Djegësi i Dytë

KRESHME RETREAT
Dita 34

djegës i dyfishtë2

 

TANI këtu është gjëja, të dashur vëllezër dhe motra të mia: jeta e brendshme, si një tullumbace me ajër të nxehtë, nuk ka një, por dy ndezës. Zoti ynë ishte shumë i qartë për këtë kur tha:

Do ta duash Zotin, Perëndinë tënd ... dhe do ta duash të afërmin tënd si veten tënde. (Marku 12:33)

Gjithçka që kam thënë deri këtu për fluturimin në Frymë drejt bashkimit me Perëndinë supozon që ndezësi i dytë është ndezur dhe po ashtu po shkrep. Djegësi i parë është të duash Zotin, Zotin tënd, gjë që ne e bëjmë më së shumti në një jetë të brendshme lutjeje. Por pastaj Ai thotë, nëse vërtet më doni Mua, “ushqeni delet e mia”; nëse vërtet më doni mua, atëherë doni të afërmin tuaj që është bërë në imazhin tim; nëse vërtet më doni, atëherë ushqeheni, vishuni dhe më vizitoni më së paku nga vëllezërit tuaj. Dashuria për të afërmin tonë është ajo ndezësi i dytë. Pa këtë zjarr dashurie për tjetrin, zemra nuk do të mund të ngrihet në lartësitë e bashkimit me Zotin kush eshte dashuri, dhe thjesht do të rri pezull, në rastin më të mirë, mbi tokën e gjërave të përkohshme.

Nëse dikush thotë: "Unë e dua Perëndinë", por urren vëllanë e tij, ai është gënjeshtar; sepse kush nuk e do një vëlla që e ka parë, nuk mund ta dojë Zotin që nuk e ka parë. Ky është urdhërimi që kemi nga ai: kush e do Perëndinë, duhet ta dojë edhe vëllanë e tij. (1 Gjonit 4: 20-21)

Jeta e brendshme e lutjes nuk është vetëm një thirrje bashkësi me Zotin, por a komisionin tuaj për të dalë në botë dhe për të tërhequr të tjerët në këtë dashuri dhe bashkësi shpëtuese. Kështu, të dy ndezësit punojnë së bashku, sepse ne mund të duam të tjerët vetëm nëse vetë e dimë se jemi të dashur me një dashuri të pakushtëzuar, të cilën e zbulojmë në marrëdhëniet personale të lutjes. Ne mund t'i falim të tjerët vetëm kur e dimë se na janë falur. Ne vetëm mund të sjellim dritë ngrohtësi të Krishtit për të tjerët kur ne vetë jemi prekur, rrethuar dhe mbushur nga e njëjta ngrohtësi dhe dashuri. Kjo është e gjitha për të thënë se lutja zgjeron "tullumbacen" e zemrës sonë, duke i lënë hapësirë lëmoshë- ajo dashuri hyjnore që vetëm është e aftë të shpojë thellësitë e zemrave të njerëzve.

Dhe kështu, ai që shkon në vetmi dhe lutet, duke i ofruar lot dhe lutje Zotit me orë të tëra meditimi dhe studimi ... por pastaj shkon në kuzhinë pa dëshirë, në vendin e punës ose shkollë me ambicie egoiste, ose kalon të varfërit dhe të thyer- me zemër me indiferencë… do të gjejë flakët e dashurisë, të cilat lutja mund të jetë ndezur, duke u shpërndarë shpejt dhe zemra shpejt duke u rrëzuar përsëri në tokë.

Jezusi nuk tha që bota do t'i identifikojë ndjekësit e Tij me jetën e tyre të madhe të lutjes. Përkundrazi,

Me këtë të gjithë do ta dinë që ju jeni dishepujt e mi, nëse keni dashuri për njëri-tjetrin. (Gjoni 13:35)

Për të qenë të sigurt, shpirti i apostolit, zemra e thirrjes për amësinë dhe atësinë, fryma e jetës fetare dhe e priftërinjve, peshkopëve dhe papëve është lutja. Sepse pa këtë qëndrim në Jezusin, ne nuk mund të japim fryte. Por siç thashë më parë në këtë Tërheqje, kjo qëndrim në Jezus është edhe lutja besnikëria.

Nëse i mbani urdhërimet e mia, do të qëndroni në dashurinë time ... Ky është urdhërimi im, që ta doni njëri-tjetrin ashtu si unë ju kam dashur juve. (Gjoni 15:10, 12)

Çdo ndezës ndizet nga e njëjta "dritë pilot" e dëshirës: një zgjedhje e vetëdijshme e vullnetit për të dashur Perëndinë dhe të afërmin. Ne shohim një shembull të përsosur të kësaj te Nëna e Bekuar kur, duke mos marrë parasysh lodhjen e saj në muajt e parë të shtatzënisë, ajo u nis përtej kodrës për të ndihmuar kushërirën e saj Elizabetën. Jeta e brendshme e Marisë ishte Jezusi, si fjalë për fjalë ashtu edhe shpirtërisht. Dhe kur ajo erdhi në praninë e kushëririt të saj, ne dëgjojmë Elizabetën të thotë:

Si më ndodh kjo, që nëna e Zotit tim të vijë tek unë? Sepse në momentin që zëri i përshëndetjes sate arriti në veshët e mi, foshnja në barkun tim kërceu nga gëzimi. (Luka 1: 43-44)

Këtu shohim se dishepulli i vërtetë i Zotit - burri ose gruaja që ka Flakën e Dashurisë, i cili është Jezusi, që digjet në zemrat e tyre dhe që nuk e fsheh atë nën një kazan - gjithashtu bëhet "drita e botës".  [1]krh. Mat 5:14 Jeta e tyre e brendshme shfaqet në një mënyrë të mbinatyrshme që të tjerët shpesh mund ta perceptojnë në zemrat e tyre, madje edhe pa fjalë, siç shihet kur Gjon Pagëzori u hodh në barkun e Elizabetës. Kjo është, e gjithë qenia e Marisë ishte profetike; dhe një jetë profetike është ajo që "zbulon mendimet e shumë zemrave". [2]krh. Luka 2: 35 Ajo nxit brenda tyre ose një uri për gjërat e Zotit, ose një urrejtje për gjërat e Zotit. Siç tha Shën Gjoni,

Dëshmitari i Jezusit është fryma e profecisë. (Zbul. 19:10)

Kështu që ju e shihni, lutja pa shërbim, ose shërbimi pa lutje, do ta lërë secilin të varfër. Nëse lutemi dhe shkojmë në meshë, por nuk duam, atëherë ne diskreditojmë Ungjillin. Nëse u shërbejmë dhe i ndihmojmë të tjerët, por flaka e dashurisë për Perëndinë mbetet e ndezur, atëherë ne nuk arrijmë të japim fuqinë transformuese të dashurisë, e cila është «dëshmi për Jezusin». Ekziston një ndryshim i madh midis Shenjtorëve dhe punonjësve socialë. Punonjësit socialë lënë pas një gjurmë të veprave të mira, të cilat zakonisht të tjerët shpejt i harrojnë; Shenjtorët lënë pas aromën e Krishtit që mbetet në shekuj.

Në mbyllje, atëherë, ne shohim të zbuluar tani rruga e shtatë që na hap zemrat për praninë e Zotit:

Lum ata që bëjnë paqen, sepse ata do të quhen bij të Perëndisë. (Mat 5: 9)

Të jesh paqebërës nuk do të thotë thjesht t'i japësh fund grindjeve, por të sjellësh paqen e Krishtit kudo që të shkosh. Ne bëhemi bartës të paqes së Zotit kur, si Maria, jeta jonë e brendshme është gjithashtu Jezusi, kur

… Unë jetoj, jo më unë, por Krishti jeton në mua… (Gal 2:19)

Një shpirt i tillë nuk mund të ndihmojë, por të sjellë paqe kudo që të shkojnë. Ndërsa Shën Serafimi i Sarovit tha: "Përvetësoni një shpirt paqësor dhe rreth jush mijëra do të shpëtohen".

Paqja nuk është thjesht mungesa e luftës dhe nuk është e kufizuar në mbajtjen e një ekuilibri të fuqive midis kundërshtarëve… Paqja është “qetësia e rendit”. Paqja është vepër e drejtësisë dhe efekti i bamirësisë. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2304

Elizabeth e përjetoi këtë "efekt hiri" thjesht nga prania e Marisë, sepse Zoja ishte duke bartur në mes të saj Princin e Paqes. Dhe kështu, përgjigja e Elizabetës vlen edhe për ne:

Lum ju që besuat se ajo që do t'ju flitej nga Zoti do të përmbushej. (Luka 1:45)

Përmes "po" -së tonë ndaj Zotit në lutje shërbim për të tjerët, edhe ne do të bekohemi, pasi zemrat tona mbushen gjithnjë e më shumë me dashurinë, dritën dhe praninë e Zotit.

 

PUMRMBLEDHJE DHE SHKRIM

Kur dy ndezësit e Dashuria e Perëndisë dashuria për të afërmin janë ndezur, ne bëhemi aq të ndritshëm sa një tullumbace e ajrit të nxehtë që shkëlqen në qiellin e natës.

Sepse Zoti është ai që, për qëllimin e tij të mirë, punon në ju edhe për të dëshiruar dhe për të punuar. Bëni gjithçka pa murmuritje ose pyetje, që të jeni të patëmetë dhe të pafajshëm, fëmijë të Zotit pa të meta në mes të një brezi të shtrembër dhe të çoroditur, midis të cilëve shkëlqeni si drita në botë. (Phil 2: 13-15)

topin e natës

 

 

Për t'iu bashkuar Markut në këtë Tërheqje të Kreshmës,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

flamuri kryesor

 

Dëgjoni podcastin e reflektimit të sotëm:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Mat 5:14
2 krh. Luka 2: 35
Postuar ne BALLINA, KRESHME RETREAT.