Beröm till frihet

MINNE OM ST. PIO PIETRELCIAN

 

ONE av de mest tragiska elementen i den moderna katolska kyrkan, särskilt i väst, är förlust av dyrkan. Det verkar idag som att sjunga (en form av beröm) i kyrkan är valfritt, snarare än en integrerad del av den liturgiska bönen.

När Herren utgjorde sin heliga ande på den katolska kyrkan i slutet av sextiotalet i det som blev känt som ”karismatisk förnyelse” exploderade dyrkan och beröm av Gud! Jag bevittnade under årtiondena hur så många själar förvandlades när de gick utanför deras komfortzoner och började tillbe Gud från hjärtat (jag kommer att dela mitt eget vittnesbörd nedan). Jag bevittnade till och med fysiska läkning bara genom enkel beröm!

Beröm eller välsignelse eller tillbedjan av Gud är inte en ”pingst” eller ”karismatisk sak”. Det är väsentligt för människans grundval; det är stödpunkten för hans varelse: 

Blessing uttrycker den grundläggande rörelsen i kristen bön: det är ett möte mellan Gud och människan ... eftersom Gud välsignar kan det mänskliga hjärtat i gengäld välsigna den som är källan till varje välsignelse ... Tillbedjan är människans första attityd som erkänner att han är en varelse inför sin Skapare. -Katolska kyrkans katekism (CCC), 2626; 2628

Här är nyckeln till varför beröm av Gud välsignar och läker och befriar det mänskliga hjärtat: det är en gudomlig transaktion där vi berömmer Gud, och Gud ger oss själva.

... du är helig, tronar på Israels beröm (Psaltaren 22: 3, RSV)

Andra översättningar lyder:

Gud bebor sitt folks beröm (Psalm 22: 3)

När vi prisar Gud kommer han till oss och tronar våra hjärtan och bor i dem. Löfte inte Jesus att detta skulle hända?

Om en man älskar mig, kommer han att hålla mitt ord, och min far kommer att älska honom, och vi kommer till honom och gör vårt hem hos honom. (John 14: 23)

Att prisa Gud är att älska honom, för beröm är ett erkännande av Guds godhet och Hans kärlek. Gud kommer till oss, och vi i sin tur kommer in i hans närvaro:

Gå in i hans portar med tacksägelse och hans hov med beröm. (Psalm 100: 4)

I Guds närvaro tar det onda flykt, mirakel frigörs och transformation sker. Jag har sett och upplevt detta i ensamhet såväl som i företagsdyrkan. Nu skriver jag dig i samband med andlig strid. Lyssna på vad som händer med mörkret när vi börjar berömma:

Låt de troende jubla i härlighet; låt Guds höga lovord vara i deras halsar och tvåkantiga svärd i deras händer, för att hämnas över nationerna och tukta över folken, för att binda sina kungar med kedjor och deras adelsmän med järnband, att utföra på dem domen skriven! Detta är ära för alla hans trogna. Prisa Herren! (Psalm 149: 5-9)

Som Paulus påminner om Nya testamentets kyrka är deras strid inte längre med kött och blod utan med:

... furstendömen, med makterna, med världens härskare i detta nuvarande mörker, med de onda andarna i himlen. (Efesierna 6:12)

Det är våra beröm, särskilt när vi sjunger eller uttalar Guds sanningar ur Guds ord (jfr Ef 5) som blir som ett tvådeggat svärd, som binder furstendömen och makter med gudomliga kedjor och verkställer dom på fallna änglar! Hur fungerar detta?

... vår bön stiger upp i den Helige Ande genom Kristus till Fadern - vi välsignar honom för att ha välsignat oss; det bönfaller den Helige Andens nåd att sänker sig genom Kristus från Fadern - han välsignar oss.  -CCC, 2627

Kristus, vår medlare som arbetar genom oss, binder våra andliga fiender i den Helige Andens kraft. Beröm är vårt sätt att delta i Kristi frälsningsverk som hans kropp. Beröm är tro på handlingoch "tro är ren beröm" (CCC 2642).

... du delar i denna fullhet i honom, som är huvudet för varje furstendöme och makt. (Kol 2: 9)

Tacksägelsen från kroppens medlemmar deltar i deras huvud. -CCC 2637 

Slutligen är beröm inställningen hos ett Guds barn, en attityd som utan oss inte kan ärva himmelriket (Matt 18: 3). I Gamla testamentet är orden "beröm" och "tack" ofta utbytbara. Ordet ”tack” kommer från hebreiska yadah som betecknar beröm, liksom towdah vilket betecknar tillbedjan. Båda termerna betyder också "att förlänga eller kasta ut händerna". Därför i mässan under eukaristibönen (termen nattvard betyder ”tacksägelse”), prästen räcker ut händerna i en hållning av beröm och tacksägelse.

Det är bra, och ibland till och med nödvändigt att tillbe Gud med hela vår kropp. Att använda vår kropp kan vara ett tecken och en symbol för vår tro; det hjälper oss att frigöra vår tro:

Vi är kropp och ande och vi upplever behovet av att översätta våra känslor externt. Vi måste be med hela vår varelse att ge all kraft till vår bön.-CCC 2702

Men det viktigaste är hjärtets hållning. Att vara barn betyder att helt lita på Gud i varje även när våra familjer eller världen faller samman.  

Tack under alla omständigheter för detta är Guds vilja för dig i Kristus Jesus. (1 Thess 5: 18)

Det är inte en motsägelse att prisa Gud i svårigheter. Snarare är det en form av beröm som ger Guds välsignelser och närvaro bland oss ​​så att han kan vara Herre över alla situationer. Det sägs, ”Herre, du är Gud, och du har tillåtit att även detta händer mig. Jesus Jag litar på dig. Jag tackar dig för den här prövningen som du har tillåtit för mitt bästa ... ”

Beröm är den form eller bön som omedelbart erkänner att Gud är Gud. -CCC 2639

Sådant beröm som detta, eller snarare sådant ett barnsligt hjärta eftersom detta blir en mycket lämplig och önskvärd plats för Gud att bo.

 

TRE Sanna berättelser om beröm till frihet

 
I. BERÖRD I EN HOPPLÖS SITUATION

Tappa inte mot när denna stora skara ser, ty striden är inte din utan Guds. I morgon går du ut för att möta dem, så kommer Herren att vara med dig.

De sjöng: ”Tacka Herren, för hans barmhärtighet varar för evigt.” Och när de började sjunga och berömma, satte Herren ett bakhåll mot Ammons män ... och förstörde dem helt. (2 Krön 20: 15-16, 21-23) 

 

II. PRIS I SVÅRA SITUATIONER

Efter att ha utsatt dem för många slag kastade [domarna] [Paul och Silas] i fängelse ... i den innersta cellen och säkrade fötterna på en stav.

Omkring midnatt, medan Paulus och Silas bad och sjöng psalmer till Gud när fångarna lyssnade, uppstod plötsligt en så allvarlig jordbävning att fängelsets grundval skakade; alla dörrar flög upp och alla kedjor drogs loss. (Agerar 16: 23-26)

 

III. Lofter i andlig bondage - mitt personliga vittnesbörd

Under de första åren av min tjänst höll vi månatliga sammankomster i en av de lokala katolska kyrkorna. Det var en två timmars kväll med beröm och dyrkan musik med personligt vittnesbörd eller undervisning i mitten. Det var en kraftfull tid då vi bevittnade många omvändelser och djupare omvändelse.

En vecka hade teamledarna planerat ett möte. Jag minns att jag tog mig dit med det mörka molnet hängande över mig. Jag hade kämpat med en viss synd under mycket lång tid. Den veckan hade jag verkligen kämpade och misslyckades eländigt. Jag kände mig hjälplös och framför allt djupt skämd. Här var jag musikledare ... och ett sådant misslyckande och besvikelse.

Vid mötet började de dela ut sångblad. Jag kände inte alls sång, eller snarare, jag kände mig inte värdiga att sjunga. Men jag visste tillräckligt som en dyrkanledare att att berömma Gud är något jag är skyldig honom, inte för att jag känner för det, utan för att han är Gud. Dessutom är beröm en troshandling ... och tro kan flytta berg. Så jag började sjunga. Jag började berömma.

När jag gjorde det kände jag att den Helige Ande faller ner på mig. Min kropp började bokstavligen darras. Jag var inte en som letade efter övernaturliga upplevelser och inte heller försökte skapa en massa hype. Vad som hände med mig var verklig.

Plötsligt kunde jag se i mitt hjärta som om jag lyfts upp i en hiss utan dörrar ... höjs till vad jag uppfattade på något sätt som Guds trons rum. Allt jag såg var ett kristallgolvgolv. Jag kände Jag var där i Guds närvaro. Det var så underbart. Jag kände hans kärlek och barmhärtighet mot mig, tvättade bort min skuld och smuts och misslyckande. Jag blev läkt av kärlek.

Och när jag gick den kvällen var kraften i det missbruket i mitt liv bruten. Jag vet inte hur Gud gjorde det, allt jag vet är att han gjorde: Han befriade mig - och har gjort det till denna dag.

 
Börja lova Gud i dina prövningar, i dina familjer, i dina kyrkor, och se Guds kraft göra vad han lovade:  

Han har smord mig till att ge glädjande till de fattiga. Han har sänt mig för att förkunna frihet för fångarna och återfå synen för blinda, för att låta de förtryckta gå fritt och förkunna ett år som är godtagbart för Herren. (Luke 4: 18-19) 

 

 

Utskriftsvänlig, PDF och e-post
Inlagd i HEM, FAMILJENS VAPEN.

Kommentarer är stängda.