Kur Elija kthehet

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për 16 qershor - 21 qershor 2014
Koha e zakonshme

Tekste liturgjike këtu


Elijah

 

 

HE ishte një nga profetët më me ndikim të Dhiatës së Vjetër. Në fakt, fundi i tij këtu në tokë është gati mitologjik në status pasi që, mirë ... ai nuk kishte një fund.

Ndërsa ecnin duke biseduar, një karrocë e ndezur dhe kuaj të ndezur erdhën midis tyre dhe Elia u ngjit në qiell në një shakullinë. (Leximi i parë i së mërkurës)

Tradita mëson se Elia u dërgua në «parajsë» ku ai ishte ruajtur nga korrupsioni, por që roli i tij në tokë nuk ka mbaruar.

Ju u morën lart në një shakullinë e zjarrit, në një qerre me kuaj të zjarrtë. Isshtë shkruar: "timeshtë shkruar", në kohën që do të vinte për t'i dhënë fund zemërimit para ditës së Zotit, për të kthyer zemrat e etërve ndaj bijve të tyre dhe për të rivendosur fiset e Jakobit. (Leximi i parë i së enjtes)

Edhe profeti Malachi i bën jehonë kësaj teme, duke dhënë një kornizë kohore më të saktë:

Tani po ju dërgoj profetin Elia, para se të vijë dita e Zotit, dita e madhe dhe e tmerrshme; Ai do të kthejë zemrën e etërve te bijtë e tyre dhe zemrën e bijve të tyre etërve të tyre, me qëllim që unë të mos vij dhe ta godas vendin me një shkatërrim të plotë. (Mal 3: 23-24)

Prandaj, izraelitët kishin një pritje të madhe që Elija do të ishte një figurë kryesore që do të sillte rivendosjen e Izraelit, paralajmëruese në mbretërimin e Mesisë së pritur. Prandaj, gjatë shërbesës së Jezuit, njerëzit shpesh pyesnin nëse Ai ishte në të vërtetë Elija. Dhe kur Zoti ynë u kryqëzua, populli madje thirri: "Prisni, le të shohim nëse Elia vjen ta shpëtojë". [1]krh. Mat 27:49

Pritja që Elia do të kthehet ka qenë, siç u përmend, e shpallur qartë në Etërit dhe Mjekët e Kishës. Dhe jo vetëm Elija, por Enoku, i cili gjithashtu nuk vdiq, por “u përkthye në parajsë, që ai të mund të jepte pendim për kombet." [2]krh. Siraku 44:16; Douay-Rheims Shën Irenaeus (140-202 Pas Krishtit), i cili ishte student i Shën Polikarpit, i cili nga ana tjetër ishte një dishepull i drejtpërdrejtë i Apostullit Gjon, shkroi:

Dishepujt e Apostujve thonë se ata (Enoku dhe Elia) trupat e gjallë të të cilëve u morën nga toka, janë vendosur në një parajsë tokësore, ku do të qëndrojnë deri në fund të botës. - Shën. Ireneu, Adversus Haereses, Liber 4, Kap. 30

Shën Tomas Akuini pohoi se:

Elija u ngrit në ajër, jo në qiellin empirik, i cili është vendbanimi i Shenjtorëve, dhe në të njëjtën mënyrë Enoku u çua në një parajsë tokësore, ku ai dhe Elija, besohet se do të jetojnë së bashku deri në ardhjen e Antikrishti. -Përmbledhje Teologjike, iii, Q. xlix, art. 5

Prandaj, Etërit e Kishës i panë Elijan dhe Enokun si përmbushjen e "dy dëshmitarëve" të përshkruar në Zbulesa 11.

Dy dëshmitarët, pra, do të predikojnë tre vjet e gjysmë; dhe Antikrishti do të bëjë luftë me shenjtorët gjatë pjesës tjetër të javës dhe do të shkretojë botën —Hipolit, babai i kishës, Punimet dhe fragmentet e deritanishme të hipolitit, "Interpretimi nga Hipoliti, peshkop i Romës, i vizioneve të Danielit dhe Nebukadnetsarit, të marra së bashku", n.39

Por, çfarë nga fjalët e Jezuit në lidhje me Elian si të ardhur tashmë?

«Elia me të vërtetë do të vijë dhe do të rivendosë të gjitha gjërat; por unë po ju them se Elia tashmë ka ardhur dhe ata nuk e njohën, por i bënë çfarë të deshën. Kështu edhe Biri i Njeriut do të vuajë nga duart e tyre ". Atëherë dishepujt e kuptuan se ai po u fliste për Gjon Pagëzorin. (Mat 17: 11-13)

Jezusi jep vetë përgjigjen: Elija do te vije dhe ka tashmë kanë ardhur Kjo është, restaurimi i Jezusit filloi me jetën, vdekjen dhe ringjalljen e Tij, paralajmëruar nga Gjon Pagëzori. Por është e Tij trup mistik që sjell punën e shpengimit deri në përfundim, dhe është kjo që do të paralajmërojë nga njeriu, Elia. Profeti Malakia thotë se ai do të vijë para "dita e Zotit", e cila nuk është një periudhë 24 orëshe, por e përmendur në mënyrë simbolike në Shkrim si "një mijë vjet". [3]shih Edhe dy ditë "Epoka e paqes", pra, është restaurimi i Kishës dhe botës, përgatitja e Nuses së Krishtit që Dy Dëshmitarët ndihmojnë të sjellë me ndërhyrjen e tyre të pabesueshme në kulmin e së keqes.

… Kur Biri i Prishjes të tërheqë qëllimin e tij në të gjithë botën, Enoku dhe Elia do të dërgohen që të mund ta ngatërrojnë të Keqin. - Shën. Efrem, Sirian, III, Kol. 188, Sermo II; krh. Dailycatholic.org

“Shtë "para" Ditës së Zotit, ose të paktën kulmin e saj, që Elia do të shfaqet dhe do t'i kthejë zemrat e etërve te djemtë e tyre, domethënë hebrenjtë te Biri, Jezu Krishti. [4]shih Vala që vjen e njësisëy Po kështu, Enoku do t'u predikojë johebrenjve «derisa të vijë numri i plotë i johebrenjve». [5]krh. Rom 11: 25

Enoku dhe Elia… jetojnë edhe tani dhe do të jetojnë derisa të vijnë për t'iu kundërvënë vetë Antikrishtit dhe për të ruajtur të zgjedhurit në besimin e Krishtit dhe në fund do të konvertojnë Judenjtë dhe është e sigurt që kjo ende nuk është përmbushur. - Shën. Robert Bellarmine, Liber Tertius, F.434

Por ashtu si Gjon Pagëzori ishte "mbushur me Shpirtin e Shenjtë edhe nga barku i nënës së tij" dhe shkoi përpara "në frymën dhe fuqinë e Elias", ashtu edhe unë besoj se Zoti po ngre një ushtri të vogël të "dëshmitarëve". Shpirtra që po formohen në barkun e Nënës Sonë të Bekuar për të dalë përpara me shpirt dhe fuqi nën mantel profetik të Elias, të Gjon Pagëzorit. Shën Papa Gjoni XXIII ishte një shpirt i tillë që u ndie i thirrur për të filluar restaurimin e popullit të Zotit, për t'i bërë ata në një popull të shenjtë të përgatitur për të takuar Dhëndrin:

Detyra e Papës Gjon të përulur është të "përgatisë për Zotin një popull të përsosur", që është pikërisht si detyra e Baptistit, i cili është mbrojtësi i tij dhe nga i cili merr emrin e tij. Dhe nuk është e mundur të imagjinohet një përsosmëri më e lartë dhe më e çmuar se ajo e triumfit të paqes së krishterë, e cila është paqe në zemër, paqe në rendin shoqëror, në jetë, në mirëqenie, në respekt të ndërsjellë dhe në vëllazërimin e kombeve . —POPA JOHN XXIII, Paqja e vërtetë e krishterë, 23 dhjetor 1959; www.catholicculture.org

Significantshtë gjithashtu domethënëse që Zoja e Medjugorjes dyshohet se ka hyrë nën titullin "Mbretëresha e Paqes ”- shfaqjet që filluan në ditën e festës së Gjon Pagëzorit. Të gjitha këto shenja fare mirë mund të jenë pararendëse për kur Elija kthehet, dhe ndoshta më shpejt sesa mendojnë shumë.

Si një zjarr, u shfaq profeti Elia, fjalët e të cilit ishin si një furrë flakëruese… Zjarri i shkon para dhe shkatërron armiqtë e tij rrotull. Rrufetë e tij ndriçojnë botën; toka sheh dhe dridhet. (Leximi i parë i së enjtes dhe Psalmi)

 

 


Mbështetja juaj është e nevojshme për këtë shërbesë me kohë të plotë.
Ju bekoj, dhe faleminderit.

Për të marrë La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Flamuri Tani i Fjalës

Bashkohu me Mark në Facebook dhe Twitter!
logoja e FacebookTwitterlogo

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Mat 27:49
2 krh. Siraku 44:16; Douay-Rheims
3 shih Edhe dy ditë
4 shih Vala që vjen e njësisëy
5 krh. Rom 11: 25
Postuar ne BALLINA, LEXIMET masive, Epoka e paqes.