Përgatitjet e Dasmës

Epoka e ardhshme e paqes - PJESA II

 

 

jerusalemi3a1

 

PSE? Pse një epokë e paqes? Pse Jezusi nuk i dha fund së keqes dhe nuk kthehet njëherë e përgjithmonë pasi shkatërroi "të paligjshmin?" [1]Shiko, Epoka që vjen e paqes

 

P PRGATITJET PR Dasma

Shkrimet na tregojnë se Zoti po përgatit një "festë martese" e cila do të ndodhë gjatë ditës Fundi i kohës. Krishti është Dhëndri, dhe Kisha e Tij, Nusja. Por Jezusi nuk do të kthehet derisa të bëhet Nusja gati.

Krishti e donte kishën dhe u dorëzua për të… që ai të mund t’i paraqiste vetes kishën me shkëlqim, pa njolla ose rrudha ose ndonjë gjë të tillë, që ajo të ishte e shenjtë dhe pa të meta… (Efes. 5:25, 27)

Përsosja e plotë e trupit, shpirtit dhe shpirtit nuk do të vijë në Kishë deri pas mbarimit të kohës në Qiell me trupat tanë të ringjallur. Sidoqoftë, shenjtëria që nënkuptohet këtu është një nga shpirtrat në të cilën është pa njollën e mëkatit. Shumë njerëz që nuk janë të aftë në teologjinë mistike do të pohojnë se gjaku i Jezusit na heq fajin dhe na bën atë nuse të pastër. Po, e vërtetë, në Pagëzimin tonë jemi bërë të patëmetë (dhe më pas përmes pritjes së Eukaristisë dhe Sakramentit të Pajtimit) - por shumica prej nesh përfundimisht bie në grackën e joshjes së mishit, duke marrë vese, zakone dhe dëshira të cilat kundërshtohen te rendi i dashurisë. Dhe nëse Zoti është dashuri, Ai nuk mund të bashkojë me Veten e tij diçka që është e çrregulluar. Ka shumë për t'u pastruar!

Sakrifica e Jezuit largon mëkatet tona dhe hap dyert për jetën e përjetshme, por mbetet procesi i shenjtërim, atë konfigurim në imazhin në të cilin jemi krijuar. Thotë Shën Pali tek pagëzuar Të krishterët në Galatia,

Unë jam përsëri në punë derisa Krishti të formohet në ju. (Gal 4:19)

Dhe perseri,

Unë jam i sigurt për këtë, se ai që filloi një punë të mirë në ju do të vazhdojë ta përfundojë atë deri në ditën e Krishtit Jezus. " (Phil 1: 6)

Dita e Krishtit Jezus, ose Dita e Zotit, kulmon kur Ai kthehet me lavdi për të "gjykuar të gjallët dhe të vdekurit". Megjithatë, përpara kësaj, puna e shenjtërimit në secilin shpirt duhet të përfundojë - qoftë në tokë, ose përmes zjarreve pastruese të purgatorit.

… Që të jeni të pastër dhe të patëmetë për ditën e Krishtit. (1: 9-10)

 

Nata e errët e kishës

Dua të prek shkurtimisht depërtimin e mrekullueshëm të fituar për kohën tonë nga mistikët dhe shenjtorët që na paraprinë. Ata flasin për një proces normal (normal për sa kohë që dikush e disponon atë) me të cilin ne pastrohemi dhe përsosemi. Në përgjithësi ndodh në faza të cilat nuk janë domosdoshmërisht lineare:  pastrimi, ndriçimdhe bashkim. Në thelb, një person drejtohet nga Zoti përmes një procesi të çlirimit të shpirtit nga lidhjet më të vogla të pazakonta, duke ndriçuar zemrën dhe mendjen e saj për dashurinë dhe misteret e Zotit dhe "duke hyjnizuar" aftësitë e tij në mënyrë që të bashkojë shpirtin më ngushtë Atë.

Në një kuptim mund të krahasohet shtrëngimi përpara Kishës me një proces korporate të pastrimit - një "natë e errët e shpirtit". Gjatë kësaj periudhe, Zoti mund të japë një "ndriçimi i ndërgjegjes”Përmes së cilës ne e shohim dhe perceptojmë Zotin tonë në një mënyrë të thellë. Ky do të jetë gjithashtu një "shans i fundit" për pendim për botën. Por për Kishën, të paktën ata që janë përgatitur në këtë kohë hiri, do të jetë një hir pastrues ta përgatisin më tej shpirtin për bashkim. Procesi i pastrimit do të vazhdonte përmes ngjarjeve që janë parathënë në shkrimet e shenjta, veçanërisht persekutim. Pjesë e spastrimit të Kishës do të jetë humbja jo vetëm e lidhjeve të saj të jashtme: kisha, ikona, statuja, libra etj. - por edhe të mirat e saj të brendshme gjithashtu: privimi i Sakramenteve, lutja publike komunale dhe zëri drejtues moral ( nëse kleri dhe Ati i Shenjtë janë në "mërgim"). Kjo do të shërbente për të pastruar Trupin e Krishtit, duke e bërë atë të dojë dhe të besojë Perëndinë në errësirën e besimit, duke e përgatitur atë për bashkimin mistik të Epoka e Paqes (shënim: përsëri, fazat e ndryshme të shenjtërimit nuk janë rreptësisht lineare.)

Me disfatën e Antikrishtit i cili i paraprin "mijë vjetëve", një epokë e re do të fillohej përmes unksionit të Shpirtit të Shenjtë. Kjo do të sillte unifikimin e Trupit të Krishtit përmes të njëjtit Shpirt dhe do ta përparonte Kishën edhe më tej duke u bërë një Nusje e pastër.

Nëse para fundit të fundit do të ketë një periudhë, pak a shumë të zgjatur, të shenjtërisë triumfuese, një rezultat i tillë nuk do të sjellë jo nga shfaqja e Personit të Krishtit në Madhëri, por nga funksionimi i atyre fuqive të shenjtërimit të cilat tani janë në punë, Fryma e Shenjtë dhe Sakramentet e Kishës.  -Mësimi i Kishës Katolike: Një përmbledhje e doktrinës katolike, Burns Oates dhe Washbourne

  

BETROTALI

Gjatë gjithë javës para një martese tradicionale hebreje, nusja dhe dhëndri ("Kallah" dhe "Chosan") nuk e shohin njëri-tjetrin. Përkundrazi, familjet dhe miqtë e nuses dhe dhëndërit mbajnë festime të veçanta për ta në vende të veçanta. Në e shtunë para ditës së dasmës, Chosan (dhëndri) thirret në Tevrat për të simbolizuar rëndësinë e të qenit i drejtuar nga ai si një çift i martuar. Ai pastaj lexon «dhjetë shprehjet e krijimit». Kongregacioni dhuron Chosan me rrush të thatë dhe arra, simbol i dëshirave të tyre për një martesë të ëmbël dhe të frytshme. Në fakt, Kallah dhe Chosan konsiderohen mbretër gjatë kësaj jave, dhe kështu nuk janë parë kurrë në publik pa një shoqërim personal.

Në këto tradita të bukura, ne shohim një imazhi i epokës së paqes. Sepse as Nusja e Krishtit nuk do ta shohë Dhëndrin e saj që e shoqëron fizikisht (përveç në Eukaristi) derisa Ai të kthehet në retë me engjëjt, duke hyrë në Qiejt e Re dhe Tokën e Re pas Ditës së Gjykimit. Në "të shtunën", që është "mbretëria mijë vjeçare", Dhëndri do të vendosë Fjalën e Tij si udhëzues për të gjitha kombet. Ai do të shqiptojë një fjalë për të rivendosur jetën e re mbi krijimin; do të jetë një kohë e një frytdhënieje të jashtëzakonshme për njerëzimin dhe një toke të ripërtërirë, me krijimin që prodhon dhe siguron Nusen e mbetur. Dhe së fundmi, do të jetë një "javë" e familjes mbretërore të vërtetë ndërsa Mbretëria e përkohshme e Zotit do të vendoset deri në skajet e tokës përmes Kishës së Tij. Shoqërimi i saj do të jetë lavdia e shenjtërisë dhe një bashkësi e thellë me shenjtorët.

Epoka e Paqes nuk është një pikë ndalimi. Isshtë pjesë e një lëvizje e madhe drejt kthimit të Jezusit. Janë shkallët prej mermeri mbi të cilat Nusja e bën të ngjitet në Katedralen e Përjetshme.

Ndiej një xhelozi hyjnore për ty, sepse të fejoha ​​me Krishtin për të të paraqitur si një nuse të pastër tek burri i saj i vetëm. (2 Kor 11: 2)

Pra, bekimi i parathënë padyshim i referohet kohës së Mbretërisë së Tij, kur vullneti i drejtë sundon mbi ringjalljen prej së vdekurish; kur krijimi, i rilindur dhe i çliruar nga skllavëria, do të japë një bollëk ushqimesh të të gjitha llojeve nga vesa e qiellit dhe pjelloria e tokës, ashtu si kujtojnë të moshuarit [presbyters]. Ata që panë Gjonin, dishepullin e Zotit, [na tregojnë] se dëgjuan prej tij se si Zoti mësoi dhe foli për këto kohë  - Shën. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 Pas Krishtit), Adversus Haereses

Atëherë do të heq nga goja e saj emrat e Baalëve, në mënyrë që ata të mos përdoren më. Unë do të bëj një besëlidhje për ta atë ditë me kafshët e fushave, me zogjtë e qiellit dhe me gjërat që zvarriten në tokë. Do të shkatërroj harkun dhe shpatën dhe luftën dhe do t'i lë të pushojnë të sigurt.

Unë do të të mbështes ty për mua përgjithmonë: Do të të mbështes me të drejtë dhe me drejtësi, me dashuri dhe mëshirë. (Hozea 2: 19-22)

 

 
REFERENCAT:

 

Kliko këtu për të Unsubscribe or Regjistrohu kësaj reviste. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Shiko, Epoka që vjen e paqes
Postuar ne BALLINA, Epoka e paqes.

Komentet janë të mbyllura.