Skandali

 

Botuar për herë të parë më 25 mars 2010. 

 

PËR dekada tani, siç vura në dukje në Kur shteti sanksionon abuzimin e fëmijëve, Katolikëve u është dashur të durojnë një rrymë të pafund të titujve të lajmeve që shpallin skandal pas skandalit në priftëri. "Prifti i Akuzuar për…", "Mbulimi", "Abuzuesi u zhvendos nga Famullia në Famulli ..." dhe më tej. Breshtë zemërthyer, jo vetëm për besimtarët laikë, por për bashkë-priftërinjtë. Abuseshtë një abuzim kaq i thellë i pushtetit nga njeriu në persona Christi—personi i Krishtit- ai shpesh lihet në heshtje të shtangur, duke u përpjekur të kuptojë se si kjo nuk është vetëm një rast i rrallë aty-këtu, por me një frekuencë shumë më të madhe se sa ishte imagjinuar më parë.

Si rezultat, besimi si i tillë bëhet i pabesueshëm dhe Kisha nuk mund të paraqitet më me besueshmëri si lajmëtari i Zotit. —POPE BENEDIKTI XVI, Drita e botës, Një bisedë me Peter Seewald, P. 25

 

FONDACIONET E HUMBURA

Supozoj se arsyet janë të shumta. Në thelb, është një ndarje jo vetëm e procesit të pranimit seminarik, por edhe e përmbajtjes së mësimdhënies atje. Kisha ka qenë më e zënë me formimin e teologëve sesa të shenjtëve; burra që mund të intelektualizojnë më shumë sesa të luten; udhëheqës që janë administratorë më shumë se apostuj. Ky nuk është një gjykim, por një fakt objektiv. Disa priftërinj më kanë thënë se në formimin e tyre të seminarit, nuk kishte asnjë theks në shpirtërore. Por themeli i jetës së krishterë është Konvertimi dhe procesi i transformim! Ndërsa njohuria është e nevojshme për të "vënë në mendjen e Krishtit" (Fil 2: 5), vetëm ajo nuk është e mjaftueshme.

Për mbretërinë e Zotit nuk është çështje bisede por fuqie. (1 Kor 4:20)

Fuqia për të na çliruar nga mëkati; fuqia për të transformuar natyrën tonë të ulët; fuqia për të dëbuar demonët; fuqia për të bërë mrekulli; fuqia për të ndryshuar bukën dhe verën në Trupin dhe Gjakun e Krishtit; fuqia për të folur Fjalën e Tij dhe për të sjellë kthimin në besim të atyre që e dëgjojnë atë. Por në shumë seminare, priftërinjtë u mësuan se përmendja e mëkatit është e vjetëruar; ai transformim nuk është në konvertim personal por eksperimentim teologjik dhe liturgjik; se Satani nuk është një person engjëllor, por një koncept simbolik; se mrekullitë pushuan në Dhjatën e Re (dhe mbase nuk ishin mrekulli në fund të fundit); që Mesha ka të bëjë me njerëzit, jo me Sakrificën e Shenjtë; që homilitë duhet të jenë traktate të këndshme sesa thirrje për konvertim… e më tej.

Dhe diku në të gjitha, refuzimi për t'iu përmbajtur Humanae Vitae, mësimi i thellë mbi rolin e seksualitetit njerëzor në botën moderne, dukej se shoqëronte një portë përmbytëse të homoseksualitetit në priftëri. Si Nëse katolikët inkurajohen të "ndjekin ndërgjegjen e tyre" për çështjen e kontrollit të lindjeve (shih O Kanada… Ku je?), pse klerikët nuk mund të ndiqnin ndërgjegjen e tyre në lidhje me trupat e tyre? Relativizmi moral ka ngrënë në thelb të Kishës… tymin e Satanit që derdhet në seminare, famulli dhe madje edhe në Vatikan, kështu tha Pali VI.

 

Një justifikim

Dhe kështu, anti-klerikalizmi po arrin një ethe në botën tonë. Duke injoruar faktin se abuzimi seksual nuk është një problem katolik, por i përhapur në të gjithë botën, shumë përdorin përqindjen relativisht të vogël të abuzimit të priftërinjve si një justifikim për të refuzuar të gjithë Kishën. Katolikët kanë përdorur skandalet si një justifikim për të ndaluar pjesëmarrjen në Meshë ose për të minimizuar ose përjashtuar veten nga mësimet e Kishës. Të tjerët kanë përdorur skandalet si një mjet për të pikturuar katolicizmin si të ligë dhe madje të sulmojnë vetë Atin e Shenjtë (sikur Papa të jetë përgjegjës për mëkatet personale të të gjithëve.)

Por këto janë justifikime. Kur secili prej nesh qëndron para Krijuesit kur të kemi kaluar nga kjo jetë, Zoti nuk do të pyesë: "Pra, a keni njohur ndonjë prift pedofil?" Përkundrazi, Ai do të zbulojë se si iu përgjigjën momenteve të hirit dhe mundësive të shpëtimit që Ai siguroi në mes të të gjithë lotëve dhe gëzimeve, sprovave dhe triumfeve në jetën tuaj. Mëkati i tjetrit nuk është kurrë justifikim për mëkatin tonë, për veprimet e përcaktuara me vullnetin tonë të lirë.

Fakti është që Kisha mbetet si trupi mistik i Krishtit, sakramenti i dukshëm i shpëtimit për botën… i plagosur apo jo.

 

SKANDALI I KRYQIT

Kur Jezusi u kap në kopsht; kur Ai u zhvesh dhe u fshikullua; kur atij iu dha një kryq të cilin e mbajti dhe pastaj u var mbi Ai ishte një skandal për ata që e ndiqnin Atë. kjo eshte Mesia jone? E pamundur! Edhe besimi i Apostullit u trondit. Ata u shpërndanë në kopsht dhe vetëm një u kthye për të parë "shpresën e kryqëzuar".

Kështu është edhe sot: trupi i Krishtit, Kisha e Tij, është mbuluar me skandalin e shumë plagëve - të mëkateve të anëtarëve të saj individualë. Koka është mbuluar edhe një herë me turpin e një kurore me gjemba ... një endje e ngatërruar me gjemba mëkatare që depërton thellë në zemrën e priftërisë, vetë themelet e "mendjes së Krishtit": autoriteti dhe besueshmëria e saj mësimore. Këmbët shpohen gjithashtu përmes - domethënë urdhrave të saj të shenjtë, dikur të bukur dhe të fortë me misionarë, murgesha dhe priftërinj të cilët ishin konsumuar duke mbartur Ungjillin te kombet ... janë aftësuar dhe zhvendosur përmes modernizmit dhe apostazisë. Dhe krahët dhe duart - ata burra dhe gra laikë që e bënë Jezusin me guxim të pranishëm në familjet e tyre dhe në treg ... janë bërë të varur dhe të pajetë përmes materializmit dhe apatisë.

Trupi i Krishtit si një i tërë shfaqet si një skandal përpara një bote në nevojë të dëshpëruar për shpëtim.

 

A DO TI?

Dhe kështu ... do vraponi edhe ju? A do të ikni nga kopshti i trishtimit? A do ta braktisni Rrugën e Paradoksit? A do ta refuzoni Kalvarin e Kontradiksionit ndërsa vështroni trupin e Krishtit edhe një herë të mbushur me plagë skandalizuese?

… Apo do të ecni me besim në vend të shikimit? A do ta shihni në vend realitetin që, nën këtë trup të goditur qëndron një zemra: Një, i Shenjtë, Katolik dhe Apostolik. Një zemër që vazhdon të rrahë në ritmin e dashurisë dhe të vërtetës; një zemër që vazhdon të derdhë Mëshirë të pastër në anëtarët e saj përmes Sakramenteve të Shenjta; një zemër që, megjithëse e vogël në dukje, është e bashkuar me një Zot të pafund?

A do të vraponi, apo do t'i bashkoheni dorës së Nënës suaj në këtë orë pikëllimi dhe do të përsërisni fiat e pagëzimit tuaj?

A do të qëndroni midis talljeve, protestave dhe talljeve të grumbulluara mbi këtë trup?

A do të qëndroni kur ata t'ju përndjekin për besnikërinë tuaj ndaj Kryqit, i cili është "marrëzi për ata që po zhduken, por për ne që po shpëtojmë, fuqia e Zotit"? (1 Kor 1:18).

Do te qendrosh

Do ti

 

… Jetoni nga një bindje e thellë se Zoti nuk e braktis Kishën e tij, edhe kur anija ka marrë aq shumë ujë sa të jetë në prag të përmbysjes. —EMERITUS POPE BENEDICT XVI, me rastin e meshës funerale të Kardinalit Joachim Meisner, 15 korrik 2017; rorate-caeli.blogspot.com

 

 

LIDHUR ME LIDHJE:

Papa: Termometri i Apostazisë

Papa Benedikti dhe dy kolonat

Në tymin e Satanit: Gjë e neveritshme

Delet e Mia do ta njohin zërin tim në stuhi

Lexoni një mbrojtje të ekuilibruar të Papa Benediktit në lidhje me akuzat e bëra kundër tij: Një përbindësh i keq?

 

  
Ju jeni të dashur.

 

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

  

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, NJE PERGJIGJE, ALL dhe tagged , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.