Të mbijetuarit

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për 2 dhjetor 2013

Tekste liturgjike këtu

 

 

KETU janë disa tekste në Shkrime që, pa dyshim, janë shqetësuese për t'u lexuar. Leximi i parë i sotëm përmban njërën prej tyre. Flet për një kohë që vjen kur Zoti do të lajë "papastërtitë e bijave të Sionit", duke lënë pas një degë, një popull, të cilët janë "shkëlqimi dhe lavdia" e Tij.

… Fryti i tokës do të jetë nder dhe shkëlqim për të mbijetuarit e Izraelit. Ai që do të mbetet në Sion dhe ai që do të mbetet në Jeruzalem do të quhen të shenjtë: të gjithë të shënuar për jetë në Jeruzalem. (Isaia 4: 3)

Sioni, ose "qyteti i Davidit" ka ardhur për të simbolizuar Kishën në Dhjatën e Re si "qyteti i ri i Zotit". Shën Gjoni, si Isaia, flet për një mbetje që është "shënjuar" nga Zoti dhe e ruajtur kështu në ditët e fundit për të "kënduar një këngë të re":

Pastaj pashë dhe aty ishte Qengji që qëndronte në malin Sion, dhe bashkë me të njëqind e dyzet e katër mijë që kishin shkruar në ballë emrin e tij dhe të Atit të tij… këta janë ata që ndjekin Qengjin kudo që të shkojë. (Zbul. 14: 1-4)

Dy pyetje lindin: për çfarë flitet "ndyrësia", dhe saktësisht se çfarë mbijetojnë të mbijetuarit ose të mbeturit nga?

Para se të zgjidhej papë, Kardinali Joseph Ratzinger, në një meditim të Premten e Mirë, identifikoi "ndyrësinë" duke thënë se "Krishti vuan në kishën e tij" nga

… Rënia e shumë të krishterëve larg nga Krishti dhe në një sekularizëm të paperëndishëm… Sa ndyrësi ka në kishë, madje edhe midis atyre që, në priftëri, duhet t'i përkasin plotësisht atij. - Kardinal Ratzinger, e Premte e Mirë, 25 Mars 2005; Shërbimi Katolik i Lajmeve, 19 Prill 2005

Përsëri, ne dëgjojmë temën e një "rënieje" të krishterë, një temë që Papët Piux X, Paul VI dhe Françesku e kanë referuar si një "braktisje". [1]cf. Pse nuk Bërtasin Papët? Ajo që ruhet nga mbetja, para së gjithash dhe më pas, është humbja e besimit të tyre për shkak të besimit të tyre si fëmijë në ndjekjen e Jezuit:

Meqenëse ti e ke mbajtur fjalën time të durimit të durueshëm, unë do të të ruaj nga ora e provës që po vjen në të gjithë botën, për të provuar ata që banojnë në tokë. Unë do të vij së shpejti; mbaj fort atë që ke… Unë do t'i shkruaj atij emrin e Perëndisë tim dhe emrin e qytetit të Perëndisë tim my (Zbul. 3: 10-12)

Por ekziston një aspekt dytësor i ruajtjes, dhe ai është nga ndëshkimet që Zoti përdor për të pastruar fjalë për fjalë botën e ligësisë, duke filluar në një epokë të paqes dhe drejtësisë së vërtetë kur Ungjilli do të arrijë deri në skajet e tokës para fundi i kohes. [2]shih Gjykimet e Fundit Faustina dhe Dita e Zotit Nga kjo pastrim i botës, përpara fundit të kohës, Dhiata e Vjetër dhe Dhiata e Re janë të qarta se Zoti do të heqë të ligjtë dhe në të njëjtën kohë, do të lërë në mesin e Tij një popull të pastruar që jeton dhe mbretëron me Të sipas Vullneti Hyjnor. Profeti Sofonia shkruan:

Sepse vendimi im është të mbledh kombe, të mbledh mbretëri, të derdh mbi ta indinjatën time, tërë nxehtësinë e zemërimit tim; sepse në zjarrin e zemërimit tim xheloz do të shkatërrohet e gjithë toka. "Po, në atë kohë unë do ta ndryshoj fjalimin e popujve në një fjalim të pastër, me qëllim që të gjithë të thërrasin emrin e Zotit dhe t'i shërbejnë atij me një mendje ..." (Zef 3: 8-9)

Në Ungjillin e djeshëm, Jezusi paralajmëron se gjykimi do të vijë si një hajdut natën:

Atëherë dy burra do të jenë në fushë; merret një dhe lihet një. (Mat 24:40)

Në Librin e Zbulesës, Shën Gjoni është më specifik se kush pastrohet nga toka: ata që nuk u shënuan nga engjëjt, por përkundrazi, që morën "shenjën e bishës":

Nga goja e [Jezusit] lëshohet një shpatë e mprehtë me të cilën munden kombet… Dhe bisha u kap dhe bashkë me të profeti i rremë që në praninë e saj kishte punuar shenjat me të cilat mashtroi ata që kishin marrë damkën e bishës dhe ata që adhuruan figurën e tij ... të tjerët u vranë nga shpata e atij që ulet mbi kal, shpata që i del nga goja. (Zbul. 19:15, 20-21)

Profeti Zakaria jep një llogari, duke profetizuar se, "në të gjithë vendin… dy të tretat e tyre do të priten dhe do të zhduken, dhe një e treta do të lihet". Nga këto,

Unë do ta sjell një të tretën nëpër zjarr; Unë do t'i rafinoj ashtu si rafinon argjendi dhe do t'i provoj ashtu si provat e arit. Ata do të thërrasin emrin tim dhe unë do t'u përgjigjem atyre; Unë do të them, "Ata janë populli im", dhe ata do të thonë: "Zoti është Perëndia im". (Zek 13: 8-9)

Siç e thashë në fillim, këto mund të jenë tekste shqetësuese për t'u lexuar - aq shumë, saqë edhe të tërheqësh vëmendjen ndaj tyre rrezikon të hedhësh veten në kategorinë "dënim dhe errësirë". Por larg nga unë të censuroj Shkrimin e Shenjtë ose të themi, siç thotë Shën Pali, "përçmoni profecinë", veçanërisht kur ajo ka marrë miratimin zyrtar të Kishës. Për shembull, fjalët e miratuara të Zojës së Akitës në vitet 1970:

Siç ju thashë, nëse njerëzit nuk pendohen dhe më mirë veten e tyre, Ati do të shkaktojë një ndëshkim të tmerrshëm për të gjithë njerëzimin. Do të jetë një dënim më i madh se përmbytja, siç nuk do ta ketë parë kurrë më parë. Zjarri do të bjerë nga qielli dhe do të zhdukë një pjesë të madhe të njerëzimit, të mirë e të këqij, duke mos kursyer as priftërinj as besnikë.  - Bekuar Virgjëresha Mari në Akita, Japoni, 13 tetor 1973; aprovuar si i denjë për besim nga Kardinali Joseph Ratzinger (POPE BENEDICT XVI) ndërsa ishte kryetar i Kongregatës për Doktrinën e Besimit

Dhe pastaj është kjo profeci, e cila u përfshi në një tezë doktorature të fundit që përmbledh mësimet e Shërbëtorit të Zotit Luisa Piccarreta, dhe që mban vulat e miratimit të Universitetit të Vatikanit, si dhe miratimin kishtar.

"Zoti do ta pastrojë tokën me ndëshkime dhe një pjesë e madhe e gjeneratës aktuale do të shkatërrohet", por [Jezui] gjithashtu pohon se "dëbimet nuk u afrohen atyre individëve që marrin Dhuratën e madhe të të jetuarit në vullnetin hyjnor", sepse Zoti «i mbron ata dhe vendet ku ata banojnë». - fragment nga Dhurata e të jetuarit në vullnetin hyjnor në shkrimet e Luisa Piccarreta, Rev. Dr. Joseph L. Iannuzzi, STD, Ph.D.

Nëse vini re në Shkrimet e përmendura më lart, ne dëgjojmë në mënyrë të përsëritur një jehonë të leximit të parë të Shtunën e kaluar në Festën e Shën Andreas:

Sepse kushdo që thërret emrin e Zotit do të shpëtohet. (Rom 10:13)

Jezus, kam besim te Ti! Nuk është dëshira e Zotit për të ndëshkuar njerëzimin, por për të na shëruar dhe për të na çliruar nga hidhërimet e tmerrshme që jemi duke sjellë mbi vete.

Nuk dua ta ndëshkoj dhimbjen e njerëzimit, por dëshiroj ta shëroj, duke e shtypur atë në Zemrën time të Mëshirshme. Unë e përdor dënimin kur ata vetë më detyrojnë të veproj kështu; Dora ime nuk ka dëshirë të kapë shpatën e drejtësisë. Para ditës së drejtësisë po dërgoj Ditën e Mëshirës.  - Jezusi te Shën Faustina, Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Ditari, n. 1588

Kështu, në Ungjillin e sotëm, ne shohim se çfarë ndodh kur dikush - edhe nëse ka qenë pagan - e thërret Jezusin me besim dhe si përgjigjet Zoti:

“Zot, unë nuk jam i denjë që të vish nën çatinë time; por vetëm thuaj fjalën, dhe shërbëtori im do të shërohet ”… Kur Jezusi e dëgjoi, u çudit dhe u tha atyre që e ndiqnin,“ Në të vërtetë, unë po të them se as në Izrael nuk kam gjetur një besim të tillë… ”Dhe centurionit Jezusi i tha: “Shko; të bëhet për ty ashtu siç ke besuar. ” Dhe shërbëtori u shërua në atë moment. (Mat 8)

Përgjigja e dyfishtë ndaj këtyre profecive shqetësuese të pastrimit, nuk është të përqendrohemi në atë që po vjen (sepse mund të jetë dekada nga tani), por në atë që duhet të bëjmë tani (sepse Jezusi mund të vijë për ju pikërisht këtë natë!). Së pari, ne duhet të sigurohemi që po mbajmë "fjalën e tij të durimit". Nëse jo, atëherë nxito të rrëfesh, thirri Emrin e Tij dhe fillo përsëri! [3]shih Rrëfimi… E nevojshme? Rrëfimi javor Jezusi po pret, i etur, për t'ju shtypur te Zemra e Tij e Mëshirshme. Së dyti, ne duhet të bëhemi "centurionë" sot, duke u lutur dhe ndërmjetësuar jo vetëm për të dashurit tanë, por për të gjithë botën. Çdo ditë, unë lutem që Jezusi të shpëtojë mëkatarët, veçanërisht ata që po vdesin dhe që nuk e njohin Atë. Nuk ka asnjë mënyrë më të fuqishme për ta bërë këtë sesa Kisha e Mëshirës Hyjnore.

Dhe Jezusi, i cili është pafundësisht i mirë, i durueshëm dhe i mëshirshëm, do t'u përgjigjet lutjeve tuaja "siç keni besuar".

 

LIDHUR ME LIDHJE:

 

 


 

Për të marrë La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Flamuri Tani i Fjalës

Ushqimi Shpirtëror për Mendimin është një apostol me kohë të plotë.
Faleminderit per mbeshtetjen!

Bashkohu me Mark në Facebook dhe Twitter!
logoja e FacebookTwitterlogo

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, LEXIMET masive dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .