Gërmadhat dhe mesazhi

Një zë që bërtet në shkretëtirë

 

ST PALI mësoi se ne jemi "të rrethuar nga një re dëshmitarësh". [1]Heb 12: 1 Ndërsa fillon ky vit i ri, unë dëshiroj të ndaj me lexuesit "re të vogël" që rrethon këtë apostull përmes relikteve të Shenjtorëve që kam marrë ndër vite - dhe si flasin ata për misionin dhe vizionin që drejton këtë ministri

 

Përgatitja e mënyrës

po lutej përpara Sakramentit të Bekuar në kishëzën private të drejtorit tim shpirtëror, kur fjalët, me sa duket jashtë vetes, u ngritën në zemrën time:

Unë po ju jap shërbesën e Gjon Pagëzorit. 

Ndërsa mendoja se çfarë do të thoshte kjo, mendova për fjalët e vetë Baptistit, fjalë në Ungjillin e sotëm:

Unë jam zëri i një që bërtet në shkretëtirë: 'Drejtoni udhën e Zotit'

Të nesërmen në mëngjes, trokiti në derën e rektoratit dhe më pas sekretari më thirri. Një burrë i moshuar qëndroi atje, dora e tij u zgjat pas përshëndetjes sonë. 

"Kjo është për ty," tha ai. “Isshtë një relike e klasit të parë të Gjon Pagëzori".

Kuptimi përfundimtar i kësaj do të shpalosej në vitet në vazhdim ndërsa nxitja e Shën Gjon Palit II për ne të rinjtë në 2002 do të bëhej një temë qendrore e këtij apostoliti:

Të dashur të rinj, varet nga ju që të jeni rojet të mëngjesit që njoftojnë ardhjen e diellit që është Krishti i ngjallur! OPPOPE JOHN PAUL II, Mesazhi i Atit të Shenjtë për Rininë e Botës, XVII Dita Botërore e Rinisë, n. 3; (krh. Is 21: 11-12)

Kjo ftesë, vuri në dukje ai më vonë, do të shënohej nga nevoja për besnikëri ndaj Atit të Shenjtë dhe Kishës së Krishtit dhe një martirizim të caktuar për të ecur përpara në një mënyrë profetike për të njoftuar Agimi i ardhshëm

Të rinjtë e kanë treguar veten të jenë për Romën për Kishën një dhuratë e veçantë e Shpirtit të Zotit… Unë nuk ngurrova t’i kërkoja që të bënin një zgjedhje radikale të besimit dhe jetës dhe t'u paraqes atyre me një detyrë të jashtëzakonshme: të bëhen "rojet e mëngjesit" në agimin e mijëvjeçarit të ri. —POPA JOHN PAUL II, Novo Millennio Inuente, n.9

Ndoshta nuk është rastësi, pra, që ishte një relike e dytë e mbyllur me Gjon Pagëzorin, ajo e dëshmorit polak Shën Zymbyl. Ai ishte i njohur si "Apostulli i Veriut". Unë jetoj në Kanada… dhe gjyshi im është polak. 

 

EVANGELIZIMI I RI 

Unë u mbingarkova ndërsa mbaja në dorë një fragment kockash të Gjon Pagëzorit - e njëjta kockë që «kërceu» në barkun e Elizabetës mbi përshëndetjen e Marisë. E njëjta kockë që ishte shtrirë për të pagëzuar Jezusin, Shpëtimtarin dhe Zotin tonë. E njëjta kockë që qëndroi e palëkundur në besim ndërsa Baptistit iu pre koka me urdhër të Herodit.

Dhe pastaj ai i moshuar vendosi një tjetër relike të klasit të parë në pëllëmbën time që nuk më lëvizi më pak: Shën Pali Apostulli. Një burim frymëzimi i vazhdueshëm për mua, fjalët e Palit informojnë dhe formësojnë prishjen dhe zhurmën e shërbesës sime, e cila është pjesë e "ungjillizimit të ri" të thirrur shpesh nga emri i tij, Shën Gjon Pali II. 

Gjon Pali II na kërkoi të pranonim se "nuk duhet të ketë më pak shtysë për të predikuar Ungjillin" atyre që janë larg Krishtit, "sepse kjo është detyra e parë e Kishës". Në të vërtetë, "sot aktiviteti misionar ende përfaqëson sfidën më të madhe për Kishën" dhe "detyra misionare duhet të mbetet më e rëndësishmja". OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudium, n 15; vatikan.va

Nën fragmentin e Shën Palit është një martir më pak i njohur, Shën Vincent Yen, i cili jetoi në fillim të shekullit të 19-të. Ashtu si Pali dhe Pagëzori, edhe atij iu pre koka për hir të Ungjillit. Si mund të mos kujtohen fjalët e Zotit tonë:

Kush dëshiron të shpëtojë jetën e tij do ta humbasë atë, por kushdo që humbet jetën e tij për hir tim dhe të ungjillit do ta shpëtojë atë. (Marku 8:35)

 

Mëshira hyjnore

Nëse "ungjillizimi i ri" do të përgatisë botën për "ardhjen e diellit që është Krishti i Ngjallur", atëherë Mëshira Hyjnore është zemër të mesazhit në këtë orë. 

Që nga fillimi i shërbimit tim në Selinë e Shën Pjetrit në Romë, unë e konsideroj këtë mesazh [të Mëshirës Hyjnore] detyrën time të veçantë. Providenca ma ka caktuar në situatën aktuale të njeriut, Kishës dhe botës.  —POPA JOHN PAUL II, 22 nëntor 1981 në Shenjtëroren e Dashurisë së Mëshirshme në Collevalenza, Itali

Konteksti iu dha Shën Faustinës të cilit Zoja i tha:

… Sa për ju, ju duhet t'i flisni botës për mëshirën e Tij të madhe dhe ta përgatisni botën për Ardhjen e Dytë të Atij që do të vijë, jo si një Shpëtimtar i mëshirshëm, por si një Gjykatës i drejtë. -Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Ditari, n. 635

Një relike e tretë që mora nga burri atë ditë ishte e Shën Faustinës. Një ose dy vjet më vonë, do të thoshte drejtori im shpirtëror për mua, "Ju duhet të predikoni me Katekizmin në njërën dorë, dhe ditarin e Faustinës në tjetrën!"

Kjo u nënvizua kur më ftuan të flas në një komunitet në Michigan të Epërm. Ulur në të djathtën time ishte një prift i moshuar. Dy herë gjatë tërheqjes atë ditë, ai më kërkoi ta vizitoja në vetminë e tij në majë të një shkëmbi. Emri i tij ishte Fr. George Kosicki, një nga "baballarët e Mëshirës Hyjnore" i cili ndihmoi në përkthimin dhe shënimin në fund të faqes të Ditarit të Faustinës. Dikush nga komuniteti më çoi në vetminë e tij ku Fr. Kosicki më dha të gjithë librat që ai kishte shkruar dhe thënë, "Tani e tutje, unë do t'ju quaj" bir "." Ai më dha bekimin e tij dhe ne u ndamë.

Kur mbërrita në fund të malit, u ktheva te shoferi im dhe i thashë “Prit një minutë. Më kthe atje. ” Fr. George na përshëndeti përsëri në verandë.

“Fr. George, unë duhet të të bëj një pyetje. ” 

"Po, biri im."

"A po ma kaloni "pishtarin" e Mëshirës Hyjnore? " 

"Po sigurisht! Nuk e di si duket, por thjesht shko me të ”. 

Me këtë, ai mori në duar një relike të klasit të parë të Shën Faustinës dhe më bekoi për herë të dytë. Zbrita malin në heshtje, duke medituar për këto gjëra në zemrën time.

 

RETA DHE ERR DSIA

Së shpejti do të bëhej e dukshme në këtë apostoll që njoftimi i Agimit të ardhshëm do të thoshte gjithashtu përgatitja e shpirtrave për errësirën që do t'i paraprinte. Kjo për të njoftuar një "pranverë të re" do të thoshte përgatitja për dimrin para tij. Dhe kjo për të predikuar Mëshirën Hyjnore do të thoshte gjithashtu paralajmërim se nuk mund të merrej si e mirëqenë. 

Po e zgjas kohën e mëshirës për hir të [mëkatarëve]. Por mjerë ata nëse nuk e njohin këtë kohë të vizitës sime Para Ditës së Drejtësisë, unë po dërgoj Ditën e Mëshirës… shkruaj, trego shpirtrave për këtë mëshirë të madhe të Minave, sepse dita e tmerrshme, dita e drejtësisë sime është afër. -Jezusi tek Shën Faustina, Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari, n. 1160, 1588, 965

Të jesh një "roje" për Krishtin do të thotë të qëndrosh në Murin e Realitetit. Nuk është veshja me sheqer e kohërave të pasigurta në të cilat jetojmë, as nuk errëson shpresën që qëndron përtej.

Ne nuk mund ta fshehim faktin se shumë re kërcënuese po mblidhen në horizont. Sidoqoftë, nuk duhet ta humbasim zemrën, përkundrazi duhet ta mbajmë flakën e shpresës gjallë në zemrat tona. Për ne si të krishterë shpresa e vërtetë është Krishti, dhurata e Atit për njerëzimin ... Vetëm Krishti mund të na ndihmojë të ndërtojmë një botë në të cilën mbretëron drejtësia dhe dashuria. —POPE BENEDIKTI XVI, Agjencia e lajmeve katolike, 15 janar 2009

Dhe kështu, Kisha dhe bota po përballen me një "Stuhi e Madhe" Isshtë "përballja përfundimtare" e kësaj epoke, tha Gjon Pali II, një konfrontim midis "Kishës dhe anti-kishës, midis Ungjillit dhe anti-ungjillit, midis Krishtit dhe antikrishtit".[2]Kardinali Karol Wojtyla (JOHN PAUL II), në Kongresin Eukaristik, Filadelfia, PA për festimin e njëqindvjetorit të nënshkrimit të Deklaratës së Pavarësisë; Dhjaku Keith Fournier, një pjesëmarrës, raporton fjalët e tij si më sipër; krh. Katolike Online; 13 gusht 1976

Ndërsa predikoja në Toronto, Kanada disa vjet më parë, një burrë që ka mbledhur dhe ruajtur qindra relike u afrua pranë meje. "Unë u luta për cilën relikë të të jepja dhe ndjeva se duhej të ishte kjo." e hapa një rast i vogël për shpëtimin, dhe brenda ishte një fragment kockash i Papës Shën Piut X. Unë menjëherë e dija domethënien.

Shën Piu X është një nga të paktët papë në shekullin e kaluar që interpretoi në mënyrë të qartë "shenjat e kohërave" si të përfshira ndoshta shfaqjen e Antikrishtit të cilin ai mendonte se mund të ishte tashmë në tokë (shih Antikrishti në Kohët Tona) Kjo është një temë që mbetet një mister i madh, por një që duket se do të vijë gjithnjë e më shumë në fokus. Sepse kur merren parasysh të gjitha fjalët e papëve, Zoja dhe mistikët e shekullit të kaluar dhe i vendosim ato në mësimet e Etërve të Kishës së bashku me "shenjat e kohës", shfaqet një fotografi e një Stuhie të Madhe që përfshin gjasat që një Antikrisht të shfaqet para se të kuptojmë “një botë në të cilën mbretëron drejtësia dhe dashuria” (shih A po vjen vërtet Jezusi?). Me një fjalë, ne po i afrohemi Dita e Zotit

Kush mohon Atin dhe Birin, ky është antikrishti. (Leximi i parë i sotëm)

 

P PRGATITJA E RRUGS S Zotit

Njohja e kohërave tona, apo edhe njohja e mëshirës dhe dashurisë së Zotit tonë nuk janë të mjaftueshme. Ne duhet te Besoj   pranoj këto fjalë, duke i brendësuar ato përmes besimit. Kjo nënkupton që, me shumë kujdes dhe madje me nxitim, ne duhet të ndërtojmë jetën tonë në shkëmbin e fortë të Fjalës së Zotit, edhe pse bota vazhdon të ngrejë iluzionet e saj në rërat e zhvendosura të relativizmit, e cila do të shembet në mënyrë të pashmangshme.  

Koha ka ardhur, dita po agon. Kulmi ka ardhur për ju që banoni në tokë! Koha ka ardhur, dita është afër: një kohë tronditjeje, jo gëzimi ... Shihni, ditën e Zotit! Shihni, fundi po vjen! Paligjshmëria është në lulëzim të plotë, paturpësia lulëzon, dhuna është ngritur për të mbështetur ligësinë. Nuk do të vonojë shumë dhe as nuk do të vonojë. Koha ka ardhur, dita po agon. (Ezekieli 7: 6-7, 10-12)

Kështu, relikti im i Shën Gjonit të Kryqit ka një domethënie të madhe, pasi ishte ai që shpjegoi më bukur për rëndësinë e jeta e brendshme: një jetë me lutje dhe vetë-heqje dorë që përfshin pastrimin e shqisave dhe shpirtit në përgatitje të bashkimit me Krijuesin. 

Dhe kështu, përpiqem t'u theksoj vazhdimisht dëgjuesve të mi nevojën për një jetë të qëndrueshme dhe intensive të lutjeve. Në vitin 2016, unë përfundova një tërheqje dyzet ditore për lexuesit e mi bazuar pjesërisht në një përmbledhje të thjeshtë të shkrimeve të Shën Gjonit të Kryqit. Në të vërtetë, kudo që Zoja shfaqet në botë sot, ajo po i thërret fëmijët e saj përsëri tek Biri i saj përmes një jete lutjeje. Sepse është lutja, thotë Katekizmi, që "kujdeset për hirin që na nevojitet". [3]KKK, n 2010

 

SHENJTRIT ME SH.B.A.

Në mbyllje, kujtoj ditën kur isha ulur përtej një tryeze nga Imzot John Essef në Paray-le-Monial, Francë. Ishte atje që Jezusi iu shfaq Shën Margaret Marisë, duke ia zbuluar botës Heart Zemrën e Tij të Shenjtë prolog i mesazhit të Mëshirës Hyjnore.

Zonja Essef ishte drejtori shpirtëror i Nënë Terezës; drejtohej vetë nga Shën Pio; dhe po drejtoj drejtorin tim shpirtëror. Isha mjaft i ngazëllyer për ta mësuar këtë pasi që e kisha ndjerë praninë e Shën Pios shumë fort në fillim të kësaj ministrie shkrimi rreth dymbëdhjetë deri në trembëdhjetë vjet më parë. Më vonë, dikush përsëri do të vendoste një relike në timen dorë, këtë herë të Pio të Pietrelcina. 

Kështu, atë ditë në Francë, unë u ndava me Msgr. Essef afërsia që ndjeva me Shën Pion, i cili vdiq vitin që unë linda. Zonja nuk tha asgjë ndërsa vështroi me vëmendje në sytë e mi për atë që dukej një kohë shumë e gjatë. Pastaj ai u përkul përpara, ngriti gishtin dhe me guximin për të cilin u bë i njohur Shën Pio, bërtiti: “Ai do të jetë drejtori juaj i parë shpirtëror dhe Fr. Pali juaj i dytë! " 

Unë përfundoj me këtë histori sepse, në një farë mënyre indirekte, Shën Pio ndoshta po ju prek të gjithë ju që po e lexoni këtë. Jo, jo ndoshta. Ai dhe të gjithë shenjtorët jemi me ne në një mënyrë shumë të ngushtë, pasi të gjithë jemi "trupi i Krishtit". Po, ata janë më pranë nesh tani, atëherë ata ishin në jetë sepse, përmes Trupit Mistik të Krishtit, bashkimi ynë është edhe më real, më sublim.

Dhe kështu bëni një pikë duke thirrur ndërmjetësimin e Shenjtorëve këtë vit, veçanërisht e Nënës Sonë të Bekuar. Në këtë Përballje Finale, ne kemi një ushtri pas nesh, të gatshëm, të gatshëm dhe në pritje për të na ndihmuar me lutjet e tyre dhe hiret e veçanta që ata kanë merituar përmes Kryqit të Krishtit, në emrin tonë.  

Çfarë do të na sjellin vitet përpara? Si do të jetë e ardhmja e njeriut në tokë? Ne nuk jemi të dhënë për të ditur. Sidoqoftë, është e sigurt që përveç progresit të ri për fat të keq nuk do të mungojnë përvojat e dhimbshme. Por drita e Mëshirës Hyjnore, të cilën Zoti në një farë mënyre dëshironte ta kthente në botë përmes karizmit të Plakut Faustina, do të ndriçojë rrugën për burrat dhe gratë e mijëvjeçarit të tretë. —ST. JOHN PAUL II, Homeli, 30 Prill, 2000

 

Ky apostull varet nga bujaria juaj më shumë se kurrë.
Faleminderit dhe ju bekoj!

 

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Heb 12: 1
2 Kardinali Karol Wojtyla (JOHN PAUL II), në Kongresin Eukaristik, Filadelfia, PA për festimin e njëqindvjetorit të nënshkrimit të Deklaratës së Pavarësisë; Dhjaku Keith Fournier, një pjesëmarrës, raporton fjalët e tij si më sipër; krh. Katolike Online; 13 gusht 1976
3 KKK, n 2010
Postuar ne BALLINA, SHENJAT.