Julen är aldrig över

 

JUL är över? Du skulle tro det enligt världens standarder. De "topp fyrtio" har ersatt julmusiken; försäljningsskyltar har ersatt ornament; ljus har dämpats och julgranar sparkas till trottoaren. Men för oss som katolska kristna är vi fortfarande mitt i en kontemplativ blick vid ordet som har blivit kött - Gud har blivit människa. Eller åtminstone borde det vara så. Vi väntar fortfarande på uppenbarelsen av Jesus för hedningarna, till de magier som reser långt ifrån för att se Messias, den som ska "herda" Guds folk. Denna "epifani" (firas denna söndag) är i själva verket höjdpunkten för jul, eftersom den avslöjar att Jesus inte längre är "bara" för judarna utan för varje man, kvinna och barn som vandrar i mörkret.

Och här är saken: Magierna var i huvudsak astrologer, män som sökte esoterisk kunskap i stjärnorna. Även om de inte visste det exakt som de letade efter - det vill säga sin Frälsare - och deras metoder var en blandning av mänsklig och gudomlig visdom, de skulle ändå hitta honom. I själva verket rördes de av Guds skapelse, av tecken att Gud själv medvetet skrev i universum för att förkunna sin gudomliga plan.

Jag ser honom, men inte nu; Jag observerar honom, fastän han inte är nära: En stjärna kommer fram från Jakob, och en spira kommer upp från Israel. (24Mo 17:XNUMX)

Jag hittar så mycket hopp i detta. Det är som om Gud säger genom magierna,

Din vision, kunskap och religion kanske inte är perfekt just nu; ditt förflutna och nuet kan vara skadat av synd; din framtid grumlad av osäkerhet ... men jag inser att du vill hitta Mig. Och så, här är jag. Kom till mig alla ni som söker efter mening, söker efter sanning, söker efter en herde för att leda er. Kom till mig alla ni som är trötta resenärer i det här livet, så ska jag ge er vila. Kom till mig alla ni som har förlorat hoppet, som känner sig övergivna och avskräckta, och du kommer att hitta mig som väntar på dig med en kärleksfull blick. För jag är Jesus, din frälsare, som också har hittat dig ...

Jesus avslöjade sig inte för den fullkomliga. Joseph behövde ständig vägledning genom ängeldrömmar; herdarna i sina illaluktande arbetskläder samlades runt krubban; och magierna var naturligtvis hedningar. Och sedan finns det du och jag. Kanske har du kommit igenom den här julen distraherad av all mat, sällskap, sena nätter, Boxing Week-försäljning, underhållning osv. Och känner att du har "missat" poängen med allt. Om så är fallet, påminn dig själv idag med den lyckliga sanningen att Jesus inte har gått i Egyptens exil. Nej, han väntar på att avslöja sig själv till dig idag. Han lämnar även dig "tecken" (som detta skrift) som pekar på var han är. Allt som behövs är din önskan, din vilja att söka Jesus. Du kan be något så här:

Lord, precis som magierna, har jag spenderat mycket tid på att vandra runt i världen, men jag vill hitta dig. Liksom herdarna kommer jag dock med min synds fläckar; som Joseph kommer jag med rädsla och reservationer; Som gästgivaren har jag inte heller gjort plats åt dig i mitt hjärta som jag borde ha gjort. Men jag kommer ändå för att du, Jesus, väntar på mig som jag är. Och så kommer jag för att be om förlåtelse och tillbe dig. Jag kommer för att erbjuda dig guld, rökelse och myrra: det vill säga den lilla tro, kärlek och uppoffringar som jag har ... för att ge dig allt jag är, än en gång. O Jesus, förbise min andefattighet och ta dig i mina fattiga armar, ta mig in i ditt hjärta.

Jag lovar, om du går ut som Magi idag med den där typ av hjärta och ödmjukhet, inte bara kommer Jesus att acceptera dig, utan han kommer att krona dig som en son eller dotter.[1]"Ett bedrövat, ödmjukt hjärta, Gud, du kommer inte att förakta." (Psaltaren 51:19) För detta kom han. För detta väntar han på ditt besök idag ... för julen är aldrig över.

Längtan efter Gud splittrar våra trista rutiner och driver oss att göra de förändringar vi vill ha och behöver. —POPE FRANCIS, Homily for Solemnity of Epiphany, 6 januari 2016; Zenit.org

 

RELATERAD LÄSNING

Av begär

Kommer du att stödja mitt arbete i år?
Välsigna dig och tack.

Att resa med Mark i Smakämnen Nu Word,
klicka på bannern nedan för att prenumerera.
Din e-post kommer inte att delas med någon.

NuWord Banner

Utskriftsvänlig, PDF och e-post

fotnoter

fotnoter
1 "Ett bedrövat, ödmjukt hjärta, Gud, du kommer inte att förakta." (Psaltaren 51:19)
Inlagd i HEM, NÅDENS TID.

Kommentarer är stängda.