Edhe dy ditë

 

DITA E ZOTIT - PJESA II

 

A fraza "dita e Zotit" nuk duhet të kuptohet si një "ditë" fjalë për fjalë në gjatësi. Përkundrazi,

Me Zotin një ditë është si një mijë vjet dhe një mijë vjet si një ditë. (2 Pt 3: 8)

Ja, Dita e Zotit do të jetë një mijë vjet. - Letra e Barnabës, Etërit e Kishës, Ch 15

Tradita e Etërve të Kishave është që të mbeten "edhe dy ditë" për njerëzimin; një brenda kufijtë e kohës dhe historisë, tjetri, një i përjetshëm dhe i përjetshëm ditë Dita tjetër, ose "dita e shtatë" është ajo që unë i jam referuar në këto shkrime si një "epokë e paqes" ose "pushim i së shtunës", siç e quajnë etërit.

E shtuna, e cila përfaqësonte përfundimin e krijimit të parë, është zëvendësuar nga e diela e cila kujton krijimin e ri të përuruar nga Ringjallja e Krishtit.  -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2190

Etërit e panë të arsyeshme që, sipas Apokalipsit të Shën Gjonit, drejt fundit të "krijimit të ri", do të kishte një pushim "të shtatë" për Kishën.

 

DITA E SHTAT

Etërit e quajtën këtë epokë të paqes si "dita e shtatë", një periudhë në të cilën të drejtëve u jepet një periudhë "pushimi" e cila mbetet akoma për njerëzit e Perëndisë (shih Heb. 4: 9).

… Ne e kuptojmë se një periudhë prej një mijë vjetësh tregohet në gjuhën simbolike Një njeri mes nesh me emrin Gjon, një nga Apostujt e Krishtit, mori dhe paratha që pasuesit e Krishtit do të banonin në Jeruzalem për një mijë vjet dhe se më pas do të ndodhte ringjallja dhe gjykimi universal dhe, me pak fjalë, i përjetshëm. -St. Justin Martir, Dialogu me Trypho, Etërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

Kjo është një periudhë parapri nga një kohë e mundimit të madh në tokë.

Shkrimi i Shenjtë thotë: 'Dhe Perëndia pushoi ditën e shtatë nga të gjitha veprat e Tij'… Dhe në gjashtë ditë gjërat e krijuara përfunduan; është e qartë, pra, se ata do të marrin fund në të gjashtën mijë vjet… Por kur Antikrishti do të ketë shkatërruar të gjitha gjërat në këtë botë, ai do të mbretërojë për tre vjet e gjashtë muaj dhe do të ulet në tempullin në Jeruzalem; dhe atëherë Zoti do të vijë nga Qielli në re ... duke e dërguar këtë njeri dhe ata që e ndjekin në liqenin e zjarrit; por duke sjellë për të drejtët kohën e mbretërisë, domethënë pjesën tjetër, ditën e shtatë të shenjtëruar… Këto do të ndodhin në kohën e mbretërisë, domethënë në ditën e shtatë… e shtuna e vërtetë e të drejtëve.  -St. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 pas Krishtit); Adversus Haereses, Ireneu i Lionit, V.33.3.4, Etërit e Kishës, Co. botuese CIMA; (Shën Ireneu ishte një student i Shën Polikarpit, i cili njihte dhe mësoi nga Apostulli Gjon dhe më vonë u shenjtërua peshkop i Smyrna nga Gjoni.)

Ashtu si një ditë diellore, Dita e Zotit nuk është një periudhë 24 orëshe, por përbëhet nga një agim, një mesditë dhe një mbrëmje që shtrihet për një periudhë kohe, atë që Etërit e quajtën "mijëvjeçari" ose "mijëra" periudha e vitit ”.

… Kjo ditë e jona, e cila kufizohet nga lindja dhe perëndimi i diellit, është një përfaqësim i asaj dite të shkëlqyeshme, në të cilën qarku i një mijë vjetësh ngulitë kufijtë e tij. -Lactantius, Etërit e Kishës: Institutet Hyjnore, Libri VII, Kapitulli 14, Enciklopedia katolike; www.newadvent.org

 

NESIGHT

Ashtu si nata dhe agimi ndërthuren në natyrë, ashtu edhe Dita e Zotit fillon në errësirë, ashtu si çdo ditë fillon në mesnatë. Ose, një kuptim më liturgjik është ai vigjilja e Ditës së Zotit fillon në muzg. Pjesa më e errët e natës është kohët e Antikrishtit të cilat i paraprijnë mbretërimit "mijë vjeçar".

Askush të mos ju mashtrojë në asnjë mënyrë; për atë ditë nuk do të vijë, nëse rebelimi nuk vjen më parë dhe nuk zbulohet njeriu i paligjshmërisë, bir i shkatërrimit. (2 Sel. 2: 3) 

"Dhe ai pushoi ditën e shtatë". Kjo do të thotë: kur Biri i Tij do të vijë dhe të shkatërrojë kohën e të paligjshmit dhe të gjykojë të pabesët dhe të ndryshojë diellin dhe hënën dhe yjet - atëherë Ai me të vërtetë do të prehet në Ditën e Shtatë -Letra e Barnabës, shkruar nga një Atë Apostolik i shekullit të dytë

Letra e Barnabës tregon për një gjykim të të gjallëve para epoka e paqes, dita e shtatë.   

 

GAHA

Ashtu siç shohim shenja që shfaqen sot të cilat sinjalizojnë mundësinë e një shteti totalitar global armiqësor ndaj krishterimit, ashtu edhe ne shohim gjithashtu "brezat e parë të agimit" që fillojnë të shkëlqejnë në atë mbetje të Kishës, që shkëlqen me dritën e Mëngjesit Yll. Antikrishti, duke vepruar dhe identifikuar me "bishën dhe profetin e rremë", do të shkatërrohet nga ardhja e Krishtit i cili do të pastrojë ligësinë nga toka dhe do të vendosë një mbretërim global të paqes dhe drejtësisë. Nuk është një ardhje e Krishtit në mish, as nuk është Ardhja Përfundimtare e Tij në lavdi, por një ndërhyrje e fuqisë së Zotit për të vendosur drejtësinë dhe për të shtrirë Ungjillin në të gjithë tokën.

Ai do të godasë të pamëshirshmin me shufrën e gojës së tij dhe me frymën e buzëve të tij do të vrasë të pabesin. Drejtësia do të jetë brezi rreth belit të tij, dhe besnikëria një rrip në ijet e tij. Atëherë ujku do të jetë mysafir i qengjit dhe leopardi do të shtrihet bashkë me kecin… Nuk do të ketë asnjë dëm ose shkatërrim në të gjithë malin tim të shenjtë; sepse toka do të mbushet me njohurinë e Zotit, ashtu si uji mbulon detin Atë ditë, Zoti do ta marrë përsëri në dorë për të rimarrë pjesën e mbetur të popullit të tij (Isaia 11: 4-11.)

Siç tregon Letra e Barnabës (një shkrim i hershëm i një Ati Kishe), ai është një "gjykim i të gjallëve", i të pabesëve. Jezusi do të vijë si një hajdut natën, ndërsa bota, duke ndjekur frymën e Antikrishtit, do të jetë e pavëmendshme për shfaqjen e Tij të papritur. 

Sepse ju vetë e dini shumë mirë që dita e Zotit do të vijë si një vjedhës natën.… Siç ishte në ditët e Lotit: ata po hanin, pinin, blinin, shisnin, mbillnin, ndërtonin. (1 Sel. 5: 2; Luka 17:28)

Ja, unë po dërgoj lajmëtarin tim për të përgatitur rrugën para meje; dhe papritmas do të vijnë në tempull Zoti që ju kërkoni dhe lajmëtari i besëlidhjes që ju dëshironi. Po, ai po vjen, thotë Zoti i ushtrive. Por kush do ta durojë ditën e ardhjes së tij? (Mal 3: 1-2) 

Virgjëresha e Bekuar Mari në shumë mënyra është lajmëtarja kryesore e kohës sonë - "ylli i mëngjesit" - duke paraprirë Zotin, Dielli i Drejtësisë. Ajo është një e re Elijah duke përgatitur rrugën për mbretërimin global të Zemrës së Shenjtë të Jezusit në Eukaristi. Vini re fjalët e fundit të Malakisë:

Ja, unë do të dërgoj Elian, profetin, para se të vijë dita e Zotit, dita e madhe dhe e tmerrshme. (Mal 3:24)

Interestingshtë interesante që më 24 qershor, Festa e Gjon Pagëzorit, filluan shfaqjet e pretenduara të Medjugorje. Jezusi i referohej Gjon Pagëzorit si Elija (shih Mat 17: 9-13). 

 

MESDITË

Mesdita është kur dielli është më i ndritshëm dhe të gjitha gjërat shkëlqejnë dhe zhyten në ngrohtësinë e dritës së tij. Kjo është periudha gjatë së cilës shenjtorët, si ata që i mbijetojnë shtrëngimit dhe pastrimit të mëparshëm të tokës, ashtu edhe ata që përjetojnë «Ringjallja e Parë“, Do të mbretërojë me Krishtin në praninë e Tij Sakramentale.

Pastaj mbretërimi, sundimi dhe madhështia e të gjitha mbretërive nën qiejtë do t'u jepet njerëzve të shenjtë të Shumë të LartitDan (Dan 7:27)

Pastaj pashë fronë; atyre që uleshin mbi ta u besohej gjykimi. Unë gjithashtu pashë shpirtrat e atyre që u ishin prerë kokat për dëshminë e tyre për Jezusin dhe për fjalën e Zotit dhe të cilët nuk kishin adhuruar bishën ose figurën e saj dhe as kishin pranuar shenjën e saj në ballë ose në duar. Ata erdhën në jetë dhe mbretëruan me Krishtin për një mijë vjet. Pjesa tjetër e të vdekurve nuk erdhën në jetë derisa mbaruan një mijë vjet. Kjo është ringjallja e parë. Lum dhe i shenjtë është ai që merr pjesë në ringjalljen e parë. Vdekja e dytë nuk ka fuqi mbi këto; ata do të jenë priftërinj të Perëndisë dhe të Krishtit dhe do të mbretërojnë me të për (mijë) vjet. (Zbul. 20: 4-6)

Kjo do të jetë koha e profetizuar nga profetët (të cilën po e dëgjojmë në leximet e Ardhjes) në të cilën Kisha do të përqendrohet në Jeruzalem dhe Ungjilli do të nënshtrojë të gjitha kombet.

Sepse nga Sioni do të vijnë udhëzime dhe fjala e Zotit formon Jeruzalemin Në atë ditëDega e Zotit do të jetë shkëlqim dhe lavdi dhe fryti i tokës do të jetë nder dhe shkëlqim për mbijetuarit të Izraelit. Ai që do të qëndrojë në Sion dhe ai që do të mbetet në Jeruzalem do të quhen të shenjtë: të gjithë të shënuar për jetë në Jeruzalem. (Is 2:2; 4:2-3)

 

Mbrëmje

Siç shkroi Papa Benedikti në enciklikën e tij të fundit, vullneti i lirë mbetet deri në përfundimin e historisë njerëzore:

Meqenëse njeriu mbetet gjithmonë i lirë dhe meqenëse liria e tij është gjithmonë e brishtë, mbretëria e së mirës nuk do të vendoset kurrë përfundimisht në këtë botë.  -Flisni Salvi, Letra Enciklike e Papës BENEDICT XVI, n. 24b

Kjo është, plotësia e Mbretërisë së Zotit dhe përsosmëria nuk do të arrihet derisa të jemi në Parajsë:

Në fund të kohës, Mbretëria e Zotit do të vijë në plotësinë e saj Kisha… do të marrë përsosmërinë e saj vetëm në lavdinë e qiellit. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 1042

Dita e Shtatë do të arrijë muzgu kur liria rrënjësore e vullnetit njerëzor zgjedh të keqen herën e fundit përmes tundimit të Satanit dhe një "antikrishti përfundimtar", Gog dhe Magog. Pse ekziston kjo përmbysje përfundimtare qëndron brenda planeve misterioze të Vullnetit Hyjnor.

Kur të mbushen një mijë vjet, Satanai do të lirohet nga burgu i tij. Ai do të dalë për të mashtruar kombet në të katër cepat e tokës, Gog dhe Magog, për t'i mbledhur për betejë; numri i tyre është si rëra e detit. (Zbulimi 20: 7-8)

Shkrimet na tregojnë se ky Antikrisht i fundit nuk ka sukses. Përkundrazi, zjarri bie nga qielli dhe shkatërron armiqtë e Perëndisë, ndërsa Djalli hidhet në pellgun e zjarrit dhe squfurit "atje ku ishin bisha dhe profeti i rremë" (Zbul. 20: 9-10). Ashtu si Dita e Shtatë filloi në errësirë, ashtu edhe Dita e fundit dhe e përjetshme.

 

DITA E TET

La Dielli i Drejtësisë shfaqet në mish në të Tij ardhja e lavdishme e fundit për të gjykuar të vdekurit dhe përurimin e agimit të ditës së "tetë" dhe të përjetshme. 

Ringjallja e të gjithë të vdekurve, «edhe e të drejtëve edhe e të padrejtëve», do t'i paraprijë Gjykimit të Fundit. - KKK, 1038

Etërit i referohen kësaj dite si "Dita e Tetë", "Festa e Madhe e Tabernakujve" (me "tabernakujt" që nënkuptojnë trupat tanë të ringjallur…) —Pr. Joseph Iannuzzi, Triumfi i Mbretërisë së Zotit në Mijëvjeçarin e Ri dhe Kohët e Fundit; f. 138

Më tej pashë një fron të madh të bardhë dhe atë që ishte ulur mbi të. Toka dhe qielli ikën nga prania e tij dhe nuk kishte vend për ta. Unë pashë të vdekurit, të mëdhenjtë dhe të përulurit, që qëndronin përpara fronit dhe rrotullat u hapën. Pastaj u hap një rrotull tjetër, libri i jetës. Të vdekurit gjykoheshin sipas veprave të tyre, nga ato që ishin shkruar në rrotulla. Deti dha të vdekurit e tij; atëherë Vdekja dhe Hadesi dhanë të vdekurit e tyre. Të gjithë të vdekurit u gjykuan sipas veprave të tyre. (Zbul. 20: 11-14)

Pas Gjykimit Përfundimtar, Dita shpërthen në një shkëlqim të përjetshëm, një ditë që nuk mbaron kurrë:

Pastaj pashë një qiell të ri dhe një tokë të re. Qielli i dikurshëm dhe toka e dikurshme kishin kaluar dhe deti nuk ishte më. Une gjithashtu pashë qytetin e shenjtë, një Jeruzalem të ri, duke zbritur nga qielli nga Zoti, e përgatitur si një nuse e stolisur për burrin e saj… Qyteti nuk kishte nevojë për diell apo hënë për të shkëlqejë mbi të, sepse lavdia e Zotit i dha dritë dhe llamba e tij ishte Qengji Gjatë ditës portat e saj nuk do të mbyllen kurrë dhe nuk do të ketë natë atje. (Zbul. 21: 1-2, 23-25)

Kjo Ditë e Tetë është parashikuar tashmë në kremtimin e Eukaristisë - një "bashkësi" e përjetshme me Zotin:

Kisha feston ditën e Ringjalljes së Krishtit në “ditën e tetë”, të Dielën, e cila me të drejtë quhet Dita e Zotit… dita e Ringjalljes së Krishtit kujton krijimin e parë. Meqenëse është "dita e tetë" pas së shtunës, ajo simbolizon krijimin e ri të filluar nga Ringjallja e Krishtit… Për ne ka gdhirë një ditë e re: dita e Ringjalljes së Krishtit. Dita e shtatë përfundon krijimin e parë. Dita e tetë fillon krijimin e ri. Kështu, puna e krijimit arrin kulmin në punën më të madhe të shpengimit. Krijimi i parë gjen kuptimin dhe majën e tij në krijimin e ri në Krishtin, shkëlqimi i së cilës tejkalon atë të krijimit të parë. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2191; 2174; 349

 

SA ESHTE ORA?

Sa është ora?  Nata e errët e pastrimit të Kishës duket e pashmangshme. E megjithatë, Ylli i Mëngjesit ka lindur duke sinjalizuar agimin që po vjen. Sa gjatë? Sa kohë para se Dielli i Drejtësisë të lindë për të sjellë një epokë paqeje?

Roja, çfarë të natës? Roja, çfarë të natës? " Roja thotë: "Vie mëngjesi dhe nata…" (Isa 21: 11-12)

Por Drita do të mbizotërojë.

 

Botuar për herë të parë, 11 dhjetor 2007.

 

LIDHUR ME LIDHJE:

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, NJE HART Qiellore.