rivendosjes, si te sundimtarët ashtu edhe te popujt, të parimeve të jetës së krishterë në shoqërinë civile dhe të brendshme, pasi nuk ka jetë të vërtetë për njerëzit përveç nga Krishti; dhe, së dyti, për të promovuar bashkimin e atyre që janë larguar nga Kisha Katolike ose me herezi ose me përçarje, pasi që pa dyshim është vullneti i Krishtit që të gjithë të bashkohen në një tufë nën një Bari të vetëm. -Divinum Illud Munus, n 10

 

FARAT E SE ARDHMES

Në Apokalipsin e Shën Gjonit, ai flet për këtë ripërtëritje të Kishës në kuptimin e një “ringjalljeje” (Zbul. 20: 1-6). Papa Pius XII gjithashtu përdor këtë gjuhë:

Por edhe kjo natë në botë tregon shenja të qarta të një agimi që do të vijë, e një dite të re që merr puthjen e një të re dhe më të shkëlqyeshme dielli is Një ringjallje e re e Jezusit është e nevojshme: një ringjallje e vërtetë, e cila nuk pranon më zotëri të vdekjes… Tek individët, Krishti duhet të shkatërrojë natën e mëkatit të vdekshëm me agimin e hirit të rifituar. Në familje, nata e indiferencës dhe e ftohtësisë duhet t'i japë vendin diellit të dashurisë. Në fabrika, në qytete, në kombe, në tokë keqkuptimi dhe urrejtje nata duhet të rritet e ndritshme si dita, nox sicut vdes ndriçues, dhe grindjet do të pushojnë dhe do të ketë paqe. —POPA PIUX XII, Urbi dhe Orbi adresa, 2 Mars 1957; vatikan.va

Ky "ringjallje", pra, në fund të fundit është një restaurim e hirit në njerëzim në mënyrë që e Tij "Do të bëhet në tokë siç është në parajsë", ndërsa lutemi çdo ditë.

Vetë Zoti kishte parashikuar të krijonte atë shenjtëri "të re dhe hyjnore" me të cilën Fryma e Shenjtë dëshiron të pasurojë të krishterët në agimin e mijëvjecarit të tretë, në mënyrë që "ta bëjë Krishtin zemrën e botës". OPPOPE JOHN PAUL II, Adresa për Etërit Rogationist, n 6, www.vatican.va

Kështu, mijëvjeçari i ri i parashikuar nga papët është me të vërtetë përmbushja e Ati ynë.

… Çdo ditë në lutjen e Atit tonë ne i kërkojmë Zotit: "U bëftë vullneti yt, në tokë ashtu si në qiell" (Mat 6:10). ne e pranojmë se "qielli" është vendi ku bëhet vullneti i Zotit dhe se "toka" bëhet "qiell" - pra, vendi i pranisë së dashurisë, mirësisë, së vërtetës dhe bukurisë hyjnore - vetëm nëse në tokë bëhet vullneti i Zotit. —POPA BENEDICT XVI, Audienca e Përgjithshme, 1 Shkurt 2012, Qyteti i Vatikanit

 

MARY… VIZIONI I T F ARDHMES

Kisha gjithmonë ka mësuar se Zoja e Bekuar është më shumë se nëna e Jezusit. Siç tha Benedikti XVI:

Maria e Shenjtë… ju u bëtë imazhi i Kishës që do të vijë… - Enciklike, Spe Salvi, n.50

Por qartë, papët nuk po sugjerojnë që shenjtëria e saj është diçka që Kisha do ta kuptojë vetëm në Qiell. Përsosmëria? Po, kjo do të vijë vetëm në përjetësi. Por papët po flasin për një rivendosje të asaj shenjtërie fillestare në Kopshtin e Edenit që ishte humbur, dhe të cilën tani e gjejmë te Maria. Me fjalët e St. Louis de Montfort:

Na jepet arsye për të besuar se, drejt fundit të kohës dhe mbase më shpejt se ne prisni, Zoti do të ringjallë njerëz të mbushur me Shpirtin e Shenjtë dhe të mbarsur me frymën e Marisë. Nëpërmjet tyre, Maria, Mbretëresha më e fuqishme, do të bëjë mrekulli të mëdha në botë, duke shkatërruar mëkatin dhe duke vendosur Mbretërinë e Jezuit, Birit të saj, mbi rrënojat e mbretërisë së korruptuar që është kjo Babilonia e madhe tokësore. (Zbul. 18: 20) -Traktat mbi Përkushtimin e Vërtetë ndaj Zojës së Bekuar, n 58-59

Kah fundi i botës God Zoti i Plotfuqishëm dhe Nëna e Tij e Shenjtë duhet të ngritin shenjtorë të mëdhenj që do të tejkalojnë në shenjtëri shumicën e shenjtorëve të tjerë aq sa kedrat e kullës së Libanit mbi shkurre të vogla. - Po aty. n, 47

Ringjallja, megjithatë, nuk i paraprin Kryqit. Po ashtu, siç kemi dëgjuar, farat e kësaj pranvere të re për Kishën do të mbillen dhe po mbillen në këtë dimër shpirtëror. Një kohë e re do të lulëzojë, por jo para se Kisha të pastrohet:

Kisha do të zvogëlohet në dimensionet e saj, do të jetë e nevojshme të fillohet përsëri. Sidoqoftë, nga kjo provë do të dilte një Kishë që do të ishte forcuar nga procesi i thjeshtimit që përjetoi, nga aftësia e saj e rinovuar për të parë brenda vetes Kisha do të zvogëlohet numerikisht. - Ratzinger Kardinal (POPE BENEDIKTI XVI), Zoti dhe Bota, 2001; Intervistë me Peter Seewald

'Testi' fare mirë mund të jetë ai për të cilin flitet në Katekizmi i Kishës Katolike:

Para ardhjes së dytë të Krishtit, Kisha duhet të kalojë nëpër një gjyq përfundimtar kjo do të trondisë besimin e shumë besimtarëve. Përndjekja që shoqëron pelegrinazhin e saj në tokë do të zbulojë "misterin e paudhësisë" në formën e një mashtrimi fetar që u ofron burrave një zgjidhje të dukshme të problemeve të tyre me çmimin e braktisjes nga e vërtetaDec Mashtrimi i Antikrishtit tashmë fillon të marrë formë në botë sa herë që bëhet pretendimi për të realizuar brenda historisë atë shpresë mesianike që mund të realizohet vetëm përtej historisë përmes gjykimit eskatologjik. -KKK 675, 676

Cleshtë e qartë, pra, se papët nuk flasin për një mbretëri politike në stilin mijëvjeçar, por për një ripërtëritje shpirtërore të Kishës që do të ndikojë edhe në krijimin vetë përpara “fundit”.

Kështu është përshkruar veprimi i plotë i planit origjinal të Krijuesit: një krijim në të cilin Zoti dhe burri, burrë e grua, njerëzimi dhe natyra janë në harmoni, në dialog, në bashkim. Ky plan, i mërzitur nga mëkati, u mor në një mënyrë më të mrekullueshme nga Krishti, i cili po e realizon atë në mënyrë misterioze por në mënyrë efektive në realitetin e tanishëm, në pritje të realizimit të tij ...  —POPE JOHN PAUL II, Auditori i Përgjithshëm, 14 shkurt 2001

Kjo është shpresa jonë e madhe dhe thirrja jonë, 'Mbretëria jote erdhi!' - një Mbretëri e paqes, drejtësisë dhe qetësisë, e cila do të rivendosë harmoninë origjinale të krijimit.—ST. Papa JOHN PAUL II, audiencë e përgjithshme, 6 nëntor 2002, Zenit

 

KONSTRONIMI PINRFUNDIMTAR

Mbase si asnjë herë tjetër në 2000 vitet e kaluara mesianizmi laik nuk ka qenë kaq i përhapur. Teknologjia, mjedisorizmi dhe e drejta për të marrë jetën e tjetrit - ose të një tjetri - janë bërë "shpresa e së ardhmes", në vend se Zoti dhe një civilizim i vërtetë dashurie i ndërtuar sipas urdhrit të Tij. Kështu, me të vërtetë jemi "duke u përballur me përballjen përfundimtare" me frymën e kësaj epoke. Papa Paul VI dukej se i kuptonte dimensionet e nevojshme, por shpresëdhënëse të kësaj përballjeje kur ai shenjtëroi martirët e Ugandës në 1964:

Këta martirë afrikanë lajmërojnë agimin e një epoke të re. Sikur mendja e njeriut të drejtohet jo drejt përndjekjeve dhe konflikteve fetare por drejt një rilindjeje të krishterimit dhe civilizimit! -Liturgjia e Orëve, Vëllimi III, f. 1453, Përkujtimore e Charles Lwanga dhe Shokëve

Le të agojë për të gjithë koha e paqes dhe e lirisë, koha e së vërtetës, e drejtësisë dhe e shpresës. —POPA JOHN PAUL II, Radio mesazh, Qyteti i Vatikanit, 1981

 

 

Botuar për herë të parë më 24 shtator 2010.

 
 
LIDHJE ME LIDHJE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
Ju bekoj dhe faleminderit të gjithëve
për mbështetjen tuaj ndaj kësaj ministrie!

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 160-220 pas Krishtit, Apologeticum, n 50
Postuar ne BALLINA, Epoka e paqes dhe tagged , , , , , , , , , , , , .