Mijë vjetët

 

Pastaj pashë një engjëll që zbriste nga qielli,
duke mbajtur në dorë çelësin e humnerës dhe një zinxhir të rëndë.
Ai kapi dragoin, gjarprin e lashtë, që është Djalli ose Satani,
dhe e lidhi për një mijë vjet dhe e hodhi në humnerë,
të cilën e mbylli mbi të dhe e vulosi, që të mos mundej më
çoi në rrugë të gabuar kombet deri sa të mbushen një mijë vjet.
Pas kësaj, ai do të lëshohet për një kohë të shkurtër.

Pastaj pashë frone; atyre që uleshin mbi to iu besua gjykimi.
Pashë edhe shpirtrat e atyre që u ishin prerë koka
për dëshminë e tyre për Jezusin dhe për fjalën e Perëndisë,
dhe që nuk e kishin adhuruar bishën ose figurën e saj
as nuk e kishte pranuar gjurmën e saj në ballin apo duart e tyre.
Ata erdhën në jetë dhe mbretëruan me Krishtin për një mijë vjet.

(Zbulesa 20:1-4, Leximi i parë meshë i së premtes)

 

KETU mbase asnjë Shkrim i Shenjtë nuk është më gjerësisht i interpretuar, më i kontestuar dhe madje më përçarës sesa ky pasazh nga Libri i Zbulesës. Në kishën e hershme, të konvertuarit hebrenj besonin se "mijë vjetët" i referoheshin Jezusit që po vinte përsëri fjalë për fjalë të mbretërojë në tokë dhe të krijojë një mbretëri politike mes banketeve dhe festave trupore.[1]“…të cilët pastaj do të ringjallen do të shijojnë kohën e lirë të banketeve të pakuptimta trupore, të pajisura me një sasi mishi dhe pijesh që jo vetëm të tronditin ndjenjën e njerëzve të butë, por edhe të tejkalojnë vetë masën e besueshmërisë.” (Shën Agustini, Qyteti i Zotit, Bk. XX, Ch. 7) Megjithatë, Etërit e Kishës e hodhën poshtë shpejt atë pritje, duke e shpallur atë një herezi - atë që ne e quajmë sot Millenarianizmit [2]Shiko Millenarianism - Çfarë është dhe nuk është Si epoka ishte e humbur.

Ata që e marrin [Zbulo 20: 1-6] fjalë për fjalë dhe e besojnë këtë Jezusi do të vijë të mbretërojë mbi tokë për një mijë vjet para fundit të botës quhen mijëvjeçarë. - Leo J. Trese, Besimi i Shpjeguar, fq. 153-154, Sinag-Tala Publishers, Inc. (me Nihil Obstat   sanksionim)

Malthus, Katekizmi i Kishës Katolike deklaron:

Mashtrimi i Antikrishtit tashmë fillon të marrë formë në botë sa herë që bëhet pretendimi për të realizuar brenda historisë atë shpresë mesianike që mund të realizohet përtej historisë vetëm nëpërmjet gjykimit eskatologjik. Kisha ka hedhur poshtë edhe forma të modifikuara të këtij falsifikimi të mbretërisë për t'u futur nën emrin e milenarizmit. (577), veçanërishty forma politike "thelbësisht e çoroditur" e një mesianizmi laik. -n 676

Fusnota 577 më sipër na çon te Denzinger-Schonnmetzerpuna e (Enchiridion Symbolorum, definitionum dhe statementum de rebus fidei et zhurmë,) cili gjurmon zhvillimin e doktrinës dhe dogmës në Kishën Katolike që nga kohërat e saj më të hershme:

… Sistemi i Millenarianizmit të zbutur, i cili mëson, për shembull, se Krishti, Zoti para gjykimit përfundimtar, pavarësisht nëse paraprihet nga ringjallja e shumë të drejtëve, do të vijë dukshëm për të sunduar mbi këtë botë. Përgjigja është: Sistemi i Millenarianizmit të zbutur nuk mund të mësohet në mënyrë të sigurt. —DS 2296/3839, Dekret i Zyrës së Shenjtë, 21 korrik 1944

Në përmbledhje, Jezusi është nuk duke ardhur përsëri për të mbretëruar në tokë në mishin e Tij. 

Por sipas dëshmi e një shekulli të papëve dhe konfirmohet në shumë i miratuar zbulimet private,[3]shih Epoka e dashurisë hyjnore Epoka e Paqes: Pjesë nga Zbulesa Private Jezusi po vjen për të përmbushur fjalët e "Atit tonë" në atë Mbretërinë e Tij, tashmë të filluar dhe të pranishme në Kishën Katolike,[4]KKK, n. 865, 860; “Kisha Katolike, që është mbretëria e Krishtit në tokë, [është] e destinuar të përhapet midis të gjithë njerëzve dhe të gjitha kombeve…” (PAPA PIU XI, Kuas Primas, Enciklike, n. 12, 11 dhjetor 1925; kf. Mateu 24:14) me të vërtetë do të "mbretërojë në tokë ashtu siç është në Qiell".

Prandaj rrjedh që të rivendosësh gjithçka në Krishtin dhe t'i udhëheqësh njerëzit prapa nënshtrimit ndaj Zotit është një dhe i njëjti qëllim. —POPA ST. PIUS X, E Supremin 8

Sipas Shën Gjon Palit II, ky mbretërim i ardhshëm i Vullnetit Hyjnor në i brendshëm i Kishës është një formë e re e shenjtërisë e panjohur deri më tani:[5]"A e ke parë se çfarë është të jetosh në Vullnetin Tim?… Është të gëzosh, duke mbetur në tokë, të gjitha cilësitë hyjnore… Është Shenjtëria që nuk dihet ende, dhe që Unë do ta bëj të njohur, që do të vendosë stolinë e fundit, më e bukura dhe më e shkëlqyera ndër të gjitha shenjtëritë e tjera dhe kjo do të jetë kurora dhe plotësimi i të gjitha shenjtërive të tjera.” (Jezusi për shërbëtoren e Perëndisë Luisa Picarretta, Dhurata e të Jetuarit në Vullnetin Hyjnor, n. 4.1.2.1.1 A)

Vetë Zoti kishte parashikuar të krijonte atë shenjtëri "të re dhe hyjnore" me të cilën Fryma e Shenjtë dëshiron të pasurojë të krishterët në agimin e mijëvjecarit të tretë, në mënyrë që "ta bëjë Krishtin zemrën e botës". OPPOPE JOHN PAUL II, Adresa për Etërit Rogationist, n 6, www.vatican.va

Në këtë drejtim, janë pikërisht mundimet e Kishës në këtë moment Stuhi e Madhe që njerëzimi po kalon nëpër të cilin do të shërbejë për të pastruar Nusen e Krishtit:

Le të gëzohemi dhe të gëzohemi dhe t'i japim lavdi. Sepse ka ardhur dita e dasmës së Qengjit, Nusja e tij është bërë gati. Ajo u lejua të vishte një rrobë prej liri të ndritshme dhe të pastër… që Ai t'i paraqiste Vetes Kishën me shkëlqim, pa njolla, rrudha ose ndonjë gjë të tillë, që ajo të ishte e shenjtë dhe pa të meta. (Zbulesa 19:7-8, Efesianëve 5:27)

 

Çfarë është "mijë vjet"?

Sot ka shumë mendime se çfarë është pikërisht ky mijëvjeçar të cilit i referohet Shën Gjoni. Megjithatë, ajo që është thelbësore për studentin e Shkrimit është se interpretimi i Biblës nuk është një çështje subjektive. Ishte në këshillat e Kartagjenës (393, 397, 419 pas Krishtit) dhe Hipo (393 pas Krishtit) ku "kanuni" ose librat e Biblës, siç i ruan sot Kisha Katolike, u krijua nga pasardhësit e Apostujve. Prandaj, është tek Kisha ajo që ne kërkojmë interpretimin e Biblës - ajo që është "shtylla dhe themeli i së vërtetës".[6]1 Tim 3: 15

Në veçanti, ne shikojmë në Etërit e hershëm të kishës të cilët ishin të parët që morën dhe zhvilluan me kujdes "depozitimin e Besimit" të transmetuar nga Krishti te Apostujt.

… Nëse duhet të lindë ndonjë pyetje e re për të cilën nuk është dhënë një vendim i tillë, ata duhet të përdorin mendimet e Etërve të shenjtë, të atyre të paktën, të cilët, secili në kohën dhe vendin e vet, duke qëndruar në unitetin e bashkimit dhe të besimit, u pranuan si mjeshtra të aprovuar; dhe çfarëdo që mund të zbulohet se kanë mbajtur këto, me një mendje dhe me një pëlqim, kjo duhet të konsiderohet doktrina e vërtetë dhe katolike e Kishës, pa asnjë dyshim ose skrupull. - Shën. Vincenti i Lerins, Komunitare i vitit 434 pas Krishtit, "Për Antikitetin dhe Universalitetin e Besimit Katolik Kundër Risive të Përdhosura të Të Gjitha Herezive", Ch. 29, n. 77

Etërit e hershëm të kishës ishin pothuajse unanim se "mijë vitet" të përmendura nga Shën Gjoni ishin një referencë për "ditën e Zotit".[7]2 Themes 2: 2 Sidoqoftë, ata nuk e interpretuan këtë numër fjalë për fjalë:

… Ne e kuptojmë se një periudhë prej një mijë vjetësh tregohet në gjuhën simbolike Një njeri mes nesh me emrin Gjon, një nga Apostujt e Krishtit, mori dhe paratha që pasuesit e Krishtit do të banonin në Jeruzalem për një mijë vjet dhe se më pas do të ndodhte ringjallja dhe gjykimi universal dhe, me pak fjalë, i përjetshëm. -St. Justin Martir, Dialogu me TryphoEtërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

Prandaj:

Ja, Dita e Zotit do të jetë një mijë vjet. - Letra e Barnabës, Etërit e Kishës, Ch 15

Shenja e tyre nuk ishte vetëm nga Shën Gjoni, por edhe Shën Pjetri, Papa i parë:

Mos e injoroni këtë fakt të vetëm, të dashur, që me Zotin një ditë është si një mijë vjet dhe një mijë vjet si një ditë. (2 Pjetrit 3: 8)

Ati i Kishës Lactantius shpjegoi se Dita e Zotit, megjithëse jo një ditë 24-orëshe, përfaqësohet nga ajo:

… Kjo ditë e jona, e cila kufizohet nga lindja dhe perëndimi i diellit, është një përfaqësim i asaj dite të shkëlqyeshme, në të cilën qarku i një mijë vjetësh ngulitë kufijtë e tij. -Lactantius, Etërit e Kishës: Institutet Hyjnore, Libri VII, Kapitulli 14, Enciklopedia Katolike; www.newadvent.org

Kështu, duke ndjekur kronologjinë e drejtpërdrejtë të Shën Gjonit në kapitujt 19 dhe 20 të Zbulesës, ata besuan se Dita e Zotit:

fillon në errësirën e vigjiljes (një periudhë e paligjshmërisë dhe braktisjes) [krh. 2 Thesalonikasve 2:1-3]

kreshendo në errësirë (shfaqja e "të paligjshmit" ose "Antikrishtit") [krh. 2 Thesalonikasve 2:3-7; Zbulesa 13]

pasohet nga agimi (lidhja me zinxhirë e Satanait dhe vdekja e Antikrishtit) [krh. 2 Thes 2:8; Zbulesa 19:20; Zbulesa 20:1-3]

pasohet nga ora e mesditës (një epokë paqeje) [krh. Zbulesa 20:4-6]

deri në perëndim të diellit në kohë dhe histori (ngritja e Gogut dhe Magogut dhe një sulm i fundit mbi Kishën) [Zbulesa 20:7-9] kur shejtani hidhet në Ferr ku kishte qenë Antikrishti (bisha) dhe profeti i rremë gjatë "mijë viteve" [Zbulesa 20:10].

Kjo pikë e fundit është domethënëse. Arsyeja është se ju do të dëgjoni shumë predikues ungjillorë dhe madje edhe katolikë sot të pretendojnë se Antikrishti shfaqet në fund të kohës. Por një lexim i qartë i Apokalipsit të Shën Gjonit thotë të kundërtën - dhe po ashtu edhe Etërit e Kishës:

Por kur Antikrishti do të shkatërrojë gjithçka në këtë botë, ai do të mbretërojë për tre vjet e gjashtë muaj dhe do të ulet në tempullin në Jeruzalem; dhe atëherë Zoti do të vijë nga Parajsa në retë ... duke e dërguar këtë njeri dhe ata që e ndjekin atë në liqenin e zjarrit; por duke sjellë për të drejtët kohërat e mbretërisë, domethënë pjesën tjetër, ditën e shtatë të shenjtëruar ... Këto do të ndodhin në kohërat e mbretërisë, domethënë, në ditën e shtatë ... Sabatin e vërtetë të të drejtëve. -St. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 pas Krishtit); Adversus Haereses, Irenaeus of Lyons, V.33.3.4,Etërit e Kishës, Publikimi CIMA Co

Ai do të godasë të pamëshirshmin me shkopin e gojës së tij dhe me frymën e buzëve të tij do të vrasë të pabesin… Atëherë ujku do të jetë mysafir i qengjit dhe leopardi do të bjerë në shtrat me cjapin... Ata nuk do të dëmto ose shkatërro gjithë malin tim të shenjtë; sepse toka do të mbushet me njohurinë e Zotit, ashtu si uji mbulon detin. (Isaia 11:4-9; krh Zbulesa 19:15)

Unë dhe çdo i krishterë tjetër ortodoks ndihemi të sigurt se do të ketë një ringjallje të mishit e ndjekur nga një mijë vjet në një qytet të rindërtuar, të zbukuruar dhe të zgjeruar të Jeruzalemit, siç u njoftua nga Profetët Ezekiel, Isaia dhe të tjerë… — St. Justin Martiri, Dialog me Trifonin, Ch. 81, Etërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

Shënim, Etërit e Kishës në të njëjtën kohë iu referuan "mijë viteve" si "Dita e Zotit" dhe një "pushimi i së shtunës".[8]shih Pushimi i Shabatit që Vjen Ata e bazuan këtë në tregimin e krijimit në Zanafillën kur Zoti pushoi në ditën e shtatë…[9]Gen 2: 2

… Sikur të ishte një gjë e përshtatshme që shenjtorët duhet të shijonin kështu një lloj të shtunë të shtunë gjatë asaj periudhe [prej një mijë vjetësh]]… Dhe ky mendim nuk do të ishte kundërshtues, po të besohej se gëzimet e shenjtorëve , në atë Shabat, do të jetë shpirtëror, dhe rrjedhimisht nga prania e Zotit… -St. Augustini i Hippo (354-430 pas Krishtit; Doktor i Kishës), De Civitat Dei, Bk. XX, Ch. 7, Universiteti Katolik i Amerikës Shtyp

Prandaj, një pushim i së shtunës mbetet ende për njerëzit e Perëndisë. (Hebrenjve 4: 9)

Letra e Barnabës nga një Atë apostolik i shekullit të dytë mëson se dita e shtatë është e dallueshme nga i përjetshëm e teta:

… Biri i tij do të vijë dhe do të shkatërrojë kohën e paligjshëm dhe do të gjykojë të pabesët, dhe do të ndryshojë diellin, hënën dhe yjet - atëherë Ai me të vërtetë do të prehet në ditën e shtatë ... pasi të jap pushim për të gjitha gjërat, unë do të fillimi i ditës së tetë, domethënë fillimi i një bote tjetër. - Letra e Barnabës (70-79 pas Krishtit), shkruar nga një Atë Apostolik i shekullit të dytë

Edhe këtu, në zbulesën profetike të miratuar, ne dëgjojmë Zotin tonë duke konfirmuar këtë kronologji të Shën Gjonit dhe Etërve të Kishës:

Ideali im në Krijim ishte Mbretëria e Vullnetit tim në shpirtin e krijesës; Qëllimi im kryesor ishte t'i bëja njeriut imazhin e Trinisë Hyjnore në sajë të përmbushjes së Vullnetit tim mbi të. Por ndërsa njeriu u tërhoq prej saj, unë humba Mbretërinë time në të dhe për 6000 vjet më duhej të mbaja një betejë të gjatë. —Jezusi për shërbëtorin e Perëndisë Luisa Piccarreta, nga ditarët e Luizës, vëll. XIX, 20 qershor 1926

Prandaj, aty keni fillin më të qartë dhe të pandërprerë nga të dyja zbulesat e Shën Gjonit, te zhvillimi i tyre tek Etërit e Kishës, te zbulimi privat se, para fundit të botës, do të ketë një "ditë të shtatë" pushimi, - një “ringjallje” e Kishës pas periudha e Antikrishtit.

Shën Thomai dhe Shën Gjoni Chrysostom shpjegojnë fjalët quan Dominus Jesus shkatërruar ilustrim aventures sui ("Të cilin Zoti Jezus do ta shkatërrojë me shkëlqimin e ardhjes së Tij") në kuptimin që Krishti do ta godasë Antikrishtin duke e verbuar me një shkëlqim që do të jetë si një ogur dhe shenjë e Ardhjes së Tij të Dytë ... Më e autoritar pikëpamje, dhe ajo që duket se është më në përputhje me Shkrimin e Shenjtë, është se, pas rënies së Antikrishtit, Kisha Katolike do të hyjë edhe një herë në një periudhë prosperiteti dhe triumfi. -Fundi i botës së tanishme dhe misteret e jetës së ardhshme, Fr. Charles Arminjon (1824-1885), f. 56-57; Shtypi i Institutit Sophia

… [Kisha] do të ndjekë Zotin e saj në vdekjen dhe Ringjalljen e tij. -Katekizmi i Kishës Katolike, 677

 

Çfarë është "ringjallja e parë"?

Por çfarë është saktësisht kjo "ringjallje e parë". Kardinali i njohur Jean Daniélou (1905-1974) shkroi:

Pohimi thelbësor është i një faze të ndërmjetme në të cilën shenjtorët e ringjallur janë akoma në tokë dhe nuk kanë hyrë ende në fazën e tyre të fundit, sepse ky është një nga aspektet e misterit të ditëve të fundit i cili ende nuk është zbuluar. -Një histori e doktrinës së hershme të krishterë përpara Këshillit të Nicea, 1964, f. 377

Megjithatë, nëse qëllimi i epokës së paqes dhe "mijë vjetëve" është të rivendosë harmoninë origjinale të krijimit[10]“Kështu është përvijuar veprimi i plotë i planit origjinal të Krijuesit: një krijim në të cilin Zoti dhe burri, burri dhe gruaja, njerëzimi dhe natyra janë në harmoni, në dialog, në bashkësi. Ky plan, i mërzitur nga mëkati, u mor në një mënyrë më të mrekullueshme nga Krishti, i Cili po e zbaton atë në mënyrë misterioze, por efektive në realitetin e tanishëm, me shpresën për ta përmbushur atë…”  (PAPA Gjon PAUL II, Audienca e Përgjithshme, 14 shkurt 2001) duke e kthyer krijesën në “të jetuarit në Vullnetin Hyjnor” në mënyrë që "Njeriu mund të kthehet në gjendjen e tij origjinale të krijimit, në origjinën e tij dhe në qëllimin për të cilin është krijuar."[11]Jezusi te Luisa Picarreta, 3 qershor 1925, vëll. 17 atëherë unë besoj se Jezusi, Vetë, mund të ketë zhbllokuar misterin e këtij pasazhi për Shërbëtorin e Perëndisë Luisa Piccarreta.[12]shih Ngjallja e Kishës Por së pari, le të kuptojmë se kjo "ringjallje e parë" - megjithëse mund të ketë një aspekt fizik, ashtu siç kishte ringjallje fizike nga të vdekurit në kohën e Ringjalljes së vetë Krishtit.[13]Shiko Ringjallja që vjen - është kryesisht shpirtëror në natyrë:

Ringjallja e të vdekurve që pritet në fund të kohës tashmë merr realizimin e saj të parë, vendimtar në shpirtëror ringjallja, objektivi kryesor i punës së shpëtimit. Ai konsiston në jetën e re të dhënë nga Krishti i ringjallur si fryt i punës së tij shëlbuese. - PAPA ST. JOHN PAUL II, Audienca e Përgjithshme, 22 Prill 1998; vatikan.va

Tha Shën Thoma Akuini…

… Këto fjalë duhet të kuptohen ndryshe, përkatësisht e ringjalljes 'shpirtërore', me anë të së cilës njerëzit do të ringjallen nga mëkatet e tyre për dhuratën e hirit: ndërsa ringjallja e dytë është e trupave. Mbretërimi i Krishtit tregon Kishën ku jo vetëm martirët, por edhe të zgjedhurit e tjerë mbretërojnë, pjesa që tregon të tërën; ose ata mbretërojnë me Krishtin në lavdi për të gjithë, duke përmendur veçanërisht dëshmorët, sepse ata veçanërisht mbretërojnë pas vdekjes që luftuan për të vërtetën, madje deri në vdekje. -Summa Theologica, Qu. 77, Art. 1, rep. 4

Prandaj, përmbushja e "Ati ynë" duket se lidhet me "ringjalljen e parë" të përmendur nga Shën Gjoni në atë që përuron mbretërimin e Jezusit në një modalitet të ri në jeta e brendshme të Kishës së Tij: "Mbretëria e Vullnetit Hyjnor":[14]“Tani, unë them këtë: nëse njeriu nuk kthehet prapa për të marrë vullnetin tim si jetë, si rregull dhe si ushqim, për t'u pastruar, fisnikëruar, hyjnizuar, për ta vendosur veten në aktin kryesor të krijimit dhe për të marrë vullnetin tim. si trashëgimia e tij, që i është caktuar nga Perëndia – vetë Veprat e Shëlbimit dhe të Shenjtërimit nuk do të kenë efektet e tyre të bollshme. Pra, gjithçka është në Vullnetin tim – nëse njeriu e merr atë, ai merr gjithçka.” (Jezusi te Luiza, 3 qershor 1925 vëll. 17

Tani, Ringjallja ime është simboli i shpirtrave që do të formojnë Shenjtërinë e tyre në Vullnetin tim. —Jezusi te Luisa, 15 prill 1919, vëll. 12

… Çdo ditë në lutjen e Atit tonë ne i kërkojmë Zotit: "U bëftë vullneti yt, në tokë ashtu si në qiell" (Mat 6:10). ne e pranojmë se "qielli" është vendi ku bëhet vullneti i Zotit dhe se "toka" bëhet "qiell" - pra, vendi i pranisë së dashurisë, mirësisë, së vërtetës dhe bukurisë hyjnore - vetëm nëse në tokë bëhet vullneti i Zotit. — PAPA BENEDICT XVI, Audienca e Përgjithshme,

…Mbretëria e Perëndisë nënkupton vetë Krishtin, të cilin ne çdo ditë dëshirojmë të vijë dhe ardhja e të cilit dëshirojmë të na shfaqet shpejt. Sepse, sikurse Ai është ringjallja jonë, meqenëse ne ringjallemi në të, kështu Ai mund të kuptohet edhe si Mbretëria e Perëndisë, sepse në Të do të mbretërojmë. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2816

Këtu, besoj, është teologjia e "mijë viteve" me pak fjalë. Jezusi vazhdon:

Res Ringjallja ime simbolizon Shenjtorët e të gjallëve në Vullnetin tim - dhe kjo me arsye, pasi çdo veprim, fjalë, hap, etj. I bërë në Vullnetin tim është një ringjallje Hyjnore që merr shpirti; është një shenjë lavdie që ajo merr; është të dilni nga vetvetja në mënyrë që të hyni në Hyjninë dhe të dashuroni, punoni dhe mendoni, duke u fshehur në Diellin reagues të Vullnetit tim —Jezusi te Luisa, 15 prill 1919, vëll. 12

Papa Piu XII, në fakt, profetizoi për ringjalljen e Kishës brenda periudhës kohore dhe historike që do të shihte një fund të mëkatit të vdekshëm, të paktën në ata që janë të prirur ndaj Dhuratës së të jetuarit në Vullnetin Hyjnor.[15]shih Dhuratë Këtu ka një jehonë të qartë të përshkrimit simbolik të Laktantit për Ditën e Zotit si pas "lindjes dhe perëndimit të diellit":

Por edhe kjo natë në botë tregon shenja të qarta të një agimi që do të vijë, e një dite të re duke marrë puthjen e një dielli të ri dhe më të shkëlqyeshëm ... Një ringjallje e re e Jezusit është e nevojshme: një ringjallje e vërtetë, e cila nuk pranon më zotëri të vdekja ... Tek individët, Krishti duhet të shkatërrojë natën e mëkatit të vdekshëm me agimin e hirit të rimarrë. Në familje, nata e indiferencës dhe e gjakftohtësisë duhet t'i japë vendin diellit të dashurisë. Në fabrika, në qytete, në kombe, në tokat e keqkuptimeve dhe të urrejtjes nata duhet të ndriçohet si dita, nox sicut vdes ndriçues, dhe grindjet do të pushojnë dhe do të ketë paqe. —POPA PIUX XII, Urbi dhe Orbi adresa, 2 Mars 1957; vatikan.va

Meqenëse ka të ngjarë të mos ketë fabrika të ndezura në Parajsë, Piux XII sheh një të ardhme brenda historisë ku përfundon “nata e mëkatit të vdekshëm” dhe ai hiri primordial i duke jetuar në Vullnetin Hyjnor është restauruar. Jezusi i thotë Luizës se, me të vërtetë, kjo ringjallje nuk është në fund të ditëve, por brenda kohë, kur një shpirt fillon të jetojë në Vullnetin Hyjnor.

Vajza ime, në Ringjalljen Time, shpirtrat morën pretendimet e duhura për t'u ngritur përsëri në Mua për një jetë të re. Ishte konfirmimi dhe vula e gjithë jetës sime, e punëve të Mia dhe e fjalëve të Mia. Nëse do të vija në tokë do të ishte për të mundësuar secilin dhe secilin shpirt që të zotëronte Ringjalljen Time si të vetin - për t'i dhënë atyre jetë dhe për t'i bërë ata të ringjallen në Ringjalljen time. Dhe a dëshironi të dini kur ndodh ringjallja e vërtetë e shpirtit? Jo në fund të ditëve, por ndërsa është ende gjallë në tokë. Ai që jeton në Vullnetin Tim ringjallet në dritë dhe thotë: 'Nata ime ka mbaruar'… Prandaj, shpirti që jeton në Vullnetin tim mund të thotë, siç u tha engjëlli grave të shenjta gjatë rrugës për te varri, 'Ai është u ngrit Ai nuk është më këtu. ' Një shpirt i tillë që jeton në Vullnetin Tim mund të thotë gjithashtu: 'Vullneti im nuk është më imi, sepse është ringjallur në Fiatin e Zotit'. —20 Prill 1938, Vëll. 36

Me këtë akt triumfues, Jezusi vulosi realitetin se Ai ishte [në një person të tij hyjnor si] Njeriu dhe Zoti, dhe me Ringjalljen e tij Ai konfirmoi doktrinën e tij, mrekullitë e tij, jetën e Sakramenteve dhe tërë jetën e Kishës. Për më tepër, Ai fitoi triumfin mbi vullnetin njerëzor të të gjithë shpirtrave të dobësuar dhe pothuajse të vdekur për ndonjë të mirë të vërtetë, në mënyrë që jeta e Vullnetit Hyjnor që do të sillte plotësinë e shenjtërisë dhe të gjitha bekimet e shpirtrave të triumfonte mbi ta. - Zoja jonë tek Luisa, Virgjëresha në Mbretërinë e Vullnetit Hyjnor, Dita 28

Me fjalë të tjera, Jezusi duhet të përfundojë tani në ne atë që Ai arriti nëpërmjet Mishërimit dhe Shëlbimit të Tij:

Sepse misteret e Jezusit ende nuk janë përsosur dhe përmbushur plotësisht. Ata janë të plotë, në të vërtetë, në personin e Jezusit, por jo në ne, që jemi anëtarët e Tij, as në Kishën, që është trupi i Tij mistik. -St. John Eudes, traktat “Për Mbretërinë e Jezusit”, Liturgjia e Orëve, Vol IV, f 559

Prandaj Luiza lutet:

[Unë] i lutem ringjalljes së Vullnetit Hyjnor brenda vullnetit njerëzor; mund të ringjallemi të gjithë në Ty —Luisa tek Jezusi, Raundi i 23-të në Vullnetin Hyjnor

 

Faktori Augustinian

Siç e përmenda më herët, shumë zëra ungjillorë dhe katolikë besojnë se "bisha" ose Antikrishti vjen afër fundit të botës. Por siç e shihni më lart, është e qartë në vizionin e Shën Gjonit se pas bisha dhe profeti i rremë hidhen në Ferr (Zbulesa 20:10), nuk është fundi i botës, por fillimi i një mbretërimi të ri të Krishtit në shenjtorët e tij, një "epokë paqeje" gjatë "mijë viteve". 

Arsyeja për këtë qëndrim të kundërt është se shumë dijetarë kanë marrë një prej tyre tre opinionet që propozoi Shën Agustini lidhur me mijëvjeçarin. Ai i cituar më sipër është më i qëndrueshëm me Etërit e Kishës - se do të ketë vërtet një "pushim të së shtunës". Megjithatë, në atë që duket të jetë një shtytje kundër entuziazmit të milenaristëve, Agustini propozoi gjithashtu:

… Për aq sa më shkon mendja… [St. Gjoni] përdori një mijë vjet si një ekuivalent për tërë kohëzgjatjen e kësaj bote, duke përdorur numrin e përsosjes për të shënuar plotësinë e kohës. - Shën. Augustini i Hipopojës (354-430) pas Krishtit, De Civitat Dei "Qyteti i Zotit ”, Libri 20, Ch. 7

Ky interpretim është ai që ka shumë të ngjarë të mbahet nga pastori juaj. Megjithatë, Agustini po propozonte qartë një mendim të thjeshtë - "aq sa më shkon mendja". Megjithatë, disa e kanë marrë gabimisht këtë mendim si dogmë dhe kanë hedhur poshtë këdo që e pranon atë të Agustinit tjetër pozicionet për të qenë heretik. Përkthyesi ynë, teologu anglez Peter Bannister, i cili ka studiuar si Etërit e hershëm të Kishës ashtu edhe rreth 15,000 faqe zbulesë private të besueshme që nga viti 1970, së bashku me Mariologun e ndjerë Fr. Réné Laurentin, pajtohet se Kisha duhet të fillojë të rimendojë këtë pozicion që refuzon një epokë paqeje (amillenializëm). Në fakt, thotë ai, nuk është më e qëndrueshme.

Now Tani jam plotësisht i bindur se amillenializëm nuk është vetëm nuk detyrueshëm nga pikëpamja dogmatike, por në të vërtetë një gabim i madh (si shumica e përpjekjeve gjatë gjithë historisë për të mbështetur argumente teologjike, sado të sofistikuara, që fluturojnë përpara një leximi të thjeshtë të Shkrimit, në këtë rast Zbulesa 19 dhe 20). Ndoshta pyetja me të vërtetë nuk kishte rëndësi aq shumë në shekujt e mëparshëm, por sigurisht që ka tani Unë nuk mund të tregoj për një i vetëm burim i besueshëm [profetik] që mbështet eskatologjinë e Agustinit [mendimi përfundimtar]. Kudo pohohet më tepër se ajo që ne po përballemi më shpejt se sa vonë është Ardhja e Zotit (kuptuar në kuptimin e një dramatike manifestim e Krishtit, nuk në kuptimin e dënuar mijëvjeçar të një kthimi fizik të Jezusit për të sunduar trupërisht mbi një mbretëri të përkohshme) për rinovimin e botës -nuk për Gjykimin përfundimtar/fundin e planetit…. Në bazë të Shkrimit, nënkuptimi logjik se Ardhja e Zotit është 'e afërt' është se po ashtu është ardhja e Birit të Humbjes. [16]Cf. Antikrishti… Para epokës së paqes? Unë nuk shoh asnjë mënyrë rreth kësaj. Përsëri, kjo konfirmohet në një numër mbresëlënës burimesh profetike me peshë të rëndë… - komunikimi personal

Por çfarë është më me peshë dhe profetike se etërit e kishës dhe vetë papët?

Ne vërtet rrëfejmë se një mbretëri na është premtuar në tokë, edhe pse para qiellit, vetëm në një gjendje tjetër të ekzistencës; për aq sa do të jetë pas ringjalljes për një mijë vjet në qytetin e ndërtuar në mënyrë hyjnore në Jeruzalem… Ne themi që ky qytet është siguruar nga Zoti për të marrë shenjtorët në ringjalljen e tyre dhe për t'i freskuar ata me bollëkun e të gjithëve shpirtëror bekimet, si shpërblim për ata që ne i kemi përbuzur ose humbur - Tertulliani (155–240 pas Krishtit), Ati i Kishës Nicene; Adversus Marcion, Ante-Nicene Ethers, Henrickson Publishers, 1995, Vol. 3, faqe 342-343)

So, bekimi i parathënë padyshim i referohet koha e Mbretërisë së Tij... Ata që e panë Gjonin, dishepullin e Zotit, [na tregoni] se ata dëgjuan prej tij se si Zoti mësoi dhe foli për këto kohë… -St. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 pas Krishtit); Adversus Haereses, Ireneu i Lionit, V.33.3.4, Etërit e Kishës, Botimet CIMA

Kjo është shpresa jonë e madhe dhe thirrja jonë, 'Ardhtë Mbretëria Jote!' - një Mbretëri e paqes, drejtësisë dhe qetësisë, e cila do të rivendosë harmoninë origjinale të krijimit. —ST. Papa JOHN PAUL II, audiencë e përgjithshme, 6 nëntor 2002, Zenit

Dhe kjo lutje, megjithëse nuk është e përqendruar drejtpërdrejt në fundin e botës, megjithatë është a lutje e vërtetë për ardhjen e tij; ajo përmban gjerësinë e plotë të lutjes që ai vetë na mësoi: "Ardhtë mbretëria jote!" Eja, Zot Jezus! " —POPE BENEDIKTI XVI, Jezusi i Nazaretit, Java e Shenjtë: Nga hyrja në Jeruzalem në Ngjallje, faqe 292, Ignatius Press

Unë do të doja t'ju ripërtërija thirrjen që u bëra të gjithë të rinjve ... pranoni angazhimin për të qenë rojet e mëngjesit në agimin e mijëvjeçarit të ri. Ky është një angazhim parësor, i cili mban vlefshmërinë dhe urgjencën e tij ndërsa ne e fillojmë këtë shekull me re të errëta të errëta dhune dhe frike që mblidhen në horizont. Sot, më shumë se kurrë, kemi nevojë për njerëz që jetojnë jetë të shenjta, roje që i shpallin botës një agim të ri shprese, vëllazërie dhe paqeje. —POPA ST. JOHN PAUL II, "Mesazhi i Gjon Palit II për Lëvizjen Rinore Guannelli", 20 Prill 2002; vatikan.va

… Një epokë e re në të cilën shpresa na çliron nga cekëtia, apatia dhe vetë-përthithja që vdesin shpirtrat tanë dhe helmojnë marrëdhëniet tona. Të dashur miq të rinj, Zoti po ju kërkon të jeni profetë të kësaj epoke të re —POP BENEDIKTI XVI, Familjare, Dita Botërore e Rinisë, Sidnei, Australi, 20 korrik 2008

Të dashur të rinj, varet nga ju që të jeni rojet të mëngjesit që njoftojnë ardhjen e diellit që është Krishti i ngjallur! OPPOPE JOHN PAUL II, Mesazhi i Atit të Shenjtë për Rininë e Botës, XVII Dita Botërore e Rinisë, n. 3; (krh. Is 21: 11-12)

Shtë detyrë e Zotit që ta sjellë këtë orë të lumtur dhe ta bëjë të njohur për të gjithë… Kur të mbërrijë, do të kthehet të jetë një orë solemne, një e madhe me pasoja jo vetëm për restaurimin e Mbretërisë së Krishtit, por edhe për qetësimi i… botës. Ne lutemi me zjarr dhe i kërkojmë të tjerëve të luten për këtë qetësim shumë të dëshiruar të shoqërisë. OPPOPE PIUS XI, Ubi Arcani dei Consilioi "Për Paqen e Krishtit në Mbretërinë e tij", Dhjetor 23, 1922

Teologu papnor për Gjon Palin II, si dhe Piu XII, Gjoni XXIII, Pali VI dhe Gjon Pali I, pohoi se kjo "periudhë paqeje" e shumëpritur në tokë po afrohet.

Po, një mrekulli u premtua në Fatima, mrekullia më e madhe në historinë e botës, e dyta pas Ringjalljes. Dhe ajo mrekulli do të jetë një epokë e paqes e cila kurrë më parë nuk i është dhënë botës. —Mario Luigi Kardinali Ciappi, 9 tetor 1994, Katekizëm Familjar, faqe 35

Dhe kështu u lut shenjtori i madh Marian, Louis de Montfort:

Urdhërimet e tua hyjnore janë thyer, Ungjilli yt është hedhur mënjanë, përroi të padrejtësisë përmbytin tërë tokën duke marrë me vete edhe shërbëtorët e tu ... A do të vijë gjithçka në të njëjtin fund me Sodomën dhe Gomorën? Nuk do ta prishni kurrë heshtjen tuaj? A do t’i duroni të gjitha këto përgjithmonë? A nuk është e vërtetë që vullneti juaj duhet të bëhet në tokë ashtu si është në parajsë? A nuk është e vërtetë që mbretëria juaj duhet të vijë? A nuk ua keni dhënë disa shpirtra, të dashur për ju, një vizion të rinovimit të ardhshëm të Kishës? -St. Louis de Montfort, Lutja për Misionarët, n 5; ewtn.com

 

Lexime të ngjashme

Ky artikull është përshtatur nga:

Duke rimenduar Kohët e Fundit

I dashur Atë i Shenjtë… Ai po vjen!

Ngjallja e Kishës

Pushimi i Shabatit që Vjen

Si epoka ishte e humbur

Papat dhe epoka e agimit

Millenarianism - Çfarë është, dhe nuk është

 

Mbështetni shërbimin e plotkohor të Markut:

 

me Nihil Obstat

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 “…të cilët pastaj do të ringjallen do të shijojnë kohën e lirë të banketeve të pakuptimta trupore, të pajisura me një sasi mishi dhe pijesh që jo vetëm të tronditin ndjenjën e njerëzve të butë, por edhe të tejkalojnë vetë masën e besueshmërisë.” (Shën Agustini, Qyteti i Zotit, Bk. XX, Ch. 7)
2 Shiko Millenarianism - Çfarë është dhe nuk është Si epoka ishte e humbur
3 shih Epoka e dashurisë hyjnore Epoka e Paqes: Pjesë nga Zbulesa Private
4 KKK, n. 865, 860; “Kisha Katolike, që është mbretëria e Krishtit në tokë, [është] e destinuar të përhapet midis të gjithë njerëzve dhe të gjitha kombeve…” (PAPA PIU XI, Kuas Primas, Enciklike, n. 12, 11 dhjetor 1925; kf. Mateu 24:14)
5 "A e ke parë se çfarë është të jetosh në Vullnetin Tim?… Është të gëzosh, duke mbetur në tokë, të gjitha cilësitë hyjnore… Është Shenjtëria që nuk dihet ende, dhe që Unë do ta bëj të njohur, që do të vendosë stolinë e fundit, më e bukura dhe më e shkëlqyera ndër të gjitha shenjtëritë e tjera dhe kjo do të jetë kurora dhe plotësimi i të gjitha shenjtërive të tjera.” (Jezusi për shërbëtoren e Perëndisë Luisa Picarretta, Dhurata e të Jetuarit në Vullnetin Hyjnor, n. 4.1.2.1.1 A)
6 1 Tim 3: 15
7 2 Themes 2: 2
8 shih Pushimi i Shabatit që Vjen
9 Gen 2: 2
10 “Kështu është përvijuar veprimi i plotë i planit origjinal të Krijuesit: një krijim në të cilin Zoti dhe burri, burri dhe gruaja, njerëzimi dhe natyra janë në harmoni, në dialog, në bashkësi. Ky plan, i mërzitur nga mëkati, u mor në një mënyrë më të mrekullueshme nga Krishti, i Cili po e zbaton atë në mënyrë misterioze, por efektive në realitetin e tanishëm, me shpresën për ta përmbushur atë…”  (PAPA Gjon PAUL II, Audienca e Përgjithshme, 14 shkurt 2001)
11 Jezusi te Luisa Picarreta, 3 qershor 1925, vëll. 17
12 shih Ngjallja e Kishës
13 Shiko Ringjallja që vjen
14 “Tani, unë them këtë: nëse njeriu nuk kthehet prapa për të marrë vullnetin tim si jetë, si rregull dhe si ushqim, për t'u pastruar, fisnikëruar, hyjnizuar, për ta vendosur veten në aktin kryesor të krijimit dhe për të marrë vullnetin tim. si trashëgimia e tij, që i është caktuar nga Perëndia – vetë Veprat e Shëlbimit dhe të Shenjtërimit nuk do të kenë efektet e tyre të bollshme. Pra, gjithçka është në Vullnetin tim – nëse njeriu e merr atë, ai merr gjithçka.” (Jezusi te Luiza, 3 qershor 1925 vëll. 17
15 shih Dhuratë
16 Cf. Antikrishti… Para epokës së paqes?
Postuar ne BALLINA, Epoka e paqes dhe tagged , , .