Duhet të tallesh!

 

Skandalet, mangësi dhe mëkatari.

Kur shumë njerëz i shikojnë katolikët dhe priftërinë në veçanti (sidomos përmes lenteve të njëanshme të mediave laike), Kisha u duket atyre çdo gjë por I krishterë

E vërtetë, Kisha ka pësuar shumë mëkate gjatë periudhës së saj dy mijë vjeçare përmes anëtarëve të saj - kohë kur veprimet e saj kanë qenë gjithçka tjetër veçse pasqyrim i Ungjillit të jetës dhe dashurisë. Për shkak të kësaj, shumë janë plagosur thellë, tradhtuar dhe emocionalisht, shpirtërisht, madje edhe dëmtuar fizikisht. Ne duhet ta pranojmë këtë, dhe jo vetëm ta pranojmë, por të pendohemi për të.

Dhe kjo është ajo që bëri Papa Gjon Pali II në një mënyrë të jashtëzakonshme ndërsa udhëtoi nëpër disa kombe të botës duke kërkuar grupe dhe popuj të veçantë falje për hidhërimet e shkaktuara nga mëkatet e Kishës, të kaluara dhe të tashmet. Kjo është gjithashtu ajo që shumë peshkopë të mirë dhe të shenjtë kanë bërë për të bërë dëmshpërblimin, në veçanti, për mëkatet e priftërinjve pedofilë.

Por ka edhe shumë njerëz që nuk i kanë dëgjuar kurrë fjalët "Më fal" nga një prift, peshkop ose laik që i ka plagosur. Unë e kuptoj shumë mirë dhimbjen që mund të shkaktojë.

 

Një kirurg i mençur

Megjithatë, ndërsa reflektoj për këtë, nuk mund të mos shtroj një pyetje: Nëse përcaktohet se një anëtar i trupit të njeriut, të themi dora, kapërcehet me gangrenë, a e pret dikush tërë krahun? Nëse një këmbë është e plagosur dhe nuk mund të riparohet, a pritet njëra nga këmba tjetër? Ose më saktë, nëse trëndafili i gishtit pritet, a shkatërron dikush pjesën tjetër të trupit?

E megjithatë, kur dikush gjen një prift këtu, ose një peshkop atje, ose një katolik që pohon atje i cili është "i sëmurë", pse është dëbuar e gjithë Kisha? Nëse ka leuçemi (kancer) të gjakut, mjeku trajton palcën e kockave. Ai nuk ia pret zemrën pacientit!

Nuk po minimizoj sëmundjen. Seriousshtë serioze dhe duhet të trajtohet. Në disa raste, i sëmurë anëtari duhet të pritet! Paralajmërimet më të rrepta të Jezuit ishin të rezervuara, jo për mëkatarët, por për ata udhëheqës fetarë dhe mësues që nuk jetuan atë që predikuan!

Meqenëse je i vakët, as i nxehtë as i ftohtë, unë do të të nxjerr nga goja. (Zbulesat 3:16)

 

Ç MSHTJE E ZEMRS

Në të vërtetë, kur flas për Kishën Katolike ashtu një Kisha të cilën Krishti themeloi; kur flas për të si Shatërvani i Hirit, Sakramenti i Shpëtimit, ose një Nënë apo Infermiere, unë jam duke folur para së gjithash të Zemrës- Zemra e Shenjtë e Jezusit e cila rreh në qendër të saj. Është mirë. Shtë i pastër. Shtë e shenjtë. Ajo kurrë nuk do të tradhtojë, lëndojë, dëmtojë ose dëmtojë ndonjë shpirt. Eshte përmes kjo Zemër që secili prej anëtarëve të pjesës tjetër të trupit jeton dhe gjen ushqimin dhe aftësinë e tyre për të funksionuar në përputhje me rrethanat. Dhe shërimin e tyre.

Po shërim, sepse cili prej nesh, veçanërisht ata prej nesh që hedhin poshtë Kishën e themeluar të Krishtit, mund ta thonë këtë we nuk keni lënduar kurrë një tjetër? Le të mos llogaritemi atëherë me ata hipokritë që Krishti do t'i pështyjë!

Sepse ashtu si gjykoni, kështu do të gjykoheni dhe masa me të cilën do të matni do të matet për ju. Pse e vëreni copëzën në syrin e vëllait tuaj, por nuk e perceptoni traun prej druri në syrin tuaj? (Mateu 7: 2-3)

Në të vërtetë, siç na thotë Apostujt Jakob,

Kushdo që mban të gjithë ligjin por dështon në një pikë është bërë fajtor për të gjithë atë.  (Jakobi 2:10)

Shën Tomas Akuini e shpjegon atë në këtë mënyrë:

James po flet për mëkatin, jo për sa i përket asaj tek e cila kthehet dhe që shkakton dallimin e mëkateve… por për sa i përket ajo nga e cila mëkati largohet Zoti përbuzet në çdo mëkat.  -Summa Theologica, Përgjigje në kundërshtimin 1; Botimi i Dytë dhe i Rishikuar, 1920; 

Kur dikush mëkaton, ai kthehet nga Zoti, pavarësisht nga natyra e mëkatit. Sa e shenjtë është prej nesh, pra, të drejtojmë gishtin te dikush që është larg nga Zoti, ndërsa i yni vet mbrapa është kthyer gjithashtu.

Çështja është kjo: Jezusi vjen tek ne përmes Kisha. Kjo ishte dëshira e Tij siç urdhëroi Ai Vetë në Ungjij (Marku 16: 15-16). Dhe për çfarë vjen Jezusi? Për të shpëtuar mëkatarët.

Sepse Zoti e deshi aq botën, sa dha Birin e tij të vetëm, në mënyrë që kushdo që beson në të të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetshme… Zoti e dëshmon dashurinë e tij për ne në atë që, ndërsa ishim akoma mëkatarë, Krishti vdiq për ne. (Gjoni 3:16; Romakëve 5: 8)

Nëse themi: "Ne nuk kemi mëkatuar", ne e bëjmë atë gënjeshtar dhe fjala e tij nuk është në ne. (1 John 1: 10)

Nëse ne jemi mëkatarë atëherë - dhe të gjithë jemi - atëherë nuk duhet të shkëputemi nga dhurata e Perëndisë për ne, e cila na vjen përmes Kishës, sepse një anëtar tjetër është gjithashtu mëkatar. Sepse ka dy mënyra për t'u shkëputur nga Krishti: njëra është nga Vetë Ati që krasit degët e ngordhura që nuk prodhojnë më fruta (John 15: 2). Dhe tjetra është refuzimi ynë për t'u shartuar me Jezusin e Vreshtës në radhë të parë, ose më keq, për të zgjedhur të largohemi nga Ai. 

Ai që i ka kthyer shpinën Kishës së Krishtit nuk do të vijë në shpërblimet e Krishtit ... Ju nuk mund ta keni Zotin për Atin tuaj nëse nuk e keni Kishën për nënën tuaj. Zoti ynë na paralajmëron kur thotë: "ai që nuk është me mua është kundër meje ..." - Shën. Qiprian (vdiq në vitin 258 AD); Uniteti i Kishës Katolike.

Për Kishën është trupi mistik i Krishtit - i goditur, i mavijosur, i gjakosur dhe i shpuar nga thonjtë dhe ferrat e mëkatit. Por është akoma E tij trupi Dhe nëse mbetemi një pjesë e saj, duke duruar me durim vuajtjet dhe trishtimet brenda saj, duke falur të tjerët ashtu siç na ka falur Krishti, ne gjithashtu do të përjetojmë një ditë për gjithë përjetësinë ringjallja e saj.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, PSE KATOLIKE?.