Kuptimi i Përballjes FinaleÇFARË a donte të thoshte Gjon Pali II kur tha “po përballemi me përballjen përfundimtare”? A e kishte fjalën ai për fundin e botës? Fundi i kësaj epoke? Çfarë saktësisht është "përfundimtare"? Përgjigja qëndron në kontekstin e të gjithë se ai tha

 

PFRBALLIMI M THE I MAT I MIR HISTORIK

Tani jemi duke qëndruar përballë përballjes më të madhe historike që ka kaluar njerëzimi. Unë nuk mendoj se qarqet e gjera të shoqërisë amerikane ose qarqet e gjera të komunitetit të krishterë e kuptojnë këtë plotësisht. Tani po përballemi me përballjen përfundimtare midis Kishës dhe anti-Kishës, të Ungjillit dhe anti-Ungjillit. Kjo përballje qëndron brenda planeve të providencës hyjnore. Shtë një sprovë të cilën e gjithë Kisha… duhet të marrë përsipër. - Kardinali Karol Wojtyla (JOHN PAUL II), ribotuar më 9 nëntor 1978, numri i Journa e Wall Streetnga një fjalim i vitit 1976 drejtuar Peshkopëve Amerikanë

Ne jemi duke qëndruar përballë konfrontimit më të madh historik që ka njerëzimi kaluar nëpër Çfarë është ajo që kemi kaluar?

Në librin tim të ri, Përballja përfundimtare, Unë i përgjigjem kësaj pyetjeje duke shqyrtuar veçanërisht se si “dragoi”, Satanai, “u shfaq” menjëherë pas shfaqjes së Zojës së Guadalupe në shekullin e 16-të. Ishte për të sinjalizuar fillimin e një konfrontimi të madh.

Clothing veshja e saj po shkëlqente si dielli, sikur po dërgonte valë drite dhe guri, shkarpa mbi të cilën qëndroi, dukej se po jepte rrezet. - Shën. Juan Diego, Nican Mopohua, Don Antonio Valeriano (rreth 1520-1605 Pas Krishtit), n. 17-18

Një shenjë e shkëlqyeshme u shfaq në qiell, një grua e veshur me diell, me hënën nën këmbët e saj, dhe në kokën e saj një kurorë me dymbëdhjetë yje. Pastaj një shenjë tjetër u shfaq në qiell; ishte një dragua i madh i kuq, me shtatë koka dhe dhjetë brirë, dhe mbi kokat e tij ishin shtatë diademë Rev (Zbul. 12: 1-4)

Para kësaj kohe, Kisha ishte dobësuar nga përçarja, abuzimet politike dhe herezia. Kisha Lindore ishte shkëputur nga Kisha Nënë në besimin "Ortodoks". Dhe në Perëndim, Martin Luteri krijoi një stuhi përçarjeje ndërsa vuri në dyshim hapur autoritetin e Papës dhe Kishës Katolike, duke argumentuar në vend që vetëm Bibla ishte burimi i vetëm i zbulesës hyjnore. Kjo çoi pjesërisht në Reformimin Protestant dhe fillimet e Anglikanizmit - në të njëjtin vit u shfaq Zoja e Guadalupe.

Me ndarjen katolike / ortodokse, Trupi i Krishtit po merrte frymë vetëm me një mushkëri; dhe me Protestantizmin që zhvendoste pjesën tjetër të Trupit, Kisha u duk anemike, e korruptuar dhe e paaftë për të siguruar një vizion për njerëzimin. Tani - pas 1500 vitesh përgatitje dinake - dragoi, Satanai, më në fund kishte krijuar një fole në të cilën do ta tërhiqte botën drejt vetes dhe larg Kishës. Ashtu si dragoi Komodo i gjetur në pjesë të Indonezisë, ai së pari do të helmonte prenë e tij, dhe pastaj do të priste që ajo të binte para se të përpiqej ta shkatërronte atë. Helmi i tij ishte mashtrimi filozofik. Greva e tij e parë helmuese erdhi në fund të shekullit të 16-të me filozofinë e deizmi, gjurmuar përgjithësisht te mendimtari anglez, Edward Herbert:

… Deizmi… ishte një fe pa doktrina, pa kisha dhe pa zbulesë publike. Deizmi mbajti një besim në një Qenie Supreme, të drejtë dhe të gabuar, dhe një jetë të përtejme me shpërblime ose ndëshkime… Një pamje e mëvonshme e deizmit e shikonte Zotin [si] Qenien Supreme që e projektoi universin dhe më pas e la atë në ligjet e veta. —Pr. Frank Chacon dhe Jim Burnham, Fillimi i Apologjisë 4, f. 12

Ishte një filozofi që u bë "feja e iluminizmit" dhe i dha bazën njerëzimit të fillonte të merrte një pamje morale dhe etike për veten e tij përveç Zotit. Dragoi do të priste pesë shekuj që helmi të ecë në rrugën e tij përmes mendjeve dhe kulturave të qytetërimeve derisa të nxisë përfundimisht një globale kultura e vdekjes. Prandaj, Gjon Pali II - duke parë masakrën që ndoqi pas filozofive që pasuan deizmin (p.sh. materializmin, evolucionizmin, marksizmin, ateizmin ...) bërtiti:

Tani jemi duke qëndruar përballë konfrontimit më të madh historik që ka kaluar njerëzimi

 

KONSTRONIMI PINRFUNDIMTAR

Dhe kështu, ne kemi arritur në pragun e "përballjes përfundimtare". Duke mbajtur në mendje se "gruaja" e Zbulesës është gjithashtu një simbol i Kishës, është një konfrontim midis jo vetëm gjarprit dhe Gruas-Marisë, por dragoit dhe Gruas-Kishës. Confshtë ballafaqimi "përfundimtar", jo sepse është fundi i botës, por fundi i një epoke të gjatë - një epokë ku strukturat e kësaj bote kanë ndonjëherë pengoi misionin e Kishës; fundi i një epoke të strukturave politike dhe ekonomike, të cilat shpesh janë larguar nga vizioni i lirisë njerëzore dhe së mirës së përbashkët si arsyeja kryesore e tyre; një epokë ku shkenca e ka ndarë arsyen nga besimi. Isshtë fundi i pranisë 2000 vjeçare të Satanit në tokë përpara se ai të zinxhirohet për një periudhë kohe (Zbul. 20: 2-3; 7). Isshtë fundi i një beteje të gjatë të Kishës që lufton për ta sjellë Ungjillin në skajet e tokës, sepse Vetë Krishti tha se Ai nuk do të kthehej derisa “ungjilli ishte predikuar në të gjithë botën si një dëshmi për të gjitha kombet dhe atëherë do të vijë fundi”(Mat 24:14). Në epokën që do të vijë, Ungjilli më në fund do të depërtojë në kombe deri në skajet e tyre. Si nje Shfajësimi i mençurisë, Vullneti Hyjnor i Atit do “Bëhu në tokë ashtu si është në Qiell" Dhe do të jetojë një Kishë, një tufë, një Besim bamirësi në të vërtetë.

"Dhe ata do të dëgjojnë zërin tim, dhe do të ketë një dele dhe një bari". Zoti ... shpejt, ta realizojë profecinë e Tij për shndërrimin e këtij vizioni ngushëllues të së ardhmes në një realitet të tanishëm ... taskshtë detyrë e Zotit ta sjellë këtë orë të lumtur dhe ta bëjë të njohur për të gjithë ... Kur të arrijë, do të kthehet në të jetë një orë solemne, e madhe me pasoja jo vetëm për rivendosjen e Mbretërisë së Krishtit, por edhe për qetësimin e… botës. Ne lutemi me zjarr dhe i kërkojmë të tjerëve të luten për këtë qetësim shumë të dëshiruar të shoqërisë. —POPA PIUS XI, Ubi Arcani dei Consilioi “Për paqen e Krishtit në Mbretërinë e tij”, 23 dhjetor 1922

 

NJ OR URDHR I RI BOTROR

Shën Gjoni përshkruan dimensionet fizike të Ballafaqimit Final. Isshtë dorëzimi eventual i fuqisë së dragoit tek një “kafshë” (Zb 13). Kjo është, "shtatë kokat dhe dhjetë brirët" janë, deri atëherë, ideologjitë duke punuar në prapavijë, duke formuar ngadalë strukturat politike, ekonomike, shkencore dhe shoqërore. Pastaj, kur bota është pjekur nga helmi i tij, dragoi i jep një fuqie të vërtetë globale "fuqinë dhe fronin e vet, së bashku me autoritetin e madh”(13: 2). Tani, dhjetë brirët janë kurorëzuar me «dhjetë diademë» - domethënë sundimtarë aktualë. Ata formojnë një fuqi botërore jetëshkurtër që hedh poshtë ligjet e Zotit dhe natyrës, Ungjillin dhe Kishën që mbart mesazhin e saj - në favor të një ideologjie laike humaniste, e cila është hartuar ndër shekuj dhe ka lindur një kulturë të vdekja Isshtë një regjim totalitar që i jepet një gojë e mirëfilltë - një gojë që blasfemon Zotin; që e quan të keqen të mirë dhe të mirë të keqe; që merr errësirën për dritën dhe dritën për errësirën. Kjo gojë është ajo që Shën Pali e quan "bir i shkatërrimit" dhe të cilin Shën Gjoni e quan "Antikrishti". Ai është kulmi i shumë antikrishtërve gjatë gjithë "konfrontimit më të madh historik". Ai mishëron sofistikimet dhe gënjeshtrat e dragoit, dhe kështu, vdekja e tij përfundimtare shënon fundin e një nate të gjatë dhe agimin e një Dite të re -Dita e Zotit- një ditë drejtësie dhe shpërblimi.

Kjo humbje është simbolizuar në mënyrë profetike në Guadalupe, ku Virgjëresha e Bekuar Mari, përmes shfaqjeve të saj qiellore, përfundimisht i grimcuar kultura e vdekjes e përhapur mes Aztekëve. Ajo jetuar imazhi, i lënë në tilma të Shën Juanit deri më sot, mbetet si një kujtesë e përditshme se shfaqja e saj nuk ishte vetëm një ngjarje "atëherë", por është gjithashtu një "tani" dhe "së shpejti". (Shih Kapitullin Gjashtë në Përballja përfundimtare ku unë shqyrtoj aspektet e mrekullueshme dhe "të gjalla" të figurës mbi tilma). Ajo është dhe mbetet Ylli i Mëngjesit lajmëron në Agimi i Drejtësisë.

 

PASIONI

Përballja Finale, pra, është gjithashtu Pasioni i Kishës. Sepse ashtu si Kisha lindi nga ana e shpuar e Krishtit dy mijë vjet më parë, ajo tani punon vetë për të lindur Një Trup: Hebre dhe johebrenj. Ky unitet do të dalë nga ana e saj - domethënë nga Pasioni i saj, duke ndjekur gjurmët e Krishtit, Kreut të saj. Në të vërtetë, Shën Gjoni flet për një "ringjallje" që kurorëzon fitoren e Krishtit mbi Bishën dhe përuron një "kohë freskimi", një Epoka e Paqes (Zbulo 20: 1-6)

Ardhja e Mesihut të lavdishëm pezullohet në çdo moment të historisë deri në njohjen e tij nga "i gjithë Izraeli", sepse "një pjesë e Izraelit i erdhi një forcim" në "mosbesimin" e tyre ndaj Jezuit. Shën Pjetri u thotë Judenjve të Jeruzalemit pas Rrëshajave: "Pendohuni, pra, dhe kthehuni përsëri, që mëkatet tuaja të fshihen, që kohërat e freskimit të vijnë nga prania e Zotit dhe që ai të dërgojë Krishtin e caktuar për ti, Jezusi, të cilin qielli duhet ta marrë deri në kohën për të vendosur gjithçka që Zoti foli me gojën e profetëve të tij të shenjtë që nga lashtësia "… Para ardhjes së dytë të Krishtit, Kisha duhet të kalojë nëpër një provë të fundit që do të lëkundë besimin e shumë besimtarëve Kisha do të hyjë në lavdinë e mbretërisë vetëm përmes kësaj Pashkë të fundit, kur ajo do të ndjekë Zotin e saj në vdekjen dhe Ringjalljen e tij.   - KKK, n.674, 672, 677

Përballja Finale, kjo Pashkë e fundit e kësaj epoke, fillon ngjitjen e Nusit drejt Katedrales së Përjetshme.

 

JO FUNDI

Kisha na mëson se e gjithë periudha nga Ringjallja e Jezusit deri në fundin absolut të kohës është “ora e fundit”. Në këtë kuptim, që nga fillimi i Kishës, ne jemi përballur me "përballjen përfundimtare" midis Ungjillit dhe anti-Ungjillit, midis Krishtit dhe anti-Krishtit. Kur kalojmë persekutimin nga vetë Antikrishti, jemi vërtet në përballjen e fundit, një fazë përfundimtare e konfrontimit të zgjatur që kulmon pas epokës së paqes në një luftë të zhvilluar nga Gog dhe Magog kundër "kampit të shenjtorëve".

Dhe kështu vëllezër dhe motra, Gjon Pali II nuk po fliste për fundin e të gjitha gjërave, por për fundin e gjërave siç i kemi njohur ata: fundi i rendit të vjetër, dhe fillimi i një të reje prefigurat Mbretëria e përjetshme. Me siguri, është fundi i një drejtojnë ballafaqimi me të ligun, i cili pasi të jetë lidhur me zinxhirë, do të jetë i paaftë për t'i tunduar njerëzit derisa të lëshohet para fundit.

Megjithëse fytyra e njerëzimit ka ndryshuar gjatë dy mijë viteve, konfrontimi në shumë mënyra ka qenë gjithmonë i njëjtë: një betejë midis së vërtetës dhe gënjeshtrës, dritës dhe errësirës, ​​e shprehur shpesh në sistemet e kësaj bote që nuk kanë arritur të përfshijnë vetëm mesazhin e shpëtimit, por dinjitetin e brendshëm të njeriut. Kjo do të ndryshojë në epokën e re. Edhe pse vullneti i lirë dhe aftësia e njerëzve për të mëkatuar do të mbeten deri në fund të kohës, kjo epokë e re po vjen - kështu thonë Etërit e Kishës dhe shumë papë - nga ku bijtë e njerëzve do të kapërcejnë pragun e shpresës në fushën e bamirësisë së vërtetë .

 

"Ai do të thyejë kokat e armiqve të tij", që të gjithë të mund të dinë "që Perëndia është mbreti i gjithë tokës", "që johebrenjtë të mund ta njohin veten e tyre si njerëz". E gjithë kjo, Vëllezër të Nderuar, Ne besojmë dhe presim me një besim të palëkundur ... Oh! kur në çdo qytet dhe fshat respektohet me besnikëri ligji i Zotit, kur tregohet respekt për gjërat e shenjta, kur frekuentohen Sakramentet dhe përmbushen ordinancat e jetës së krishterë, sigurisht që nuk do të ketë më nevojë që ne të punojmë më tej shikoni të gjitha gjërat e restauruara në Krishtin ... —POPI PIUS X, E Supremunë, Enciklikë "Për rivendosjen e të gjitha gjërave", n 6-7, 14

Ne rrëfejmë se një mbretëri na është premtuar mbi tokë, megjithëse para parajsës, vetëm në një gjendje tjetër ekzistence; për aq kohë sa do të jetë pas ringjalljes për një mijë vjet në qytetin hyjnisht të ndërtuar të Jeruzalemit ... Ne themi që ky qytet është siguruar nga Zoti për pranimin e shenjtorëve në ringjalljen e tyre, dhe duke i freskuar ata me bollëkun e të gjitha bekimeve vërtet shpirtërore , si një shpërblim për ato që kemi përçmuar ose humbur… - Tertulliani (155–240 pas Krishtit), Ati i Kishës Nicene; Adversus Marcion, Etërit Ante-Nicene, Henrickson Publishers, 1995, Vol. 3, f. 342-343)

Unë dhe çdo i krishterë tjetër ortodoks ndjehemi të sigurt se do të ketë një ringjallje të mishit të ndjekur nga një mijë vjet në një qytet të rindërtuar, të zbukuruar dhe të zgjeruar të Jeruzalemit, siç u njoftua nga Profetët Ezekiel, Isaias dhe të tjerët ... Një burrë mes nesh me emrin Gjon, një nga Apostujt e Krishtit, mori dhe paratha që pasuesit e Krishtit do të banonin në Jeruzalem për një mijë vjet dhe se më pas do të ndodhte ringjallja dhe gjykimi universal dhe, me pak fjalë, i përjetshëm. - Shën. Justin Martyr (100-165 pas Krishtit), Dialogu me Trypho, Ch. 81, Etërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

 

 

 

 

 

LEXIMI MË TEJ:

 

LAJME:

Përkthimi në polonisht i Përballja përfundimtare do të fillojë përmes shtëpisë botuese Fides et Traditio. 

 

 

 

 

Kjo ministri varet tërësisht nga mbështetja juaj:

 

Ju faleminderit!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, GJYKIMET E MADHE.