Feja e Scientism

 

shkencëtarizëm | ˈSʌɪəntɪz (ə) m | emër:
besimi i tepruar në fuqinë e njohurive dhe teknikave shkencore

Ne gjithashtu duhet të përballemi me faktin se qëndrime të caktuara 
që rrjedhin nga mentalitet të "kësaj bote të tanishme"
mund të depërtojnë në jetën tonë nëse nuk jemi vigjilentë.
Për shembull, disa do të donin që vetëm kjo është e vërtetë
e cila mund të verifikohet nga arsyeja dhe shkenca 
-Katekizmi i Kishës Katolike, n. 2727

 

SHVRBTAR të Zotit, Sr Lucia Santos dha një fjalë më të madhe në lidhje me kohët e ardhshme që ne tani po jetojmë:

Njerëzit duhet të recitojnë Rruzarën çdo ditë. Zoja e përsëriti këtë në të gjitha shfaqjet e saj, si për të na armatosur paraprakisht kundër këtyre kohërave të çorientim djallëzor, në mënyrë që të mos e lëmë veten të mashtrohen nga doktrina të rreme dhe që përmes lutjes, ngritja e shpirtit tonë te Zoti të mos zvogëlohet. Ky është një çorientim djallëzor që pushton botën dhe çorienton shpirtrat! Necessaryshtë e domosdoshme t'i qëndrosh asaj it - Motra Lucy, te shoqja e saj Dona Maria Teresa da Cunha

Ky "çorientim djallëzor" po manifestohet në konfuzion, frikë dhe ndarje, jo vetëm në jetën e përditshme, por veçanërisht në fushën e shkencës. Një nga arsyet kryesore për këtë çorientim është se zëri i Kishës nuk dëgjohet më, ose më saktë, respektohet; skandalet seksuale dhe financiare që kanë tronditur klerikët kanë marrë një dëm katastrofik për besueshmërinë.

Isshtë një mëkat veçanërisht serioz kur dikush që në të vërtetë supozohet të ndihmojë njerëzit drejt Zotit, të cilit i është besuar një fëmijë ose një i ri për të gjetur Zotin, abuzon në vend të tij dhe e largon atë nga Zoti. Si rezultat, besimi si i tillë bëhet i pabesueshëm dhe Kisha nuk mund të paraqitet më me besueshmëri si lajmëtari i Zotit. —POPE BENEDIKTI XVI, Drita e Botës, Papa, Kisha dhe Shenjat e Kohëve: Një Bisedë Me Peter Seewald, f. 23-25

Pasojat nuk janë shumë pak. Sepse, ndërsa Kisha nuk siguron domosdoshmërisht atë praktik përgjigjet e pyetjeve që kanë të bëjnë me shëndetin dhe shkencën, ajo ka siguruar një etikë udhëzuese dhe zëri moral që në një kohë jo vetëm që respektohej, por ishte i vëmendshëm. Ironikisht, ky zë nuk ka qenë kurrë i tillë vendimtar siç është tani.

Shkenca dhe teknologjia janë burime të çmuara kur vendosen në shërbim të njeriut dhe promovojnë zhvillimin e tij integral për të mirën e të gjithëve. Në vetvete, megjithatë, ata nuk mund të zbulojnë kuptimin e ekzistencës dhe të përparimit njerëzor. Shkenca dhe teknologjia i urdhërohen njeriut, nga i cili marrin origjinën dhe zhvillimin e tyre Shtë një iluzion të pretendosh neutralitetin moral në kërkimin shkencor dhe zbatimet e tij. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2293-2294

Me fjalë të tjera, dinjiteti i brendshëm dhe e vërteta se kush është njeriu - i bërë në shëmbëlltyrën e Zotit - duhet të rregullojë të gjithë "përparimin njerëzor". Ndryshe tha Papa Pali VI:

Progresi më i jashtëzakonshëm shkencor, bëmat më mahnitëse teknike dhe rritja më e mahnitshme ekonomike, nëse nuk shoqërohet me progres të mirëfilltë moral dhe shoqëror, në planin afatgjatë do të shkojë kundër ajo. - Adresa në FAO në 25 vjetorin e institucionit të saj, nëntor 16, 1970, n. 4

Po kush po i dëgjon më papët? Në këtë Vakum i madhnjë zë tjetër është ngritur për të mbushur boshllëkun: shkencë. Ndërsa kisha në të gjithë botën u mbyllën, Uji i Shenjtë u derdh në tokë, besimtarët u ndaluan nga Sakramentet dhe priftërinjtë u ndaluan nga besimtarët became u bë e qartë se sa i parëndësishëm është Krishterimi për një botë të pushtuar nga një frymë e racionalizmi. Kush do të na shpëtojë? Jezus Krishti? Fuqia e tij që dikur i shtyu plagët dhe barbarët? Jo, Chris Cuomo i CNN jep përgjigjen:

Nëse besoni në njëri-tjetrin dhe nëse bëni gjënë e duhur për veten dhe komunitetin tuaj, gjërat do të përmirësohen në këtë vend. Ju nuk keni nevojë për ndihmë nga lart. Withinshtë brenda nesh. —4 korrik 2020; CBN.com

Por kush e përcakton saktësisht se cila është "gjëja e duhur"? Obviousshtë e qartë: Cuomo, dhe ata në pushtet që po imponojnë fjalë për fjalë një

… Diktatura e relativizmit që nuk njeh asgjë si të caktuar dhe që lë si masë përfundimtare vetëm egon dhe dëshirat e dikujt. Të kesh një besim të qartë, sipas kredos së Kishës, shpesh etiketohet si fondamentalizëm. Megjithatë, relativizmi, domethënë, lejimi i vetes të hidhet dhe 'të përfshihet nga çdo erë mësimore', duket qëndrimi i vetëm i pranueshëm për standardet e sotme. —Cardinal Ratzinger (POPE BENEDICT XVI) Homazhe parakonlave, 18 Prill, 2005

Etika dhe morali? Sigurisht - por jo më sipas Kishës ose te morali absolut ose ligji natyror, por sipas zotit të arsyes, shprehur konkretisht në shkencë. Në të vërtetë, a komerciale e fundit nga gjiganti shumëkombësh farmaceutik, Pfizer, predikon: “Në një kohë kur gjërat janë më të pasigurta, ne kthehemi tek gjëja më e sigurt që ekziston: shkencës. ”

 

ZOTI I SHKENCISSIS

Ka një pjesë të vogël të shkencës në letrën Enciklike të Papa Benediktit Flisni Salvi ("Të shpëtuar në shpresë") që është tepër profetike. Ai jep një pamje mahnitëse të asaj që ka shfaqur gjatë katër shekujve dhe po kulmon tani shkencë është duke u bërë de fakto feja e re e "shpresës". Benedikti tregon përsëri në periudhën e iluminizmit kur "besimi dhe arsyeja" filluan një ndarje të panatyrshme. Një epokë e re lindi ku korrelacioni midis shkencës dhe praktikës (zbatimi praktik) do të thoshte që, tani, sundimi mbi krijimin - dhënë njeriut nga Zoti dhe humbur përmes mëkatit fillestar - do të rivendoset, jo më përmes besimit, por arsyes.

Kushdo që i lexon dhe reflekton me vëmendje këto thënie do të pranojë se është ndërmarrë një hap shqetësues: deri në atë kohë, pritej rikuperimi i asaj që njeriu kishte humbur gjatë dëbimit nga Parajsa nga besimi në Jezu Krisht: këtu do të shpallet "shpengimi". Tani, ky "shpengim", rivendosja e "Parajsës" së humbur nuk pritet më nga besimi, por nga lidhja e sapo zbuluar midis shkencës dhe praktikës. Nuk është se besimi thjesht mohohet; përkundrazi, ajo zhvendoset në një tjetër nivel - atë të çështjeve thjesht private dhe të kësaj bote - dhe në të njëjtën kohë bëhet disi e parëndësishme për botën. Ky vizion programatik ka përcaktuar trajektoren e kohëve moderne dhe gjithashtu formon krizën e sotme të besimit, e cila në thelb është një krizë e shpresës së krishterë. —POPE BENEDIKTI XVI, Spe Salvi,n 17

"Shpresa" tani është në shkenca. Scienceshtë shkenca ajo që do të shpëtojë njerëzimin. Scienceshtë shkenca ajo që përmban të gjitha përgjigjet (edhe nëse nuk janë zbuluar ende). Scienceshtë shkenca ajo që do të na shërojë. Scienceshtë shkenca ajo që tani mund të krijojë jetë, të prodhojë ushqim dhe të rilidhë gjenetikën. Scienceshtë shkenca që mund të prodhojë mrekulli të tilla si shndërrimi i djemve në vajza dhe vajzat në çfarëdo që ata dëshirojnë të jenë. Scienceshtë shkenca ajo që mund të ndërfaqe mendjen me inteligjencën artificiale duke ruajtur kështu vetëdijen dixhitale dhe duke siguruar pavdekësi për njeriun modern (kështu thonë ata). Kush ka nevojë për fe kur mund të rikrijojmë universin sipas imazhit tonë? 

Ndoshta nuk ka ndonjë zbulesë profetike që gozhdon kaq me përpikëri etosin aktual të kohës sonë si ai që gjoja i është dhënë Fr. Stefano Gobbi (që mban sanksionim):

Ich Antikrishti shfaqet përmes një sulmi rrënjësor ndaj besimit në fjalën e Zotit. Përmes filozofëve që fillojnë t'i japin vlera ekskluzive shkencës dhe më pas arsyes, ekziston një tendencë graduale për të formuar inteligjencën njerëzore vetëm si kriter të vetëm të së vërtetës.  - Zoja jonë gjoja tek Fr. Stefano Gobbi, Priftërinjve, Priftërinjve të Dashur të Zojës, n 407, "Numri i bishës: 666", f. 612, Botimi i 18-të; me Imprimatur

 

SHFRYTZIMI I FENIT T G PERODNDIS

Kështu, është një "krizë" sepse shpresa e restaurimit nuk qëndron më te fuqia e Ungjillit dhe ardhja e Mbretërisë së Zotit, por, thotë Benedikti, në "zbulimin shkencor" nga i cili "do të dalë një botë krejtësisht e re , mbretëria e man. "[1]Flisni Salvi, n 17 A i kuptoni ato që thuhen, i dashur lexues? Nëse i kuptoni shenjat e kohës, nëse jeni duke dëgjuar papët dhe Zotin dhe Zonjën Tonë në shfaqjet e tyre, nëse lexoni fjalët e Shkrimit… ata kanë paralajmëruar për këtë mbretëri të ardhshme pa zot, ku njeriu, në arrogancën e tij, uzurpon froni i Zotit. 

[Dita e Zotit nuk do të vijë] nëse rebelimi nuk vjen së pari dhe nuk zbulohet njeriu i paligjshmërisë, bir i shkatërrimit, i cili kundërshton dhe lartëson veten e tij kundër çdo të ashtuquajtur zot ose objekt adhurimi, në mënyrë që ai të marrë ulur në tempullin e Zotit, duke e shpallur veten të jetë Zot. (2 Sel. 2: 3-4)

… I gjithë populli i krishterë, i trishtuar dhe i përçarë, për fat të keq, vazhdimisht ka rrezik të bie larg besimit ose të vuajë vdekjen më të egër. Këto gjëra në të vërtetë janë aq të trishtueshme saqë mund të thuani se ngjarje të tilla parashikojnë dhe paraqesin "fillimin e dhimbjeve", domethënë për ato që do të sillen nga njeriu i mëkatit, "i cili ngrihet mbi gjithçka që quhet Zoti ose adhurohet " (2 Thesalonikasve 2: 4). OPPOPE PIUS XI, Miserentissimus Redemptor, Letër Enciklike për Riparimin e Zemrës së Shenjtë, n. 15, 8 maj 1928; www.vatican.va

Ngritja e Antikrishtit është në thelb Përplasja e Dy Mbretërive: Mbretëria e Besimit vs Mbretëria e Arsyes. Sigurisht, ata kurrë nuk u kundërshtuan në radhë të parë pasi që arsyeja është një dhuratë nga Zoti që ndriçon dhe forcon besimin, madje anasjelltas. Megjithatë, Shpirti i Revolucionit në kohën tonë është ngritur si një kafshë nga deti në mënyrë që të gllabërojë besimin në emër të "arsyes" dhe "lirisë". Por liria nga çfarë saktësisht?

Mbretëria e arsyes, në fakt, pritet si gjendja e re e racës njerëzore sapo të ketë arritur lirinë totale. Kushtet politike të një mbretërie të tillë të arsyes dhe lirisë, megjithatë, duken në shikim të parë të përcaktuara disi të sëmura… [dhe] u interpretuan në heshtje si në konflikt me prangat e besimit dhe të Kishës. Prandaj të dy konceptet përmbajnë një revolucionar potencial i një force të madhe shpërthyese. -Spe Salvi, n 18

Benedikti e parashikoi këtë orë -ora e një të dhunshëm Revolucioni Global. Më 9 qershor të këtij viti, unë shkrova: "… Shënoni fjalët e mia - ju do të shihni kishat tuaja katolike të prishura, të vandalizuara dhe disa të djegura deri në tokë jo shumë larg tani."[2]shih Ekspozimi i këtij Shpirti Revolucionar Vetëm dy javë më vonë filluan këto sulme. Ndërsa shkruaj, kishat në Francë dhe SH.B.A. po digjen ndërsa statujat e shenjtorëve po ndoten, u pritet koka dhe copëtohen në të gjithë globin. Por në emër të çfarë?

… Një fe abstrakte po bëhet në një standard tiranik që të gjithë duhet të ndjekin. Kjo është atëherë liria në dukje - për arsyen e vetme që është çlirimi nga situata e mëparshme. -Drita e botës, Një bisedë me Peter Seewald, P. 52

Po, liria nga shteti aktual dhe liria nga Kisha - por çfarë, ose më mirë, cili do ta plotësojë atë vakuum? A kulti i shkencës ka, pjesërisht, ku alkimia e Big Pharma dhe magjia e Giants Teknike janë kryepriftërinjtë e kësaj feje të re; media është profetët e tyre dhe publiku i nënshtruar kongregacioni i tyre. "Diktatura e relativizmit" është me të vërtetë një teknokratike diktatura e qeverisur nga të pasurit dhe të fuqishmit që e shohin shkencën si një mjet me të cilin mund të ribëjnë botën e tyre imazhi - një botë që është më pak e populluar, më e automatizuar dhe çdo gjë që "na ndan" është tretur: martesa, familja, gjinia, kufijtë, të drejtat e pronës, ekonomitë dhe mbi të gjitha, feja.

 

TEKNOKRACIA E RE

Kjo është duke rezultuar në shkatërrimin e lirisë në emër të lirisë ndërsa, për ironi të fatit, dorëzimi i sasive të mëdha të pushtetit dhe kontrollit qeverive dhe teknokratëve. Kjo është më e dukshme në kërkimin e "lirisë nga COVID-19". Nuk ka më një dialog të arsyeshëm brenda komunitetit shkencor mbi origjinën e këtij virusi, si ta luftojmë atë në mënyrë efektive, si të mbrojmë ndjeshëm popullsinë, etj. një rrëfimi i diktuar nga media kryesore në lidhje me vaksinat, maskat, distancimet shoqërore, karantinën, mbylljen e bizneseve, etj. të gjitha për "të mirën e përbashkët" - dhe dënohesh nëse vë në dyshim mendjen ose arsyeshmërinë e tij. Shumë shkencëtarë të mirë janë përpjekur - dhe e kanë parë veten të tallur, të censuruar ose të pushuar nga puna. Me fjalë të tjera, klima tani për tani është në të vërtetë anti shkencore.

A besim i ri po rritetjo në Zot, por në kryepriftërinjtë dhe profetët e shkencës që "dinë më mirë". Ajo që është më e frikshme është se shumë njerëz që e quajnë veten të krishterë nuk mund ta shohin atë, nuk mund të shohin se si mashtrohen nga konfuzioni, frika dhe kontrolli që tani po përhapet si një pandemi në të gjithë botën. Si të tillë, ata kanë filluar të kapen pas rrjedhës kryesore rrëfim me besim gati dogmatik: shkenca do të na shpëtojë; ne duhet të bëjmë atë që na është thënë; besojeni shkencës. Unë nuk kam asgjë kundër shkencës, natyrisht. Problemi është se "shkenca" po kundërshton vetveten nga ora - dhe shkatërron ekonominë, jetët dhe lirinë në këtë proces.

Në një leksion të shkëlqyeshëm për një simpozium në internet mbi "Koronavirusin dhe Politikën Publike", Heather Mac Donald, BA, MA, JD, një Anëtare në Institutin e Manhatanit, kap hipokrizinë dhe çmendurinë aktuale të kësaj ore në lidhje me, për shembull, shoqërinë distancimi:

Protokollet absurde të distancës sociale e bëjnë praktikisht të pamundur funksionimin e shumë bizneseve dhe pjesën më të madhe të jetës në qytet. Rregulli prej gjashtë metrash është po aq arbitrar sa "metrikat" për rihapjen. (Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon tre metra distancë sociale dhe shumë vende e kanë miratuar atë rekomandim).

Një gjë ndryshoi dukshëm midis bllokimeve të koronavirusit dhe bllokimeve të trazirave, megjithatë: mençuria elitare në lidhje me distancimin shoqëror. Politikanët, ekspertët dhe ekspertët e shëndetit të cilët kishin qortuar me mirësjellje pronarët e bizneseve për rihapjen pa leje zyrtare, të cilët kishin funeralet e ndaluara dhe shërbesat kishtare të më shumë se dhjetë njerëzve dhe të cilët kishin grindur protestuesit që ishin mbledhur në kryeqytetet e shtetit për të shprehur shqetësimin e tyre ekonomik, papritur u bënë nxitës të tifozëve për ulërimat e turmave me mijëra Hipokrizia e politikanëve ishte thjesht një nxehje për atë të institucionit të shëndetit publik. Këta ishin njerëzit diktatet e të cilëve kishin frymëzuar bllokimet dhe njohuritë supozuese supreme të të cilëve u lejuan të anulonin të gjitha konsideratat e tjera në ruajtjen e një shoqërie funksionale. Gati 1,200 prej këtyre ekspertëve të njëjtë, përfshirë CDC-në, nënshkruan një letër publike që mbështeste protestat e largëta shoqërore me arsyetimin se "epërsia e të bardhëve është një çështje vdekjeprurëse e shëndetit publik që i paraprin dhe kontribuon COVID-19".

Dikush mund të argumentojë po aq lehtë se një depresion global, i shkaktuar nga shkatërrimi falas i tregtisë dhe zbrazja e kapitalit, është një çështje vdekjeprurëse e shëndetit publik me madhësi të paktën të barabartë. Por rezulton se shëndeti publik ka të bëjë me politikën, sa me shkencën. - "Katër muaj të keqpërdorimit të paparë të qeverisë", Imprimis, Maj / Qershor 2020, Vëllimi 49, Numri 5/6

Kjo është vetëm një nga një numër kontradiktash tronditëse - me të vërtetë një "çorientim djallëzor" kur mendon se, në fund të fundit, Eukaristia ishte praktikisht e ndaluar nga konsumimi masiv ndërsa kanabisi dhe pije alkoolike jo. Këtu zbulohet sëmundja e vërtetë prapa këtij shkencizmi: virusi më i rrezikshëm nuk është ai që infekton trupin por shpirti.

Errësira që ngërthen Zotin dhe errëson vlerat është kërcënimi real për ekzistencën tonë dhe për botën në përgjithësi. Nëse Zoti dhe vlerat morale, ndryshimi midis së mirës dhe së keqes, mbeten në errësirë, atëherë të gjitha "dritat" e tjera, që vënë brenda veprimtarisë sonë bëma të tilla të pabesueshme, nuk janë vetëm progres, por edhe rreziqe që na vënë ne dhe botën në rrezik. —POPA BENEDIKT XVI, Homeli i Vigjiljes së Pashkëve, 7 Prill 2012

Shkrimi i Shenjtë thotë se Antikrishti do të vijë me «shenja dhe mrekulli të pretenduara».[3]2 Themes 2: 9 Ndoshta ato shenja nuk janë domosdoshmërisht si marifete të nxjerra nga kapelja e një magjistari por thjesht "mrekulli" shkencore që pretendojnë të zgjidhin problemet e njeriut (si inteligjenca artificiale, inxhinieria gjenetike dhe "interneti i gjërave"…) por, në fakt, e çojnë atë më thellë në to.

Para ardhjes së dytë të Krishtit, Kisha duhet të kalojë nëpër një provë të fundit që do të lëkundë besimin e shumë besimtarëve. Përndjekja që shoqëron pelegrinazhin e saj në tokë do të zbulojë "misterin e paudhësisë" në formën e një mashtrimi fetar që u ofron burrave një zgjidhje të dukshme të problemeve të tyre me çmimin e braktisjes nga e vërteta. Mashtrimi suprem fetar është ai i Antikrishtit, një pseudo-mesianizëm me të cilin njeriu lavdërohet në vend të Zotit dhe i Mesisë së tij vjen në mish.-Katekizmi i Kishës Katolike, n 675

Prandaj, paralajmëroi Benedikti:

[Ne] gabuam kur besuam se njeriu do të shpengohej përmes shkencës. Një pritje e tillë kërkon shumë nga shkenca; kjo lloj shprese është mashtruese. Shkenca mund të kontribuojë shumë për ta bërë botën dhe njerëzimin më njerëzor. Megjithatë, ai gjithashtu mund të shkatërrojë njerëzimin dhe botën nëse nuk drejtohet nga forca që ndodhen jashtë saj ... Nuk është shkenca ajo që e shpengon njeriun: njeriu shpengohet nga dashuria. -Flisni Salvi, n 25-26

Këto "forca", shpesh në kundërshtim me dashurinë e mirëfilltë, tani po rreshtohen në të gjithë botën sikur krijojnë një "kullë të re të Babelit", dhe bashkë me ta, kombet që bien në mashtrim (të perceptuar ose jo) që Zoti tani është i parëndësishëm përballë fuqive dhe njohurive tona shkencore.

Ai [Satani] ka arritur të joshë me krenari. Ai ka arritur të rregullojë gjithçka në mënyrën më të zgjuar. Ai ka vendosur në modelin e tij çdo sektor të njeriut shkencë dhe teknikë, duke rregulluar gjithçka për rebelim kundër Zotit. Pjesa më e madhe e njerëzimit tani është në duart e tij. Ai ka arritur me mashtrim të tërheqë tek vetja shkencëtarët, artistët, filozofët, studiuesit, të fuqishmit. Të joshur prej tij, ata tani e kanë vënë veten në shërbim të tij për të vepruar pa Zot dhe kundër Zotit.   -Zoja tek Fr. Stefano Gobbi, n. 127, "Libri blu ”

Por çfarë është Babel? Shtë përshkrimi i një mbretërie në të cilën njerëzit kanë përqendruar aq shumë fuqi sa mendojnë se nuk kanë më nevojë të varen nga një Zot që është larg. Ata besojnë se janë aq të fuqishëm sa mund të ndërtojnë rrugën e tyre për në qiell në mënyrë që të hapin portat dhe të vendosen në vendin e Zotit ... Ndërsa përpiqen të jenë si Zoti, ata rrezikojnë të mos jenë edhe njerëz - sepse ata kanë humbur një elementi thelbësor i të qenit njeri: aftësia për të rënë dakord, për të kuptuar njëri-tjetrin dhe për të punuar së bashku ress Përparimi dhe shkenca na kanë dhënë fuqinë për të mbizotëruar forcat e natyrës, për të manipuluar elementet, për të riprodhuar gjallesa, gati në pikën e duke prodhuar vetë njerëzit. Në këtë situatë, lutja ndaj Zotit duket e tejkaluar, e pakuptimtë, sepse ne mund të ndërtojmë dhe krijojmë gjithçka që duam. Ne nuk e kuptojmë se jemi duke rijetuar të njëjtën përvojë si Babel.  —POPA BENEDIKTI XVI, Homeli i Rrëshajëve, 27 maj, 2012

 

LIDHJE ME LIDHJE

Shkenca nuk do të na shpëtojë

Pandemia e Kontrollit

1942 ynë

Pse të flasim për shkencën?

Mmaskimi i Planit

Kthimi i Krijimit të Zotit!

Magji e vërtetë

Helmimi i Madh

 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 
Shkrimet e mia po përkthehen francez! (Merci Philippe B.!)
Hidh lire mes écrits en français, kliko sur le drapeau:

 
 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Flisni Salvi, n 17
2 shih Ekspozimi i këtij Shpirti Revolucionar
3 2 Themes 2: 9
Postuar ne BALLINA, SHENJAT dhe tagged , , , , , .