Dag 4 - Slumpmässiga tankar från Rom

 

WE öppnade morgonens ekumeniska sessioner med en sång. Det påminde mig om en händelse för flera decennier sedan ...

Det kallades ”mars för Jesus.” Tusentals kristna samlades för att marschera genom stadens gator och bar banderoller som förkunnade Kristi herravälde, sjöng lovsånger och förklarade vår kärlek till Herren. När vi anlände till lagstiftningsområdet för provinsen lyfte kristna från alla valörer sina händer och berömde Jesus. Luften var helt mättad med Guds närvaro. Folket bredvid mig hade ingen aning om att jag var katolik; Jag hade ingen aning om vad deras bakgrund var, ändå kände vi en intensiv kärlek till varandra ... det var en smak av himlen. Tillsammans bevittnade vi för världen att Jesus är Herre. 

Det var ekumenism i handling. 

Men det måste gå längre. Som jag sa igår måste vi söka ett sätt att förena den "fragmenterade Kristus", och detta kommer endast att ske genom stor ödmjukhet, ärlighet och Guds nåd. 

Sann öppenhet innebär att man förblir orubblig i sin djupaste övertygelse, tydlig och glad i sin egen identitet, samtidigt som man är "öppen för att förstå den andra partens" och "att veta att dialog kan berika varje sida". Det som inte är till hjälp är en diplomatisk öppenhet som säger ”ja” till allt för att undvika problem, för detta skulle vara ett sätt att lura andra och förneka dem det goda som vi har fått att dela generöst med andra. -PÅVE FRANCIS, Evangelii Gaudium, inte. 25

Den katolska kyrkan har anförtrotts ”nådens och sanningens fullhet”. Detta är en gåva till världen, inte en skyldighet. 

••••••

Jag frågade kardinal Francis Arinze en direkt fråga om hur vi ska bevittna sanningen i kärlek till andra i Kanada, med tanke på den "mjuka" fientligheten hos den nuvarande regeringen gentemot dem som motsätter sig deras politiskt korrekta agenda. Fines och till och med fängelse kan vänta på dem som inte säger rätt "statligt sanktionerad" sak, liksom andra former av förföljelse som förlust av arbetstillfällen, utestängning etc. 

Hans svar var klokt och balanserat. Man borde inte söka fängelse, sa han. Snarare är det mest ”radikala” och effektiva sättet att påverka förändring att engagera sig i det politiska systemet. Lekarna, sade han, kallas just för att ändra de sekulära institutionerna runt dem, för det är där de planteras.

Hans ord var inte alls ett krav på passivitet. Minns, sa han, när Peter, James och John sov i Getsemanes trädgård. ”Judas sov inte. Han var mycket aktiv! ”, Sade kardinalen. Och ändå, när Petrus vaknade, tillrättavisade Herren honom för att han skar av den romerska soldatens öra.

Meddelandet jag tog var detta: vi får inte sova; vi måste engagera samhället med evangeliets befriande sanning. Men låt vårt vittnes kraft ligga i sanningen och vårt exempel (i den Helige Andens kraft), inte i skarpa tungor som aggressivt angriper andra. 

Tack, kära kardinal.

••••••

Vi gick in i Peterskyrkan idag. Ordet basilika betyder "kungligt hus" och att det är det. Trots att jag har varit här tidigare är St. Peter's skönhet och prakt verkligen överväldigande. Jag vandrade förbi Michelangelos ursprungliga "Pieta"; Jag bad före påven Johannes Paulus II grav; Jag vördade kroppen av St John XXIII i hans glaskista ... men bäst av allt hittade jag äntligen en bekännelse och tog emot nattvarden. Jag hittade Jesus som väntade på mig.

Glasyren på kakan var att en rysk-ortodox kör från Sankt Petersburg under hela denna tid ekade genom basilikan, till och med sjunger delar av mässan. Rysk koral är en av min favoritmusik (som sång på steroider). Vilken stor nåd att ha varit där samtidigt. 

••••••

Vid graven av St John Paul II erbjöd jag Herren dig, mina läsare, och dina avsikter. Han hör dig. Han kommer aldrig att lämna dig. Han älskar dig. 

••••••

 I min kvällsbön påminde jag mig om dagligen martyrskap var och en av oss kallas till genom två helgons ord:

Vad betyder det att få köttet genomborrat av naglarna av Guds fruktan förutom att hålla kroppsliga sinnen från nöjen med olaglig lust under fruktan för gudomlig dom? De som motstår synd och dödar sina starka önskningar - så att de inte gör något som är värt att dö - kan våga säga med aposteln: Det är långt ifrån mig till ära, utom i vår Herre Jesus Kristus kors, genom vilken världen har korsfästs till mig och jag till världen. Låt kristna fästa sig där där Kristus har tagit dem med sig.  —Pope Leo den store, S: t Leo de stora predikningarna, kyrkans fäder, Vol. 93; Magnificat, november 2018

Jesus till St. Faustina:

Jag kommer nu att instruera dig om vad din förintelse ska bestå av i vardagen för att bevara dig från illusioner. Du ska acceptera alla lidanden med kärlek. Var inte plågad om ditt hjärta ofta upplever motvilja och ogillar för uppoffring. All dess kraft vilar i viljan, och så kommer dessa motsatta känslor, långt ifrån att sänka offrets värde i mina ögon, att förbättra det. Vet att din kropp och själ ofta kommer att vara mitt i elden. Även om du inte kommer att känna min närvaro vid vissa tillfällen, kommer jag alltid att vara med dig. Var inte rädd; Min nåd kommer att vara med dig ...  - Divine Mercy in My Soul, Diary, inte. 1767

 

Nu-ordet är ett heltidsarbete som
fortsätter av ditt stöd.
Välsigna dig och tack. 

 

Att resa med Mark in Smakämnen Nu Word,
klicka på bannern nedan för att prenumerera.
Din e-post kommer inte att delas med någon.

 

Utskriftsvänlig, PDF och e-post
Inlagd i HEM, NÅDENS TID.