Bori të Paralajmërimit! - Pjesa IV


Mërgimet e Uraganit Katrina, New Orleans

 

PARË botuar më 7 shtator 2006, kjo fjalë është rritur në zemrën time kohët e fundit. Thirrja është që të përgatiten të dyja fizikisht shpirtërisht për mërgim Që kur kam shkruar këtë vit të kaluar, ne kemi qenë dëshmitarë të eksodit të miliona njerëzve, veçanërisht në Azi dhe Afrikë, për shkak të katastrofave natyrore dhe luftës. Mesazhi kryesor është ai i nxitjes: Krishti duke na kujtuar se ne jemi qytetarë të Parajsës, pelegrinë gjatë rrugës për në shtëpi dhe se mjedisi ynë shpirtëror dhe natyror përreth nesh duhet ta pasqyrojë atë. 

 

Mbaro 

Fjala "mërgim" vazhdon të notojë nëpër mendjen time, si dhe kjo:

New Orleans ishte një mikrokozmos i asaj që do të vijë ... ju tani jeni në qetësi para stuhisë.

Kur uragani Katrina goditi, shumë banorë e gjetën veten në mërgim. Nuk kishte rëndësi nëse ishe i pasur apo i varfër, i bardhë apo i zi, klerik apo laik - nëse do të ishe në rrugën e tij, duhej të lëvizje tani. Po vjen një "shkundje" globale, dhe do të prodhojë në rajone të caktuara mërgim. 

 

Do të ndodhë si me njerëzit, ashtu edhe me priftin; si me skllavin, ashtu edhe me zotërinë e tij; si me çupën, ashtu edhe me zonjën e saj; si me blerësin, ashtu edhe me shitësin; si me huazuesin, ashtu edhe me huamarrësin; si me kreditorin, ashtu edhe me debitorin. (Isaia 24: 1-2)

Por besoj se do të ketë edhe një të veçantë mërgimi shpirtëror, një pastrim i veçantë për Kishën. Gjatë vitit të fundit, këto fjalë kanë qëndruar në zemrën time:  

Kisha është në Kopshtin e Gjetsemanit dhe do të lëvizë në sprovat e Pasionit. (Shënim: Kisha përjeton në çdo kohë dhe në të gjitha brezat lindjen, jetën, pasionin, vdekjen dhe ringjalljen e Jezusit.)

Siç u përmend në Pjesa III, Papa Gjon Pali II në 1976 (atëherë Kardinali Karol Wojtyla) tha që ne kemi hyrë në konfrontimin përfundimtar midis "Kishës dhe anti-kishës". Ai përfundoi:

Kjo përballje qëndron brenda planeve të providencës hyjnore. Shtë një sprovë të cilën e gjithë Kisha… duhet të marrë përsipër.

Pasardhësi i tij gjithashtu ka paralajmëruar këtë përplasje të drejtpërdrejtë të Kishës me anti-ungjillin:

Ne po shkojmë drejt një diktature të relativizmit që nuk njeh asgjë si të sigurt dhe që ka si qëllim më të lartë egon e vet dhe dëshirat e veta ... - Papa Benedikti XVI (Kardinal Ratzinger, prediklava Homeli, 18 Prill 2005)

Mund të përmbajë gjithashtu një pjesë të shtrëngimit për të cilin flet Katekizmi:

Para ardhjes së dytë të Krishtit, Kisha duhet të kalojë nëpër një provë të fundit që do të lëkundë besimin e shumë besimtarëve.  -Katekizmi i Kishës Katolike, n 675

 

PREHJE N KISHA

Në Kopshtin e Gjetsemanit, gjyqi filloi kur Jezusi u arrestua dhe u mor me vete. Këtë verë, si unë ashtu edhe dy vëllezër të tjerë në shërbim patëm një ndjenjë brenda disa orësh nga njëri-tjetri se një ngjarje mund të ndodhë në Romë e cila do të shkaktojë fillimin e kësaj mërgimi shpirtëror.

'Unë do të godas bariun dhe delet e kopesë do të shpërndahen'… Judë, po e tradhton Birin e Njeriut me një puthje? " Atëherë të gjithë dishepujt u larguan dhe ia mbathën. (Mat 26:31; Lk 22:48; Mat 26:56)

Ata ikën në mërgim, në atë që mund të thuhet dikush ishte një mini-skizëm.

Shumë shenjtorë dhe mistikë kanë folur për një kohë që do të vijë kur Papa do të detyrohet të largohet nga Roma. Ndërsa kjo mund të duket e pamundur për mendjen tonë të tanishme, ne nuk mund ta harrojmë atë Rusi Komuniste bëri përpjekje për të hequr Papa Gjon Palin II pa sukses në një atentat. Sidoqoftë, një ngjarje e rëndësishme në Romë do të sillte konfuzion në Kishë. A e ka ndjerë tashmë Papa ynë i tanishëm? Në predikimin e tij përurues, fjalët përmbyllëse të Papa Benediktit XVI ishin:

Lutu për mua, që të mos iki nga frika e ujqërve. - 24 Prill 2005, Sheshi i Shën Pjetrit

Kjo është arsyeja pse ne duhet të kemi rrënjë në Zotin tani, duke qëndruar fort mbi Shkëmb, i cili është Kisha e Tij. Po vijnë ditët kur do të ketë shumë konfuzion, mbase një përçarje, e cila do t'i mashtrojë shumë njerëz. E vërteta do të duket e pasigurt, shumë profetë të rremë, shumë pak besnikë pt tundimi për të shkuar me argumentet bindëse të ditës do të jetë i fortë cunami i mashtrimit do të jetë pothuajse e pamundur të shpëtosh. Përndjekja do vijnë nga brenda, ashtu si Jezusi u dënua përfundimisht, jo nga Romakët, por nga vetë populli i Tij.

Ne duhet të sjellim vaj shtesë për llambat tona tani! (Shiko Mat 25: 1-13) Unë besoj se do të jenë kryesisht hire të mbinatyrshme që do të mbajnë Kishën e mbetur gjatë sezonit të ardhshëm, dhe kështu, ne duhet ta kërkojmë këtë vaj hyjnor ndërsa akoma mundemi.

Mesia të rreme dhe profetë të rremë do të lindin dhe ata do të kryejnë shenja dhe mrekulli aq të mëdha sa të mashtrojnë, po të ishte e mundur, edhe të zgjedhurit. (Mat 24:24)

Nata po përparon, dhe Ylli i Veriut i Zojës tashmë ka filluar të tregojë rrugën për në persekutimi i ardhshëm e cila në shumë mënyra tashmë ka filluar. Kështu, ajo qan për shumë shpirtra.

Jepi lavdi Zotit, Perëndisë tënd, para se të erret; para se këmbët tuaja të pengohen në malet e errëta; përpara se drita që kërkoni të kthehet në errësirë, të shndërrohet në re të zeza. Nëse nuk e dëgjoni këtë me krenarinë tuaj, unë do të qaj në fshehtësi shumë lot; sytë e mi do të vrapojnë me lot për kopenë e Zotit, të çuar në internim. (Jer 13: 16-17)

 

P PRGATITJA

Ndërsa bota vazhdon të zhytet në dekadencë të papërmbajtur dhe eksperimente me vetë themelet e jetës dhe shoqërisë, unë shoh një gjë tjetër që po ndodh në Kishën e mbetur: ekziston një dëshirë e brendshme për të shtëpiake, të dyja shpirtërisht fizikisht.

It'sshtë sikur Zoti po e lëviz popullin e tij në vend, për t'i përgatitur ata për atë që po vjen. Më kujtohet Noeu dhe familja e tij që kaluan vite me radhë në ndërtimin e arkës. Kur erdhi koha, ata nuk mund të merrnin të gjitha pasuritë e tyre, vetëm atë që u duhej. Kështu që, kjo është një veçori e kohës shkëputje shpirtërore për të krishterët - një kohë për të pastruar të tepërtat dhe ato gjëra që janë bërë idhuj. Si i tillë, i krishteri autentik po bëhet një kontradiktë në një botë materialiste, dhe madje mund të tallet ose të injorohet, siç ishte Noeu.

Në të vërtetë, të njëjtët zëra talljeje janë duke u ngritur kundër Kishës deri në akuzën e saj për "krim urrejtjeje" për të folur të vërtetën.

Ashtu siç ishte në ditët e Noeut, kështu do të jetë në ditët e Birit të njeriut. Ata hëngrën, pinë, u martuan, u martuan, deri në ditën kur Noeu hyri në arkë, dhe përmbytja erdhi dhe i shkatërroi të gjithë. (Lluka 17: 26-27)

Interesante është që Krishti vuri një fokus te "martesa" për ato "ditë të Birit të njeriut". A është rastësi që martesa është bërë fushë beteje për përparimin e një axhende të heshtjes së Kishës?

 

ARKI I L OFNDS S NEW RI 

Sot, "arka" e re është ajo Virgjër Mari. Ashtu si arka e besëlidhjes së Dhjatës së Vjetër mbante fjalën e Zotit, Dhjetë Urdhërimet, Maria është Arka e Besëlidhjes së Re, i cili mbarti dhe lindi Jezu Krishtin, Fjala u bë mish. Dhe meqenëse Krishti është vëllai ynë, ne jemi edhe fëmijët e saj shpirtërorë.

Ai është koka e trupit, Kisha; ai është fillimi, i parëlinduri nga i vdekuri Col (Kol 1: 8)

Nëse Krishti është i parëlinduri i shumë vetave, a nuk kemi lindur atëherë nga e njëjta nënë? Ne që kemi arritur të besojmë dhe jemi pagëzuar në besim, jemi shumë anëtarë të një Trupi. Dhe kështu, ne ndajmë nënën e Krishtit si tonën, pasi ajo është nëna e Krishtit Kreu dhe Trupi i Tij.

Kur Jezusi pa nënën e tij dhe dishepullin të cilin ai e donte afër, i tha nënës së tij: “Grua, ja djali yt!” Pastaj ai i tha dishepullit: "Ja, nëna jote!" (John 19: 26-27)

Djali i referuar këtu, që përfaqëson të gjithë Kishën, është Apostulli Gjon. Në Apokalipsin e tij, ai flet për "gruan e veshur me diell" (Zbulesa 12) të cilën Papa Piux X dhe Benedict XVI e identifikojnë si Virgjëresha e Bekuar Mari:

Prandaj Gjoni e pa Nënën Më të Shenjtë të Zotit tashmë në lumturinë e përjetshme, por duke munduar një lindje misterioze. -Papa PIUS X, Enciklikël Ad Diem Illum Laetissimum24

Ajo po na lind dhe është në vështirësi, veçanërisht kur "dragoi" ndjek Kishën për ta shkatërruar atë:

Pastaj dragoi u zemërua me gruan dhe shkoi të bëjë luftë me pjesën tjetër të pasardhësve të saj, me ata që mbajnë urdhërimet e Perëndisë dhe i japin dëshmi Jezusit. (Zbulesat 12:17)

Kështu, në kohën tonë, Maria po fton të gjithë fëmijët e saj në strehën dhe sigurinë e Zemrës së saj të Papërlyer - Arkës së re - veçanërisht kur ndëshkimet e ardhshme duket se po afrohen (siç diskutohet në Pjesa III) Unë e di që këto koncepte mund të tingëllojnë të vështira për lexuesit e mi protestantë, por amësia shpirtërore e Marisë ishte dikur diçka e përqafuar nga gjithë Kisha:

Maria është Nëna e Jezusit dhe Nëna e të gjithë neve edhe pse ishte vetëm Krishti ai që u vendos në gjunjë ... Nëse ai është yni, ne duhet të jemi në situatën e tij; atje ku ai është, ne gjithashtu duhet të jemi dhe gjithçka që ai ka duhet të jetë e jona, dhe nëna e tij është gjithashtu nëna jonë. - Martin Luther, Predikim, Krishtlindje, 1529.

Një mbrojtje e tillë e nënës u ofrua një herë më parë, në një kohë kur një gjykim ishte gati të binte në tokë siç u zbulua nga shfaqja e miratuar nga Kisha e Fatima, Portugali në 1917. Virgjëresha Mari i tha fëmijës vizionare Lucia,

“Unë kurrë nuk do të të lë; Zemra ime e Papërlyer do të jetë streha jote dhe mënyra që do të të çojë te Perëndia ".

Mënyra se si dikush hyn në këtë Arkë është përmes asaj që përkushtimi popullor e quan një "kushtrim" për Marinë. Kjo do të thotë, dikush përqafon Marinë si Nënën e vet shpirtërore, duke i besuar asaj tërë jetën dhe veprimet e tij në mënyrë që të çohet me siguri në një marrëdhënie të vërtetë personale me Jezusin. Isshtë një akt i bukur, i përqendruar në Krishtin. (Ju mund të lexoni në lidhje me shenjtërimin tim këtu, dhe gjithashtu gjeni një lutja e shenjtërimit gjithashtu. Që kur bëra këtë "akt të shenjtërimit", unë kam përjetuar hire të reja të pabesueshme në udhëtimin tim shpirtëror.)

 

N EX M EXSIM - JO PCRJASHTIM

Dita e Zotit është afër, po, Zoti ka përgatitur një festë therje, ai ka shenjtëruar mysafirët e tij. (Zep 1: 7)

Ata që e kanë bërë këtë shenjtërim dhe kanë hyrë në Arka e Besëlidhjes së Re (dhe kjo do të përfshinte cilindo besnik të Jezu Krishtit) janë fshehurazi, në fshehtësinë e zemrave të tyre, duke u përgatitur për sprovat e ardhshme - duke u përgatitur për mërgim. Në qoftë se, ata nuk pranojnë të bashkëpunojnë me Parajsën.

Bir njeriu, ti jeton në mes të një shtëpie rebele; ata kanë sy për të parë, por nuk shohin, dhe veshë për të dëgjuar, por nuk dëgjojnë… gjatë ditës, ndërsa ata janë duke parë, përgatisni bagazhet tuaja si për mërgim, dhe përsëri ndërsa ata janë në kërkim, migroni nga vendi ku jetoni vend tjetër; mbase do të shohin se janë një shtëpi rebele. (Ezekieli 12: 1-3)

Ka shumë diskutime këto ditë që gumëzhijnë rreth "strehës së shenjtë", vendet që Zoti po përgatit rreth tokës si strehë për njerëzit e tij. (Isshtë e mundur, megjithëse zemra e Krishtit dhe nënës së Tij janë strehët e sigurta dhe të përjetshme.) Ka edhe nga ata që e ndiejnë nevojën për të thjeshtuar zotërimet e tyre materiale dhe të jenë "të gatshëm".

Por migrimi thelbësor i të krishterit është të jesh ai që jeton në botë, por jo i botës; një pelegrin në mërgim nga atdheu ynë i vërtetë në Parajsë, megjithatë një shenjë kontradikte me botën. I krishteri është ai që jeton Ungjillin, duke derdhur jetën e tij me dashuri dhe shërbim në një botë të përqendruar në “Unë”. Ne përgatisim zemrat tona, "bagazhet" tona, si për mërgim. 

Zoti po na përgatit për mërgim, në çfarëdo forme që të vijë. Por ne nuk jemi thirrur të fshihemi!  Përkundrazi, kjo është koha për të shpallur Ungjillin me jetën tonë; të proklamojmë me guxim të vërtetën në dashuri, qoftë në stinë apo jashtë. Theshtë sezoni i Mëshirës, ​​dhe kështu, duhet të jemi Shenjat të mëshirës dhe shpresës për një botë që vuan në errësirën e mëkatit. Le të mos ketë shenjtorë të trishtuar!

Dhe ne duhet të ndalojmë së foluri për të qenë të krishterë. Ne duhet ta bëjmë atë. Mbylleni televizorin, uluni në gjunjë dhe thoni “Këtu jam Zoti! Me dergo!" Atëherë dëgjoni atë që Ai ju thotë ... dhe bëjeni. Unë besoj pikërisht në këtë moment që disa nga ju po përjetojnë një çlirim të fuqisë së Shpirtit të Shenjtë brenda jush. Mos kini frikë! Krishti nuk do të largohet kurrë nga ju, ndonjëherë. Ai nuk ju ka dhënë një frymë frikacake, por fuqie dhe dashurie dhe vetëkontrolli! (2 Tim. 1: 7)

Jezusi po ju thërret në vresht: shpirtrat po presin çlirimin ... shpirtrat e mërguar në një vend të errësirës. Dhe oh, sa e shkurtër është koha!

Mos kini frikë të dilni në rrugë dhe në vende publike si apostujt e parë, të cilët predikuan Krishtin dhe lajmin e mirë të shpëtimit në sheshet e qyteteve, qyteteve dhe fshatrave. Kjo nuk është koha për t'u turpëruar nga Ungjilli. Theshtë koha për ta predikuar nga kulmet. Mos kini frikë të dilni nga mënyrat e rehatshme dhe të zakonshme të të jetuarit në mënyrë që të merrni sfidën e bërjes së Krishtit të njohur në "metropolin" modern. Jeni ju që duhet të "dilni nëpër rrugë" (Mt 22: 9) dhe të ftoni këdo që takoni në banketin që Zoti ka përgatitur për popullin e tij… Ungjilli nuk duhet të mbahet i fshehur për shkak të frikës ose indiferencës. OPPOPE JOHN PAUL II, Dita Botërore Rinia Homily, Denver Colorado, 15 gusht 1993

 

 

LEXIMI MË TEJ:

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, TRUMBET E PARALAJMRIMIT!.

Komentet janë të mbyllura.