Bönens mål

LENTEN RETREAT
Dag 31

ballong2a

 

I måste skratta, för jag är den sista personen som jag någonsin hade trott att jag skulle tala om bön. När jag växte upp var jag hyper, rörde mig ständigt, alltid redo att spela. Jag hade svårt att sitta stilla vid mässan. Och för mig var böcker slöseri med bra speltid. Så när jag tog examen från gymnasiet hade jag nog läst mindre än tio böcker under hela mitt liv. Och medan jag läste min bibel var utsikterna att sitta ner och be under en längre tid utmanande, minst sagt.

När jag bara var sju år fick jag en uppfattning om ”ett personligt förhållande till Jesus”. Jag växte upp med familjebön, med föräldrar som älskade Herren djupt och vävde kristendomen genom allt vi gjorde. Men det var inte förrän jag lämnade hemmet att jag insåg hur fullständigt svag, benägen för synd och hjälplös jag var att förändra mig själv. Det var då min vän började prata om det "inre livet", de heligas andlighet och denna personliga kallelse från Gud till förening med honom. Jag började se att ett "personligt förhållande" med Gud var mycket mer än att gå till mässan. Det krävde min personliga tid och uppmärksamhet åt honom så att jag kunde lära mig att höra hans röst och låta honom älska mig. Med ett ord krävde det att jag börja ta mitt andliga liv på allvar och be. För som katekismen lär ...

…bön is Guds barns levande förhållande till sin far ... -Katolska kyrkans katekism, inte. 2565

När jag började ta mitt bönliv på allvar började en ny glädje och fred som jag aldrig upplevt tidigare fylla mitt hjärta. Plötsligt fyllde ny vishet och förståelse av Skrifterna mig; mina ögon öppnades för subtila ondska som jag tidigare glättat över. Och min något vilda natur började tämjas. Detta är allt för att säga det, om I har lärt mig att be, någon kan be.

Gud säger i XNUMX Moseboken:

Jag har framför dig liv och död, välsignelse och förbannelse; välj därför livet ... (30 Mos 19:XNUMX)

Eftersom katekismen lär att ”bön är det nya hjärtans liv”, då välj bön. Jag säger detta eftersom vi varje dag måste välja Gud, att välja honom framför allt annat, att söka först Hans kungarike, och det inkluderar att välja att spendera tid med honom.

Först kan bön vara en glädje för dig, men det kommer att finnas tillfällen då det inte är; tider när det blir torrt, svårt och missnöje. Men jag har upptäckt att dessa tider, även om de varar ett bra tag, aldrig varar för alltid. Han låter oss uppleva ödemark i bön, så länge det behövs, så att vår tro på honom testas och renas; och han låter oss smaka på hans tröst, när det behövs, så att vi kommer att förnyas och stärkas. Och Herren är alltid trogen och låter oss aldrig prövas utöver vår styrka. Så kom ihåg att vi som pilgrimer alltid reser genom andliga berg. Om du är på en topp, kom ihåg att en dal kommer; om du är i en dal kommer du så småningom att nå en topp.

En dag, efter en period av ödemark, sa Jesus till St. Faustina:

Min dotter, under veckorna när du varken såg mig eller kände min närvaro var jag djupare enad med dig än ibland [när du upplevde] extas. Och trofastheten och doften av din bön har nått mig. Efter dessa ord blev min själ översvämmad av Guds tröst. -Gudomlig barmhärtighet i min själ, Dagbok, n. 1246

Håll målet för bön framför dig, det är syftet. Det är inte för att "göra dina böner klara", så att säga; ett lopp för att komma igenom din radband, en galen rusning för att skumma igenom din böner eller ett streck för att piska bort en hängivenhet. Snarare…

... Kristen bön bör gå längre: till kunskapen om Herren Jesu kärlek, till förening med honom. -Katolska kyrkans katekism, inte. 2708

Ett hälsnings Maria bad med hjärtat är kraftfullare än femtio bad utan. Så om du till exempel börjar be en psalm och tre meningar, känner du Guds närvaro, hans försäkran eller hör ett ord av kunskap i ditt hjärta, och stanna där där och dröja kvar med honom. Det finns tillfällen då jag börjar en radband eller det gudomliga ämbetet ... och det är två timmar senare som jag äntligen avslutar för att Herren ville tala till mitt hjärta kärleksord mellan pärlorna; Han ville lära mig mer än vad som stod på sidan. Och det är okej. Om Jesus ringde på dörrklockan och sa, "Kan jag prata med dig ett ögonblick," skulle du inte säga, "Ge mig 15 minuter, jag avslutar bara mina böner." Nej, i det ögonblicket har du nått ditt mål! Och målet, säger St. Paul, är ...

... att [Fadern] kan ge dig i överensstämmelse med hans härlighets rikedom att stärkas med kraft genom sin Ande i det inre jaget och att Kristus kan bo i dina hjärtan genom tro; så att du, rotad och grundad i kärlek, kan ha styrka att med alla de heliga förstå vad som är bredd och längd och höjd och djup, och att känna Kristi kärlek som överträffar kunskap, så att du kan fyllas med all den Guds fullhet. (Ef 3: 16-19)

Så att ditt hjärta, som en luftballong, kan utvidgas till att innehålla mer och mer av Gud.

Och så, som vi sa tidigare i denna reträtt, var inte din egen domare för dina inre framsteg. Det har upptäckts att trädrötter växer mycket mer under vinterns frysning än vi insåg. Så kommer själen som förblir rotad och grundad i bön att växa inåt på ett sätt som de ännu inte kanske uppfattar. Bli inte avskräckt om ditt bönliv verkar stagnerat. Att be är en handling av tron; att be när du inte känner för att be är en handling av älskaroch "Kärlek misslyckas aldrig." [1]1 Cor 13: 8

Min andliga chef sa en gång till mig, ”Om du blir distraherad femtio gånger under bönen, men femtio gånger vänder du dig tillbaka till Herren och börjar be igen, det är femtio handlingar av kärlek till Gud som kan vara mer förtjänstfulla i hans ögon än en enda, distraherad bön. ”

... man tar sig tid för Herren, med den bestämda beslutsamheten att inte ge upp, oavsett vilka prövningar och torrhet man kan stöta på. -Katolska kyrkans katekism, inte. 2710

Och så, mina vänner, det kan tyckas att "hjärtans ballong" inte fylls så fort du vill. Så imorgon ska vi prata om mer grundläggande principer för bön som jag är säker på kommer att hjälpa dig att flyga himlen ...

 

 SAMMANFATTNING OCH SKRIFT

Målet med bönen är kunskap om Jesu kärlek och förening med honom som kommer genom uthållighet och beslutsamhet.

Be, så får du det; sök, och du kommer att hitta; knacka, så öppnas det för dig ... Om du då, som är ond, vet hur du kan ge dina barn goda gåvor, hur mycket mer kommer den himmelske Fadern att ge den Helige Ande till dem som ber honom. (Lukas 11: 9, 13)

dörrknackning

 

Mark och hans familj och tjänst förlitar sig helt
vid gudomlig försyn.
Tack för ditt stöd och böner!

 

För att gå med Mark i denna fasta reträtt,
klicka på bannern nedan för att prenumerera.
Din e-post kommer inte att delas med någon.

mark-radband Huvudbanner

 

Lyssna på podcasten av dagens reflektion:

 

Utskriftsvänlig, PDF och e-post

fotnoter

fotnoter
1 1 Cor 13: 8
Inlagd i HEM, BÖNNRETREAT.