Slumpmässiga tankar från Rom

 

Jag kom till Rom idag för den ekumeniska konferensen i helgen. Med alla er, mina läsare, på hjärtat, tog jag en promenad på kvällen. Några slumpmässiga tankar när jag satt på kullersten på Petersplatsen ...

 

KONSTIG känner och ser ner på Italien när vi kommer ner från landningen. Ett land med antik historia där romerska arméer marscherade, helgon gick och blod från otaliga många fler utgick. Nu ger motorvägar, infrastruktur och människor som myrar utan rädsla för inkräktare freden. Men är sann fred bara frånvaron av krig?

••••••

Jag checkade in på mitt hotell efter en flammande snabb taxiresa från flygplatsen. Min sjuttioåriga förare körde en Mercedes med en ylande bakre differential och en till synes likgiltighet att jag är far till åtta barn.

Jag lade mig på min säng och lyssnade på konstruktion, trafik och ambulanser som passerade mitt fönster med ett jammer som du bara hör i engelska tv-drama. Mitt hjärtas första önskan var att hitta en kyrka med det välsignade sakramentet och lägga mig framför Jesus och be. Mitt andra hjärtas önskan var att förbli vågrätt och ta en tupplur. Jetlag vann. 

••••••

Klockan var elva på morgonen när jag sov. Jag vaknade i mörkret sex timmar senare. Lite bedrövad att jag blåste på eftermiddagen med att sova (och nu skriver jag dig efter midnatt här) bestämde jag mig för att korsa in på natten. Jag gick över till Petersplatsen. Det finns en sådan fred där på kvällen. Basilikan var låst och de sista besökarna sipprade ut. Återigen, en hunger att vara med Jesus i nattvarden steg i mitt hjärta. (En nåd. Allt är nåd.) Det och önskan om bekännelse. Ja, försoningens sakrament - det mest helande som en människa kan stöta på: att höra, genom Guds auktoritet genom hans representant, att du är förlåten. 

••••••

Jag satte mig på den gamla kullersten i slutet av piazzaen och funderade på den böjda kolonnaden som sträckte sig från basilikan. 

Den arkitektoniska utformningen var avsedd att representera en mors öppna armar—Moderkyrkan - omfamnar sina barn från hela världen. Vilken vacker tanke. Rom är faktiskt en av de få platser på jorden där du ser präster och nunnor gå förbi från hela världen och katoliker från alla kulturer och raser. katolicus, från det grekiska adjektivet καθολικός (katholikos), betyder ”universal”. Multikulturalism är det misslyckade sekulära försöket att duplicera det som kyrkan redan har uppnått. Staten använder tvång och politisk korrekthet för att skapa en känsla av enhet; kyrkan använder helt enkelt kärlek. 

••••••

Ja, kyrkan är en moder. Vi kan inte glömma denna underliggande sanning. Hon vårdar oss vid bröstet med sakramenternas nåd och hon väcker oss i sanning genom trons läror. Hon läker oss när vi såras och uppmuntrar oss att genom sina heliga män och kvinnor bli en annan likhet med Kristus. Ja, dessa statyer ovanpå kolonnaden är inte bara marmor och sten, utan människor som levde och förändrade världen!

Ändå känner jag en viss sorg. Ja, de sexuella skandalerna hänger över den romerska kyrkan som böljande stormmoln. Men på samma gång, kom ihåg detta: varje enskild präst, biskop, kardinal och påve som lever i dag kommer inte att vara här om hundra år, men kyrkan kommer att göra det. Jag tog flera bilder som de ovan, men i varje fall förändrades figurerna i scenen, men Peterskyrkan förblev oförändrad. Så kan vi likställa kyrkan med endast karaktärerna och skådespelarna i det nuvarande ögonblicket. Men det är bara en partiell sanning. Kyrkan är också de som har gått före oss och verkligen de som kommer. Liksom ett träd vars löv kommer och går, men stammen förblir, så förblir stammen i kyrkan alltid, även om den måste beskäras då och då. 

Piazza. Ja, det ordet får mig att tänka på pizza. Dags att hitta kvällsmat. 

••••••

En äldre tiggare (åtminstone han tigger) stoppade mig och bad om ett mynt för lite att äta. De fattiga är alltid med oss. Det är ett tecken på att mänskligheten fortfarande är trasig. Oavsett om det är i Rom eller Vancouver, Kanada, dit jag bara skulle flyga, det finns tiggare i varje hörn. När jag var i Vancouver blev min fru och jag förvånade över antalet människor vi mötte som strövade på gatorna som zombier, unga och gamla, mållösa, fattiga, förtvivlade. När shoppare och turister gick förbi glömmer jag aldrig rösten från en spetsig man som sitter på hörnet och ropar till alla förbipasserande: "Jag vill bara äta som ni alla."

••••••

Vi ger vad vi kan till de fattiga och sedan äter vi själva. Jag stannade på en liten italiensk restaurang inte långt från hotellet. Maten var härlig. Jag funderade över hur underbara människor skapas. Vi är lika avlägsna i vårt väsen från djuren som månen är från Venedig. Djur grubblar och äter vad de kan hitta i det tillstånd de hittar det och tänker inte två gånger. Människor, å andra sidan, tar maten och förbereder, krydda, krydda och garnera det förvandla råvaror till en glad upplevelse (om jag inte lagar mat). Ah, hur vacker är mänsklig kreativitet när den används för att föra sanning, skönhet och godhet till världen.

Min servitör i Bangladesh frågade hur jag njöt av måltiden. "Det var gott," sa jag. "Det förde mig lite närmare Gud."

••••••

Jag har mycket på hjärtat ikväll ... saker som min fru Lea och jag diskuterar, praktiska sätt som vi vill hjälpa dig, våra läsare. Så i helgen lyssnar jag, öppnar mitt hjärta för Herren och ber honom fylla det. Jag har så mycket rädsla där! Det gör vi alla. Som jag hörde någon säga nyligen, ”ursäkter är bara genomtänkta lögner.” Så i Rom, katolismens eviga stad och hjärtat, kommer jag som en pilgrim och ber Gud att ge mig den nåd jag behöver för nästa fas av mitt liv och min tjänst med vilken tid jag har kvar på denna jord. 

Och jag kommer att bära er alla, mina kära läsare, i mitt hjärta och böner, speciellt när jag går till graven av St John Paul II. Du är älskad. 

 

Nu-ordet är ett heltidsarbete som
fortsätter av ditt stöd.
Välsigna dig och tack. 

 

Att resa med Mark in Smakämnen Nu Word,
klicka på bannern nedan för att prenumerera.
Din e-post kommer inte att delas med någon.

 

Utskriftsvänlig, PDF och e-post
Inlagd i HEM, NÅDENS TID.