Lidhjet që lidhin

KRESHME RETREAT
Dita 37

balona 23

 

IF ka "lidhje" që ne duhet t'i shkëpusim nga zemrat tona, domethënë pasionet e kësaj bote dhe dëshirat e tepërta, ne me siguri dua të jetë i lidhur me hiret që Vetë Zoti ka dhënë për shpëtimin tonë, përkatësisht, Sakramentet.

Një nga krizat më të mëdha të kohërave tona është shembja e besimit dhe mirëkuptimit në shtatë Sakramentet, të cilat Katekizmi i quan "veprat kryesore të Zotit". [1]Katekizmi i Kishës Katolike, n 1116 Kjo është e dukshme tek prindërit që dëshirojnë të pagëzohen fëmijët e tyre, por kurrë nuk marrin pjesë në Meshë; në çifte të padëshiruar që jetojnë së bashku, por duan të martohen në Kishë; te fëmijët që konfirmohen, por kurrë mos shkel më në famullinë e tyre. Sakramentet në shumë vende janë shndërruar në ceremoni të çuditshme ose ritet e kalimit, në krahasim me atë që ato: veprimi i Shpirtit të Shenjtë në shenjtërimin dhe shpëtimin e atyre që marrin pjesë në to në besimi. Dua të them me të vërtetë, është çështje e jetë   vdekje. Ekziston një fjalë e lashtë në Kishë: lex orandi, lex kredendi; në thelb, "Kisha beson ndërsa lutet". [2]KKK, n 1124 Në të vërtetë, mungesa e besimit dhe shpresës sonë në Sakramente është pjesërisht për shkak se ne nuk lutemi më nga zemra.

Në jetën e të krishterit, Sakramentet janë si litarët që bashkohen me një lidhëset2shporta gondolë në aparatin me tullumbace - ato janë lidhjet e hirit që vërtet dhe vërtet i lidhin zemrat tona me jetën e mbinatyrshme të Zotit, duke na mundësuar që të fluturojmë drejt qiellit drejt në jetën e përjetshme. [3]shih KKK, n 1997

Pagëzimi është "korniza" nga e cila zemra pezullohet. Unë çuditem kur jam në një pagëzim, sepse pikërisht në atë moment meritat e vdekjes dhe ringjalljes së Krishtit zbatohen për një shpirt. Whatshtë ajo për të cilën vuajti Jezusi: të shenjtërojë dhe justifikojë një person tjetër në mënyrë që t'i bëjë ata të denjë për jetë të përjetshme përmes ujërave të Pagëzimit. Nëse sytë tanë mund të hapen drejt sferës shpirtërore, unë jam i sigurt që ne do të shihnim jo vetëm engjëj të përkulur në adhurim në atë moment, por shoqëri shenjtorësh që lavdëronin dhe lavdëronin Perëndinë.

Fromshtë nga kjo "kornizë" e Pagëzimit që "litarët" e Sakramenteve të tjera janë të lidhura. Dhe këtu kemi kuptuar domosdoshmërinë dhe dhuratën që është Priftëria e Shenjtë.

Ministri i shuguruar është lidhja sakramentale që lidh veprimet liturgjike me ato që thanë dhe bënë apostujt dhe, përmes tyre, me fjalët dhe veprimet e Krishtit, burimi dhe themeli i Sakramenteve. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 1120

Përmes priftit, Jezu Krishti lidh këto "litarë" sakramentale në zemrat e individëve. Unë lutem përmes kësaj Tërheqjeje të Kreshmëve, që Perëndia të japë secilin prej jush një uri dhe etje të re për Sakramentet, sepse është me të vërtetë përmes tyre që ne të ndeshemi me Jezusin, që "fuqitë… të dalin jashtë". [4]shih KKK, n 1116 Në Pajtim, Ai e dëgjon hidhërimin tonë dhe pastaj na heq nga mëkatet tona; në Eukaristi, Ai fjalë për fjalë na prek dhe na ushqen; në vajosjen e të sëmurit, Ai shtrin dhembshurinë e Tij dhe na ngushëllon dhe shëron në vuajtjet tona; në Konfirmim, Ai na jep Shpirtin e Tij; dhe në Rendet dhe Martesat e Shenjta, Jezusi konfiguron një burrë në priftërinë e Tij të përjetshme dhe konfiguron një burrë dhe grua në imazhin e Trinisë së Shenjtë.

Ashtu si litarët e lidhur me një tullumbace ndihmojnë që ajo të mbahet e përqendruar mbi shportën, ashtu edhe Sakramentet na mbajnë të përqendruar në vullnetin e Zotit. Në fakt, Sakramentet janë ato që forcojnë dhe mbajnë zemrën “të hapur” për të marrë “flakët” e fuqishme të Shpirtit të Shenjtë, dmth. hir

Tani, sa herë që kryejmë një mëkat venial, është sikur të shkëpusim disa prej litarëve që mbajnë zemrën në bashkësi me Zotin. Zemra humbet forcën dhe hiri dobësohet, por jo plotësisht i shkëputur. Nga ana tjetër, të bësh një mëkat vdekjeprurës do të thotë të presësh të gjitha lidhjet dhe të shkulësh zemrën tërësisht nga vullneti i Zotit, nga "korniza" e Pagëzimit, dhe kështu, "djegësi i propanit" i Shpirtit të Shenjtë. Një shpirt i tillë i trishtuar bie në tokë ndërsa vdekja e ftohtë dhe shpirtërore hyjnë në zemër.

Por falënderime qoftë për Zotin, ne kemi Sakramentin e Rrëfimit, i cili ringjall zemrën te Zoti dhe te hiret e Pagëzimit, duke e lidhur shpirtin përsëri me jetën e Shpirtit. Në Dita 9, Unë fola për fuqinë e këtij Sakramenti dhe domosdoshmërinë për ta frekuentuar atë. Unë lutem që ju të rriteni për të dashur këtë fryt të pabesueshëm të Kryqit që shëron, çliron dhe freskon shpirtin.

Dua ta përfundoj sot me disa fjalë mbi Eukaristinë, kush është Vetë Jezusi. Si katolikë, ka një nevojë urgjente për të rimarrë dashurinë tonë për Krishtin në Eukaristinë e Shenjtë, për të forcuar lidhjet tona me këtë Sakrament të papërshkrueshëm. Sepse ndryshe nga "litarët" e tjerë që, mund të thuash, vrapojnë drejtpërdrejt nga "shporta" në tullumbace, Lidhjet e Arta të Eukaristisë mbështillen rreth çdo litari tjetër, duke forcuar kështu çdo Sakrament tjetër. Nëse po luftoni për të përmbushur zotimet tuaja të pagëzimit, atëherë shtoni dashurinë dhe përkushtimin tuaj për Eukaristinë. Nëse po përpiqeni të jeni besnikë ndaj zotimeve tuaja martesore ose priftërisë, atëherë drejtojuni Jezusit në Eukaristi. Nëse zjarret e Konfirmimit janë shuar dhe "drita pilot" e zellit tuaj po dridhet, atëherë vraponi për te Eukaristia, e cila është Zemra e shenjtë flakë me dashuri për ty. Cilado qoftë Sakramenti, ai gjithmonë do të forcohet nga Eukaristia, sepse Eukaristia është Jezu Krishti, Zoti i Ngjallur personalisht.

Por çfarë do të thotë të "kthehesh" te Eukaristia? Këtu, unë nuk po sugjeroj që të ndërmerrni një përkushtim të madh dhe të rëndë në mënyrë që të nxisni dashurinë tuaj për Sakramentin e Bekuar. Përkundrazi, këto shtatë sugjerime janë veprime të vogla dashurie që mund të shërbejnë si ndezje për të ndezur në flakë zjarret e dashurisë suaj për Jezusin.

I. Kurdoherë që hyni në kishën tuaj, ndërsa bekoni veten me Ujë të Shenjtë, kthehuni drejt Tabernakullit dhe bëni një hark të vogël. Në këtë mënyrë, personi i parë që njeh në shenjtëroren është Mbreti i mbretërve. Dhe pastaj, kur të hyni në tigan, përsëri, ngul sytë në Tabernakull, dhe të bëjë një gjenuflection të nderuar. Pastaj, kur të largoheni nga Kisha, gjenuflektoni, dhe ndërsa bekoni veten për herë të fundit, kthehuni dhe përkuleni përsëri para Jezusit në Sakramentin e Bekuar. Gjeste të vogla si këto janë si ngritja e valvulës së propanit, duke ndihmuar në zgjerimin e zemrës gjithnjë e më shumë me dashuri. 

II. Gjatë meshës, nxisni besimin tuaj me pak lutje: “Jezus, bëje zemrën time gati të të pres You. Jezus, unë të adhuroj… Faleminderit Jezus që erdhe te ne… ”Sa katolikë e pranojnë Jezusin sot, pa dijeni se janë duke prekur Zotin? Kur mori Kungimin me një zemër të shpërqendruar dhe të përçarë, Jezusi i tha Shën Faustinës:

… Nëse ka ndonjë tjetër në një zemër të tillë, unë nuk mund ta duroj dhe shpejt e lë atë zemër, duke marrë me vete të gjitha dhuratat dhe hiret që kam përgatitur për shpirtin. Dhe shpirti as nuk e vë re shkimin Tim. Pas një kohe, boshllëku dhe pakënaqësia e brendshme do të vijnë në vëmendjen e [shpirtit]. -Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Ditari i Shën Faustinës, n. 1683

III. Kur të shkoni për të pritur Jezusin, bëni një hark të vogël ndërsa i afroheni Eukaristisë, siç do të bënit sikur t'i afroheshit një figure mbretërore. Gjithashtu, në shenjë respekti të thellë, ju mund ta prisni Jezusin në gjuhë.

IV. Tjetra, në vend që të bashkoheni me stampedën e zakonshme për daljen (shpesh para se të mbarojë himni recessional), qëndroni në tavën tuaj në fund të meshës, këndoni vargjet e fundit të lavdërimit Zotit dhe pastaj kaloni disa minuta në falënderim se Jezusi është me të vërtetë dhe me të vërtetë fizikisht i pranishëm në ju. Flisni me Të nga zemra me fjalët tuaja, ose në një lutje të bukur si p.sh. Anima Christi. [5]Anima Christi; ewtn.com Lutuni për hire për ditën ose javën përpara. Por mbi të gjitha, duajeni Atë ... dashurojeni dhe adhurojeni Atë, të pranishëm në ju… Sikur të mund të shihnit nderimin me të cilin engjëlli juaj mbrojtës adhuron Jezusin në ju në ato momente. 

V. Nëse është e mundur, merrni një orë në javë, madje gjysmë ore dhe vizitoni Jezusin diku në Tabernakullin e një kishe. E shihni, nëse dilni jashtë një herë në javë gjatë orës së drekës dhe uleni me diell, do të nxiheni shumë shpejt. Po kështu, gjithçka që duhet të bësh është të ulesh dhe të shikosh fytyrën e I saj të Zotit. Siç tha Shën Gjon Pali II,

Eukaristia është një thesar i paçmuar: jo vetëm duke e festuar atë por edhe duke u lutur para tij jashtë meshës, ne jemi të aftë të krijojmë kontakt me burimin e hirit. OPPOPE JOHN PAUL II, Eccelisia de Eucharistia, n 25; www.vatican.va

VI. Kur nuk mund të shkoni në meshë, ju mund të bëni atë që quhet "bashkësi shpirtërore". Ju mund të lexoni më shumë rreth kësaj në Jezusi është këtu!.

VII. Kurdoherë që vozisni pranë një Kishe Katolike, bëni Shenjën e Kryqit dhe bëni një lutje të vogël si: "Jezus, Bukë e Jetës, Unë të dua", ose çfarëdo që është në zemrën tënde kur kalon pranë Tij - Ai që mbetet atje si një "rob i dashurisë" në atë Tabernakull të vogël.

Këto janë mënyra të vogla por të thella që do t'ju ndihmojnë të "transformoheni nga përtëritja e mendjes tuaj", ripërtëritja e mënyrës se si e shihni Jezusin në Sakramentin e Bekuar. Mos harroni, si një shpirt në rrugën e ngushtë të pelegrinit, Eukaristia është ushqimi juaj për udhëtimin.

E fundit, nëse qëllimi i lutjes është që të fluturoj në qiellin e bashkim me Zotin, aktualizohet përmes Eukaristisë së Shenjtë, i cili është "burimi dhe maja" e besimit tonë.

… Ndryshe nga çdo sakrament tjetër, misteri [i Kungimit] është aq i përsosur sa na çon në lartësitë e çdo gjëje të mirë: këtu është qëllimi përfundimtar i çdo dëshire njerëzore, sepse këtu ne arrijmë Zotin dhe Zoti bashkohet me ne në bashkimi më i përsosur. OPPOPE JOHN PAUL II, Ecclesia de Eucharistia, n 4, www.vatican.va

 

PUMRMBLEDHJE DHE SHKRIM

Sakramentet e Kishës janë lidhjet e shenjta që lidhin zemrat tona me Trininë e Shenjtë, duke pastruar, forcuar dhe përgatitur zemrat tona për Parajsën.

Unë jam buka e jetës; kushdo që do të vijë tek unë nuk do të ketë më kurrë uri dhe kush beson në mua nuk do të ketë më kurrë etje. (Gjoni 6:35)

adhurimi3

* Foto e shportës së gondolës nga Alexandre Piovani

 

 

 

 

Për t'iu bashkuar Markut në këtë Tërheqje të Kreshmës,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

flamuri kryesor

 

Dëgjoni podcastin e reflektimit të sotëm:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Katekizmi i Kishës Katolike, n 1116
2 KKK, n 1124
3 shih KKK, n 1997
4 shih KKK, n 1116
5 Anima Christi; ewtn.com
Postuar ne BALLINA, KRESHME RETREAT.