Ka vetëm një bark

 

…si magjisteri i vetëm dhe i vetëm i pandashëm i Kishës,
Papa dhe peshkopët në bashkim me të,
mbaj
 përgjegjësia më e rëndë se asnjë shenjë e paqartë
ose mësim i paqartë vjen prej tyre,
duke i ngatërruar besimtarët ose duke i përgjumur ata
në një ndjenjë të rreme sigurie. 
- Kardinali Gerhard Müller,

ish-prefekt i Kongregatës për Doktrinën e Besimit
Gjërat e para20th prill, 2018

Nuk bëhet fjalë për të qenë "pro" apo "kundër" Papa Françeskut.
Është çështje e mbrojtjes së besimit katolik,
dhe kjo do të thotë të mbrosh zyrën e Pjetrit
të cilën Papa ia ka dalë. 
- Kardinali Raymond Burke, Raporti Botëror Katolik,
Janar 22, 2018

 

PARA ai ndërroi jetë, gati një vit më parë në ditën e fillimit të pandemisë, predikuesi i madh Rev. John Hampsch, CMF (rreth 1925-2020) më shkroi një letër inkurajimi. Në të, ai përfshiu një mesazh urgjent për të gjithë lexuesit e mi:

T'i bindesh Ungjillit do të thotë t'u bindesh fjalëve të Jezusit - sepse delet e tij dëgjojnë zërin e tij (John 10: 27) - dhe gjithashtu zëri i Kishës së tij, për "Kushdo që të dëgjon, më dëgjon mua" (Lluka 10: 16). Për ata që heqin dorë nga Kisha, aktakuza e tij është rigoroze: "Ata që refuzojnë të dëgjojnë as Kishën, trajtojini ata si një pagan" (Mat. 18:17)... Anija e goditur e Perëndisë po renditet egërsisht tani, siç ka ndodhur shpesh në shekujt e kaluar, por Jezusi premton se do të qëndrojë gjithmonë në këmbë - "deri në fund të epokës" (Mat. 28:20). Ju lutem, për dashurinë e Zotit, mos u hidhni në anije! Do të pendoheni - shumica e "barkave të shpëtimit" nuk kanë rrema!

Në atë kohë, Fr. Gjoni nuk do ta dinte që së shpejti hierarkia do të mbyllte dyert e kishave të tyre dhe do t'i privonte besimtarët nga Sakramentet; ai nuk do të kishte ditur për mbështetjen me shumicë të Papës dhe peshkopëve për vaksinat eksperimentale të zhvilluara me qeliza fetale të abortuara; ai nuk do ta dinte heshtjen e Kishës përballë mandateve të vaksinave që po copëtojnë komunitetet dhe kombet; ai nuk do ta dinte që disa peshkopë do t'i ndalonin edhe "të pavaksinuarit" nga Eukaristia e Shenjtë.[1]p.sh. stjosephsparishgander.ca Dhe ai nuk do të kishte ditur për disa polemika të tjera, duke përfshirë deklaratat e fundit të papës që mbështesin sindikatat civile,[2]Shihni deklaratën e fundit në mbështetje të sindikatave civile: euronews.com ; Papa miraton dokumentarin ku deklarata mbështet sindikatat civile: cruxnow.com; shih Thyerja e Trupit rrokullisja e diskutueshme në meshën latine,[3]kf. George Weigel, të parët.com emërimet e fundit të Vatikanit të avokatëve pro abortit[4]aleteia.org dhe sipërmarrje e përbashkët e Romës me Njerëzimi 2.0, një lëvizje transhumaniste.[5]shih këtu, këtu, këtudhe këtu

E megjithatë, edhe nëse Fr. Gjoni i parashikoi të gjitha këto gjëra, e di që ai do të na thoshte të njëjtën gjë sot: Mos e hidhni anijen. Dhe ja pse… 

 
Barque Listing

E di që shumë prej jush po lëndohen dhe po ndihen të tradhtuar nga heshtja e pastorëve tuaj ose bashkëpunimi me teknokracinë shëndetësore globale në rritje, ndërsa liritë po zhduken dhe etika bazë mjekësore dhe morale po nëpërkëmbet. Ne kemi arritur një pikë tani në këtë pandemi ku, objektivisht, miratimi i shkencës nga Kisha përballë të gjitha të dhënave, është thjesht i paqëndrueshëm. Unë do ta trajtoj këtë situatë të rëndë në një transmetim në internet javën e ardhshme; sepse me fillimin e injektimit masiv eksperimental te moshat 5 – 11 vjeç po hyjmë në një fazë objektivisht të keqe. Merrni parasysh këtë analizë të fundit: "Ne do të vrasim 117 fëmijë për të shpëtuar një fëmijë nga vdekja nga COVID në grupmoshën 5 deri në 11 vjeç."[6]Dr. Toby Rogers, PhD; Shiko gjithashtu tobyrogers.substack.com; sciendirect.com Dhe rritja globale e numrit të vdekjeve dhe lëndimeve në mbarë botën midis pjesës tjetër të popullsisë nuk mund të injorohet: shih Tolls.

Prandaj, konfuzioni, zemërimi dhe zhgënjimi janë të dukshme midis laikëve dhe madje edhe disa priftërinjve, të cilët përmes tyre Betimi i bindjes shpesh e gjen veten të paaftë për të thënë të vërtetën pa marrë qortime të rënda – jo ndryshe nga një parti politike ku duhet “tërhequr vijën e partisë”. Dhe ky është një model i kësaj bote që e ka infektuar Kishën me efektin total të heshtjes së barinjve dhe lënies së kopesë ujqërve. Në të njëjtën mënyrë, është gjithashtu një gabim i rëndë për laikët që t'i përgjigjen udhëheqjes së tyre në një mënyrë botërore-politike që shpesh është toksike dhe përçarëse.  

Vlen të përsëritet vazhdimisht se besnikët janë nuk të detyruar të bien dakord me barinjtë e tyre për çështjet jashtë besimit dhe moralit, veçanërisht kur graviteti i pozicioneve të përmendura rrezikon lëndime dhe skandale të rënda për tufën dhe pjesën tjetër të botës. 

…është e rëndësishme të theksohet se kompetenca e udhëheqësve të tillë qëndron në çështjet që kanë të bëjnë me “besimin, moralin dhe disiplinën e Kishës”, dhe jo në fushat e mjekësisë, imunologjisë apo vaksinave. Për sa i përket katër kritereve të lartpërmendura[7]1) vaksina nuk duhet të paraqesë fare kundërshtime etike në zhvillimin e saj; 2) duhet të jetë i sigurt në efektivitetin e tij; 3) do të duhej të ishte i sigurt pa dyshim; 4) nuk do të duhej të kishte mundësi të tjera për të mbrojtur veten dhe të tjerët kundër virusit. nuk janë plotësuar, deklaratat kishtare mbi vaksinat nuk përbëjnë mësim të kishës dhe nuk janë moralisht të detyrueshme për besimtarët e krishterë; përkundrazi, ato përbëjnë "rekomandime", "sugjerime" ose "mendime", pasi janë përtej kompetencës kishtare. - Rev. Joseph Iannuzzi, STL, S. Th.D., Buletini, Vjeshtë 2021

Për më tepër, 

…intervistat papale nuk kërkojnë as pëlqimin e besimit që i jepet ish katedra deklaratat ose atë nënshtrim të brendshëm të mendjes dhe vullnetit që u jepet atyre deklaratave që janë pjesë e magjisteriut të tij jo të pagabueshëm, por autentik. —Pr. Tim Finigan, pedagog në Teologjinë e Sakramentit në Seminarin e Shën Gjonit, Wonersh; nga Hermeneutika e Komunitetit, "Asistenca dhe Magjisteri Papnor", 6 Tetor 2013;http://the-hermeneutic-of-continuity.blogspot.co.uk

Vetë Papa Françesku tha në letrën enciklike Laudato si ', “Kisha nuk supozon të zgjidhë çështje shkencore apo të zëvendësojë politikën. Por unë jam i shqetësuar për të inkurajuar një debat të sinqertë dhe të hapur në mënyrë që interesat apo ideologjitë e veçanta të mos paragjykojnë të mirën e përbashkët.”[8]n 188, vatikan.va

 
Ku është Pjetri, aty është Kisha

Megjithatë, për çështjet e besimit dhe moralit, edhe pa “arritur në një përkufizim të pagabueshëm dhe pa u shprehur në një “mënyrë definitive”, besimtarëve u kërkohet t'i binden Magjisterit të zakonshëm të Papës dhe atyre peshkopëve në bashkësi me të. 

Këtij mësimi të zakonshëm, besimtarët “duhet t'i përmbahen atij me pëlqimin fetar”. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 892 

Kur Jezusi e shpalli Pjetrin si “shkëmbin” e Kishës së Tij, Ai zbuloi bashkimin e pazgjidhshëm të detyrës së Pjetrit me gjithë Trupin e Krishtit. 

Dhe unë po të them se ti je Pjetri dhe mbi këtë shkëmb unë do të ndërtoj kishën time dhe fuqitë e vdekjes nuk do ta mposhtin. (Mateu 16:18)

Prandaj, gjatë shekujve, shenjtorët dhe mëkatarët kuptuan një premisë bazë dhe të përhershme - Ubi Petrus Ibi Ecclesia:

Ku është Pjetri, atje është Kisha! — St. Ambrozi i Milanos

Këtu nuk po flasim për një papë si pasqyrim i drejtpërdrejtë i shenjtërisë së brendshme të Kishës, as për inteligjencës, urtësisë, diturisë, aftësive drejtuese etj të një pontifi, sikur të ishte një perandor hyjnor pa të meta. Përkundrazi, Ambrosi pohon lidhjen e pazgjidhshme të detyrës së Pjetrit me gjithë Trupin e Krishtit. 

Prandaj, ata ecin në rrugën e gabimit të rrezikshëm, të cilët besojnë se mund ta pranojnë Krishtin si Kreun e Kishës, ndërsa nuk i përmbahen besnikërisht Vikarit të Tij në tokë. Ata kanë hequr kokën e dukshme, kanë thyer lidhjet e dukshme të unitetit dhe kanë lënë Trupin Mistik të Shëlbuesit aq të errët dhe aq të gjymtuar, saqë ata që po kërkojnë strehën e shpëtimit të përjetshëm as nuk mund ta shohin dhe as nuk mund ta gjejnë atë. -Papa PIUS XII, Mystici Corporis Christi (Në Trupin Mistik të Krishtit), 29 qershor 1943; n 41; vatikan.va

Vëllezër dhe motra, shpresoj se është e qartë pse po e shkruaj këtë. Sepse nëse trajektorja aktuale e çështjeve njerëzore dhe politike e vendos njerëzimin në rreziqe të rënda fizike për shëndetin, autonominë dhe lirinë, ekziston një rrezik po aq i rrezikshëm shpirtëror që rrezikon potencialisht shpëtimin e shpirtrave, gjë që është shumë më e rëndësishme - tundimi për të hyrë në përçarje. .

…skizma është refuzimi i nënshtrimit ndaj Papës Romak ose i bashkimit me anëtarët e Kishës që i nënshtrohen atij. -Katekis i Kishës Katolike, n 2089

Përsëri, kjo është një çështje nënshtrimi ndaj magjistraturës së tyre autentike - jo një detyrim moral për të rënë dakord me mendimin e tyre për sportin, politikën, motin, ndërhyrjet mjekësore ose sugjerimet se si të rregullohet "ndryshimi i klimës".[9]shih Konfuzioni i klimës 

Nuk jam i pavetëdijshëm që jam thjesht një laik pa diploma dhe tituj teologjikë. Megjithatë, unë jam i ngarkuar me përgjegjësinë e apostullit tim, dhe për shkak të pagëzimit tim, të them qartë: Unë nuk do të marr pjesë në një revolucion që do të refuzonte autoritetin legjitim të pastorëve tanë. Jezusi nuk premtoi se Barku i Pjetrit do të lundronte pa probleme; Ai nuk premtoi se pastorët tanë do të ishin shenjtorë; Ai nuk garantoi se Kisha do të ishte e lirë nga mëkati, skandali dhe pikëllimi… Ai thjesht premtoi se, pavarësisht nga të gjitha, Ai do të ishte me ne deri në fund të kohës,[10]krh. Mat 28:20 dhe se Fryma e së vërtetës do të na çonte në gjithë të vërtetën.[11]krh. Gjoni 16:13 

IËshtë në [Pjetri] që Ai ndërton Kishën dhe atij që Ai i beson delet për të ushqyer. Dhe megjithëse ai u jep pushtet të gjithë apostujve, megjithatë ai themeloi një karrige të vetme, duke vendosur kështu me autoritetin e Tij burimin dhe shenjën dalluese të njëshmërisë së Kishave... një përparësi i jepet Pjetrit dhe kështu bëhet e qartë se ka vetëm një Kisha dhe një karrige… Nëse një njeri nuk i përmbahet fort kësaj njëshmërie të Pjetrit, a imagjinon ai se ai ende mban besimin? Nëse ai braktis katedrën e Pjetrit mbi të cilin u ndërtua Kisha, a ka ende besim se është në Kishë? - Shën Qiprian, peshkop i Kartagjenës, "Për Unitetin e Kishës Katolike", n. 4;  Besimi i Etërve të Parë, Vëllimi 1, f. 220-221

Në të njëjtën kohë, unë nuk e ndjek Papa Françeskun në vetvete, Unë ndjek Jezusin; Unë nuk jam një dishepull i njeriut, por i Jezu Krishtit. Por të jesh dishepull i Jezusit do të thotë të dëgjosh zërin e Tij që flet përmes ata të ngarkuar për të mësuar, për të pagëzuar dhe për të bërë dishepuj të kombeve.[12]krh. Mat 28: 19-20 Merrni parasysh atë që Jezusi u tha Apostujve të Tij dhe pasardhësve të tyre, si dhe juve dhe mua:

Kush ju dëgjon mua më dëgjon mua. Kush të refuzon, më refuzon mua. Kush më refuzon, hedh poshtë atë që më ka dërguar. (Luka 10:16)

Kështu, barinjtë tanë, nga ana tjetër, kanë një detyrim serioz:

Mag ky Magjisteri nuk është më i lartë se Fjala e Zotit, por është shërbëtori i tij. Ajo mëson vetëm atë që i është dorëzuar. Me urdhër hyjnor dhe me ndihmën e Shpirtit të Shenjtë, ajo e dëgjon këtë me përkushtim, e ruan me përkushtim dhe e shpjegon me besnikëri. E gjithë ajo që propozon për besimin si të zbuluar hyjnisht, nxirret nga ky depozitë e vetme e besimit. -Katekizmi i Kishës Katolike, 86

 
Besimi në Jezusin - Jo Njeriu

Një nga "fjalët e tanishme" më të qëndrueshme në të gjithë këtë apostull që ka shtrirë tre pontifikatë është të dëgjoni barinjtë tuaj, veçanërisht zërin e Krishtit në Mëkëmbësin e Krishtit. Duke lënë mënjanë intervistat e diskutueshme dhe të dëmshme gjatë gjithë këtij pontifikati që zyra e shtypit e Vatikanit ka bërë pak për t'i riparuar, unë kam përpiluar një gamë të gjerë mësimesh magjistrale nga Françesku.[13]shih Papa Françesku Më Ato tregojnë se, pavarësisht nga konfuzioni aktual, premtimet Petrine të Krishtit kanë mbetur të vërteta - mësimet e Kishës Katolike nuk kanë ndryshuar deri më sot - JEZU KRISHTI ËSHTË I BESUESHËM.

Dhe unë mendoj, me të vërtetë, se kjo është më e pakta që besimtarët mund të shpresojnë nga Zyra e Pjetrit. Më së shumti do të ishte që papët janë gjithashtu shenjtorë të mëdhenj që i jetojnë ato mësime si një dëshmitar i fuqishëm, dhe sigurisht, kjo ka ndodhur gjatë gjithë historisë sonë. Por Benedikti XVI kishte të drejtë të rikalibronte disa nga pritshmëritë e rreme të besimtarëve se çdo fjalë e thënë dhe çdo veprim i kryer nga një papë do të ishte i patëmetë. 

Pjetri i Rrëshajëve Pjetri that është i njëjti Pjetër i cili, nga frika e hebrenjve, përgënjeshtroi lirinë e tij të krishterë (Galatasve 2 11–14); ai është njëherësh një shkëmb dhe një pengesë. Dhe a nuk ka qenë kështu gjatë gjithë historisë së Kishës që Papa, pasardhësi i Pjetrit, të ketë qenë menjëherë Petra   Skandalon- si shkëmbi i Zotit dhe një pengesë? —POPA BENEDICT XIV, nga Das neue Volk Gottes, f. 80ff

Këtë fundjavë, ju kërkoj të bashkoheni me mua në lutje për peshkopët tanë dhe Atin e Shenjtë. Lëreni mënjanë çdo sarkazëm dhe gjykim ndërsa luteni, lutjet si: “Lutem që Papa ynë të zgjohet” ose “tund peshkopët tanë”. Përkundrazi, kërkojini Zotit t'u japë atyre Urtësinë Hyjnore, mbrojtjen dhe hirin për të na udhëhequr sipas Vullnetit të Tij të Shenjtë. Në këtë mënyrë, ajo ju mbron me përulësi, ushqen dashurinë hyjnore midis tyre dhe jush dhe ruan unitetin e Trupit të Krishtit që është nën sulm të ashpër nga Satanai - armiku i vërtetë.

Dhe ju lutem lutuni për mua… sepse nuk mund të qëndroj i heshtur përballë padrejtësive që po shkatërrojnë shëndetin, jetesën dhe marrëdhëniet e kopesë së Krishtit; Nuk mund të rri duarkryq, ndërkohë që barinjtë tanë nuk thonë dhe nuk bëjnë pothuajse asgjë, pasi kopetë e tyre janë shkatërruar nga ujqërit. Unë lutem që, nga stacioni im i vogël në shkelur muri i rojës, unë mund të jem një ndihmë për Kishën në këtë kohë propagande dhe gënjeshtre, dhe të forcoj - jo të gris - strukturën e unitetit të saj. Sepse ka vetëm një Kishë. Ka vetëm një Barque. Dhe nëse ajo merr ujë, ne e marrim atë së bashku. Nëse ajo përplaset në tufa shkëmbore, ne mbytemi së bashku. Nëse na pushtojnë barbarët dhe ujqërit me petka dele, ne jemi të persekutuar bashkë. Dhe nëse jemi të verbër, mëkatarë dhe injorantë, atëherë mbetemi për të ndihmuar njëri-tjetrin të shohim, të pendohemi dhe të vijmë te ajo e vërteta që mund të na çlirojë. Edhe nëse na kushton jetën.[14]shih Numërimi i kostos 

Në të njëjtën kohë, kur Barku i Pjetrit është objektivisht jashtë kursit, ne duhet të flasim me gjithë të vërtetën, guximin dhe bamirësinë. Nëse do të injoroja ndërgjegjen time, "Vikarin aborigjen të Krishtit",[15]KKK, n. 1778 Do të të dështoja, do të dështoja barinjtë e mi dhe do të dështoja Zotin tim Jezus.

Thellë në ndërgjegjen e tij njeriu zbulon një ligj të cilin nuk e ka vendosur mbi veten e tij, por të cilit duhet t'i bindet. Zëri i tij, që e thërret gjithmonë të dashurojë dhe të bëjë atë që është e mirë dhe të shmangë të keqen, tingëllon në zemrën e tij në momentin e duhur…. Sepse njeriu ka në zemrën e tij një ligj të shkruar nga Perëndia…. Ndërgjegjja e tij është thelbi më sekret i njeriut dhe shenjtërorja e tij. Atje ai është vetëm me Zotin, zëri i të cilit jehon në thellësitë e tij.Katekizmi i Kishës Katolike, n 1776

A po kërkoj tani favore ndaj qenieve njerëzore apo Zotit? Apo po kërkoj të kënaq njerëzit? Nëse do të përpiqesha akoma t'i kënaqja njerëzit, nuk do të isha skllav i Krishtit. (Galatasve 1:10)

 

Lexime të ngjashme

Françesku dhe Anija e Madhe e Mbytur

Brace për ndikim

Armiku është brenda portave

Letër e Hapur për Peshkopët Katolikë

Të dashur Barinj… Ku jeni?

Në gjurmët e Shën Gjonit

 

Dëgjoni në vijim:


 

 

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:


Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 p.sh. stjosephsparishgander.ca
2 Shihni deklaratën e fundit në mbështetje të sindikatave civile: euronews.com ; Papa miraton dokumentarin ku deklarata mbështet sindikatat civile: cruxnow.com; shih Thyerja e Trupit
3 kf. George Weigel, të parët.com
4 aleteia.org
5 shih këtu, këtu, këtudhe këtu
6 Dr. Toby Rogers, PhD; Shiko gjithashtu tobyrogers.substack.com; sciendirect.com
7 1) vaksina nuk duhet të paraqesë fare kundërshtime etike në zhvillimin e saj; 2) duhet të jetë i sigurt në efektivitetin e tij; 3) do të duhej të ishte i sigurt pa dyshim; 4) nuk do të duhej të kishte mundësi të tjera për të mbrojtur veten dhe të tjerët kundër virusit.
8 n 188, vatikan.va
9 shih Konfuzioni i klimës
10 krh. Mat 28:20
11 krh. Gjoni 16:13
12 krh. Mat 28: 19-20
13 shih Papa Françesku Më
14 shih Numërimi i kostos
15 KKK, n. 1778
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT, E VURTETA E VARDRTET dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , .