Musik är en dörröppning ...

Ledar en ungdoms reträtt i Alberta, Kanada

 

Detta är en fortsättning på Markus vittnesbörd. Du kan läsa del I här: “Stanna och var lätt”.

 

AT samma tid som Herren satte eld på mitt hjärta igen för sin kyrka kallade en annan man oss ungdomar till en ”ny evangelisering”. Påven Johannes Paulus II gjorde detta till ett centralt tema i hans pontifikat, och sade djärvt att en ”återevangelisering” av en gång kristna nationer nu var nödvändig. "Hela länder och nationer där religion och det kristna livet tidigare blomstrade", sade han, levde nu, "levde 'som om Gud inte fanns'."[1]Lägenhetenn. 34; vatikanen.va

 

DEN NYA EVANGELISERINGEN

Faktiskt, överallt jag tittade i mitt eget land Kanada såg jag ingenting annat än självbelåtenhet, sekularism och till och med ett växande avfall. Medan de missionärer vi hade lämnade till Afrika, Karibien och Sydamerika såg jag min egen stad som ett missionsområde igen. När jag lärde mig de djupare sanningarna i min katolska tro kände jag också att Herren kallade mig att komma in i sina vingårdar - för att svara på Det stora vakuumet det suger min generation till andligt slaveri. Och han talade kortfattat genom sin vikar Johannes Paulus II:

Just nu är lekmännen trogna i kraft av deras deltagande i Kristi profetiska uppdrag fullständigt del av detta arbete i kyrkan. —OPP ST. JOHN PAUL II, Lägenhetenn. 34; vatikanen.va

Påven skulle också säga:

Titta på framtiden med engagemang för en ny evangelisering, en som är ny i sin eld, ny i sina metoder och ny i sitt uttryck. - adress till biskopskonferenserna i Latinamerika den 9 mars 1983; Haiti

 

MUSIK ÄR EN DÖRRVÄG ...

En dag diskuterade jag med min svägerska troskris och ungdoms massflykt från den katolska kyrkan. Jag berättade för henne hur rörande jag trodde att baptistmusikministeriet var (se Stanna och var Svagt). ”Nåväl, varför inte dig starta ett beröm- och dyrkanband? ” Hennes ord var åska, en bekräftelse på att den lilla stormen bryggde i mitt hjärta som ville ge uppfriskande duschar till mina bröder och systrar. Och med det hörde jag inifrån ett andra nyckelord som kom strax därefter: 

Musik är en dörröppning för att evangelisera. 

Detta skulle bli den ”nya metoden” som Herren skulle låta mig använda "Stanna och var lätt mot mina bröder. " Det skulle använda beröm och dyrkan musik, "ny i sitt uttryck", för att dra andra in i Guds närvaro där han kunde läka dem.

Problemet är att jag skrev kärlekssånger och ballader - inte tillbedjan. Trots alla skönheten i våra forntida psalmer och sånger, så var musikskatten i den katolska kyrkan kort på det ny uttryck för beröm och dyrkan musik som vi såg bland de evangeliska. Här talar jag inte om Kumbaya, utan dyrkan sånger från hjärtat, ofta hämtad från själva Skriften. Vi läser i både Psaltaren och Uppenbarelseboken hur Gud vill ha en ”ny sång” som sjungits inför honom.

Sjung till Herren en ny sång, hans beröm i de troendes församling ... Gud, en ny sång som jag vill sjunga för dig; på en tiosträngad lyre spelar jag för dig. (Psalm 149: 1, 144: 9; jfr Upp 14: 3)

Till och med Johannes Paul II bjöd in några pingstvänner att föra denna "nya sång" av Anden till Vatikanen. [2]jfr Berömens kraft, Terry Law Så vi lånade deras musik, mycket av det sublimt, personligt och djupt rörande.

 

SALVNINGEN

En av de första ungdomshändelserna som min spirande tjänst hjälpte till att organisera var ett ”Life in the Spirit Seminar” i Leduc, Alberta, Kanada. Cirka 80 ungdomar samlades där vi skulle sjunga, predika evangeliet och be för en ny utgjutande av den Helige Ande över dem som en "ny pingst" ... något som Johannes Paulus II kände var inneboende knuten till den nya evangeliseringen. I slutet av den andra reträttkvällen bevittnade vi många unga människor, en gång blygsamma och rädda, plötsligt fyllda av Anden och överfyllda av ljus, beröm och glädje från Herren. 

En av ledarna frågade om jag också ville bli ber om. Mina föräldrar hade gjort detta redan med mina syskon och jag många år tidigare. Men när jag visste att Gud kan utgjuta sin Ande över oss om och om igen (jfr Apg 4:31) sa jag: ”Visst. Varför inte." När ledaren sträckte ut händerna föll jag plötsligt som en fjäder - något som aldrig hade hänt mig förut (kallat "vila i Anden"). Oväntat var min kropp korsformad, mina fötter korsade, händerna utsträckta som det som kändes som "elektricitet" strömmade genom min kropp. Efter några minuter stod jag upp. Mina fingertoppar stickade och mina läppar var domade. Först senare blev det klart vad detta innebar .... 

Men här är saken. Från och med den dagen började jag skriva beröm och tillbedjan sånger av dussin, ibland två eller tre på en timme. Det var galet. Det var som att jag inte kunde stoppa sångfloden som flödade inifrån.

Den som tror på mig, som skrifterna säger: 'Floder med levande vatten kommer att rinna inifrån honom.' (Johannes 7:38)

 

EN RÖST ÄR FÖDD

Med det började jag skapa ett formellt band. Det var ett förtjusande privilegium - kanske ett fönster för hur Jesus valde sina tolv apostlar. Plötsligt ställde Herren framför mig män och kvinnor om vilka han bara sa i mitt hjärta: "Ja, den här också." I efterhand kan jag se att flera, om inte vi alla, var utvalda, inte så mycket för våra musikaliska förmågor eller till och med trofasthet, utan för att Jesus helt enkelt ville göra oss lärjungar.

Att känna till den andliga torka i gemenskapen som jag upplevde i min egen församling var dagens första ordning att vi inte bara skulle sjunga tillsammans, utan be och spela tillsammans. Kristus bildade inte bara ett band utan en gemenskap ... en familj av troende. I fem år blev vi älskade varandra så att vår kärlek blev ”sakrament”Genom vilken Jesus skulle dra andra till vår tjänst.

Det är så alla kommer att veta att ni är mina lärjungar om ni älskar varandra. (Johannes 13:35)

... det kristna samfundet kommer att bli ett tecken på Guds närvaro i världen. -Ad Gentes Divinitus, Vatikanen II, n.15

I mitten av 1990-talet, vårt band, En röst, drog flera hundra människor på söndagskvällar till vårt evenemang kallat ”En möte med Jesus”. Vi skulle helt enkelt leda människor in i Guds närvaro genom musik och sedan dela evangeliet med dem. Vi skulle avsluta kvällen med sånger som hjälper människor att överlämna sina hjärtan mer och mer till Jesus så att han kan läka dem. 

 

EN MÖTARE MED JESUS

Men redan innan den formella delen av kvällen började bad vårt ministerteam inför det välsignade sakramentet i ett sidokapell och sjöng och tillbad Jesus i hans verkliga närvaro. Ironiskt nog en ung Baptist mannen började delta i våra evenemang. Han blev så småningom katolik och gick in i seminariet.[3]Murray Chupka hade en extraordinär kärlek till Jesus och Herren för honom. Murrays passion för Kristus satte en outplånlig prägel på oss alla. Men hans resa in i prästadömet blev kort. En dag när han körde hem bad Murray radbandet och somnade vid ratten. Han klippte en semi-truck och blev förlamad från midjan och ner. Murray tillbringade de närmaste åren begränsad till en rullstol som ett offer för Kristus tills Herren kallade honom hem. Jag själv och några medlemmar av One Voice sjöng vid hans begravning.  Han sa senare till mig att det var hur vi bad och tillbad Jesus innan vårt evenemang som initierade hans resa in i den katolska kyrkan.

Vi blev ett av de första banden i Kanada som ledde en grupp människor i tillbedjan före det välsignade sakramentet med beröm och tillbedjan, något nästan okänt på 90-talet.[4]Vi lärde oss detta "sätt" av tillbedjan genom de franciskanska friarna i New York, som kom till Kanada för att hålla ett "Youth 2000" -evenemang som förberedelse inför jubileet. One Voice var ministeriet musik den helgen. Under de första åren skulle vi dock placera en bild av Jesus i centrum av helgedomen ... en slags föregångare till eukaristisk tillbedjan. Det var en antydan till vart tjänsten Gud gav mig var på väg. I själva verket, som jag skrev i Stanna och var Svagtdet var den baptistiska beröm- och dyrkningsgruppen som min fru och jag såg som verkligen inspirerade möjligheten till denna typ av hängivenhet.

Fem år efter att vårt band föddes fick jag ett oväntat telefonsamtal.

"Hallå där. Jag är en av de biträdande pastorerna från baptistförsamlingen. Vi undrade om One Voice skulle kunna leda vår nästa beröm- och tillbedjan ... ”

Åh, en hel cirkel vi hade kommit!

Och hur jag ville. Men tyvärr svarade jag: ”Vi skulle gärna vilja komma. Men vårt band går igenom några stora förändringar, så jag måste säga nej för tillfället. ” I sanning, säsongen av One Voice närmade sig ett smärtsamt slut ... 

Fortsättning ...

-------------

Vår vädjan om stöd fortsätter denna vecka. Cirka 1-2% av vår läsarkrets har gett en donation, och vi är så tacksamma för ditt stöd. Om detta heltidsarbete är en välsignelse för dig och du kan, klicka på Donera knappen nedan och hjälp mig att fortsätta till "Stanna och var lätt" till mina bröder och systrar över hela världen ... 

Idag fortsätter min offentliga tjänst att leda människor i ett "möte med Jesus". En stormig natt i New Hampshire gav jag ett församlingsuppdrag. Endast elva personer dök upp på grund av snön. Vi bestämde oss för att börja snarare än att avsluta kvällen i tillbedjan. Jag satt där och tyst började spela gitarr. I det ögonblicket kände jag att Herren sa, "Det finns någon här som inte tror på min eukaristiska närvaro." Plötsligt satte han ord på låten jag spelade. Jag skrev bokstavligen en sång i farten när han gav mig mening efter mening. Korens ord var:

Du är vetekornet, för oss dina lamm att äta.
Jesus, här är du.

I förklädnad av bröd är det precis som du sa. 
Jesus, här är du. 

Efteråt kom en kvinna fram till mig, tårarna rann över hennes ansikte. ”Tjugo år av självhjälpsband. Tjugo år av terapeuter. Tjugo års psykologi och rådgivning ... men ikväll, "ropade hon," ikväll Jag blev läkt. ” 

Det här är den låten ...

 

 

”Sluta aldrig vad du gör för Herren. Du har varit och förblir ett sant ljus i denna mörka och kaotiska värld. ” —RS

"Dina skrifter är en ständig reflektion för mig och jag upprepar ofta dina verk och till och med skriver ut dina bloggar för de män i fängelset som jag besöker varje måndag." —JL

"I den här kulturen där vi lever, där Gud" kastas under bussen "vid varje tur, är det så viktigt att hålla en röst som din hörd." —Diakon A.


Välsigna dig och tack!

 

Att resa med Mark i Smakämnen Nu Word,
klicka på bannern nedan för att prenumerera.
Din e-post kommer inte att delas med någon.

 

En samling av Marks beröm och dyrkan musik:

Utskriftsvänlig, PDF och e-post

fotnoter

fotnoter
1 Lägenhetenn. 34; vatikanen.va
2 jfr Berömens kraft, Terry Law
3 Murray Chupka hade en extraordinär kärlek till Jesus och Herren för honom. Murrays passion för Kristus satte en outplånlig prägel på oss alla. Men hans resa in i prästadömet blev kort. En dag när han körde hem bad Murray radbandet och somnade vid ratten. Han klippte en semi-truck och blev förlamad från midjan och ner. Murray tillbringade de närmaste åren begränsad till en rullstol som ett offer för Kristus tills Herren kallade honom hem. Jag själv och några medlemmar av One Voice sjöng vid hans begravning.
4 Vi lärde oss detta "sätt" av tillbedjan genom de franciskanska friarna i New York, som kom till Kanada för att hålla ett "Youth 2000" -evenemang som förberedelse inför jubileet. One Voice var ministeriet musik den helgen. Under de första åren skulle vi dock placera en bild av Jesus i centrum av helgedomen ... en slags föregångare till eukaristisk tillbedjan.
Inlagd i HEM, Mitt vittnesbörd.