Dy arsye për tu bërë katolik

i falur nga Thomas Blackshear II

 

AT Një ngjarje e fundit, një çift i ri i martuar Pentekostal m'u afrua dhe më tha: "Për shkak të shkrimeve tuaja, ne po bëhemi katolikë". U mbusha me gëzim ndërsa përqafuam njëri-tjetrin, të gëzuar që ky vëlla dhe motër në Krisht do ta përjetonin fuqinë dhe jetën e Tij në mënyra të reja dhe të thella—veçanërisht nëpërmjet Sakramenteve të Rrëfimit dhe Eukaristisë së Shenjtë.

Dhe kështu, këtu janë dy arsye "pa mend" pse protestantët duhet të bëhen katolikë.

 

SSHT IN N IN BIBL

Një ungjillor tjetër më ka shkruar së fundmi duke thënë se nuk është e nevojshme t'i rrëfejmë mëkatet dikujt tjetrit dhe se ai e bën atë drejtpërdrejt te Zoti. Asgjë të keqe me atë në një nivel. Sapo të shohim mëkatin tonë, ne duhet t'i flasim Zotit nga zemra, duke kërkuar faljen e Tij dhe pastaj të fillojmë përsëri, të vendosur të mos mëkatojmë më.

Por, sipas Biblës, ne duhet të bëjmë më shumë:

Rrëfejini mëkatet tuaja njëri-tjetrit dhe lutuni për njëri-tjetrin që të shëroheni. (Jakobi 5:16)

Pyetja është, kujt duhet t’i rrëfejmë? Përgjigja është atyre që Krishti u dha autoritetin të falin mëkatin. Pas ringjalljes së Tij, Jezusi iu shfaq Apostujve, u dha frymën e Shenjtë dhe tha:

Mëkatet e të cilëve ju fal janë falur, dhe mëkatet e të cilëve ju ruhen ruhen. (Gjoni 20:23)

Ky nuk ishte një urdhër për të gjithë, por vetëm Apostujt, peshkopi i parë i Kishës. Rrëfimi për priftërinjtë praktikohej që nga kohërat më të hershme:

Shumë nga ata që tani ishin besimtarë erdhën, duke rrëfyer dhe zbuluar praktikat e tyre. (Veprat 19:18)

Rrëfe mëkatet e tua në kishëdhe mos u ngjit në lutjen tënde me një ndërgjegje të keqe. —Didache “Mësimi i Dymbëdhjetë Apostujve”, (rreth 70 pas Krishtit)

[Mos] mos u tkurr nga shpallja e mëkatit të tij një prifti të Zotit dhe nga kërkimi i ilaçeve —Origeni i Aleksandrisë, Ati i Kishës; (rreth 244 Pas Krishtit)

Ai që rrëfen mëkatet e tij me një zemër të penduar merr faljen e tyre nga prifti. - Shën. Athanasius of Alexandria, Ati i Kishës, (rreth 295–373 Pas Krishtit)

“Kur dëgjon një njeri të zhveshur ndërgjegjen duke rrëfyer, ai tashmë ka dalë nga varri”, thotë Shën Agustini (rreth 354–430 pas Krishtit) në një referencë të qartë për ngritjen e Llazarit. “Por ai nuk është ende i palidhur. Kur është i palidhur? Nga kush është ai i palidhur?”

Amen, unë po ju them, çdo gjë që të lidhni në tokë do të jetë e lidhur në qiell dhe çdo gjë që të zgjidhni në tokë do të zgjidhet në qiell. (Mat 18:18)

"Me të drejtë," vazhdon të thotë Agustini, "humbja e mëkateve është në gjendje të jepet nga Kisha".

Jezusi u tha atyre: “Lërejeni dhe lëreni të shkojë. (Gjoni 11:44)

Nuk mund të them sa duhet për hiret shëruese që kam provuar në time takime me Jezusin në rrëfim. Për të dëgjoj Unë jam i falur nga përfaqësuesi i caktuar i Krishtit është një dhuratë e mrekullueshme (shih Rrëfimi Passé?).

Dhe kjo është çështja: ky Sakrament është i vlefshëm vetëm në prani të një prifti katolik. Pse Sepse janë të vetmit që u është dhënë autoriteti ta bëjnë këtë përmes trashëgimisë apostolike në shekuj.

 

Me urim

Jo vetëm që ju keni nevojë për të dëgjoj falja e Zotit u shpall, por ju duhet të "shijoni dhe të shihni se Zoti është i mirë". A është e mundur? A mund ta prekim Zotin përpara ardhjes së Tij përfundimtare?

Jezusi e quajti veten "buka e jetës". Këtë Ai ua dha apostujve në Darkën e Fundit kur tha:

“Merrni dhe hani; ky është trupi im.” Pastaj mori një kupë, falënderoi dhe ua dha atyre duke thënë: “Pini prej saj të gjithë, sepse ky është gjaku im i besëlidhjes, që do të derdhet për shumë njerëz për faljen e mëkateve”. (Mateu 26:26-28)

Isshtë e qartë nga fjalët e vetë Zotit që Ai nuk ishte duke qenë simbolik.

Sepse mishi im është i vërtetë ushqim, dhe gjaku im eshte i vërtetë pi Gjoni 6:55)

Më pas,

kushdo ha mishi im dhe pi gjakun tim mbetet në mua dhe unë në të. 

Folja "ha" e përdorur këtu është folja greke trogon që do të thotë të “përtypësh” ose të “gërryej” si për të theksuar realitetin e drejtpërdrejtë që po paraqiste Krishti.

Shtë e qartë se Shën Pali e kuptoi domethënien e kësaj vakti hyjnor:

Kush, pra, ha bukën ose pinë kupën e Zotit në një mënyrë të padenjë, do të jetë fajtor për përdhosjen e trupit dhe gjakut të Zotit. Lëreni një njeri të shqyrtojë veten e tij, dhe kështu të hajë bukë dhe të pijë kupë. Sepse kushdo që ha dhe pi pa dalluar trupin, ha dhe pi gjykim mbi veten e tij. Kjo është arsyeja pse shumë prej jush janë të dobët dhe të sëmurë, dhe disa kanë vdekur. (11 Kor 27:30-XNUMX).

Jezusi tha që kush e ha këtë Bukë ka jetë të përjetshme!

Izraelitët u urdhëruan të hanin një qengj pa të meta dhe ta vendosnin gjakun e tij në shtalkat e tyre. Në këtë mënyrë, ata u kursyen nga engjëlli i vdekjes. Gjithashtu, ne duhet të hamë “Qengjin e Perëndisë që heq mëkatet e botës” (Gjoni 1:29). Në këtë vakt, edhe ne jemi të shpëtuar nga vdekja e përjetshme.

Në të vërtetë, në të vërtetë po të them, nëse nuk ha mishin e Birit të njeriut dhe nuk pi gjakun e tij, nuk do të kesh jetë brenda teje. (Gjoni 6: 53)

Nuk kam shije për ushqim të korruptueshëm dhe as për kënaqësitë e kësaj jete. Dëshiroj Bukën e Perëndisë, që është mishi i Jezu Krishtit, i cili ishte nga fara e Davidit; dhe për pi dua gjakun e Tij, që është dashuri e pakalbshme. - Shën. Ignati i Antiokisë, Ati i Kishës, Letër drejtuar Romakëve 7: 3 (rreth 110 pas Krishtit)

Ne e quajmë këtë ushqim Eukaristi… Sepse jo si bukë e zakonshme as pije e zakonshme nuk i marrim këto; por meqenëse Jezu Krishti Shpëtimtari ynë u mishërua nga fjala e Perëndisë dhe kishte mish dhe gjak për shpëtimin tonë, gjithashtu, siç jemi mësuar, ushqimi që është bërë në Eukaristi me anë të lutjes eukaristike të vendosur prej Tij dhe me ndryshimin e së cilës ushqehet gjaku dhe mishi ynë, është edhe mishi edhe gjaku i atij Jezusi të mishëruar. -St. Justin Martir, falja e parë në mbrojtje të të krishterëve, n 66, (rreth 100 - 165 Pas Krishtit)

Shkrimet janë të qarta. Tradita e krishterimit nga shekujt e hershëm është e pandryshuar. Rrëfimi dhe Eukaristia mbeten mjeti më i prekshëm dhe i fuqishëm i shërimit dhe hirit. Ata e përmbushin premtimin e Krishtit për të qëndruar me ne deri në fund të epokës.

Çfarë atëherë, i dashur Protestant, po ju mban larg? A janë skandalet e priftërinjve? Edhe Pjetri ishte skandal! A është mëkatësia e disa klerikëve të caktuar? Ata kanë nevojë për shpëtim gjithashtu! A janë ritualet dhe traditat e meshës? Cila familje nuk ka tradita? A janë ikonat dhe statujat? Cila familje nuk i mban afër fotografitë e të dashurve të tyre? A është papati? Cila familje nuk ka baba?

Dy arsye për tu bërë katolik: rrëfim dhe Eukaristia—Të dy prej tyre na i dha Jezusi. Nëse besoni në Bibël, duhet të besoni në të gjithë atë.

Nëse dikush heq fjalët në këtë libër profetik, Zoti do të heq pjesën e tij në pemën e jetës dhe në qytetin e shenjtë të përshkruar në këtë libër. (Zbul. 22:19)

 

 

Mbështetni shërbimin e plotkohor të Markut:

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 
Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, PSE KATOLIKE?.