Där himlen vidrör jorden

DEL IV

img_0134Korsa ovanpå Mount Tabor

 

UNDER Tillbedjan, som följde varje daglig mässa (och förblev evig i de olika kapellen i hela klostret), stod orden upp i min själ:

Kärlek till den sista droppen blod.

Kärlek är naturligtvis uppfyllandet av all lag. Som evangeliet tillkännagav den första dagen:

Du ska älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ och av hela ditt sinne. Detta är det största och första budet. Den andra är som den: Du ska älska din nästa som dig själv. Hela lagen och profeterna är beroende av dessa två bud. (Matt 22: 34-40)

Men dessa ord till kärlek till sista droppen var inte bara en befallning att älska, utan en instruktion om hur att älska: till sista droppen. Snart nog skulle Our Lady lära mig.

När jag skalade av mig arbetskläderna från första arbetsdagen tackade jag Gud igen för gåvan som en varm dusch. Kvällsmat och vatten var en välkommen syn när värmen brände av kroppens energi och hydrering som en pöl i öknen. När jag stod upp för att lämna köket tittade jag på disken i hörnet vid diskbänken och hörde igen i mitt hjärta orden, ”Kärlek till sista droppen.”Omedelbart förstod jag inre att Herren frågade mig inte bara att tjäna utan att bli” tjänares tjänare. ” Att inte vänta på behov kommer till mig, utan att jag söker efter mina bröder och systrar och tar hand om dem. Att ta, som han befallde, den "sista" plats och att göra allt med stor kärlek, lämnar inget ångrat, halvfärdigt eller vill. Dessutom skulle jag älska på detta sätt utan att uppmärksamma det, klaga eller skryta. Det gjorde jag helt enkelt älskar på detta dolda, men ändå synliga sätt, till sista droppen.

När dagarna gick och jag började leta efter sätt att älska på detta sätt blev en sak bland andra uppenbar. En är att vi inte kan älska på detta sätt med en plattortomgång eller slöa hjärta. Vi måste vara medvetna! Att följa Jesus, oavsett om det är att möta honom i bön eller att möta honom i min bror, kräver ett visst minne och intensitet i hjärtat. Det handlar inte om orolig produktivitet, utan snarare en intensitet av disposition. Att vara avsiktlig med vad jag gör, med vad jag säger, med vad jag inte gör. Att mina ögon alltid är vidöppna, enbart riktade mot Guds vilja. Allt är orienterat medvetet som om jag gjorde det för Jesus:

Så oavsett om du äter eller dricker eller vad du än gör, gör allt för Guds ära ... Vad du än gör, gör från hjärtat, som för Herren och inte för andra, (1 Korinthierna 10:31; Kolosserna 3:23)

Ja, det är att älska, tjäna, arbeta och be från hjärtat. Och när vi börjar älska på det här sättet, till den sista droppen av blod så att säga, då börjar något djupgående hända. Köttet och alla dess verk, det vill säga själviskhet, ilska, lust, girighet, bitterhet, etc. börjar dö. Det finns en kenosis det börjar hända, en tömning av jaget och på sin plats - genom bönens kanaler, sakramenten och tillbedjan - börjar Jesus fylla oss med sig själv. 

En dag under mässan, när jag tittade upp på korsfästet och Kristi öppna sida, innebörden av “Kärlek till den sista droppen blod” blev "levande". För det var först när Jesus andades sitt sista och Hans sida var genomborrad att han helt och hållet älskade oss till sista droppen blod. Sedan…

Slottet i helgedomen slits i två från topp till botten. När huvudmannen som stod inför honom såg hur han andades sist sade han: "Verkligen var den här mannen Guds Son!" (Markus 15: 8-9)

I det sista droppen blod, sakramenten sprang från hans sida och de som stod under korset blev övervuxna med en gudomlig nåd som förändrade och konverterade dem. [1]jfr. Matt 24: 57 I det ögonblicket slöts slöjan mellan himmel och jord och sista droppblodStege [2]jfr. Kyrkan är den här stegen och blir som "frälsningens sakrament", ett sätt att möta Jesus mellan dem uppfördes: Himlen kunde nu röra jorden. St. John kunde bara lägga huvudet på Kristi bröst. Men det är just för att hans sida genomborrades att tvivel Thomas nu kunde nå in Kristi sida, vidrör Jesu kärleksfulla, brinnande heliga hjärta. Genom detta möte med kärlek som älskade till sista droppen, Trodde Thomas och tillbad. 

Till kärlek till den sista droppen blodbetyder då att älska as Kristus gjorde det. Inte bara för att bli hånad och piskad, inte bara för att bli krönad och spikad, utan att bli genomborrad i sidan så att allt jag har, allt jag besitter, ja, mitt liv och andetag hälls ut i varje ögonblick för min granne. Och när jag älskar på det här sättet, slöjan mellan himmel och jord slits sönder, och mitt liv blir en stege till himlen -Himlen kan röra jorden genom mig. Kristus kan komma ner i mitt hjärta och dig genom såret att älska på detta sätt kan andra stöta på den verkliga närvaron av Jesus i mig.

Vid ett tillfälle under vår tid i Mexiko frågade nunnorna om jag skulle sjunga en nattvardssång vid en av mässorna. Och så gjorde jag det, och det här var den enda låten jag kunde tänka att sjunga. Gör det till din bön med mig denna dag ...

Jag kände att detta sätt att älska att Vår Fru och St Paul undervisar bara var grunden för vad som ska vara den största gåvan som kan hällas ut över mänskligheten sedan inkarnationen. Under morgonbönen på min första dag i klostret funderade jag på en meditation från St John Eudes som tycktes ringa som en profetia över nationerna ...

Jesu hjärtat i hjärtat är en kärleksugn som sprider dess eldiga lågor i alla riktningar, i himlen, på jorden och genom hela universum ... O heliga eldar och lågor i min Frälsares hjärta, rusa in på mitt hjärta och hjärtan till alla mina bröder och tänd dem i lika många kärleksugnar till min älskande Jesus! -från Magnificat, Augusti 2016, s. 289

Fortsättning ...

 

Utskriftsvänlig, PDF och e-post

fotnoter

fotnoter
1 jfr. Matt 24: 57
2 jfr. Kyrkan är den här stegen och blir som "frälsningens sakrament", ett sätt att möta Jesus
Inlagd i HEM, VAR HEMLEN RÖRER.