Ngjallja e Kishës

 

Pamja më autoritare, dhe ajo që shfaqet
të jesh më në harmoni me Shkrimin e Shenjtë, është se,
pas rënies së Antikrishtit, Kisha Katolike do
edhe njëherë hyni në një periudhë prej
prosperitet dhe triumf.

-Fundi i botës së tanishme dhe misteret e jetës së ardhshme,
Fr. Charles Arminjon (1824-1885), f. 56-57; Shtypi i Institutit Sophia

 

KETU është një pasazh misterioz në librin e Danielit që po shpaloset tonë koha Më tej zbulon se çfarë po planifikon Zoti në këtë orë ndërsa bota vazhdon zbritjen e saj në errësirë

 

MOSSELIMI

Pasi pa në vegime ngritjen e një "kafshe" ose Antikrishti, i cili do të vinte drejt fundit të botës, profetit atëherë i thuhet:

Shko, Daniel, sepse fjalët janë mbyllur dhe vulosur deri në kohën e mbarimit. Shumë do të pastrohen, do të bëhen të bardhë dhe do të rafinohen… (Daniel 12: 9-10)

Teksti latin thotë se këto fjalë do të vulosen usque ad tempus praefinitum-"Deri në një kohë të paracaktuar". Afërsia e asaj kohe zbulohet në fjalinë tjetër: kur "Shumë do të pastrohen dhe do të bëhen të bardhë". Unë do të kthehem në këtë në disa momente.

Gjatë shekullit të kaluar, Shpirti i Shenjtë i ka zbuluar Kishës plotësia e planit të Shëlbimit përmes Zojës sonë, disa mistikë dhe një rimëkëmbje të kuptimit autentik të mësimeve të Etërve të Kishës së Hershme në Librin e Zbulesës. Në të vërtetë, Apokalipsi është një jehonë e drejtpërdrejtë e vizioneve të Danielit, dhe për këtë arsye, "vulosja" e përmbajtjes së saj presupozon një kuptim më të plotë të kuptimit të saj në përputhje me "Zbulesën Publike" të Kishës - Tradita e Shenjtë.

… Edhe nëse Zbulesa [Publike] është tashmë e plotë, ajo nuk është bërë plotësisht e qartë; mbetet që besimi i krishterë gradualisht të kuptojë domethënien e tij të plotë gjatë shekujve." -Katekizmi i Kishës Katolike, n 66

Si sidenote, në lokucionet tek i ndjeri Fr. Stefano Gobbi, shkrimet e të cilit mbajnë dy Imprimatures, Zoja thuhet se konfirmon se "Libri" i Zbulesës tani është vulosur:

E imja është një mesazh apokaliptik, sepse ju jeni në zemër të asaj që ju është shpallur në librin e fundit dhe kaq shumë të rëndësishëm të Shkrimit të Shenjtë. Unë u besoj engjëjve të dritës së Zemrës sime të Papërlyer detyrën për t'ju sjellë në një kuptim të këtyre ngjarjeve, tani që kam hapur Librin e vulosur për ju. -Priftërinjve, Bijtë e Dashur të Zonjës, n 520, i, j.

Ajo që po "vuloset" në kohën tonë është një kuptim më i thellë i asaj që Shën Gjoni e quan "Ringjallja e parë" të Kishës.[1]krh. Zb 20: 1-6 Dhe e gjithë krijimi po e pret atë it

 

DITA E SHTAT

Profeti Hosea shkruan:

Ai do të na ringjallë pas dy ditësh; ditën e tretë ai do të na ringjallë, për të jetuar në praninë e tij. (Hozea 6: 2)

Përsëri, kujto fjalët e Papa Benediktit XVI për gazetarët gjatë fluturimit të tij në Portugali në 2010, se ekziston  "Nevoja për një pasion të Kishës". Ai paralajmëroi se shumë prej nesh kanë rënë në gjumë në këtë orë, ashtu si Apostujt në Gjetsemane:

… 'Përgjumja' është e jona, e atyre prej nesh që nuk duan të shohin forcën e plotë të së keqes dhe nuk duan të hyjnë në pasionin e tij" —POPA BENEDICT XVI, Agjencia Katolike e Lajmeve, Qyteti i Vatikanit, 20 prill 2011, Audienca e Përgjithshme

Për

… [Kisha] do të ndjekë Zotin e saj në vdekjen dhe Ringjalljen e tij. -Katekizmi i Kishës Katolike, 677

Duke qenë kështu, Kisha do të ndjekë gjithashtu Zotin e saj për "dy ditë" në varr dhe do të ngrihet në "ditën e tretë". Më lejoni ta shpjegoj këtë përmes mësimeve të Etërve të Hershëm të Kishës

 

Një ditë është si një mijë vjet

Ata e shikuan historinë njerëzore në dritën e historisë së krijimit. Zoti e krijoi botën në gjashtë ditë dhe, në të shtatën, Ai pushoi. Në këtë, ata panë një model të përshtatshëm për t'u zbatuar te Populli i Perëndisë.

Dhe Perëndia pushoi ditën e shtatë nga të gjitha veprat e tij ... Prandaj, një pushim i së shtunës mbetet akoma për njerëzit e Perëndisë. (Heb 4: 4, 9)

Ata e panë historinë njerëzore, duke filluar me Adamin dhe Evën deri në kohën e Krishtit në thelb katër mijë vjet, ose "katër ditë" bazuar në fjalët e Shën Pjetrit:

Mos e injoroni këtë fakt të vetëm, të dashur, që me Zotin një ditë është si një mijë vjet dhe një mijë vjet si një ditë. (2 Pjetrit 3: 8)

Koha nga Ngjitja e Krishtit deri në prag të mijëvjeçarit të tretë do të ishte "dy ditë më shumë". Në këtë drejtim, ka një profeci marramendëse që po shpaloset atje. Etërit e Kishës e parashikuan këtë këtë mijëvjeçar të tanishëm do të sillte "ditën e shtatë" - një "pushim sabati" për Popullin e Perëndisë (shih Pushimi i Shabatit që Vjen) që do të përkonte me vdekjen e Antikrishtit ("bishës") dhe "ringjalljen e parë" për të cilën flitet në Shën Gjonit. Apokalipsi:

Bisha u kap dhe bashkë me të profeti i rremë që kishte kryer në sytë e saj shenjat me të cilat i mashtroi ata që kishin pranuar shenjën e bishës dhe ata që kishin adhuruar figurën e saj. Të dy u hodhën të gjallë në pishinën e zjarrtë duke djegur me squfur ... Unë gjithashtu pashë shpirtrat e atyre që u ishin prerë kokat për dëshminë e tyre për Jezusin dhe për fjalën e Zotit, dhe të cilët nuk kishin adhuruar bishën ose figurën e saj e as kishin pranuar shënojnë në ballë ose në duar. Ata erdhën në jetë dhe mbretëruan me Krishtin për një mijë vjet. Pjesa tjetër e të vdekurve nuk erdhën në jetë derisa mbaruan një mijë vjet. Kjo është ringjallja e parë. Lum dhe i shenjtë është ai që merr pjesë në ringjalljen e parë. Vdekja e dytë nuk ka fuqi mbi këto; ata do të jenë priftërinj të Perëndisë dhe të Krishtit dhe do të mbretërojnë me të për një mijë vjet. (Zbulesa 19: 20-20: 6)

Siç kam shpjeguar në Si epoka ishte e humburShën Augustini propozoi katër shpjegime të këtij teksti. Ajo që ka "qëndruar" me shumicën e teologëve deri më sot është se "ringjallja e parë" i referohet periudhës pas Ngjitjes së Krishtit deri në fund të historisë njerëzore. Problemi është se kjo nuk përshtatet me leximin e thjeshtë të tekstit, as nuk është në përputhje me atë që mësuan Etërit e Hershëm të Kishës. Sidoqoftë, shpjegimi tjetër i Augustinit për "mijë vjet" bën:

… Sikur të ishte një gjë e përshtatshme që shenjtorët duhet të shijonin kështu një lloj të Shtunë-pushimi gjatë asaj periudhe, një kohë të lirë të shenjtë pas mundësive të gjashtë mijë vjet që nga krijimi i njeriut… (dhe) duhet të pasojë në përfundimin e gjashtë mijëra vjet, që nga gjashtë ditë, një lloj i Shtunës së Ditës së Shtatë në mijëra vitet e ardhshme ... Dhe ky mendim nuk do të ishte i kundërshtueshëm, nëse besohej se gëzimet e shenjtorëve, në atë Shabatë, do të jenë shpirtërore, dhe si pasojë në prani të Zotit… -St. Augustini i Hippo (354-430 pas Krishtit; Doktor i Kishës), De Civitat Dei, Bk. XX, Ch. 7, Universiteti Katolik i Amerikës Shtyp

Alsoshtë gjithashtu pritje të papëve të shumtë:

Unë do të doja t'ju ripërtërija thirrjen që u bëra të gjithë të rinjve ... pranoni angazhimin për të qenë rojet e mëngjesit në agimin e mijëvjeçarit të ri. Ky është një angazhim parësor, i cili mban vlefshmërinë dhe urgjencën e tij ndërsa ne e fillojmë këtë shekull me re të errëta të errëta dhune dhe frike që mblidhen në horizont. Sot, më shumë se kurrë, kemi nevojë për njerëz që jetojnë jetë të shenjta, roje që i shpallin botës një agim të ri shprese, vëllazërie dhe paqeje. —POPA ST. JOHN PAUL II, "Mesazhi i Gjon Palit II për Lëvizjen Rinore Guannelli", 20 Prill 2002; vatikan.va

… Një epokë e re në të cilën shpresa na çliron nga cekëtia, apatia dhe vetë-përthithja që vdesin shpirtrat tanë dhe helmojnë marrëdhëniet tona. Të dashur miq të rinj, Zoti po ju kërkon të jeni profetë të kësaj epoke të re —POP BENEDIKTI XVI, Familjare, Dita Botërore e Rinisë, Sidnei, Australi, 20 korrik 2008

Gjon Pali II e lidhi këtë "mijëvjeçar të ri" me "ardhjen" e Krishtit: [2]shih A po vjen vërtet Jezusi?   I dashur At i Shenjtë… Ai po Vie!

Të dashur të rinj, varet nga ju që të jeni rojet të mëngjesit që njoftojnë ardhjen e diellit që është Krishti i ngjallur! OPPOPE JOHN PAUL II, Mesazhi i Atit të Shenjtë për Rininë e Botës, XVII Dita Botërore e Rinisë, n. 3; (krh. Is 21: 11-12)

Ajo që Etërit e Kishës - deri në papët tanë më të fundit - kanë njoftuar, nuk është fundi i botës, por një "epokë" ose "periudhë paqeje", një "pushim" i vërtetë me të cilin kombet do të paqësoheshin, Satanai i lidhur me zinxhirë , dhe Ungjilli u shtri në çdo bregdet (shih Papat dhe epoka e agimit). St. Louis de Montfort jep një preambulë të përsosur për fjalët profetike të Magjisteriut:

Urdhërimet e tua hyjnore janë thyer, Ungjilli yt është hedhur mënjanë, përroi të padrejtësisë përmbytin tërë tokën duke marrë me vete edhe shërbëtorët e tu ... A do të vijë gjithçka në të njëjtin fund me Sodomën dhe Gomorën? Nuk do ta prishni kurrë heshtjen tuaj? A do t’i duroni të gjitha këto përgjithmonë? A nuk është e vërtetë që vullneti juaj duhet të bëhet në tokë ashtu si është në parajsë? A nuk është e vërtetë që mbretëria juaj duhet të vijë? A nuk ua keni dhënë disa shpirtra, të dashur për ju, një vizion të rinovimit të ardhshëm të Kishës? -St. Louis de Montfort, Lutja për Misionarët, n 5; www.ewtn.com

Shtë detyrë e Zotit që ta sjellë këtë orë të lumtur dhe ta bëjë të njohur për të gjithë… Kur të mbërrijë, do të kthehet të jetë një orë solemne, një e madhe me pasoja jo vetëm për restaurimin e Mbretërisë së Krishtit, por edhe për qetësimi i… botës. Ne lutemi me zjarr dhe i kërkojmë të tjerëve të luten për këtë qetësim shumë të dëshiruar të shoqërisë. OPPOPE PIUS XI, Ubi Arcani dei Consilioi "Për Paqen e Krishtit në Mbretërinë e tij", Dhjetor 23, 1922

Më domethënëse është se kjo "orë e lumtur" do të përkojë gjithashtu me përsosmëri të Popullit të Zotit. Shkrimet janë të qarta se shenjtërimi i Trupit të Krishtit është i nevojshëm për ta bërë atë të përshtatshme Nusja për kthimin e Krishtit në lavdi: 

… T'ju paraqesë të shenjtë, pa të meta dhe të papërmbajtshme para tij… që ai të mund t’i paraqesë vetes kishën me shkëlqim, pa njolla ose rrudha ose ndonjë gjë tjetër, që ajo të jetë e shenjtë dhe pa të meta. (Kol 1:22, Ef 5:27)

Kjo përgatitje është pikërisht ajo që kishte në zemër Shën Gjoni XXIII:

Detyra e Papës Gjon të përulur është të "përgatisë për Zotin një popull të përsosur", që është pikërisht si detyra e Baptistit, i cili është mbrojtësi i tij dhe nga i cili merr emrin e tij. Dhe nuk është e mundur të imagjinohet një përsosmëri më e lartë dhe më e çmuar se ajo e triumfit të paqes së krishterë, e cila është paqe në zemër, paqe në rendin shoqëror, në jetë, në mirëqenie, në respekt të ndërsjellë dhe në vëllazërimin e kombeve . —POPA ST. JOHN XXIII, Paqja e vërtetë e krishterë, 23 dhjetor 1959; www.catholicculture.org 

Ja pse "mijëvjeçari" shpesh referohet si një "epokë e paqes"; të përsosmëria e brendshme të Kishës ka i jashtëm pasojat, domethënë, paqësimi i përkohshëm i botës. Por është më shumë se kaq: është ajo restaurim të Mbretërisë së Vullnetit Hyjnor që Adami humbi përmes mëkatit. Prandaj, Papa Piux XII e pa këtë restaurim të ardhshëm si një "ringjallje" të Kishës para Fundi i botës:

Por edhe kjo natë në botë tregon shenja të qarta të një agimi që do të vijë, e një dite të re duke marrë puthjen e një dielli të ri dhe më të shkëlqyeshëm ... Një ringjallje e re e Jezusit është e nevojshme: një ringjallje e vërtetë, e cila nuk pranon më zotëri të vdekja ... Tek individët, Krishti duhet të shkatërrojë natën e mëkatit të vdekshëm me agimin e hirit të rimarrë. Në familje, nata e indiferencës dhe e gjakftohtësisë duhet t'i japë vendin diellit të dashurisë. Në fabrika, në qytete, në kombe, në tokat e keqkuptimeve dhe të urrejtjes nata duhet të ndriçohet si dita, nox sicut vdes ndriçues, dhe grindjet do të pushojnë dhe do të ketë paqe. —POPA PIUX XII, Urbi dhe Orbi adresa, 2 Mars 1957; vatikan.va

A po ndjen pak shpresë tani? Shpresoj. Për shkak se mbretëria satanike që ngrihet në këtë orë të tanishme nuk është fjala e fundit në historinë njerëzore.

 

DITA E ZOTIT

Kjo "ringjallje", sipas Shën Gjonit, përuron një mbretëri "një mijë vjeçare" - atë që Etërit e Kishës e quajtën "dita e Zotit". Nuk është një ditë 24 orë, por përfaqësohet simbolikisht nga "një mijë".

Ja, Dita e Zotit do të jetë një mijë vjet. - Letra e Barnabës, Etërit e Kishës, Ch 15

Tani ... ne e kuptojmë se një periudhë prej një mijë vjet tregohet në gjuhën simbolike. -St. Justin Martir, Dialogu me Trypho, Ch. 81, Etërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

Shën Tomas Akuini pohon se ky numër nuk duhet të merret fjalë për fjalë:

Siç thotë Augustine, epoka e fundit e botës korrespondon me fazën e fundit të jetës së një njeriu, i cili nuk zgjat për një numër të caktuar vitesh siç bëjnë fazat e tjera, por zgjat ndonjëherë, për aq kohë sa të tjerët së bashku, dhe madje edhe më gjatë. Prandaj mosha e fundit e botës nuk mund të caktohet një numër i caktuar vitesh ose gjeneratash. -St. Thomas Aquinas, Quaestiones konteston, Vëll. II De Potentia, P. 5, n.5; www.dhspriory.org

Ndryshe nga mijëvjeçarët që gabimisht besuan se Krishti do ta besonte fjalë për fjalë eja të mbretërojë në mish në tokë, Etërit e Kishës i kuptuan Shkrimet në atë shpirtërore alegori në të cilën ishin shkruar (shih Mijëvjeçarizmi - çfarë është dhe nuk është) Puna e teologut Rev. Joseph Iannuzzi në diferencimin e mësimeve të Etërve të Kishave nga sekte heretike (kiliastë, montanistë, etj.) Është bërë baza e nevojshme teologjike në tejkalimin e profecive të papëve jo vetëm etërve të kishës dhe Shkrimeve, por gjithashtu ndaj zbulimeve të dhëna mistikëve të shekullit të 20-të. Unë madje do të thoja se puna e tij po ndihmon për të "hequr" ajo që është rezervuar për kohën e fundit. 

Unë ndonjëherë lexoj fragmentin e Ungjillit të kohëve të fundit dhe dëshmoj se, në këtë kohë, disa shenja të këtij fundi po shfaqen. —POPULLI PAUL VI, Sekreti Paul VI, Jean Guitton, f. 152-153, Referenca (7), f. ix.

 

MBRETRIA E Vullnetit hyjnor

Gjithçka që Jezui tha dhe bëri nuk ishte, me fjalët e Tij, vullneti i Tij njerëzor, por i Atit të Tij.

Amen, amen, unë po të them se, një djalë nuk mund të bëjë asgjë më vete, por vetëm atë që sheh duke bërë babai i tij; për atë që bën, do të bëjë edhe djali i tij. Sepse Ati e do Birin e tij dhe i tregon gjithçka që bën vetë… (Gjoni 5: 19-20)

Këtu kemi një përmbledhje të përsosur të arsyeve pse Jezusi mori mbi vete njerëzimin tonë: të bashkojë dhe rivendosë vullnetin tonë njerëzor në Hyjnore. Me një fjalë, për të hyjnizoj njerëzimi. Ajo që humbi Adami në Kopsht ishte pikërisht ajo: bashkimin e tij në Vullnetin Hyjnor. Jezusi erdhi për të rivendosur jo vetëm miqësinë me Zotin, por kungim. 

"E gjithë krijimi", tha Shën Pali, "rënkon dhe mundohet deri më tani", duke pritur përpjekjet shpenguese të Krishtit për të rivendosur marrëdhënien e duhur midis Zotit dhe krijimit të tij. Por akti shëlbues i Krishtit në vetvete nuk i rivendosi të gjitha gjërat, thjesht bëri të mundur punën e shpengimit, filloi shpengimin tonë. Ashtu si të gjithë njerëzit marrin pjesë në mosbindjen e Adamit, ashtu edhe të gjithë duhet të marrin pjesë në bindjen e Krishtit ndaj vullnetit të Atit. Shëlbimi do të jetë i plotë vetëm kur të gjithë njerëzit ndajnë bindjen e tij - Shërbëtori i Zotit Fr. Walter Ciszek, Ai Më Drejton (San Francisco: Ignatius Press, 1995), f. 116-117

Kështu, "ringjallja e parë" duket të jetë a restaurim të asaj që Adami dhe Eva humbën në Kopshtin e Edenit: një jetë e jetuar në Vullnetin Hyjnor. Ky hir është shumë më tepër sesa thjesht sjellja e Kishës në një gjendje të bërë Vullneti i Zotit, por në një gjendje të qenë, e tillë që Vullneti Hyjnor i Trinisë së Shenjtë të bëhet ai i Trupit mistik të Krishtit. 

Sepse misteret e Jezusit nuk janë përsosur dhe përmbushur ende plotësisht. Ata janë të plotë, në të vërtetë, në personalitetin e Jezusit, por jo në ne, që janë anëtarët e tij, as në Kishë, që është trupi i tij mistik. -St. John Eudes, traktat “Për Mbretërinë e Jezusit”, Liturgjia e Orëve, Vol IV, f 559

Tani nuk është koha për të zgjeruar në detaje se si kjo "duket"; Jezusi e bëri këtë në tridhjetë e gjashtë vëllime për Shërbëtorin e Zotit Luisa Piccarreta. Përkundrazi, le të mjaftojë të themi thjesht se Zoti synon të rikthejë tek ne «the dhuratë të jetuarit në Vullnetin Hyjnor. " Ndikimi i kësaj do të jehojë në të gjithë kozmosin si "fjala e fundit" në historinë njerëzore përpara konsumimit të të gjitha gjërave.  

Dhurata e të Jetuarit në Vullnetin Hyjnor i rikthen dhuratës së shpenguar që zotëronte Adami prelapsarian dhe që gjeneroi dritë hyjnore, jetë dhe shenjtëri në krijimin… -Imzot Joseph Iannuzzi, Dhurata e të jetuarit në vullnetin hyjnor në shkrimet e Luisa Piccarreta (Vendndodhjet Kindle 3180-3182); NB Kjo vepër mban vulën e miratimit të Universitetit të Vatikanit, si dhe aprovimin kishtar.

La Katekizmi i Kishës Katolike mëson se "Universi u krijua" në një gjendje udhëtimi "(në statu viae) drejt një përsosjeje përfundimtare që ende nuk duhet të arrihet, për të cilën Zoti e ka destinuar atë ". [3]Katekizmi i Kishës Katolike, n 302 Kjo përsosmëri është e lidhur thelbësisht me njeriun, i cili nuk është vetëm pjesë e krijimit, por kulmi i saj. Siç Jezusi i zbuloi Shërbëtorit të Zotit Luisa Piccaretta:

Dua, pra, që Fëmijët e Mi të hyjnë në Njerëzimin Tim dhe të kopjojnë atë që bëri Shpirti i Njerëzimit tim në Vullnetin Hyjnor… Duke u ngritur mbi çdo krijesë, ata do të rivendosin të drejtat e Krijimit - të miat, si dhe ato të krijesave. Ata do t'i sjellin të gjitha gjërat në origjinën kryesore të Krijimit dhe në qëllimin për të cilin Krijimi u bë ... -Zbul. Joseph. Iannuzzi, Shkëlqimi i Krijimit: Triumfi i Vullnetit Hyjnor në Tokë dhe Epoka e Paqes në Shkrimet e Etërve të Kishës, Mjekëve dhe mistikëve (Vendndodhja flakni 240)

Prandaj, thotë Gjon Pali II:

Ringjallja e të vdekurve që pritet në fund të kohës tashmë merr realizimin e saj të parë, vendimtar në ringjalljen shpirtërore, objektivin kryesor të punës së shpëtimit. Ai konsiston në jetën e re të dhënë nga Krishti i ringjallur si fryt i veprës së tij shëlbuese. - Audienca e Përgjithshme, 22 Prill, 1998; vatikan.va

Kjo jetë e re në Krishtin, sipas zbulimeve për Luizën, do të arrijë kulmin e saj kur vullneti njerëzor ringjallë në Vullnetin Hyjnor. 

Tani, shenja e Shëlbimit tim ishte Ringjallja, e cila, më shumë se Dielli reagues, kurorëzoi Njerëzimin tim, duke bërë që edhe veprimet e mia më të vogla të shkëlqejnë, me shkëlqim dhe mrekulli të tillë sa të mrekullojnë Qiellin dhe tokën. Ringjallja do të jetë fillimi, themeli dhe përmbushja e të gjitha të mirave - kurora dhe lavdia e të gjithë të Bekuarve. Ringjallja ime është Dielli i vërtetë që lavdëron denjësisht Njerëzimin tim; Theshtë Dielli i Fesë Katolike; Theshtë lavdia e çdo të krishteri. Pa Ringjallje, do të kishte qenë sikur qiej pa Diell, pa nxehtësi dhe pa jetë. Tani, Ringjallja ime është simboli i shpirtrave që do të formojnë Shenjtërinë e tyre në Vullnetin tim. —Jezusi te Luisa, 15 prill 1919, vëll. 12

 

Ringjallja… Një SHENJTRI E RE

Që nga Ngjitja e Krishtit dy mijë vjet - ose më saktë "dy ditë" më parë - mund të thuhet se Kisha ka zbritur në varr me Krishtin në pritje të ringjalljes së saj - edhe nëse ajo ende përballet me një "Pasion" përfundimtar.

Sepse ju keni vdekur dhe jeta juaj është e fshehur me Krishtin në Perëndinë. (Kolosianëve 3: 3)

dhe "E gjithë krijimi po rënkon në dhimbjet e lindjes edhe deri më tani", thotë Shën Pali, si:

Krijimi pret me pritje të zellshme zbulesën e fëmijëve të Perëndisë… (Romakëve 8:19)

Shënim: Pali thotë se krijimi po pret, jo kthimi i Jezusit në mish, por "Zbulesa e fëmijëve të Zotit". Çlirimi i krijimit është i lidhur thelbësisht me veprën e Shëlbimit në ne. 

Dhe sot dëgjojmë rënkime, ashtu si askush nuk i ka dëgjuar kurrë më parë… Papa [Gjon Pali II] me të vërtetë vlerëson një pritje të madhe që mijëvjeçari i ndarjeve do të pasohet nga një mijëvjeçar bashkimesh. - Kardinali Joseph Ratzinger (BENEDIKT XVI), Kripë e Tokës (San Francisco: Ignatius Press, 1997), përkthyer nga Adrian Walker

Por ky unitet do të vijë vetëm si një vepër e Shpirtit të Shenjtë si përmes një “Rrëshajeje të re” kur Jezusi do të mbretërojë në një “modë” të re brenda Kishës së Tij. Fjala "apokalips" do të thotë "zbulim". Ajo që pret të zbulohet, pra, është faza e fundit e udhëtimit të Kishës: pastrimi dhe restaurimi i saj në Vullnetin Hyjnor - pikërisht ajo që Daniel shkruajti për mijëra vjet më parë:

Shumë do të pastrohen, do të bëhen të bardhë dhe do të rafinohen… (Daniel 12: 9-10)

Come dita e dasmës së Qengjit ka ardhur, nusja e tij është bërë gati. Ajo u lejua të vishte një rrobe të ndritshme, të pastër prej liri. (Zbulesa 19: 7-8)

Shën Gjon Pali II shpjegoi se kjo me të vërtetë do të jetë një dhuratë e veçantë nga lart:

Vetë Zoti kishte parashikuar të krijonte atë shenjtëri "të re dhe hyjnore" me të cilën Fryma e Shenjtë dëshiron të pasurojë të krishterët në agimin e mijëvjecarit të tretë, në mënyrë që "ta bëjë Krishtin zemrën e botës". OPPOPE JOHN PAUL II, Adresa për Etërit Rogationist, n 6, www.vatican.va

Kur Jezusi mbretëron në Kishën e Tij, e tillë që Vullneti Hyjnor mbretëron në të, kjo do të sjellë në përfundim "ringjalljen e parë" të Trupit të Krishtit. 

… Mbretëria e Perëndisë do të thotë vetë Krishti, të cilin ne dëshirojmë çdo ditë, dhe ardhja e të cilit dëshirojmë të shfaqet shpejt tek ne. Sepse ashtu si ai është ringjallja jonë, pasi në të ne ngrihemi, kështu që ai gjithashtu mund të kuptohet si Mbretëria e Perëndisë, sepse në të do të mbretërojmë. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2816

… Ata do të jenë priftërinj të Perëndisë dhe të Krishtit dhe do të mbretërojnë me të për një mijë vjet. (Zbulesa 20: 6)

Jezusi i thotë Luizës:

Res Ringjallja ime simbolizon Shenjtorët e të gjallëve në Vullnetin tim - dhe kjo me arsye, pasi çdo veprim, fjalë, hap, etj. I bërë në Vullnetin tim është një ringjallje Hyjnore që merr shpirti; është një shenjë lavdie që ajo merr; është të dilni nga vetvetja në mënyrë që të hyni në Hyjninë dhe të dashuroni, punoni dhe mendoni, duke u fshehur në Diellin reagues të Vullnetit tim —Jezusi te Luisa, 15 prill 1919, vëll. 12

Por, siç vëren Shkrimi dhe Tradita, "dita e Zotit" dhe ringjallja shoqëruese e Kishës paraprihet së pari nga një sprovë e madhe:

Kështu edhe nëse rreshtimi harmonik i gurëve duhet të shkatërrohet dhe copëtohet dhe, siç përshkruhet në psalmin e njëzetenjëtë, të gjitha kockat që shkojnë për të bërë trupin e Krishtit duhet të duken të shpërndara nga sulme tinëzare në përndjekje ose kohë telashe, ose nga ata që në ditë persekutimi prishin unitetin e tempullit, megjithatë tempulli do të rindërtohet dhe trupi do të ngrihet përsëri ditën e tretë, pas ditës së së keqes që e kërcënon atë dhe ditës së konsumimit që pason. - Shën. Origen, Koment për Gjonin, Liturgjia e Orëve, Vëllimi IV, faqe 202

 

VETEM BRENDSHME?

Por a është kjo "ringjallja e parë" vetëm shpirtërore dhe jo trupore? Vetë teksti biblik sugjeron që ata që u "preu koka" dhe që kishin refuzuar shenjën e bishës "Erdhi në jetë dhe mbretëroi me Krishtin". Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që ata mbretërojnë në tokë. Për shembull, menjëherë pasi Jezusi vdiq, Ungjilli i Mateut dëshmon se:

Toka dridhej, shkëmbinjtë u ndanë, varret u hapën dhe trupat e shumë shenjtorëve që kishin zënë gjumi u ngritën. Pasi dolën nga varret e tyre pas ringjalljes së tij, ata hynë në qytetin e shenjtë dhe iu shfaqën shumë vetëve. (Mat 27: 51-53)

Kështu që këtu kemi një shembull konkret të një ringjallje trupore para "ringjallja e të vdekurve" që vjen në fund të kohës (Zbul. 20:13). Rrëfimi i Ungjillit sugjeron që këto figura të Dhjatës së Vjetër të ngritura tejkaluan kohën dhe hapësirën që kur u "shfaqën" shumë (megjithëse Kisha nuk ka bërë ndonjë prononcim përfundimtar në lidhje me këtë). Kjo është e gjitha për të thënë se nuk ka asnjë arsye që një ringjallje trupore nuk është e mundur me anë të së cilës këta martirë do t'u "shfaqen" atyre në tokë siç kanë dhe bëjnë shumë shenjtorë dhe Zoja. [4]Shiko Ringjallja që vjen Sidoqoftë, në përgjithësi, Thomas Aquinas shprehet për këtë ringjallje të parë që

… Këto fjalë duhet të kuptohen ndryshe, përkatësisht e ringjalljes 'shpirtërore', me anë të së cilës njerëzit do të ringjallen nga mëkatet e tyre për dhuratën e hirit: ndërsa ringjallja e dytë është e trupave. Mbretërimi i Krishtit tregon Kishën ku jo vetëm martirët, por edhe të zgjedhurit e tjerë mbretërojnë, pjesa që tregon të tërën; ose ata mbretërojnë me Krishtin në lavdi për të gjithë, duke përmendur veçanërisht dëshmorët, sepse ata veçanërisht mbretërojnë pas vdekjes që luftuan për të vërtetën, madje deri në vdekje. —Thoma Akuini, Summa Theologica, Qu. 77, art. 1, përfaqësues 4 .; cituar në Shkëlqimi i Krijimit: Triumfi i Vullnetit Hyjnor në Tokë dhe Epoka e Paqes në Shkrimet e Etërve të Kishës, Mjekëve dhe mistikëve nga Rev. Joseph Iannuzzi; (Vendndodhja Kindle 1323)

Sidoqoftë, është kryesisht kjo shenjtëri e brendshme që Piux XII profetizoi - një shenjtëri që i jep fund mëkati i vdekshëm. 

Një ringjallje e re e Jezusit është e nevojshme: një ringjallje e vërtetë, e cila nuk pranon më zotëri të vdekjes ... Në individë, Krishti duhet të shkatërrojë natën e mëkatit të vdekshëm me agimin e hirit të rifituar.  -Urbi dhe Orbi adresa, 2 Mars 1957; vatikan.va

Jezusi i thotë Luizës se, me të vërtetë, kjo ringjallje nuk është në fund të ditëve, por brenda kohë, kur një shpirt fillon të jetoni në Vullnetin Hyjnor. 

Vajza ime, në Ringjalljen Time, shpirtrat morën pretendimet e duhura për t'u ngritur përsëri në Mua për një jetë të re. Ishte konfirmimi dhe vula e gjithë jetës sime, e punëve të Mia dhe e fjalëve të Mia. Nëse do të vija në tokë do të ishte për të mundësuar secilin dhe secilin shpirt që të zotëronte Ringjalljen Time si të vetin - për t'i dhënë atyre jetë dhe për t'i bërë ata të ringjallen në Ringjalljen time. Dhe a dëshironi të dini kur ndodh ringjallja e vërtetë e shpirtit? Jo në fund të ditëve, por ndërsa është ende gjallë në tokë. Ai që jeton në Vullnetin Tim ringjallet në dritë dhe thotë: 'Nata ime ka mbaruar'… Prandaj, shpirti që jeton në Vullnetin tim mund të thotë, siç u tha engjëlli grave të shenjta gjatë rrugës për te varri, 'Ai është u ngrit Ai nuk është më këtu. ' Një shpirt i tillë që jeton në Vullnetin Tim mund të thotë gjithashtu: 'Vullneti im nuk është më imi, sepse është ringjallur në Fiatin e Zotit'. —20 Prill 1938, Vëll. 36

Prandaj, thotë Shën Gjoni, “Lum dhe i shenjtë është ai që merr pjesë në ringjalljen e parë. Vdekja e dytë nuk ka fuqi mbi këto. ” [5]Rev 20: 6 Ata do të jenë të paktë në numër - një "mbetje" pas shtrëngimeve të Antikrishtit.

Tani, Ringjallja ime është simboli i shpirtrave që do të formojnë Shenjtërinë e tyre në Vullnetin tim. Shenjtorët e shekujve të kaluar simbolizojnë njerëzimin tim. Megjithëse të dorëhequr, ata nuk kishin veprim të vazhdueshëm në Testamentin tim; prandaj, ata nuk morën notën e Diellit të Ringjalljes sime, por shenjën e veprave të Njerëzimit tim para Ringjalljes sime. Prandaj, ata do të jenë të shumtë; pothuajse si yjet, ata do të formojnë një zbukurim të bukur në Parajsën e Njerëzimit tim. Por Shenjtorët e të gjallëve në Vullnetin tim, të cilët do të simbolizojnë Njerëzimin tim të Ngjallur, do të jenë të paktë. —Jezusi te Luisa, 15 prill 1919, vëll. 12

Prandaj, "triumfi" i kohëve të fundit nuk është thjesht zinxhirimi i Satanait në humnerë (Zbul. 20: 1-3); përkundrazi, është rivendosja e të drejtave të birësisë që Adami humbi - që "vdiq" si në Kopshtin e Edenit - por që po rikthehet te Populli i Perëndisë në këto "kohëra të fundit" si fryti i fundit i Krishtit Ringjallja.

Me këtë akt triumfues, Jezusi vulosi realitetin se Ai ishte [në një person të tij hyjnor si] Njeriu dhe Zoti, dhe me Ringjalljen e tij Ai konfirmoi doktrinën e tij, mrekullitë e tij, jetën e Sakramenteve dhe tërë jetën e Kishës. Për më tepër, Ai fitoi triumfin mbi vullnetin njerëzor të të gjithë shpirtrave të dobësuar dhe pothuajse të vdekur për ndonjë të mirë të vërtetë, në mënyrë që jeta e Vullnetit Hyjnor që do të sillte plotësinë e shenjtërisë dhe të gjitha bekimet e shpirtrave të triumfonte mbi ta. - Zoja jonë tek Luisa, Virgjëresha në Mbretërinë e Vullnetit Hyjnor, Dita 28

.. për hir të Ringjalljes së Birit tënd, më bëj të ngrihem përsëri në Vullnetin e Zotit. —Luisa tek Zoja, Po aty.

[Unë] i lutem ringjalljes së Vullnetit Hyjnor brenda vullnetit njerëzor; mund të ringjallemi të gjithë në Ty —Luisa tek Jezusi, Raundi i 23-të në Vullnetin Hyjnor

Thisshtë kjo që sjell Trupin e Krishtit të plotë pjekuria:

… Derisa të arrijmë të gjithë në unitetin e besimit dhe njohurisë së Birit të Zotit, deri te burrëria e pjekur, në masën e shtatit të plotë të Krishtit E (Efes. 4:13)

 

B BHENI VETN TON P T P PERFEKTIT

Shtë e qartë, Shën Gjoni dhe Etërit e Kishës nuk propozojnë një "eskatologji të dëshpërimit" ku Satanai dhe Antikrishti triumfojnë derisa Jezusi të kthehet për t'i dhënë fund historisë njerëzore. Mjerisht, disa eskatologë të shquar katolikë si dhe protestantë po e thonë pikërisht këtë. Arsyeja është se ata po lënë pas dore Dimensioni Marian i Stuhisë që tashmë është këtu dhe po vjen. Për Shën Mërinë është

… Imazhi i Kishës që do të vijë —POPE BENEDIKTI XVI, Spe Salvi, n.50

Dhe,

Në të njëjtën kohë e virgjër dhe nënë, Maria është simboli dhe realizimi më i përsosur i Kishës -Katekizmi i Kishës Katolike, n 507

Përkundrazi, ajo që ne po kuptojmë përsëri është ajo që Kisha ka mësuar nga fillim-që Krishti do të shfaqë fuqinë e Tij brenda histori, e tillë që Dita e Zotit do të sjellë paqe dhe drejtësi në botë. Do të jetë një ringjallje e hirit të humbur dhe një "pushim i së shtunës" për shenjtorët. Çfarë dëshmitari do të jetë kjo për kombet! Siç tha vetë Zoti ynë: “Ky ungjill i mbretërisë do të predikohet në të gjithë botën si një dëshmi për të të gjitha kombet dhe atëherë do të vijë fundi. ” [6]Mateu 24: 14 Duke përdorur gjuhën alegorike të profetëve të Dhiatës së Vjetër, Etërit e Kishës së Hershme thjesht thanë të njëjtën gjë:

Pra, bekimi i parathënë padyshim i referohet kohës së Mbretërisë së Tij, kur vullneti i drejtë sundon mbi ringjalljen prej së vdekurish; kur krijimi, i rilindur dhe i çliruar nga skllavëria, do të japë një bollëk ushqimesh të të gjitha llojeve nga vesa e qiellit dhe pjelloria e tokës, ashtu si kujtojnë të moshuarit. Ata që panë Gjonin, dishepullin e Zotit, [na tregojnë] se dëgjuan prej tij se si Zoti mësoi dhe foli për këto kohë -St. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 pas Krishtit); Adversus Haereses, Ireneu i Lionit, V.33.3.4,Etërit e Kishës, Botimet CIMA

… Biri i tij do të vijë dhe do të shkatërrojë kohën e paligjshëm dhe do të gjykojë të pabesët, dhe do të ndryshojë diellin, hënën dhe yjet - atëherë Ai me të vërtetë do të prehet në ditën e shtatë ... pasi të jap pushim për të gjitha gjërat, unë do të fillimi i ditës së tetë, domethënë fillimi i një bote tjetër. - Letra e Barnabës (70-79 pas Krishtit), shkruar nga një Atë Apostolik i shekullit të dytë

 

Botuar për herë të parë më 15 mars 2018.

Ne kujtim te
ANTHONY MULLEN (1956-2018)
i cili po prehet sot. 
Derisa të takohemi përsëri, i dashur vëlla ...

 

Dëgjoni në vijim:


 

 

Ndiqni Markun dhe "shenjat e ditëve" të përditshme këtu:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:


Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Zb 20: 1-6
2 shih A po vjen vërtet Jezusi?   I dashur At i Shenjtë… Ai po Vie!
3 Katekizmi i Kishës Katolike, n 302
4 Shiko Ringjallja që vjen
5 Rev 20: 6
6 Mateu 24: 14
Postuar ne BALLINA, vullneti hyjnor, Epoka e paqes.