Përparimi i Njeriut


Viktimat e gjenocidit

 

 

PARAFAT aspekti më dritëshkurtër i kulturës sonë moderne është nocioni se jemi në një rrugë lineare të përparimit. Se po lëmë pas, në vazhdën e arritjeve njerëzore, barbarinë dhe mendimin me mendje të ngushtë të brezave dhe kulturave të kaluara. Se po heqim prangat e paragjykimeve dhe intolerancës dhe po marshojmë drejt një bote më demokratike, të lirë dhe të civilizuar.

Ky supozim është jo vetëm i rremë, por i rrezikshëm.

Në të vërtetë, ndërsa po i afrohemi vitit 2014, ne i shohim ekonomitë tona botërore që dalin nga deza në prag të kolapsit për shkak të politikave vetë-indulgjente të botës perëndimore; gjenocidet, spastrimet etnike dhe dhuna sektare janë në rritje në botën Lindore; qindra miliona po vdesin nga uria në të gjithë botën, pavarësisht ushqimit të mjaftueshëm për të ushqyer planetin; liritë e qytetarët mesatarë po avullojnë globalisht në emër të "luftimit të terrorizmit"; aborti, vetëvrasja e asistuar dhe eutanazia po vazhdojnë të promovohen si "zgjidhje" për shqetësimet, vuajtjet dhe "mbipopullimin" e perceptuar; trafikimi i qenieve njerëzore në seks, skllavëri dhe organe është në rritje; pornografia, në veçanti, pornografia e fëmijëve, po shpërthen në të gjithë botën; media dhe argëtimi gjithnjë e më shumë transferohen me aspektet më themelore dhe jofunksionale të marrëdhënieve njerëzore; teknologjia, larg nga sjellja për çlirimin e njeriut, ka prodhuar pa dyshim një formë të re skllavërie përmes së cilës ajo kërkon më shumë kohë, para dhe burime për të "ecur" me kohën; dhe tensionet midis kombeve të armatosura me armë të shkatërrimit në masë, larg nga qetësimi, po e afrojnë njerëzimin në një Luftë të Tretë Botërore.

Në të vërtetë, pikërisht kur disa supozuan se bota po shkonte drejt një shoqërie më pak paragjykuese, të kujdesshme, të barabartë, duke siguruar të drejtat e njeriut për të gjithë, po merr një kthesë në drejtimin tjetër:

Me pasoja tragjike, një proces i gjatë historik po arrin një pikë kthese. Procesi që dikur çoi në zbulimin e idesë së "të drejtave të njeriut" - të drejta të qenësishme për çdo person dhe para çdo Kushtetute dhe legjislacioni të Shtetit - sot shënohet nga një kontradiktë befasuese. Pikërisht në një epokë kur të drejtat e paprekshme të personit proklamohen solemnisht dhe vlera e jetës pohohet publikisht, e drejta për jetën po mohohet ose shkelet, veçanërisht në momentet më domethënëse të ekzistencës: momenti i lindjes dhe momenti e vdekjes is Kjo është ajo që po ndodh gjithashtu në nivelin e politikës dhe qeverisjes: e drejta origjinale dhe e patjetërsueshme për jetën vihet në dyshim ose mohohet në bazë të një vote parlamentare ose vullnetit të një pjese të njerëzve - edhe nëse është shumica. Ky është rezultati i mbrapshtë i një relativizmi që mbretëron pa kundërshtim: "e drejta" pushon së qeni e tillë, sepse nuk është e themeluar më mirë në dinjitetin e paprekshëm të personit, por i nënshtrohet vullnetit të pjesës më të fortë. Në këtë mënyrë demokracia, në kundërshtim me parimet e veta, në mënyrë efektive shkon drejt një forme të totalitarizmit. OPPOPE JOHN PAUL II, Evangelium Vitae, "Ungjilli i jetës", n 18, 20

Këto realitete duhet t'i japin pauzë çdo qenie njerëzore të vullnetit të mirë, qoftë ateist apo teist, për të bërë pyetjen pse- pse, megjithë përpjekjet më të mira të njerëzimit, a gjendemi të kapur herë pas here në vorbullën e shkatërrimit dhe tiranisë, vetëm në shkallë më të mëdha dhe më të mëdha globale? Më e rëndësishmja, ku është shpresa në të gjitha këto?

 

I HUAJ, FORETOLD

Mbi 500 vjet para se të lindte Krishti, profeti Daniel parashikoi që bota të kalonte vërtet nëpër cikle lufte, dominimi, çlirimi, etj. [1]krh. Daniel Ch. 7 derisa më në fund kombet iu nënshtruan një diktature globale të tmerrshme - atë që i bekuar Gjon Pali II e quan "totalitarizëm". [2]krh. Dan 7: 7-15 Në këtë drejtim, krishterimi nuk ka propozuar kurrë një "ngjitje progresive" të Mbretërisë së Zotit, me anë të së cilës bota gradualisht shndërrohet në një vend më të mirë. Përkundrazi, mesazhi i Ungjillit fton dhe njofton vazhdimisht se dhurata rrënjësore e lirisë njerëzore mund të zgjedhë ose dritën ose errësirën.

Tellingshtë thellësisht e thënë se Shën Gjoni - pasi dëshmoi Ringjallja dhe përjetimi i Rrëshajëve - do të shkruante, jo për kombet përfundimisht, një herë e përgjithmonë, duke u bërë ndjekës të Jezuit, por si bota do të hedh poshtë ungjillin. Në të vërtetë, ata do të përqafonin një entitet global që do t'u premtonte atyre siguri, mbrojtje dhe "çlirim" nga kërkesat e vetë krishterimit.

I hipnotizuar, e gjithë bota ndoqi pas bishës… U lejua gjithashtu të bënte luftë kundër të shenjtëve dhe t'i pushtonte, dhe iu dha autorizimi mbi çdo fis, popull, gjuhë dhe komb. (Zbul. 13: 3, 7)

As Jezusi nuk tregoi kurrë se bota më në fund do ta pranonte Lajmin e Mirë, duke i dhënë kështu një fund të përhershëm mosmarrëveshjes. Ai thjesht tha,

… Ai që këmbëngul deri në fund do të shpëtohet. Dhe ky ungjill i mbretërisë do të predikohet në të gjithë botën si një dëshmi për të gjitha kombet, dhe atëherë do të vijë fundi. (Mat 24:13)

Kjo do të thotë, njerëzimi do të përjetojë zbaticën dhe rrjedhën e ndikimit të krishterë derisa, më në fund, Jezusi të kthehet në fund të kohës. Do të ketë një luftë të vazhdueshme midis Kishës dhe anti-Kishës, Krishtit dhe antikrishtit, njëra dominon më shumë se tjetra, në varësi të zgjedhjes së lirë të njerëzve për të përqafuar ose refuzuar Ungjillin në çdo brez të caktuar. Dhe kështu,

Mbretëria do të përmbushet, atëherë, jo nga një triumf historik i Kishës përmes një ngjitjeje progresive, por vetëm me fitoren e Zotit mbi lëshimin përfundimtar të së keqes, gjë që do të bëjë që Nusja e tij të zbresë nga parajsa. Triumfi i Zotit mbi revoltën e së keqes do të marrë formën e Gjykimit të Fundit pas përmbysjes përfundimtare kozmike të kësaj bote që kalon. - KKK, 677

Edhe "epoka e paqes" për të cilën flitet në Zbulesa 20, kur shenjtorët do të përjetojnë një lloj "pushimi të shtunë", sipas Etërve të Kishës, [3]shih I dashur Atë i Shenjtë… Ai po vjen! ruan aftësinë njerëzore për t'u larguar nga Zoti. Në të vërtetë, Shkrimet e Shenjta thonë se kombet bien në një mashtrim të fundit, duke sjellë kështu "triumfin historik" të së Mirës mbi këtë "lëshim përfundimtar të së keqes" dhe duke iniciuar Qiejt e Re dhe Tokën e Re për gjithë përjetësinë. [4]Rev 20: 7-9

 

REFUZIMI

Në thelb, zemra e shqetësimeve të kohërave tona, e të gjitha kohërave, është këmbëngulja e njeriut për të hedhur poshtë planet e Zotit, për të refuzuar vetë Perëndinë.

Errësira që përbën një kërcënim real për njerëzimin, në fund të fundit, është fakti që ai mund të shohë dhe hetojë gjërat materiale të prekshme, por nuk mund të shohë se ku po shkon bota ose nga vjen, ku është jeta jonë duke shkuar, çfarë është e mirë dhe çfarë është e keqe. Errësira që ngërthen Zotin dhe errëson vlerat është kërcënimi real për ekzistencën tonë dhe për botën në përgjithësi. Nëse Zoti dhe vlerat morale, ndryshimi midis së mirës dhe së keqes, mbeten në errësirë, atëherë të gjitha "dritat" e tjera, që vënë brenda veprimtarisë sonë bëma të tilla të pabesueshme, nuk janë vetëm progres, por edhe rreziqe që na vënë ne dhe botën në rrezik. —POPA BENEDIKT XVI, Homeli i Vigjiljes së Pashkëve, 7 Prill 2012

Pse njeriu modern nuk mund të shohë? Pse ndryshimi midis së mirës dhe së keqes, pas 2000 viteve, "mbetet në errësirë"? Përgjigja është shumë e thjeshtë: sepse zemra e njeriut në përgjithësi dëshiron të mbetet në errësirë.

Dhe ky është vendimi, që drita erdhi në botë, por njerëzit preferuan errësirën ndaj dritës, sepse punët e tyre ishin të mbrapshta. Sepse kushdo që bën gjëra të mbrapshta e urren dritën dhe nuk vjen drejt dritës, që të mos zbulohen veprat e tij. (Gjoni 3:19)

Nuk ka asgjë të komplikuar në lidhje me këtë, dhe kjo është arsyeja pse urrejtja ndaj Krishtit dhe Kishës së Tij mbetet po aq e ashpër sot sa 2000 vjet më parë. Kisha u bën thirrje dhe i fton shpirtrat të pranojnë dhuratën falas të shpëtimit të përjetshëm. Por kjo do të thotë të ndjekësh Jezusin, pra, përgjatë "rrugës, së vërtetës dhe jetës". Mënyra është rruga e dashurisë dhe shërbimit; e vërteta është udhëzimet në si ne duhet të duam; dhe jeta është ai hir shenjtërues që Zoti na jep lirisht në mënyrë që ta ndjekim dhe t'i bindemi Atij dhe të jetojmë në Të. Aspectshtë aspekti i dytë - e vërteta - që bota e hedh poshtë, sepse është e vërteta që na çliron. Dhe Satani dëshiron ta mbajë njerëzimin të skllavëruar ndaj mëkatit dhe paga e mëkatit është vdekja. Prandaj, bota vazhdon të korrë shakullinë e shkatërrimit për aq kohë sa vazhdon të refuzojë të vërtetën dhe të përqafojë mëkatin.

Njerëzimi nuk do të ketë paqe derisa të kthehet me besim te mëshira ime.—Jezusi te Shën Faustina; Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari, n 300

 

KU ISSHT SHPRESA?

I bekuar Gjon Pali II profetizoi se konvulsionet e kohës sonë në të vërtetë po na çojnë në "përballjen përfundimtare" midis Krishtit dhe Antikrishtit. [5]shih Kuptimi i Përballjes Finale Atëherë, ku është shpresa në të ardhmen?

Së pari, vetë Shkrimet kanë parathënë të gjitha këto në radhë të parë. Thjesht duke e ditur atë fakt, që deri në fund të kohës do të ketë konvulsione të tilla, na lë të jemi të sigurt se ekziston një Masterplan, misterioz siç është. Zoti nuk e ka humbur kontrollin e krijimit. Ai llogariti që në fillim çmimin që Biri i tij do të paguante, madje edhe në rrezik që shumë njerëz të refuzonin dhuratën falas të shpëtimit. 

Vetëm në fund, kur njohuria jonë e pjesshme të pushojë, kur ta shohim Zotin "ballë për ballë", do të njohim plotësisht mënyrat me të cilat - edhe përmes dramave të së keqes dhe mëkatit - Zoti e ka udhëhequr krijimin e tij në atë pushim të së Shtunës përfundimtare për të cilat ai i krijoi qiellin dhe tokën. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 314

Për më tepër, Fjala e Zotit parashikon fitoren e atyre që «durojnë deri në fund». [6]Matt 24: 13

Sepse ju e keni mbajtur mesazhin tim të kurorë me ferraqëndrueshmëri, unë do t'ju mbaj të sigurt në kohën e provës që do të vijë në të gjithë botën për të provuar banorët e tokës. Po vij shpejt. Mbaje fort atë që ke, që askush të mos të marrë kurorën tënde. 'Fituesi do ta bëj një kolonë në tempullin e Perëndisë tim dhe ai nuk do ta braktisë kurrë më. " (Zbul. 3: 10-12)

Ne kemi avantazhin e kthimit në të gjitha fitoret e popullit të Zotit në shekujt e kaluar kur vetë krishterimi u kërcënua. Ne shohim se si Zoti, herë pas here, e furnizoi popullin e Tij me hir, "kështu që në të gjitha gjërat, gjithmonë duke pasur të gjitha ato që ju nevojiten, të keni një bollëk për çdo punë të mirë" (2 Kor 9: 8)

Dhe kjo është çelësi: të kuptojmë që Zoti lejon që batica e së keqes të shtrihet në breg për të sjellë një të mirë më të madhe - shpëtimin e shpirtrave.

Ne duhet të fillojmë ta shohim botën me sytë e besimit, duke hequr syzet e pesimizmit. Po, gjërat duken shumë keq ne siperfaqe. Por sa më thellë bota bie në mëkat, aq më shumë ajo dëshiron dhe rënkon të çlirohet! Sa më shumë që një shpirt skllavërohet, aq më shumë dëshiron të shpëtohet! Sa më e zbrazët bëhet një zemër, aq më e gatshme është të mbushet! Mos u mashtroni; bota mund të duket se e refuzon Krishtin… por unë kam zbuluar se ata që e kundërshtojnë më fuqishëm Atë shpesh janë ata që po luftojnë më shumë me të vërtetën në zemrat e tyre.

Ai i ka vendosur njeriut një mall për të vërtetën dhe mirësinë që vetëm Ai mund të kënaqë. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2002

Ky nuk është momenti të trembemi, por me përulësi dhe guxim të madh për të hyrë në zemrat e njerëzve me dritën e dashurisë dhe të vërtetës.

Ju jeni drita e botës. Një qytet i vendosur në një mal nuk mund të fshihet. As ata nuk ndezin një llambë dhe pastaj e vendosin atë nën një shportë shushe; është vendosur mbi një shandan, ku u jep dritë të gjithëve në shtëpi. Vetëm kështu, drita juaj duhet të shkëlqejë para të tjerëve, në mënyrë që ata të mund të shohin veprat tuaja të mira dhe të lavdërojnë Atin tuaj qiellor. (Mat 5: 14-16)

Kjo është arsyeja pse Ati i Shenjtë po i thotë Kishës edhe njëherë se ne duhet të hyjmë në rrugë; që ne duhet të bëhet "i ndyrë" përsëri, duke fërkuar supet me botën, duke i lënë ata të bask në dritën e hirit që rrjedh përmes dashurisë, në vend se të fshihen në strehimore dhe bunkerë çimentoje. Sa më e errët të bëhet, aq më të ndritshëm duhet të jenë të krishterët. Përveç nëse sigurisht, ne vetë jemi bërë të vakët; përveç nëse ne vetë po jetojmë si paganë. Atëherë po, drita jonë mbetet e fshehur, e mbuluar nga shtresa kompromisi, hipokrizie, koprracie dhe krenarie.

Shumë të krishterë janë të trishtuar, në të vërtetë, jo sepse bota duket e lidhur me ferr, por sepse mënyra e tyre e jetës është e kërcënuar. Jemi bërë shumë rehat. Ne duhet të tronditemi, për të njohur që jetët tona janë vërtet shumë të shkurtra dhe një përgatitje për përjetësinë. Shtëpia jonë nuk është këtu, por në Parajsë. Ndoshta rreziku më i madh sot nuk është se bota është humbur përsëri në errësirë, por që të krishterët nuk po ndriçojnë më me dritën e shenjtërisë. Kjo është errësira më e keqe nga të gjitha, për të krishterët shpresoj mishëruar Po, shpresa hyn në botë sa herë që një besimtar jeton me të vërtetë Ungjillin, sepse ai person atëherë bëhet shenjë e "jetës së re". Atëherë bota mund të "shijojë dhe shohë" fytyrën e Jezusit, e pasqyruar në ndjekësin e Tij të vërtetë. We do të jenë shpresa që i duhet kësaj bote!

Kur i japim ushqim një personi të uritur, ne rindërtojmë shpresën tek ai. Kështu është me të tjerët. —POPA FRANCIS, Homily, Radio Vatikani, 24 tetor 2013

Pra, le të fillojmë përsëri! Sot, vendosni për shenjtërinë, vendosni të ndiqni Jezusin kudo që shkon, duke u bërë një shenjë e shpresës. Dhe ku po shkon Ai në botën tonë të errësirës dhe çrregullimeve sot? Pikërisht në zemrat dhe shtëpitë e mëkatarëve. Le ta ndjekim Atë me guxim dhe gëzim, sepse ne jemi bijtë dhe bijat e Tij që ndajmë fuqinë, jetën, autoritetin dhe dashurinë e Tij.

Ndoshta disa prej nesh nuk u pëlqen ta thonë këtë, por ata që janë më afër zemrës së Jezusit, janë mëkatarët më të mëdhenj, sepse Ai i kërkon ata, ai u bën thirrje të gjithëve: 'Eja, eja!' Dhe kur ata kërkojnë një shpjegim, ai thotë: 'Por, ata që kanë shëndet të mirë nuk kanë nevojë për mjek; Unë kam ardhur për të shëruar, për të kursyer. ' —POPE FRANCIS, Homily, Qyteti i Vatikanit, 22 tetor 2013; Zenit.org

Besimi na tregon se Zoti e ka dhënë Birin e tij për hir të nesh dhe na jep sigurinë fitimtare se është vërtet e vërtetë: Zoti është dashuri! Kështu, ajo transformon padurimin dhe dyshimet tona në shpresën e sigurt se Zoti e mban botën në duar të tij dhe se, siç thekson figura dramatike e fundit të Librit të Zbulesës, me gjithë errësirën, ai në fund të fundit triumfon në lavdi. —POPE BENEDIKTI XVI, Deus Caritas Est, Enciklike, n. 39

 

Faleminderit për mbështetjen tuaj për këtë shërbesë me kohë të plotë.

  

Bashkohu me Mark në Facebook dhe Twitter!
logoja e FacebookTwitterlogo

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Daniel Ch. 7
2 krh. Dan 7: 7-15
3 shih I dashur Atë i Shenjtë… Ai po vjen!
4 Rev 20: 7-9
5 shih Kuptimi i Përballjes Finale
6 Matt 24: 13
Postuar ne BALLINA, SHENJAT dhe tagged , , , , , , , , , , , , , .