"Koha e hirit" iring Po skadon? (Pjesa II)


Foto nga Geoff Delderfield

 

Ekziston një dritare e vogël me diell këtu në Kanadën Perëndimore ku ndodhet ferma jonë e vogël. Dhe një fermë e zënë është! Kohët e fundit kemi shtuar pula në lopën tonë të qumështit dhe farat në kopshtin tonë, pasi unë dhe gruaja ime dhe tetë fëmijët tanë po bëjmë gjithçka që mundemi që të bëhemi më të vetëmjaftueshëm në këtë botë të kushtueshme. Supozohet se do të bjerë shi gjatë gjithë fundjavës, dhe kështu që unë jam duke u përpjekur të bëj disa rrethime në kullotë, ndërsa ne mundemi. Si i tillë, nuk kam pasur kohë të shkruaj asgjë të re ose të prodhoj një transmetim të ri në internet këtë javë. Sidoqoftë, Zoti vazhdon të flasë në zemrën time për mëshirën e Tij të madhe. Më poshtë është një meditim që kam shkruar në të njëjtën kohë si Një mrekulli e mëshirës, botuar në fillim të kësaj jave. Për ata prej jush që janë në atë vend të lëndimit dhe turpit për shkak të mëkatit tuaj, unë rekomandoj shkrimin më poshtë, si dhe një nga të preferuarat e mia, Një Fjalë, e cila mund të gjendet në Leximin e Ndërlidhur në fund të këtij meditimi. Siç e kam thënë më parë, në vend se të më jepte diçka të re për të shkruar, Zoti shpesh më nxit të ribotoj diçka të shkruar në të kaluarën. Jam i habitur nga sa letra marr në ato kohë ... sikur shkrimet të ishin përgatitur në moreso-n e kaluar për atë moment.  

Më poshtë u botua për herë të parë më 21 nëntor 2006.

 

UNË E BËRA mos lexoni leximet masive për të hënën deri pas shkrimit Pjesa I të kësaj serie. Leximi i Parë dhe Ungjilli janë praktikisht një pasqyrë e asaj që kam shkruar në Pjesën I

 

KOHA E HUMBUR DHE DASHURIA 

Leximi i parë thotë këtë:

Zbulesa e Jezu Krishtit, që Zoti i dha atij, për t'u treguar shërbëtorëve të tij se çfarë duhet të ndodhë së shpejti ... lum ata që e dëgjojnë këtë mesazh profetik dhe i kushtojnë vëmendje asaj që është shkruar në të, sepse koha e caktuar është afër. (Zbulesa 1: 1, 3)

Leximi vazhdon të flasë për gjërat e mira të arritura nga Kisha: punët e saj të mira, këmbënguljen e saj, ortodoksinë e saj, mbrojtjen e së vërtetës dhe qëndresën e saj në përndjekje. Por Jezusi paralajmëron se gjëja më e rëndësishme është humbur: dashuri.

… Ju keni humbur dashurinë që keni pasur në fillim. Kuptoni sa larg keni rënë. (Zbulesa 2: 5)

Besoj se nuk është rastësi enciklika e parë e Papa Benediktit Deus Caritas Est: "Zoti eshte dashuri". Dhe dashuria, veçanërisht dashuria për Krishtin, ka qenë tema e papritur e tij që nga ajo kohë. Kur u takova me Papën tre javë më parë, pashë dhe ndjeva këtë dashuri në sytë e tij.

Leximi vazhdon:

Pendohuni dhe bëni punët që keni bërë në fillim. Përndryshe, unë do të vij te ti dhe do ta heq shandanin tënd nga vendi i tij, nëse nuk pendohesh. (Ibid.)

 

KOHA E EMRUAR ISSHT AFR

Becauseshtë për shkak të dashurisë së tij për ne që Papa Benedikti gjithashtu na paralajmëron, që të refuzosh dashurinë, që është Zoti, do të thotë të refuzosh mbrojtjen e tij mbi ne.

Kërcënimi i gjykimit gjithashtu ka të bëjë me ne, Kisha në Evropë, Evropë dhe Perëndim në përgjithësi ... Zoti gjithashtu po bërtet në veshët tanë ... "Nëse nuk pendohesh, unë do të vij te ti dhe do ta heq shandanin tënd nga vendi i saj." Drita mund të na hiqet gjithashtu dhe ne bëjmë mirë ta lëmë këtë paralajmërim të zhurmojë me seriozitetin e tij të plotë në zemrat tona, ndërsa i thërrasim Zotit: "Na ndihmo të pendohemi!" -Papa Benedikti XVI, Hapja e Homelit, Sinodi i Ipeshkvijve, 2 tetor 2005, Romë.

Nuk është një kërcënim. Shtë një Mundësi.

 

Mëshira po kalon nga

Ungjilli na tregon se ndërsa Jezusi iu afrua Jerikos, një i verbër i ulur në rrugë duke lypur pyet çfarë po ndodh.

Ata i thanë: "Jezusi nga Nazareti po kalon aty". (Luka 18: 35-43)

Lypësi papritmas e kupton se ai ka vetëm disa sekonda për të tërhequr vëmendjen e Jezusit para se të jetë tepër vonë. Dhe kështu ai bërtet:

Jezusi, Biri i Davidit, ki mëshirë për mua!

Dëgjoni! Jezusi po kalon pranë teje. Nëse jeni verbuar nga mëkati, në errësirën e dhimbjes, mbytni nga keqardhja dhe dukeni të braktisur nga të gjithë në anë të rrugës së jetës Jezusi po kalon! Bërtisni me gjithë zemrën tuaj:

Jezusi, Biri i Davidit, ki mëshirë për mua!

Dhe Jezusi, i cili do të linte nëntëdhjetë e nëntë dele për të kërkuar një qengj të humbur, do të ndalet dhe do të vijë tek ju. Pavarësisht se kush jeni, pa marrë parasysh sa i verbër, sa zemërthyer, sa i lig jeni, Ai do të vijë tek ju. Dhe Ai do t'ju bëjë të njëjtën pyetje që Ai i bëri lypësit të verbër:

Çfarë doni të bëj për ju?

Jo, Jezusi nuk pyet se çfarë mëkatesh keni bërë, çfarë të liga keni bërë, pse nuk keni qenë në Kishë, ose pse do të guxonit të thërrisni emrin e Tij. Në vend të kësaj, Ai ju shikon me vëmendje me një dashuri që madje hesht djallin dhe thotë,

Çfarë doni të bëj për ju?

Kjo nuk është koha për të shpjeguar veten. Nuk është koha për të mbrojtur dhe justifikuar veprimet tuaja. Theshtë koha që thjesht të përgjigjemi. Dhe nëse jeni duke humbur fjalët, atëherë merrni hua fjalët e lypësit:

Zot, të lutem më lër të shoh.

Oh po, Jezus. Më lejoni të shoh fytyrën tuaj. Më lejoni të shoh dashurinë dhe mëshirën tuaj. Më lejoni të shoh Dritën e botës që e gjithë errësira brenda meje të shpërndahet në një çast!

Jezusi nuk e vlerëson përgjigjen e lypësit. Ai nuk peshon nëse është shumë për të kërkuar, apo një kërkesë shumë e guximshme, ose nëse lypësi është i merituar apo jo. Jo, lypësi iu përgjigj kësaj kohe të hirit. Dhe kështu Jezusi i përgjigjet atij,

Të ketë shikim; besimi juaj ju ka shpëtuar.

O shoku im, të gjithë jemi lypës, dhe Krishti po kalon pranë secilit prej nesh. Shtë e qartë se gjendja jonë e varfërisë shpirtërore nuk spraps, por tërheq dhembshurinë e Mbretit. Sikur lypësi të argumentonte se verbëria e tij nuk ishte faji i tij dhe se lypja nuk ishte zgjedhja e tij, Jezusi do ta linte atje në pluhurin e krenarisë së tij - për krenari, i vetëdijshëm dhe nënndërgjegjeshëm, bllokon hirin që Zoti dëshiron të na japë . Ose po të heshtte lypësi duke thënë "Unë nuk jam i denjë t'i flas këtij Njeriu", ai do të kishte qëndruar i verbër dhe i heshtur për gjithë përjetësinë. Për kur Mbreti ofron një dhuratë t
o Shërbëtori i tij, përgjigja e saktë është të marrësh dhuratën brenda përulësi dhe për ta kthyer gjestin me dashuri.

Ai menjëherë e shikoi dhe e ndoqi, duke i dhënë lavdi Perëndisë.

Jezusi do t'ju hapë sytë nëse e ftoni dhe peshorja e verbërisë shpirtërore dhe mashtrimit do të bjerë siç bënë nga sytë e Shën Palit. Por atëherë, duhet të ngrihesh! Çohuni nga mënyra e vjetër e jetës dhe lini pas kupën tuaj prej kallaji të veseve dhe shtratin e ndyrë të mëkatit dhe ndiqeni Atë.

Po, ndiqe Atë dhe do të gjesh përsëri atë dashuri që kishe humbur.  

… Do të ketë më shumë gëzim në parajsë për një mëkatar që pendohet sesa mbi nëntëdhjetë e nëntë persona të drejtë që nuk kanë nevojë për pendim. (Luka 15: 7) 

 

 

LIDHUR ME LIDHJE:

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, KOHA E HIRES.